Всичко, което правя е за победата !

Качено от в Полезно на Jan 18, 2018 . 0 Коментари.

Как се става 7 кратен Олимпийски Шампион !

 Даденият материал е превод на едноименната статия от списание “FLEX”. Автор на оригиналния текст е– Грег Мерит, един от водещите журналисти и експерти на изданието. По отношение на превода сме отдали предпочитание на литературния, а не на дословното изложение на материала.

 

Ако Вие не сте съгласни с нещо или пък у Вас са възникнали въпроси, то можете да изкажете мнението си в коментарите.

Фил Хийт – истински шампион!

Ако се пресмята от първото съревнователно участие през 2003-та година, то към настоящия момент Фил Хийт има 17 победи и 7 поражения (при поражение като минимум е попадал в петорката, а по-често в тройката или двойка призьори). През седемте последни години той завършва сезона като най-добрият културист на планетата (от 2011-та до2017-та година завоюва титлата „Мистър Олимпия” . “Дар” (прозвището на  Фил Хийт) толкова много е побеждавал през последното десетилетие, че вече е сложно да се припомни кога е било неговото последно поражение.

 

Но нали хората не се раждат шампиони. Успешността – това е начин на мислене, който даже е нужно да се усвои, а после да се практикува и да се усъвършенства. Фил Хийт обича да разказва за себе си. И ние Ви препоръчваме да се вслушате в думите му. Те не толко наставляват, как да се преуспее в бодибилдинга, но и се оказват победна стратегия за живота като цяло.

 

На какво ни учат пораженията?

В началния етап от кариерата си на бодибилдър Фил фактически не е срещал съпротивление. Изявявайки се в шоуто NPC (любителска дивизия), той е доминирал сред тежката категория (само един път е отстъпил първото място). Хийт постига статута си на професионалист едва две години след старта (през  2005-та), а след това спечелва два първи про-конкурса (през 2006-та).

 

Въпреки това, тогава той все още е бил новак, макар и един от най-добрите за цялата история на железния спорт. “Дар” изпреварва мнозинството от конкурентите си за сметка на проработка  на мускулатурата , обаче отстъпва на грандовете в обема на мускулите, което става очевидно на “Арнолд Класик” през 2007-ма година.

 

“На голямата сцена Фил демонстрира себе си не от най-добрата страна”; – пишеха журналистите.  Особено ругаеха дебютанта за слабо проработените крака.  Крайното пето място е трудно да се нарече провал, но самият Хил явно се е надявал на повече. Скептиците предсказуеми зададоха въпроса: „Ако това е оптималната форма на културиста, то как той се готви да побеждава на следващите турнири, да не говорим пък за „Олимпия”?

 

След по-малко от година Фил затвори устите та критиците, когато на “Айронмен Про”се появи с 230 фунта тегло  (около 105 килограма). Бодибилдингът срещна своето бъдеще. Скептицизмът, с който нашият герой се сблъска през 2007-ма година, само го мобилизира. Никой не можеше да си представи, че на Хийт само за един сезон ще му се удаде да прибави 20-30 фунта (около 10-15 килограма), при това без да загуби релефа си, донасяйки му две стартови победи в про-дивизиона.

 

Всеки ден от междусезонния период до навечерието на турнира Фил Хийт спазвал най-строга диета и се упражнявал по най-сложната програма – всичко, за да стане шампион. Може да се твърди, че той не би постигнал нищо, ако беше зациклил на поражението. С други думи, за успешния в спорта и в живота човек е важно да умее да се учи от собствените си грешки, но не трябва да се фокусира вниманието само върху тях.

 

Решавай проблемите навреме! 

На някого това може да му се стори излишно, но не и на бодибилдърите, чиято имунна система преди съревнованията преживява максимален стрес. Хийт един път вече е страдал от лоша хигиена. На “Мистър Олимпия 2009” той се срина на 5 място, когато се срина незадълго до излизането му на сцената. Причината за не разположението му беше определена като хранително отравяне. Оттогава Фил, готвейки се за състезание, избягва всякакви потенциални вредители, особено, ако тях не можеш да ги разгледаш без микроскоп.

 

Бъдете бдителни преди всякакво състезание. Винаги имайте план за действия в случай на непредвидени ситуации, за да не Ви връхлети неочаквано.

 

Мечтай за голямото!

Давайки интервю след първия завоюван “Сандов”, Фил Хийт заяви, че планира да спечели още девет трофея. Сега рекордът – е осем поредни победи. Него го печелят легендите на железния спорт Ли Хейни и Рони Колман. За всичките  53 “Олимпии”, проведени от  1965 година, само тринадесет мъжа са спечелвали заветния трофей (кой еднократно, кой няколко пъти).

 

Ставайки най-добрия бодибилдър на планетата на 31-годишна възраст, той се е нуждаел от нова грандиозна цел, към която ще се стреми.  Защо в такъв случай да се ограничава с 2 или с 8 победи, ако тези върхове са се покорявали от други?

 

Девет – това е красиво число, като добавиш към него вече имащата титла и ще получиш назованите десет. Както е писал Робърт Браунинг: “Стремежът на човека трябва да превишава неговите възможности. Иначе за какво са ни небесата?”. Десет “Сандов” – шест години назад на Фил мнозина му се присмиваха, но в наши дни все повече хора вярват, че ще му се получи всичко. Това така ли е или не, ще разберем в 2020 година!

 

Не спирай да се учиш!

През лятото на 2006-та, заминаващ си от първите две победи на про-турнирите, и година след гръмкия триумф на „Националния шампионат на САЩ”, Фил Хийт се стремеше към нови достижения. Той реши да не остава в Лас Вегас, а да продължи да тренира заедно със своя приятел и ментор Джей Кътлар, кото  при тях постъпи предложение да  снимат тренировката им за списание “FLEX”.

 

Да кажем направо, това е най-лошата фотосесия на Фил Хийт, ... и си остава такава и до ден-днешен. На на фона огромния гръб на Кътлар нашият герой изглежда още съвсем новак, даже повече, отколкото е в действителност. Джей, като един алфа-самец, е затъмнил със себе си всяка снимка. Но да си дойдем на думата, два месеца по-късно той победи на „Олимпия”. Очевидно е, че Джей по това време се намираше в пиковата си форма.

 

Фил го свалиха от небесата на земята, а най-главното – дадоха му един урок. Той разбра, каква мускулатура е необходимо да притежава един атлет, ако иска да се съревновава на „Мистър Олимпия”. Това е само едно от многото открития, направени отФ ил през времето на съвместните им тренировки с Кътлар.

 

Нашият герой признава, че той се учи даже и днес.: “Ако ти се спреш на постигнатото, то рано или късно, тебе ще те достигнат и ще те задминат. Аз постоянно научавам по нещо ново за собствения си организъм, за силовите тренировки, за спортното хранене и за бодибилдинга като цяло”.

 

Примири се със своите недостатъци!

Да се върнем отново в миналото, но този път само две години назад. Завършвайки 2015-та година, Фил Хийт завоюва своята пета титла “Олимпия”. Въпреки това, след завършването на турнила, той и треньорът му Хани Рембод не излизат в отпуск, а се събират, за да обсъдят над какво си струва да се поработи между сезоните.

 

Те са единодушни, че това е работата над краката. Отчитайки колко мощни крака са имали Биг Рами и Шон Роден, изоставащата долна част на тялото може да му струва на Хийт победата, ако той навреме не се беше усетил.  Впоследствие Хани Рембод  обновява за Фил програмата на тренировките, която сега предвижда два дни за краката в седмица при повишена интензивност, и нашият герой получава такава долна част на тялото, с каквато се е хвалил на”Мистър Олимпия” в миналата 2016-та и текущата 2017-та година.

 

Даже, ако ти си абсолютен шампион, в твоята мускулатура винаги ще се намери нещо, което да се подобри.Няма предел за съвършенството, но, за да го достигнеш това съвършенство, първо трябва да намериш, признаеш и отстраниш недостатъците си.

 

Запазете самообладание!

Ще прозвучи безсмислено, но съществува начин да не бъдеш лузър, даже когато турнирната таблица говори за обратното. На първо място не позволявайте на емоциите да вземат връх над вас. През 2014-та година ядосаният от поражението Кай Грин едва не се нахвърля на Фил Хийт. Негативните емоции дотолкова са запълнили неговия разум, че в него не е останало място нито за обективност, нито за чест. В този момент той окончателно загуби.

 

Фил Хит в своята кариера също е преживявал поражения (те са  7). Обаче нашият герой, за разлика от Грийн, остава разсъдителен даже и в най-сложните моменти. Спомнете си поне една негова загуба на Кай на “Арнолд Класика 2010”. Може би и на Хийт му се е искало да отпусне яростта, нахвърляйки се на съдиите или на конкурента с юмруци, но той не го прави. В английския език за такива случаи има подходяща фраза – “keep it cool” (което може да се преведе като „съхранявай хладнокръвие” ). На Фил явно му е добре позната.

 

Помни, откъде си тръгнал!

Ако се разговаря с Фил Хийт достатъчно дълго, то той задължително ще си спомни баскетбола. “Дар” е научил, какво значи победа именно на баскетболната площадка. Това не е преувеличение. С училищния отбор (в гимназиалния курс) той е печелил златни медали на Шампионата на щата, а с отбора на Университета в Денвър се е борил за главния трофей на Първата дивизия.

 

 

Баскетболът – това е вид спорт, където стоманените нерви не се ценят по-малко, отколкото в бодибилдинга.  Да правиш триточкови вкарвания, намирайки се под натиска на минимум един играч от вражеския отбор и да изпълняваш наказателни вкарвания, когато тебе те освирква целият сектор на фанатичните привърженици на съперника – всичко това е влизало в задълженията на Фил, доколкото той е играл на позицията на хвърлящия.

 

На баскетболната площадка нашият герой е научил много от това, което сега му помага да остава най-добрият културист на планетата. Стоманена издръжливост, придобита в течение на решаващи баскетболни мачове, позволява на Фил всеки септември да достига до победа в Лас Вегас.

 

Като цяло, не забравяйте научените уроци. Никога не знаеш какви навици от миналото ще ти бъдат от полза в бъдеще.

 

Бъди мотивиран!

Тринадесетият  „Мистър Олимпия” тренира самостоятелно. Максимум го наглеждат треньорът Хани Рембод. Това означава, че той сам си поставя за цел да посещава 5-6 ежеседмични тренировки, независимо от времето, от настроението и от самочувствието.

 

Когато Фил е тренирал баскетбол, той е можел да разчита на другарите си от отбора. Те буквално са го заставяли да се движи напред. Но бодибилдингът – е един от най-индивидуалните видове спорт. В тренажорната зала тебе те заобикалят само железа и непознати хора. За да не губи мотивация, Фил слуша музика, поставя пред себе си микро-задачи и използва максимум трудолюбие. Тук никой няма да те разбуди и няма да те заведе за ръка на сутрешното кардио. Ти всичко си задължен да направиш сам!

 

Оставай гладен до победите!

Побеждавайки на „Олимпия” един-два пъти, да не говорим за седем, е реално да се възгордееш. Превъзнасян от фанатиците, от съдиите и от журналистите, шампионът може да си помисли, че да носи корона му е предначертано от съдбата. Това е капан, в който са попаднали двамата предишни крале – Декстър Джексън и Джей Кътлар. Те побеждавали на турнира, а след сезон или след няколко отстъпвали титлата.

 

”Сандов” не принадлежи на никого, тя трябва да се завоюва, съперничейки си твърде често с не по-малко талантливи и жадни за победа съперници. Страхът от поражение е способен да сломи атлета, но за Фил той се явява като още един мотиватор.

 

Опитвайки се да стане десетократен “Мистър Олимпия”, Хийт преследва безсмъртието. Той иска да впише своето име в историята на железния спорт, за да може критиците окончателно да замлъкнат, признавайки: „Да, това е най-великият културист за всички времена!”. Нашият герой  си е поставил сложната задача, но с всеки нов сезон и с всяка следваща победа тя изглежда все по-реална. Трите следващи шоу-състезания ще покажат, ще се получи ли при него да задмине Шварценегер, Хейни и Колман.

 

В заключение

Като послепис искаме да добавим няколко думи от нас:

 

Далеко не на всеки е даден спортен талант. И става въпрос не толкова за генетиката, а по-скоро за упоритост, за трудолюбие, отчасти и за твърдоглавие. Та нали е нужно да можеш да не обръщаш внимание на хейтърите, които с хиляди обкръжават всеки повече или по-малко известен спортист, и да обичаш своя вид спорт, което означава предразположеност към физическата работа. Но това не означава, че Вие трябва да зарежете тренировките, ако не се готвите да се явявате на състезания. Не! Никой не забранява да се посещава тренировъчната зала за удоволствие.

 

Ако Вие имате мечта, та била тя и победа на “Арнолд Класик Европа” или допълнителни пет сантиметра на бицепсите, стремете се към нея. Магазин Anabol.bg ще Ви помогне да постигнете поставената цел толкова бързо, колкото това е възможно. Нашият интернет-магазин предоставя на клиентите достъп до широк асортимент спортни препарати. Продукцията на Balkan Pharmaceuticals, Malay Tiger или най-известната Алфа Фарма и други препоръчани производители можете да поръчате при нас на честни цени и без излишен риск.

 

Етикети: филип хийт, тренировка фил хийт, интервю фил хийтПоследна промяна: Sep 08, 2020

Коментари

Оставете коментар

Оставете отговор

*Име:
*E-mail: (Не е публикувана)
   Сайт: (Адреса на сайта с http://)
*Коментар:
Call