Кортизол. Цялата истина за хормона на стреса.

Качено от в Полезно на Dec 21, 2015 . 0 Коментари.

Нека първо започнем с това какво е кортизол?

Кортизолът е ката болен стероиден хормон, който се отделя от бъбречните жлези. Той има редица функции в нашия организъм. Някой по-важни, който интересуват всеки са, че увеличава процеса на белтъчен разпад и намаля процеса на белтъчен синтез.

Добре знаем, че в мускулната тъкан има два постоянни процеса, който протичат единият е – процеса на белтъчен синтез (формирането на мускулна тъкан) а другия процес на белтъчен разпад.

Тези процеси се случват постепенно, следователно ако искаме да покачваме мускулна маса ние трябва да дадем преуритет на процеса мускулен синтез. Когато тялото е в дълги процеси на стрес тогава то секретира този хормон кортизол с цел мобилизация на енергийните запаси.

Де факто тялото започва да използва повече източници на енергия, като до голяма степен се разгражда и мускулна тъкан. Има изключително много митове и неверни твърдения във фитнес средите, които са свързани с това, че трябва да избягваме секрецията на кортизол, трябва да се стой далече от този хормон, трябва да не се тренира повече от един час, тъй като ще станем ката болни.

През 1990 година повечето от фитнес списанията започват да изкарват твърдения, че не трябва да тренираме повече от един час, тъй като при преминаване на тренировка, която е по-дълга от 60 минути ние ставаме ката болни поради това, че имаме по-високи нива на кортизол.

Истина не е точно такава, сега в тази статия ще дадем повече информация относно това. Редица изследвания и наблюдения върху това, как работи нашето тяло показват следните твърдения.

Натоварвания, който са значително по-малки от един час водят до много по-голяма секреция на кортизол например : тренировка тип табата, хиит кардио, спринтове.

Този ти натоварвания, който са в рамките на десетина педнадесет минути дават много по-голям кортизолен отговор, от колкото една тренировка, която би продължила два часа. Друго интересно състояние е, че когато се наблюдават високи нива от секреция на кортизол, тялото отделя много тестостерон или растежен хормон.

Няма абсолютно нищо магическо в това дали тренираме повече или по-малко от 60 минути. Не си представяйте, че тренировката, която е до 60-та минута вашия кортизол ще е в ниска граница или като преминете тази минути той ще скочи в небесата, нещата не са точно така.

Много по-вероятно е секрецията на кортизол да се влияе от интензивността или от работните ви тежести, от колкото това, колко време стойте в залата.

 

 

Изследвания показват, че нивата на кортизол са много по-високи при например : една серия Клек (в която стигаме абсолютен откъс), от колкото нивата на кортизол, който ще се наблюдават ако тренираме час и половина бицепсово сгъване с три килограма тежест.

Всеки един тренировъчен протокол, който води до покачване на мускулната маса съответно : нивата на тестостерон, IGF, хормон на растежа, също така води неимоверно до покачване и на нивата на кортизол. Ако нашето тяло по някакъв начин спре секрецията на кортизол ние ще умрем.

Това е така! Но защо обаче кортизолът е анаболен, и защо повечето хора ги е страх от него?  Фактът, че кортизолът е анаболен и води до мускулен разпад, но не при единичен пик и спад, а при състояние, когато ние сме дълго време в стрес – дни, седмици, месеци.

Типичен пример за това са алкохолиците, ако се замислим защо човек, който пие алкохол, който е толкова калоричен е толкова слаб и клющав? Отговорът е много прост. Алкохолът, когато попадне в нашия организъм създава състояние на стрес, което в резултат на това нашето тяло секретира кортизол.

Доктор Филипс има едно изключително полезно изследване, в което хора трениращи със съпротивително натоварване в тренировка с тежести се наблюдава връзката между покачването на чистата мускулна маса, мускулната хипертрофия и силовия прогрес спрямо секрецията на кортизол, тестостерон, IGF1 и хормон на растежа. Това, което излиза като резултати е меко казано шокиращо.

Резултатите от изследването показват, че в резултат на покачването на мускулната хипертрофия, силата, чистата мускулна маса присъства най-голяма секреция на кортизол. Това означава, че мускулното развитие е пряко свързано със секрецията на кортизол.

За това написахме тази статия, за да стане ясно, че кортизолът не е анаболен хормон, той е катаболен. Това, което обаче излиза на практика е, че мускулното развитие е пряко свързано със секрецията на кортизол.

Кортизолът играе ролята на мобелизатор на енергийните запаси от гликоген и мастни киселини, също така засилва процеса на клюконео генезата. Не се вглъбявайте в това да мислите дали сте ката болни да сте анаболни, тялото е в пъти по-умно от нас, ние не можем да го контролираме по такъв начин, както ни се иска – не можем да рестартираме метаболизма, както и  да спрем секрецията на кортизол.

Наблягайте върху това да тренирате правилно помислете върху честотата на мускулната група, кога се тренира, колко часа, мислете върху цялостния обем  и не на последно място спазвайте едно с правилно формирана стриктна диета. Дайте си време и резултатите са гарантирани! 

Сред материали за Anabol.bg

Коментари

Оставете коментар

Оставете отговор

*Име:
*E-mail: (Не е публикувана)
   Сайт: (Адреса на сайта с http://)
*Коментар:
Call