Изчерпано количество
  • Адинозин Трифосват

Адинозин Трифосват

    Изчерпано количество
  • Адинозин Трифосват
  • Код на продукта: 10амп.1ml
  • Наличност: В НАЛИЧНОСТ
  • Цена: 44.00 лв

Млечната киселина и умората. Обикновено се смята, че млечната киселина причинява паренето в мускулите, свързано с умората, при интензивни упражнения. В хода им нервната система предпазва сърцето, мозъка и мускулите от преразход на кислород.

 

Нивото й е важен сигнал за нервната система, която регулира разпределението на кръвта в тялото. Когато тя открие, че кислородът някъде е в недостиг, тя ограничава кръвоснабдяването в работещия мускул, причинявайки умора. Но млечната киселина не участва в появата на всички видове умора при упражненията.

 

При продължителни аеробни като маратон и триатлон нивото й в кръвта се стабилизира въпреки увеличеното й производство. Това е защото капацитетът ви да я произвеждате съответства на капацитета да я използвате като гориво. В началото нивото й в кръвта се увеличава, но след като тялото разпредели кръвта към работещите мускули, тя се превключва към други тъкани или се използва за гориво. Това намалява нивото й в мускулите и кръвта, въпреки че все още продължавате да произвеждате големи количества от нея. Сигурно ви се е случвало това – по време на бягане или друга тренировка изведнъж да се почувствате по-добре: идва ви т. нар. втори ниво.

 

Млечната киселина и мускулната треска. Противно на затвърдилото се убеждение, млечната киселина не предизвиква мускулна треска или крампи (схващания). Тази треска – болезнено усещане на следващия ден след тежка тренировка, се предизвиква от повредите в мускулните влакна и следтренировъчното възпаление на тъканите. А повечето мускулни схващания се предизвикват от мускулно-нервните рецептори, които стават свръхвъзбудими и раздразнителни при поява на умора. Мнозина използват масажи, горещи бани и други релаксиращи техники за отстраняване на млечната киселина от мускулите и облекчаване на мускулната треска и крампи. При всичките им безспорни плюсове спрямо млечната киселина тези техники не помагат – тя е бързо гориво по време на упражнения и възстановяване и не се задържа в мускулите.

 

Правилната тренировъчна програма може да ускори отстраняването на млечната киселина чрез комбиниране на високоинтензивна интервална и продължителна по време на тренировка. Образуването и отделянето й се ускорява при бягане, колоездене или по-бързо плуване. За да подобрите капацитета си да използвате млечната киселина като гориво по време на упражнения трябва да увеличите количеството й по време на тренировка много високо. По този начин стимулирате тялото да произвежда ензими, които ускоряват използването й за гориво. В някои напитки за попълване на течности за атлети тя дори е важна съставка.

 

Високоинтензивната интервална тренировка предизвиква сърдечно съдова адаптация, която увеличава доставката на кислород за мускулите и другите тъкани. Вследствие от това необходимостта да разграждате въглехидратите до млечна киселина намалява. Освен това по-добрата циркулация ускорява преноса на млечна киселина до тъканите, които могат да я отстранят от кръвта.

 

Бегачите на дълги разстояния имат мускулна адаптация, която засилва нивото на изхвърляне на млечната киселина. Това е защото дейности, свързани с активност на дълги разстояния – бягане, плуване или колоездене, увеличават максимално капацитета на капиляри и митохондрии в мускулите. А този по-голям капацитет увеличава и използването на мастните киселини за гориво и следователно намалява образуването на млечна киселина, а също ускорява и изхвърлянето й.

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
    Лош           Добър

Тагове: ПРОФЕСИОНАЛНИ, СПОРТИСТИ, ПРОФЕСИОНАЛНИ СПОРТИСТИ, Адинозин, Трифосват, Адинозин Трифосват