Арнолд Шварценегер - биография и кариера

Качено от в Бодибилдинг на Sep 19, 2017 . 0 Коментари.

От седемкратен олимпийски шампион до върха на кино бизнеса

Арнолд Алоис Шварценегер (на английски - Arnold Alois Schwarzenegger;. да, той има и бащино име) е професионален културист, телевизионен и кино актьор, бизнесмен и политик (през 2003 г. той е избран, а през 2006 г. - преизбран за губернатор на Калифорния. Той е 38-мият управник на щата, участва в изборите като член на Републиканската партия).


Арнолд Шварценегер - филми и бодибилдинг

Ние с Вас се интересуваме най-много от спортната кариера на Арнолд Шварценегер. Сега просто ще си поговорим за нея, както и за неговата филмография. За малко повече от 10 години участия в различни състезания (от 1963 година до 1975 и 1980 година).

Арни успява да се превърне в многократен победител в двата най-престижни турнирана NABBA и IFBB ("Мистър Вселена" и "Мистър Олимпия", съответно). В състезанията, в които взима участие, той или заема първото място, или се класира в челната тройка. В списъка с постиженията на Шварценегер има 4 победи "Мистър Вселена" " и 7 " Мистър Олимпия ".


Арнолд Шварценегер: подробна биография

Арнолд Шварценегер е роден на 30 юли 1947 г. Бъдещият легендарен културист е роден в малкото село Тал, близо до град Грац (югоизточната част на Австрия). Неговите родители - Густав и Аурелия Шварценегер (първоначално Ядрни) се женят през 1945 г., когато са били съответно на 38 и 23 години. През 1946 г. се ражда първото дете на младото семейство - Майнхард, а година по-късно се появява и Арнолд.


И двамата родители са строги католици. Те кръщават децата си почти веднага след раждането им. Всяка неделя семейството посещава църквата. По време на кръщенето Арнолд Шварценегер получава второто си (средно) име Алоис.


След войната Густав Шварценегер  работи като полицай (позволено му е да заема такава отговорна длъжност, тъй като няма доказателства за военните му престъпления). Семейството не живее богато. Според Арнолд един от най-светлите спомени от детството му е закупуването на хладилник от родителите му. Толкова са били зле финансово.


Арнолд Шварценегер обича спорта от най-ранна възраст. Отначало той се занимава с футбол (сокер), към което го подтиква баща му. Въпреки това, на 14-годишна възраст, той избира бъдещето си на културист.


Идоли на Арнолд Шварценегер през тези години са плувецът Джони Вайсмюлер , културистите Рег Парк и Стив Рийвс. В средата на 20-ти век, те са не само известни спортисти, но и филмови звезди. На тях искат да приличат момчетата по целия свят.

Според Шварц, родителите му искат да работи като полицай като баща си или да се занимава с търговия. Но съдбата му е различна. Момчето редовно посещава спортен клуб в Грац, следвайки  мечтата си да стане успешен спортист. Дори когато фитнес залатане работи през уикенда, той се промъква в нея, тренирайки от сутрин до вечер.


Когато Шварценегер навършва 18 години, той е повикан в австрийската армия. Там Арни е назначен на длъжност механик-водач (но според думите му не работи като такъв нито един ден). Дават му много висок пост, въпреки факта, че преди това на същия работят само лица на възраст над 20 години.


Както по-късно културистът Арнолд Шварценегер разказва, той яде месо всеки ден, което не е могъл да си позволи нито в  армията нито у дома (поради финансови проблеми). По време на службата си Арнолд често се самоотлъчва. Веднъж го прави за да участва в турнира "Мистър Европа", където става победител сред младежите.

Наказанието е поставяне в строг тъмничен затвор.Седмица по-късно обаче го освобождават, тъй като от висшите етажи смятат, че неговата победа в състезанието представлява натрупване на военен престиж.


Арнолд Шварценегер не спира да тренира дори и по време на военните упражнения: успява с подръчни отпадъчни материали сам да си направи щанга, тъй като живее в полеви условия. Говорейки за армията, Арни винаги казва, че от същата година е успял да извлече най-много възможности. Той не е примерен войник и именно затова е успял да покачи мускулната си маса и да увеличи силовите си показатели. 

 

Арнолд Шварценегер като млад

След като е демобилизиран, Шварценегер се премества да живее в Мюнхен. Първоначално работи  в един фитнес клуб. Парите едвам му стигат за храна, камо ли за жилище и поради тази причина начинаещият бодибилдър трябва да нощува в тренировъчната зала, където той буквално спи на пода.

 

 

Това е периодът на буйната младост на австриеца: редовно има глоби за нарушаване на правилата за движение и почти всекидневни сбивания със и без повод. Едва след няколко месеца живот в Мюнхен Арнолд успява да си наеме квартира.


Американската мечта. В САЩ културистът Арнолд Шварценегер се премества през 1968 г., когато е на 21 години. По това време английският му не е никак добър. Чужденецът има силен акцент. Въпреки това, Арни е доволен от всичко, защото от 10 години той мечтае да дойде в Америка.

Важно е да се каже, че от края на шейсетте и началото на седемдесетте години Шварц е в щатите незаконно, нарушавайки  условията на работната виза. След преместването си Шварценегер провежда тренировкив Gold’sGym" (Санта Моника, Лос Анджелис, Калифорния).

За турнирите спортистът се готви под ръководството на самия Джо Уейдър. Нека да отбележим, че Gold's Gym преди е била относително популярна фитнес зала сред аматьори и професионални спортисти. Легендарният си статут получава именно благодарение на Арнолд.

Дори и като се има предвид успешното съвпадение на обстоятелствата в личния живот и спортната му кариера, началото на 70-те години за нашия герой не е особено щастлив период. Факт е, че през 1971 г. по-големият брат на Шварценегер умира. Майнхард загива при автомобилна катастрофа, която се случва по негова вина (той сяда пиян зад волана).Една година по-късно, през 1971 г., бащата на бодибилдъра умира (причината за смъртта му е инсулт).


Арнолд пропуска погребението на брат си, с който не е бил в особено добри отношения, но присъства на погребението на баща си, въпреки различията между тях. В Австрия Майнхард има син, на когото Арни, бидейки вече  богат културист, не само плаща за обучението , но и помага да емигрира в Америка.


Арнолд Шварценегер официално става гражданин на САЩ едва през 1983 г., като същевременно запазва оригиналното си австрийско гражданство.

 

Арнолд Шварценегер: бодибилдинг резултати

Можем да кажем, че кариерата на Арнолд Шварценегер в културизма започва още когато е на 15 години. На тази възраст той започва "тренировките с железа". Основният проблем на неговия начален етап Шварц нарича липса на опит и знания.

Всъщност през тези години за такъв нов вид спорт, какъвто е културизма няма как да се прочете каквото и да е в интернет , а и печатните материали не се разпространяват толкова активно, както в наши дни. Но въпреки безбройните препятствия Арнолд успява да постигне впечатляващ напредък още в първите години.

Само два месеца след началото на тренировките размерът на ръката му се увеличава с половин инч (около сантиметър и половина), а теглото му нараства с десет килограма. През този период той все още не приема анаболни стероиди или други допинги.

Експериментите с "химия" започват по-късно - в Мюнхен / Лос Анджелис. Още на 20-годишна възраст Арнолд Шварценегер става един от най-добрите културисти на планетата, спечелвайки  "Мистър Вселена" на NABBA през 1967 г. (през 1967 г. печели първо място сред любителите, а през  1968-1970 спечелва и в професионалната категория). По това време височината му е 188 см, а теглото му не надвишава 100-105 кг.

Подробна антропометрия към тези години: размер на врата - 46 см, гърди - 144 см, бицепс - 52 см, ханш - 68.5 см, пищял - 47 см. За да спечели първата си титла "Mr. Olympia", Арнолд Шварценегер тренира в продължение на 8 години. Трофеят получава през 1970 година. (участвал е и през 1969 г., но губи от Серджио Олива, който впоследствие става трикратен шампион).

Впоследствие Арни 6 пъти (през 1971-1975 и 1980) покорява върха на основния конкурс на IFBB.

Даже и днес той остава един от рекордьорите по брой победи на „Олимпия“. Дългосрочната упорита работа носи своите плодове. През 1975 г. Арнолд Шварценегер спечелва световна слава като успешен културист и обещаващ актьор, което ще обсъдим малко по-късно.

Специално място в спортния му живот заема крайната победа на "Мистър Олимпия". След пет годишно прекъсване тя става символ на неговото триумфално завръщане. Популярността на този силов спорт рязко се увеличава и до голяма степен за това принос има самият Арнолд Шварценегер.

Конкуренцията значително се засилва и поради тази причина последната му победа е изключително тежка. След победата през 1980 година. Арнолд Шварценегер завършва кариерата си в културизма. За по-малко от петнадесет години участия в различни състезания той е направил безценен принос за развитието на този труден, но със сигурност и красив спорт (Арнолд става успешна филмова звезда и това още повече популяризира културизма).


През 1988 г. Арнолд Шварценегер  организира собствен  турнир, който се провежда под патронажа на IFBB - Арнолд Класик (Arnold Classic). Днес се смята за едно от основните състезания на бодибилдърите. Победата в него е почти толкова престижна, колкото и в Олимпия. С течение на годините, в това състезание участват Флекс Уилър, Джей Катлър, Декстър Джексън, Бранч Уорън, Кей Грийн и други грандове на съвременния културизъм.


Арнолд Класик през 2016 година

В книгата "Нова енциклопедия на модерния културизъм" (1998 година) Шварценегер описва себе си като културист: "Винаги съм бил прилежен ученик. Не се страхувах да отида при съдиите и да попитам какво точно съм направил погрешно. "Идолите си той упоменава поименно - Стив Рийвс и Рег Парк, но  също обръща вниманието към руснаците Леонид Жаботински, Василий Алексеев и Юрий Власов.


С олимпийския и четирикратен световен шампион по вдигане на тежести Власов, Арнолд се познава лично. Първата им среща се състои през 1961 година на Световното първенство по вдигане на тежести, където тогава още младият Арнолд е представен на видния спортист Юри. Тогава Арнолд остава много силно впечатлен. След това те многократно са се срещали на различни конкурси и конференции.

 

Титли на Арнолд Шварценегер в състезанията по бодибилдинг:


Steirer Hof Competition 1963 (Австрия) – 2-ро място;
Junior Mr Europe 1965 (Германия) – 1- во място;
Best-Built Athlete of Europe 1966 (Германия) – 1- во място;
Mr Europe 1966 (Германия) – 1- во място;
Mr Universe 1966 (NABBA, Англия, за любители) – 2- ро място;
Mr Universe 1967 (NABBA, Англия, за любители) – 1- во място;
Mr Universe 1968 (NABBA, Англия, за професионалисти) – 1- во място;
Mr International 1968 (Мексико) – 1- во място;
Mr Universe 1968 (IFBB, САЩ) – 2- ро място;
Mr Universe 1969 (IFBB, САЩ) – 1- во място;
Mr Universe 1969 (NABBA, Англия, за професионалисти) –1 - во място;
Mr Olympia 1969 (САЩ) – 2-ро място, отстъпва на Серджио Олива;
Mr Universe 1970 (NABBA, Англия, за професионалисти) – 1 - во място;
M. World 1970 (САЩ) – 1- во място;
Mr Olympia 1970 (САЩ) – 1 - во място, побеждава Серджио Олива и Рег Люис;
Mr Olympia 1971 (Франция) – 1- во място, като основните конкуренти са дисквалифицирани;
Mr Olympia 1972 (Германия) – 1 - во място, побеждава Серджио Олива и Сержа Нюбре;
Mr Olympia 1973 (САЩ) – 1 - во място, побеждава Франко Коломбо и Сержа Нюбре;
Mr Olympia 1974 (САЩ) – 1 - во място, става първи в абсолютна и тежка категория, в последната побеждава Лу Фериньо и Сержа Нюбре;
Mr Olympia 1975 (Южна Африка) – 1 - во място, става първи в абсолютна и тежка категория, състезанието е запечатано в документалния филм “Pumping Iron ”;
Mr Olympia 1980 (Австралия) – 1 - во място, побеждава Крис Дикерсон, Франк Зейн, Бойер Ко, Майк Ментцер и РоджерУокър.

 

Не можем да не разкажем за дебюта на Шварценегер в бодибилдинг състезанията. Мнозина вярват, че той се състои през 1965 г. в състезанието за младежи "Мистър Европа". Това е грешка. Това участие не е първият опит на Арнолд. За първи път австриецът пробва силите си, когато е на  17 години в местния конкурс в Грац, където заема второ място.


Ако се тегли чертата на спортните постижения на Шварц, той без съмнение е един от най-великите спортисти в историята. Поне като популярност с него едва ли някой може да се сравнява. По брой титли "Мистър Олимпия" Арнолд Шварценегер в момента отстъпва само на Лий Хейни и Рони Колман, а в момента, когато завършва спортната си кариера по този показател Арнолд е рекордьор (след него остават дори Лари Скот, Серджио Олива, Франко Коломбо и Франк Зейн).


Славата на Арни, в допълнение към изключителните спортни резултати, до голяма степен определя неговата актьорска кариера. Нека сега да я опишем.

 

Арнолд Шварценегер: участие във филми

Филмите с Арнолд Шварценегер започват да се появяват на екрана на кината след 1969 година. Бившият културист навлиза в  киното, както преди време и атлетите Рег Парк и Стив Рийвс. След като започва да се занимава с шоубизнес, Шварценегер се изправя пред два неочаквани проблема.

На първо място, според продуцентитев Холивуд, той има излишна мускулна маса, поради което при подготовката за някои роли се налага значително да отслабва. На второ място, новобранецът има силен чуждестранен акцент, в резултат на което не може да изпълнява сцени, в които се говори много.

Арнолд дори посещава уроци, за да се отърве от германския си акцент. Първата роля на Арнолд Шварценегер във филм е Херкулес във филма "Херкулес в Ню Йорк" (1970). Този филм не само е дебютен за Арнолд, но и единственият, в който актьорът се появява под псевдонима "Стронг".

Виновни за това отново са холивудски продуценти, които смятат, че името Шварценегер не звучи добре на английски. Днес Шварц нарича "Херкулес в Ню Йорк" най-лошия си опит в киното. Първите няколко ленти с Арнолд са посрещнати доста сдържано от критиците и зрителите.

Успехът му идва едва през 1982 г. с "Конан Варварина". Този филм с фантастично действие, въпреки всички грешки на сценаристите, режисьора и актьорите днес се смята за култов.

За дълго време, Арнолд Шварценегер получава, меко казано, скромни хонорари - няколко десетки или стотици хиляди долари, които представляват само стотинки по стандартите на Холивуд.

Ситуацията се променя драматично след излизането на филмите "Терминатор", "Командо", "Хищника", "Бягащият човек", "Red Heat" и "Зов за завръщане" (1984-1990 г.), които прославят нашия герой по целия свят. За ролята на T-800 в "Terminator 2" (1991), той вече получава 15 милиона долара. Това е без да броим бонусите от реклама, продажби на стоки и участия в изложби.


Популярността на Шварценегер се увеличава с всяка нова роля. Но, за разлика от широката общественост, филмовите критици все още не го харесват. Те пишат, че австриецът трябва да подобри актьорските си умения и задължително да може да води нормални диалози.

 

Легендарният комик Робин Уилямс описва впечатлението си от филмите на Шварценегер: по-малко от него говори единствено Ласи. За да ви стане ясно, Ласи е шотландско коли, което редовно се появява в холивудските филми.


Арнолд Шварценегер с всички сили се старае да избяга от образа на мълчаливия убиец. За да направи това, той се отказва от хонорари или взима много малък процент от приходите. Снима се в няколко комедийни ленти. Една от тях е "Близнаци", режисиран от Иван Райтман.

В нея актьорът играе ролята на Юлиус, брат – близнак на Винсънт, който се играе от Дани Де Вито.


В последствие филмографията на Арнолд Шварценегер се попълва от не особено известни филми като "Края на света", "На шестия ден" и "Щети". Тези произведения са хладно приети не само от критиците, но и от обикновените зрители. От друга страна, общо от трите филма, Арни получава почти 75 милиона долара.

 

На кръстопът


През 2003 година излиза дългоочакваното продължение на "терминаторът". "Терминатор-3: Възходът на машините", разбира се, е провал. До известна степен именно заради него Шварц напусна киното. Освен това, след като спечелва изборите за губернатор на Калифорния, бившият културист и актьор става политик.

Новият пост прави невъзможно снимането на филми  (с изключение на "Около света за 80 дни" и "Хлапето и аз", работата по които започва няколко години по-рано, и завършва през 2004 г. и 2005 г.).

 

Арнолд Шварценегер - Терминатор 3


По-късно Шварценегер преминава от спортни и артистични дейности към политически дебати. Докато през януари 2011 г. неговият втори мандат като губернатор не приключва. Арни незабавно се връща в киното. Според собствените му думи, докато седи  в офиса и подписва документи започват да му липсват бурните актьорски дни.


В началото на 2012 г. и през 2014 г. актьорът Арнолд Шварценегер се снима в три филма заедно със своя приятел и колега Силвестър Сталоун. Това са: "Непобедимите 2" (2012) "План за бягство" (2013) и "Непобедимите  3" (2014). В тези ленти, дори и без Сталоун и Шварценегер, актьорския състав представлява звезди от осемдесетте – деветдесетте години (от Долф Лундгрен до Харисън Форд).


Също така трябва да се споменат и последните филми и роли на Арнолд Шварценегер: "Заразени" през 2014 г. (бащата на главния герой се играе от Уейд Вогел), "Терминатор: Genesis" през 2015 г. (модел робот T-800) и "Въздействие" 2016 (римски).


Кариерата на актьора Арнолд Шварценегер все още продължава. В близко бъдеще на киноекрана ще бъдат пуснати: "Пътешествие в Китай. Тайната на желязната маска" (бюджет без рекламата - 49 милиона долара), "Крал Конан" и "Тройките" (за тези две произведения до момента, малко се знае, освен че първата лента ще бъде фантастичен екшън филм, а втората - комедия).

 

Коментари

Оставете коментар

Оставете отговор

*Име:
*E-mail: (Не е публикувана)
   Сайт: (Адреса на сайта с http://)
*Коментар:
Call