Джей Кътлър: биография, тренировки и стероиди

Качено от в Полезно на May 24, 2017 . 0 Коментари.

Четирикратният олимпийски шампион

Джей Кътлър (пълното му име е Джейсън Айзък „Джей” Кътлър; англ. – Jason Isaac “Jay” Cutler) е професионален американски бодибилдър, един от най-титулуваните културисти в цялата история на бодибилдинга. Най-значимите му отличия, по всеобщо мнение, са четирите му титли от турнира Мистър Олимпия (от 2006, 2007, 2009 и 2010 г.) и три от Арнолд Класик (2002, 2003 и 2004 г.).

 

Джей Кътлър: цялостна биография

Бъдещият културист Джей Кътлър е роден на 3 август 1973 г. в Уестууд (Масачузетс,САЩ), вторият по брой на населението град в щата след Бостън. Джейсън Айзък израства в семейство на фермери и от детство е привикнал към тежкия физически труд, дори заработва, помагайки на баща си и по-големия си брат в строителството. Постоянното физическо натоварване е здравословната храна позволяват на момчето да развие спортно телосложение още в юношеските си години.

Бодибилдърът Джей Кътлър

По бодибилдинга Джей Кътлър започва да се увлича от 18-годишна възраст. До тогава влиза в залата само от време на време и то наблягайки на паурлифтинга. През първата година на тренировки младият атлет не постига видими резултати, тъй като прави типичните за един начинаещ грешки – ежедневни многочасови тренировки, повече от необходимото упражнения, серии и повторения.

Тогава Кътлър се насочва към самообразованието. Чете литература, посветена на бодибилдинга, анализира грешките си и подобрява тренировките. Резултатите не закъсняват – на 20 години спортистът удържа първата си сериозна победа, печелейки първо място на NPC Iron Bodies Invitational в юношеската средно тежка категория.

 

През същата 1993 г. задминава конкуренцията в средната категория и на NPC Teen Nationals и NPC U.S. Tournament of Champions, а през 1996 г. триумфира на NPC Nationals в тежка категория, с което придобива статут на професионалист.

Вдъхновен от собствените си успехи Джей Кътлър се мести в Лос Анжелис (Калифорния, САЩ), град считан за меката на културизма. Но не след дълго се връща в родния си град поради разочарованието си от местното бодибилдърско движение и факта, че не вижда предимства от живота в този град.

След изявата си на „Нощта на шампионите” през 2000 г., Джей за втори път заминава за Калифорния. Този път обаче се установява не в суетния Лос Анжелис, а в спокойния Лейк Форест. Тук продължава да тренира усилено, готвейки се за бъдещи състезания. Състезателното му тегло се повишава от 113 до 120 кг.

 

Заемайки втори места на Мистър Опимпия от 2001 до 2005 и печелейки Арнолд Класик през 2002, 2003 и 2004, Джей Кътлър стабилно се нарежда сред лидерите в света на културизма. Отстъпва единствено на Рони Коулман, който благодарение на потресаващата си генетика доминира в бодибилдинга, като практически няма загуба от 1996 до 2005 г.

Кътлър решава, че ще вложи всичките си сили и средства, за да победи на Олимпия през 2006 г. Подсилвайки гърба, бицепсите и бедрата, които по мнението на специалисти са неговото слабо място, Кътлър достига до заветната цел – първо място, изпреварвайки дори Коулман. Заедно с мечтания трофей Джей получава и парична награда в размер на 155 000 долара.

 

Впоследствие Джейсън Айзък „Джей” Кътлър още три пъти доказва превъзходството си в най-престижния бодибилдърски турнир, но победите не идват подред, а с прекъсване. През 2008 г., неочаквано за мнозина, Джей губи от Декстър Джексън, който до този момент на няколко пъти достига до високо класиране (трети и четвърти места в периода 2002-2007), но никога не е бил сред фаворитите.

 

Интересен факт е, че през 2003 г. на едно любителско състезание Кътлър се запознава с Фил Хийт, който тогава търси подава ръка на млади надежди в спорта. Джей веднага забелязва физическия потенциал на момчето и го взима под своя опека. За три години тренировки неговият нов ученик придобива професионален статут, а след още пет побеждава своя учител. На Мистър Олимпия пиедесталът изглежда по следния начин – първо място - Фил, второ - Джей, трети остава Кай Грийн.  

 

В наши дни Джей Кътлър официално не се занимава с бодибилдинг, макар и официално да не е сложил край на кариерата си. Възможно е в бъдеще да го видим на подиума на още някой турнир. Последното състезание, на което Джей участва е Мистър Олимпия 2013, резултатът – шесто място от дванадесет участници.

 

Джей Кътлър: професионални достижения

В пика на своята форма Джей Кътлър има впечатляващи антропометрични данни, които в комбинация с хармонично развитата мускулатура му позволяват да надмине дори Рони Коулман, смятат за един от най-добрите, ако не и най-добрият, бодибилдър в историята:

 

Ръст – 176 см.;

Лично тегла – 121 кг.;

Обиколка на врата – 50 см.;

Обиколка на бицепса – 57 см.;

Гръдна обиколка – 145 см.;

Талия – 91 см.;

Бедра – 76 см.;

Прасци – 49 см.

 

Благодарение на феноменалната си физическа форма Джей Кътлър удържа победи на около 20 турнира на любителско и професионално ниво. Ето само титлите, спечелени през XXI век:

 

1 място Night of Champions 2000;

1 място Arnold Classic 2002;

1 място Arnold Classic 2003;

1 място Ironman Pro Invitational 2003;

1 място San Francisco Pro Invitational 2003;

1 място Dutch Grand Prix 2003;

1 място British Grand Prix 2003;

1 място Arnold Classic 2004;

1 място Austrian Grand Prix 2006;

1 място Romanian Grand Prix 2006;

1 място Dutch Grand Prix 2006;

1 място Mr. Olympia 2006;

1 място Mr. Olympia 2007;

1 място Mr. Olympia 2009;

1 място Mr. Olympia 2010.

 

От края на 90-те Кътлър преминава под ръководството на Крис Ацето, широко известен с прозвището „спецът”. Ацето се ползва с голям авторитет сред културистите и е търсен като експерт по тренировки и хранене.

 

Джейсън Айзък „Джей” Кътлър прекратява участията си на състезания след Мистър Олимпия 2013, уверен, че професионалният бодибилдинг не е в полза на доброто му здраве. И все пак Джей не изоставя спорта. В наши дни той продължава да тренира в залата, потвърждение на което са снимките на официалните му страници в социалните мрежи Фейсбук и Инстаграм.

Днес Джей Кътлър е треньор, бизнесмен и ерген. Съсредоточен е върху обучението на млади бодибилдъри. До неотдавна беше женен за Кери Кътлър, с която го свързва дългогодишно познанство още от ученическите години. Двамата сключват брак през 1998 г. в Лас Вегас, но впоследствие са развеждат.

За справка: личният бизнес на Кътлър – компанията „Cutler Nutrition” (а също – „Cutler Elite Series”) се фокусира върху производството на хранителни добавки и спортна екипировка.

 

Джей Кътлър: постоянни тренировки

Триненгът на Джей Кътлър в течение на почти целия сезон протича в практически еднакъв режим. Атлетът проработва всяка мускулна група един път седмично. Изключение е гърбът, върху който работи два пъти седмично в периода на подготовка за Мистър Олимпия 2006. Това е направено умишлено, тъй като по мнение на експерти, а и на самия атлет, мускулите на гърба са единственото, в което той отстъпва на Рони Коулман.

 

Тренировката на Джей Кътлър

Джей Кътлър на дели своите тренировки на цикли. Интензивността на един сплит зависи само от моментното състояние на атлета. Ако осъзнава, че се изморява, то той работи с умерени тежести и по-малко повторения. На всяка мускулна група се падат средно по 4-5 упражнения, от по по 2-4 серии и 8-10, по рядко 6, повторения. Почивката между сериите е кратка, но достатъчна за възстановяване на силите – ок. 1-2 минути, в зависимост от това какво упражнение се изпълнява – базово или изолирано.

 

Тренировъчната програма на Джей Кътлър не следва принципа на пирамидата. Културистът предпочита да тренира с една и съща тежест във всички серии на едно упражнение. Но има един нюанс: преди основните серии, по правило, той прави 2-3 промеждутъчни серии със по-малки, но все пак внушителни тежести. Така че „пирамидата” все пак присъства под някаква форма в неговата тренировъчна програма.

Личният му метод, до който Джей прибягва при тренировка, е предварителното разтягане, което да напълни максимално с кръв тренираната мускулна група. Затова тай използва предимно изолирани упражнения. Движението в тях се изпълнява равномерно с пълен контрол върху амплитудата. Само след такава „разгрявка”, която стимулира необходимите мускулни групи, Кътлър пристъпва към основните натоварвания.

 

Джей се придържа към умерен, но в същото време интензивен тренировъчен темп. Движенията в негативната фаза са бавни, а в позитивната – взривни. При това, той никога не жертва техниката и не си позволява разклащане на торса, с което се свързват впечатляващите му мускули на гърба, гърдите и раменете.

Ето и един примерен тренировъчен сплит на Джей Кътлър: 1 ден – делтоиди и трапецовидни мускули сутрин и трицепси вечер; 2 ден – квадрицепси и преса сутрин, бицепси, бедра и нискоинтензивна тренировка за гърба вечерта; 3 ден – почивка; 4 ден – гърди, преса и прасци сутрин, бицепси и предмишница вечер, 5 ден – единствената високоинтензивна тренировка за гръб; 6 ден – почивка; 7 – начало на новия цикъл.

 

За да избегне грешки в тренировъчната програма, Джей Кътлър, от началото на съревнователната си кариера, води дневници, в които записва проведените сплитове, работните тежести, количеството серии и повторения, фиксира също и хранителния режим. Това му позволява грамотно да следи и внася корекции в тренировъчния си план1 с цел по-висока ефективност.

 

Джей Кътлър: анаболни стероиди

Кътлър е от тези спортисти, който не обичат да говорят открито за допинга, още повече когато става въпрос за личния им опит с него. Дълго време Джей поддържа версията, че избягва приема на забранени препарати. Но колко искрени са неговите интервюта и статии със заглавия „Никога не съм употребявал анаболни стероиди” или „Постигнах успех само благодарение на тренировки”?

 

И в крайна сметка, Джей Кътлър деликатно признава, че е приемал стероиди, за да достигне и надмине Рони Колман. Но информация за това какви и в какви дозировки препарати е използвал няма. Смята се, че във фармакологичния порцион на Джей имат място микс от тестостерони – Сустанон, Метандиенон, Оксиметолон, Нандролон деканоат, хормон на растежа, кардарин (GW1516), Аромазин и добавка N2Guard.  Сустанон, Матандиенон, дека и окси са употребявани вероятно в големи дози – до 1500 мг. На седмица от пръвото, ок. 100 мг. На ден от второто, ок. 200 мг на ден от третото и ок. 100 мг. На ден от последното.

 

Колко от тези предположения отговарят на истината, едва ли някога ще научим. Както вече отбелязахме, Джей Кътлър на обича да говори за стероидите. Вероятно дори зачеркването на анаболно андрогенните стероиди от черния списък няма да развърже езика му. Остава да се надяваме, че един ден някой от приближените му ще изнесе подобна информация. Когато и ако това се случи, задължително ще го споделим с Вас!

 

Коментари

Оставете коментар

Оставете отговор

*Име:
*E-mail: (Не е публикувана)
   Сайт: (Адреса на сайта с http://)
*Коментар:
Call