Как да се справим с високия холестерол?

Качено от в Полезно на Mar 25, 2019 . 0 Коментари.

Холестеролът участва в много, включително във важни процеси в човешкото тяло. Това съединение може да донесе както полза, така и вреда на хората, които се занимават със спорт. Последното се случва при повишаване на нивата на холестерола.

На фона на неговия растеж се формират или засилват сърдечно-съдови патологии и заболявания. Ако холестеролът не се контролира, тогава се образуват кръвни съсиреци, които блокират съдовете и това може да има смъртоносни последствия.

Но не е нужно да се паникьосвайте. Високият холестерол всъщност може да бъде намален дори и в домашни условия. Вярно е, че това ще наложи коренна промяна в начина на живот. Възможно е също така да се наложи допълнителен прием на някои лекарства.

Като минимум е необходимо да се елиминира употребата на нездравословна храна, т. нар. вредна храна и да се повиши нивото на физическата активност. В допълнение, има доста работещи инструменти на традиционната медицина. Именно за това искаме да разкажем в днешния ни материал.

 

Холестерол: какво е това?

Холестеролът е органично съединение, липофилен алкохол, който има високомолекулен състав. Той се намира в клетките (мембраните) или в кръвта (циркулира) на всички животински организми, включително хора, но не се среща в растения, гъбички или прокариоти.

Сред положителните функции на холестерола могат да се различат участието му в метаболизма, образуването на някои витамини и хормони. Недостигът му води до нарушаване на синтеза на половите хормони. За спортистите това е критична уязвимост.

 

От общата маса на холестерола в нашето тяло, само 20% идва от външни източници, а именно с храна. Останалият обем се произвежда в черния дроб, бъбреците, надбъбречните жлези и червата, чиято работа също има ефект.

Освен това, той пряко или косвено допринася за поддържането на нормалната мозъчна и мускулна активност. Така че, да се приеме холестеролът като 100% антагонист, както много хора правят, ще бъде сериозна грешка.

От друга страна, холестеролът в човешките клетки има акумулиращ ефект. Нивото му е ясно изразено, ако има нарушение на липидния метаболизъм. Това не предвещава нищо добро. В модифицирана форма, той започва да се установява в съдовете, причинявайки запушвания. Към такава модификация е по-податлив холестеролът с висока плътност, който се нарича още "лош" или "вреден" холестерол.

Необходимо ли е да се изясни, че съдовата блокада носи реален риск за здравето? Игнорирането този проблем е наистина лекомислено, а може да бъде и животозастрашаващо. Ако навреме не се погрижите за лечението, ситуацията ще се влоши.

Кръвните съсиреци не представляват настинка, която е възможно да мине от самосебеси. Но Вие можете да промените фактите. Първо, подобрете собственото си хранене, второ, водете активен начин на живот, и трето, ако диагнозата се потвърди, използвайте средствата на традиционната и народната медицина.

При тези условия холестеролът може да бъде намален, а по-късно да се държи под контрол, запазвайки здравето на сърдечно-съдовата система.

 

Храни за намаляване на холестерола

Сред храната, която е полезна и безопасна за диетата, липсата на определени съставки, в различна степен, допринася за понижаване на холестерола. Искаме да разкажем за някои от тях, и най-важното, да ви посъветваме да включите тези храни в собствената си диета.

Бадеми

БМВ на 100 грама продукт: протеини - около 18-19 грама (≈ 21.5%), мазнини - около 51-53 грама (≈ 60%), въглехидрати - около 15-16 грама (≈ 18.5%). Калоричната стойност на 100 грама продукт е до 600 килокалории.

Сред всички продукти, бадемът заема първостепенно място в способността си да нормализира липидния метаболизъм. В допълнение, той съдържа витамин Е и антиоксиданти в големи количества, предотвратявайки развитието на множество заболявания, включително атеросклероза.

Ябълки

БМВ на 100 грама продукт (осреднен, тъй като вие сами разбирате колко различни ябълки съществуват и колко се различават едни от други по вид, вкус или състав): протеини - около 0,40 грама (≈ 3,5 - 4%), мазнини - около 0,40 грама (≈ 3,5 - 4%), въглехидрати - около 9,5 - 10 грама (≈ 92 - 93%). Калорийно съдържание на 100 грама продукт (също осреднена стойност) - до 45 - 50 калории.

Те съдържат пектин във висока концентрация и, попаднали в стомаха, образуват вискозна маса, която е в състояние да отстрани излишния холестерол от тялото. И то още преди той да влезе в кръвта.

Между другото, същото може да се каже за цитрусовите плодове (от лимони до грейпфрут). Ако по някаква причина не харесвате ябълки, можете спокойно да ги замените с някакъв вид цитрусови плодове.

Авокадо

БМВ на 100 грама продукт: протеини - около 2.2 - 2.3 грама (≈ 8.5 - 9%), мазнини - около 16.8 - 16.9 грама (≈ 67%), въглехидрати - около 6 - 6.1 грама (≈ 24 - 24.5%). Калоричната стойност на 100 грама продукт е до 185 килокалории.

Авокадото е богато на фибри и полезни омега-3-ненаситени мастни киселини (те съставляват по-голямата част от мазнините в плодовете). Често се препоръчва при заболявания на сърдечно-съдовата система или просто се препоръчва да се използва за укрепването ѝ. Плодът допринася за елиминирането на „лошия” холестерол. Но най-полезно е, когато концентрацията не е извън скалата и е на средно ниво.

Боровинка

БМВ на 100 грама продукт: протеини - около 1 - 1.1 грама (≈ 9%), мазнини - около 0.60 - 0.70 грама (≈ 5.5%), въглехидрати - около 10 грама (≈ 85.5%). Калория на 100 грама продукт - до 45 - 50 калории.

Това богат на птеростилбен (антиоксидант) плод, който има пряко въздействие върху холестерола, като нормализира концентрацията му в кръвта.

Овесени ядки

БМВ на 100 грама продукт: протеини - около 15 грама (≈ 23.5%), мазнини - около 6.3 грама (≈ 9.5 - 10%), въглехидрати - около 42.5 - 43 грама (≈ 66.5 -67%). Калоричната стойност на 100 грама продукт е до 270 - 280 килокалории.

Евтин, и най-важното, полезен продукт с възможност за намаляване на нивата на холестерола.

Мазна морска риба

БМВ и калорийното съдържание зависят от определения вид, но като цяло мазните морски риби се проявяват ефективно в диетата, като са почти незаменим елемент от менюто на местните и чуждестранните спортисти.

Скумрия, риба тон, сьомга - цялата тази (и подобна) морска риба се характеризира с висока концентрация на ненаситени омега-3 мастни киселини, които са от първостепенно значение за здравето и основно могат да се набавят от външни източници (заедно с храната). За да се поддържа нормално ниво на холестерола, трябва да се яде най-малко 100 грама подобна на риба тон, но за хората, които се занимават по един или друг начин със спорт, това не би трябвало да е проблем.

Храни, които повишават холестерола

Обратната страна на монетата са продуктите, които пряко или косвено причиняват повишаване на нивото на холестерола (често на „вредния” холестерол, който не е безопасен за здравето). За да нормализирате концентрацията му, ще трябва или да ги откажете, или да намалите присъствието им в менюто си.

Ярък пример са продуктите от животински произход:

Свинско;

Агнешко;

телешко месо;

Заквасена сметана;

Масло.

Ако сте потвърдили диагнозата и холестеролът ви е с високо ниво, тогава трябва да се даде предимство на растителните мазнини. Желателно е също така да се разнообрази менюто със зърнени храни, ядки, семена, плодове, зеленчуци. Много от тях сами по себе си или с помощта на други продукти помагат за нормализиране на холестерола.

Под забрана: бял хляб и сладкиши. Те не само предизвикват повишаване на концентрациите на холестерола, но и са пълни с прости въглехидрати. Целият пълнозърнест хляб е здравословна алтернатива. Всъщност той е безвреден за диетата.

Разрешени: храни, богати на растителни масла и фибри. Очевидно е, че преди всичко това са различни зеленчуци, от спанак и маруля до цвекло и зеле. В изключителни случаи, растителните влакна могат да бъдат закупени в извлечена форма. Такава може да се намери в много аптеки и магазини.

Общи препоръки

Лекарите и специалистите по хранене с готовност правят препоръки как да намалите нивото на холестерола до безопасни концентрации. Особено често можете да намерите съвети за използването на голямо количество мастни полиненаситени киселини, пектин и фибри, които описахме по-горе в текста.

Храните, богати на тези съединения, наистина намаляват холестерола и освен това те не пречат на процеса на намаляване на теглото или на масата (с редки изключения).

Що се отнася до продуктите от животински произход, свинското и агнешкото може да се заменят с пиле (пилешките гърди са едно от най-добрите диетични ястия), а маслото - със сусам, соя, лен или маслини. Имайте предвид, че изброените растителни масла се използват в нерафинирана форма и не се използват за пържене.

В противен случай ефектът вероятно ще се измести към странични ефекти. Взимат се пресни, т.е. готови дресинги за салата или други вкусни и здравословни ястия.

 

Лекарства за понижаване на холестерола

Промяната на диетата не винаги позволява бързо и ефективно справяне с високия холестерол. Има ситуации, при които медикаментите са незаменими. Ако се приписва домашно лечение, тук е списък на лекарствата за локално приложение, наред с други средства, които спомагат за понижаване на холестерола.

Това е група лекарства, които бързо и ефективно действат върху излишния холестерол. Тяхното присъствие в дома за първа помощ е ако не непременно, тогава желателно. От всички статини могат да се разграничат следните търговски марки: ловастатин, правастатин, симвастатин, флувастатин;. Всички те имат еднакъв ефект, показания и противопоказания за употреба.

Като правило, статините се консумират малко преди сън, когато се наблюдава максимално производство на холестерол. Какви са техните предимства? Първо - бърза усвояемост и второ - относителна безвредност. Страничните ефекти са редки и основно се проявяват при злоупотреба с активното вещество.

Ще ги наричаме за кратко секвестнти, за да пестим нашето и вашето време. Така че, те се отличават с бързото изтегляне на излишния холестерол. Също така сред положителните черти е способността да се блокира абсорбцията на мастни липиди.

Популярните секвестнти са представени от следните търговски марки: Colestid, Colestipol и Cholestyramine; - всяка от които със сигурност ще намерите в най-близката аптека.

Важно изясняване: секвестрантите се използват изключително по препоръка на лекуващия лекар, тъй като имат редица ограничения и противопоказания за приемане, от съмнение за бременност до едновременна употреба с някои други лекарства.

Фибратите са активни вещества, извлечени от фибринова киселина, както подсказва името. Те имат сравнително лек ефект - относително безвреден, но не достатъчно силен. Аптеките обикновено имат широка гама от местни или чуждестранни препарати.

Не е най-ефективният, но все още работен вариант за човек с високи нива на холестерола. Проблемът на никотиновата киселина е необходимостта да се използват високи дози за проявата на пълния спектър на действие. Преди да приемете, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар, за да изключите потенциалните противопоказания. Сред страничните ефекти на никотиновата киселина са: повишено изпотяване, горещи вълни, главоболие и замаяност, дори чернодробна дистрофия.

Хранителните добавки (съкратени) не са лекарства в истинския смисъл на думата. Те са повече хранителни добавки, отколкото лекарства. Въпреки това, хранителните добавки често включват билки и други съставки, които имат положителен ефект върху високия или излишния холестерол. Някои от тях засягат неговото производство като го намаляват, други влияят върху неговата концентрация, като постепенно се постига нормата.

Може би най-достъпната хранителна добавка за холестерола е рибеното масло. Трябва ли да казваме колко е полезно то за човека? За да изброим всички положителни свойства на тази активна съставка, ще трябва да напишем цяла отделна статия. Между другото, такава вече може да се намери на нашия блог. В нея се разказва за въздействието на рибеното масло под формата на масло или капсули върху резултатите от бодибилдинга.

Алтернативна медицина за понижаване на холестерола

За мнозина приемът на медикаменти е последната стъпка, когато няма друг изход, и не всеки решава да ги използва, за да намали холестерола. За спасяването на такива хора идват фондове за алтернативна или традиционна медицина. За щастие, през годините в обществото се обмислят много начини за нормализиране на холестерола у дома. В по-голямата си част те са профилактични средства, които могат да предотвратят нежеланото повишаване на концентрацията му.

Ето само някои от популярните продукти, които можете да приемете:

1. Чесново масло. То помага да се справите дори и с критично увеличение на холестерола. И процесът на неговата подготовка е изключително лесен - вземете 10 скилидки чесън, смачкайте ги с пресата, налейте 500 милилитра зехтин и оставете сместа да престои в хладилника (1 седмица трябва да е достатъчна). В бъдеще това масло може да се използва за добавка към зеленчукова салата (като дресинг) или други здравословни ястия.

2. Алкохолна инфузия с чесън и пипер. Това е работещ метод за борба с излишния холестерол. Отново, няма нищо трудно в неговата подготовка. Вие ще трябва само да вземете няколко скилидки чесън, щипка пипер и чаша водка. Напитката ще бъде готова за 5 - 9 дни, като трябва да стои на тъмно и сухо място. Температурата на съхранение не е по-висока от стайната температура.

3. Настойка от корен от валериана, естествен мед и семена от копър. Този продукт ефективно почиства кръвоносните съдове, успокоява нервите и като цяло укрепва тялото.

Като правило, тези напитки се консумират в нормирани дози. Да кажем, като се започне с минималната сума, за да се определи толерантността и реакцията на тялото. Да започнем с това, 3 - 5 капки на ден трябва да са достатъчни и след това дозата може да бъде увеличена, довеждайки до 10-20 капки, ако има такава нужда. В края на курса на лечение, обемът се намалява обратно (до пълно спиране).

Забележка: Не злоупотребявайте с метода, защото при предозиране дори най-безопасните съставки могат да имат странични ефекти. В този случай повече не е по-добре. За нормално се счита за 2 - 4 седмичен курс на лечение. Също така, не повтаряйте приема по-често от 1 път на няколко години. В противен случай рисковете се увеличават и ползата от тинктурата намалява.

По-меки (като действие, но не и като ефект) са домашни растителни препарати:

1. Прах от липа. Народно средство за перорално приложение. Той е направена от липови цветя, които могат да бъдат закупени в аптека или да се съберат самостоятелно.

2. Квас от жълтурчета. Продава се и в аптеките, макар и не всички. Правилно приготвеният квас от това растение помага не само за изчистване на съдовете, но и за подобряване на паметта, намаляване на раздразнителността или успокояване на нервите.

3. Настойка от прополис. Това е също средство, което почиства съдовете. Обикновено се консумира преди хранене, защото, когато се използва на празен стомах, може да наруши храносмилателната система, например, да предизвика киселини или стомашно разстройство.

4. Настойка от невен. Тя може да се пие редовно, тъй като страничните ефекти практически липсват. Основната цел на рецептата е да се предотврати образуването на излишък, т.е. да се контролира концентрацията на холестерол.

5. Настойка от лавандула. Друг работещ инструмент на алтернативната медицина, предназначен да изчисти кръвообращението.

Забележка: Билките не трябва да се използват за приготвяне на прахове или тинктури, много от тях действат най-добре, когато са пресни (например люцерна).

Физически упражнения за понижаване на холестерола

Ако водите заседнал начин на живот, тогава без увеличаване на нивото на физическа активност (упражнения и тренировки) няма да можете напълно да решите проблема с излишния холестерол. Физическата активност в една или друга форма трябва да присъства в ежедневието ви. Като минимум трябва да добавите упражнения, които да правите сутрин, следобед и вечер.

Физическата работа е един от най-добрите методи за предотвратяване на атеросклероза, както е потвърдено от всеки лекар. Същите мобилни упражнения водят до частично или пълно разрушаване на съдовите запушвания, умерено или изразително намаляване на концентрацията на „вредния” холестерол.

За спортистите всичко това, разбира се, не е новина. Така те постоянно тренират, за да изгарят мазнините, да наддават на тегло или да се отърват от излишно тегло. Въпреки това сме сметнали за необходимо да включим този елемент, тъй като нашият блог се чете не само от мъже и жени, които водят спортен начин на живот. Проблемът с излишния холестерол е от значение за хората от различни полове, възрасти и социални групи.

Допълнително

В крайна сметка искаме да дадем някои общи препоръки за нормализиране на високия холестерол у дома:

• Първо, избягвайте ненужния стрес. Не бъдете нервни и раздразнителни при наличието на дреболии. Това е пряк път към проявата на атеросклероза.

• Второ, трябва да се отървете от лошите навици. Пиенето и пушенето не само предизвикват сърдечно - съдови заболявания, но и като цяло оказват неблагоприятно въздействие върху човешкото здраве.

• Трето, прекарвайте повече време на открито. Ако на работа сте принудени да останете в затворени и тесни стаи, тогава се разхождайте сутрин или вечер, за да балансирате картината.

• Четвърто, трябва да се отървете от наднорменото тегло. Излишните килограми са друг предшественик, както и симптом на атеросклероза.

• Пето, следете за кръвно налягане. Неговите скокове могат да означават повишаване на нивата на холестерола и проявата или развитието на свързани заболявания.

• Шесто, контролирайте нивата на хормоните. Нарушеният метаболизъм провокира влошаване на липидния метаболизъм, което от своя страна води до образуване на излишък на холестерол.

В заключение

Онлайн магазинът Anabol.bg работи от повече от 6 години, като предоставя на местните спортисти достъп до спортни продукти за всякакъв вид задачи - от натрупване на мускулна маса до елиминиране на страничните ефекти.

Тук можете да закупите анаболни стероиди от обещаващи и доказани марки на разумна и справедлива цена. През последните години сме обработили много поръчки, а нито един клиент не е бил измамен, което се потвърждава от многото положителни отзиви за самия сайт, както и в блога или форума.

 

Коментари

Оставете коментар

Оставете отговор

*Име:
*E-mail: (Не е публикувана)
   Сайт: (Адреса на сайта с http://)
*Коментар:
Call