Кен Уолър - биография, тренировки и стероиди

Качено от в Полезно на Jul 29, 2017 . 0 Коментари.

Звездата от "Pumping Iron"

Кен Уолър е бивш професионален културист, чиято спортна кариера, достига своя връх през "златния век" на културизма (70-80-те години на 20-ти век). Уолър не може да се похвали с много победи в любителски и професионални турнири, но сред постиженията му са такива престижни титли като "Мистър Интернешънъл" (1972) и "Мистър Вселена" (1975). Кен е на много високо конкурентно ниво в продължение на 10 години - от 1971 до 1981 година.


Сред много от феновете на културизма Кен Уолър (иметому понякога се изписва като Кени и фамилия - Уолър) е известен като почти единственият успял спортист с червена коса и лунички по лицето. Негова отличителна черта е не само много добре оформените му като дялан камък мускули, а и запомнящо се появяване на сцената. Културистът не може да бъде сбъркан с някой друг от своите конкуренти, тъй като се откроява много.

 

Кен Уолър пълна биография

Кен Уолър (на английски - Ken Waller) е роден на 20 март 1942 година. Бъдещият културист се ражда в Джеферсънвил (Индиана, САЩ). Това е малък град в окръг Кларк, в централната част на страната. Както и през четиридесетте години на миналия век, сега районът също не може да се похвали с богата спортна инфраструктура.

 

Кен Уолър се интересува от спорт още от детска възраст. Като младеж, както и повечето момчета на неговите години, той се вълнува само от игрални дисциплини, особено от американски футбол.
Преди да навлезе в културизма, Кен е доста успешен играч.

Докато учи в "Западен Университет Кентъки"  той е член на непобедимия студентски отбор "Tangerine Bowl" (обърнете внимание – За много от спортните дисциплини в САЩ, включително и американския футбол, баскетбола и хокея има студентски първенства, които събират хиляди постадионите и са надежден инструмент за създаване на бъдещи професионални играчи). Снимката на Кен Уолър все още е на стената в съблекалнята на "Tangerine Bowl".


След като завършва университета, Кен служи във военноморските сили, и дори опитва да работи като гимназиален учител.
Въпреки това, обаче, решава да продължи спортната си кариерата. За да направи това, той се премества да живее в Канада, където в продължение на няколко години играе в професионалната футболна лига.


Може да се каже, че кариерата на Кен Уолър в културизма започва през 1968 година. Именно тогава той за първи път участва в състезания: успява дасе класира  на четвърто място в любителските турнири "Мистър Олимпия" (AAU) и "Г-н САЩ" (AAU).

Защо Кен се оттегля от футбола историята мълчи. Най-вероятно причината е липсата на перспективи в професионалната лига.


Въпреки това, към днешна дата, Кен Уолър е известен преди всичко като доста успешен културист, който през периода 1968-1975 година се състезава на ниво любител, а през 1976 г. става професионалист. Сред неговите постижения са: 1-во място в "Джуниър Мистър. САЩ "(AAU)," Г-н САЩ "(AAU)," Г-н Свят"(AAU)," Г-н Америка "(IFBB)," Г-н Вселена "(NABBA)," Г-н Интернешенъл"(IFBB)," Г-н Свят "(IFBB)," Световното първенство "(NABBA),"Г-н Вселена"(IFBB) и други първенства.


Кен Уолър официално приключва кариерата си в културизма през 1981 година.


След няколко неуспешни сезона (периодът 1979-1981 година е белязан с максимум шесто място в "Нощта на шампионите" от IFBB) той най-накрая решава да напусне този спорт. При това думата „напусне“ съвсем  не е преувеличена: след като спира да се занимава скултуризъм, спортистът изчезва съвсем от радара.

За Кен се чува малко и днес, защото той не дава семинари и не участва в конференции. Говори се, че в наши дни Уолър се занимава с частен бизнес (според слуховете, той има печатарска компания - отпечатва изображения на облекло, плакати, чаши и т.н., но потвърждение на тази информация официално няма).

 

Кен Уолър: спечелени титли

Антропометричните данни на Кен Уолър според днешните стандарти може и да  не изглеждат изключителни, но за 70-те - 80-те години на 20-ти век, пропорциите му са впечатляващи:

Ръст - 183 см;
Състезателно тегло - 104 кг;
Обиколката на бицепс - 50 см;
Гърди - 129 см;
Талия - 79 см;
Ханш - 69 см;
Пищяли - 45 сантиметра.
Очевидно е, че теглото на спортиста по време на основен период слабо се увеличава - средно до 110-115 кг.

 

С аналогична мускулатура Кен Уолър успява да спечели множество награди от различни състезания по културизъм и Grand Prix:

 

Junior Mr. USA 1969 (AAU) - 1-во място в "най-мускулестия" и абсолютна категория;
Mr. USA 1969 (AAU). - 1-во място в "най-мускулестия" и абсолютна категория;
Mr. World 1970 (AAU) - 1-во място в категория висок ръст и абсолютна категория;
Mr. America 1971 (IFBB) - 1-во място в категория висок ръст и абсолютна категория;
Mr. International 1971 (IFBB) - 1-во място в категория висок ръст;
Mr. Universe 1971 (NABBA) - 1-во място в категория висок ръст и абсолютна категория;
Mr. International 1972 (IFBB) 1-во място в категория висок ръст и абсолютна категория;
Mr. World 1972 (IFBB) - 1-во място в категория висок ръст и абсолютна категория;
World Championships 1973 (NABBA) –абсолютна победа;
Mr. Universe 1975 (IFBB)  -1-во място в категория висок ръст и абсолютна категория;
Mr. Olympia 1976 (IFBB) - 1-во място в тежка категория.

 

Много съвременни фенове на културизма знаят кой е Кен Уолър само благодарение на филма "Pumping Iron". Културистът участва в легендарния документален филм през 1976-77 година. При това там Кен е един вид анти-герой, противопоставен наположителния характер на героя на Майк Кац.


Според сюжета на документалния филм, Уолър замисля, а след това преминава към изпълнение на план да изкара Кац извън равновесие точно преди турнира: той скрива късметлийската тениска на съперника си, който безуспешно се опитва да я намери и много се притеснявате за това.


В действителност, кражбата на тази тениска е само  постановка. Културистът Кен Уолър се съгласява да работи в подобен епизод по съвет на сценаристите, които искат да придадат на филма драматичен елемент. Ако се вгледате внимателно, ще видите как Уолър по време на събитието е с различни тениски, въпреки че действието се развива в една и съща сцена.

 

Това несъответствие се дължи на факта, че някои отделни кадри са заснети след рая на състезанието (действието се развива на  конкурса "Мистър Вселена").


След пускането на филма на екран Кен Уолър признава, че ролята на злодея в "Pumping Iron" има отрицателно въздействие върху репутацията му: "Веднага след като изляза на сцената, започват да ме освиркват." В реалния живот Уолър и Кац са добри приятели, така че Кен не може да постъпи толкова подло спрямо Майк.

 

Кен Уолър: професионални тренировки

Кен Уолър е доста консервативен по отношение на тренировките. Кариерата му се развива в така наречения "Златен век" на културизма, когато започват да се появяват многообразни работещи техники и принципи на трениране.


В най-добрите си години Кен Уолър може да си позволи да провежда упражненията си по 4-5 дни в седмицата, като през това време най-малко по веднъж напомпва отделните мускули. Упражненията му са построени в следния график:

Понеделник - тренировка с приоритет  крака, гърди и гръб;
Вторник - тренировка с приоритет ръце, рамене и коремна преса;
Четвъртък - тренировка с приоритет крака, гърди и гръб;
Петък - тренировка с приоритет  ръце, рамене и коремна преса
Събота - или е предназначена за отдих или тренировката се извършва аналогично на понеделник и четвъртък или вторник и петък (по преценка, в зависимост от изоставащите и водещите мускулни групи);


Сряда и неделя обикновено са предназначени за почивка (понякога прави леко кардио, с продължителност не повече от 45 минути).


Любимите упражнения на Кен Уолър са добре познатите от отдавна класики. Спортистът предпочита: стандартно вдигане на щанга, вдигане на щанга от лег, клякане с тежести, набирания с тежести, лицеви опори с тежести и други форми на натоварване, които вече цяло десетилетие са неразделна част от бодибилдинг тренировките.


Тренировъчни принципи на Уолър: първи – придържай се към поставената цел. Какво трябва да направиш, за да изглеждаш перфектно според собствените си стандарти? Добавете 5, 10, или може би 15 кг. Стреми се да го направиш, а не да го избягваш.

Втори принцип - Редовните интензивни тренировки повишават "продължителността на живота" на мускулите. Момчетата, които провеждат най-тежките тренировки показват най-малък регрес в резултатите.

Трети принцип – качествената работа за целите крака - от бедрата до прасците - е от първостепенно значение. Мисля, че всеки от нас е виждал във фитнес залата хора, които имат красиви и мускулести тела, но върху пилешки крака“.

 

Кен Уолър: спортен допинг

Когато Кен Уолър започва да се занимава с културизъм, анаболните стероиди тъкмо започват да добиват популярност сред любителите на спорта и професионалистите. Асортиментите, които спортната фармакология предлага в края на шейсетте години на миналия век е ограничен само до няколко вещества, които обаче са с много висока ефективност.

Едно от най-популярните, които се употребяват и до днес са тестостерон, метандиенон, нандролон - дека, станозолол, оксандролон и метенолон. Никакъв соматропин (рекомбинантен хормон на растежа) или други пептиди, които днес присъстват в аптечния и хранителен режим на всеки съвременен културист тогава не са съществували.

Инсулинът също според спортистите не е заслужавал никакво внимание, като това продължава чак до началото на 21 век.


При това класическите културисти, като Кен Уолър, Ед Корни, Франко Коломбо, Франк Зейн и Арнолд Шварценегер, са изучили новия допинг благодарение на собствения си опит. В днешно време лесно може да се намери литература и информация относно стероидни цикли, но преди време такава информация не е имало. Дори и да се намери информация по онова време тя не се разпространява активно.


Ето защо е налице тенденция легендарните културисти от "Златния век" на културизма да използват приблизително едни и същидобавки при приблизително едни и същи схеми. И ако по онова време се появи някакъв нов продукт, неговите свойства са изследвани по метода на пробата и грешката.

В едно от интервютата, вече след приключване на състезателната си кариера Кен Уолър признава, че е правел курсове със стероиди, най-малко в продължение на 11 години: "Вземах стероиди от 1968. Когато за първи път опитах "химия", веднага усетих прилив на енергия и сила.

Аз бях в състояние да увелича активното си тегло почти с 30 паунда. Длъжен съм да кажа, че моята мускулна маса и сила през последните години не се увеличават, каквито и препарати да използвам. “Според някои данни това интервю датира от 1979 година, а според други - до 1981. Оказва се, че спортистът взема допинг най-малко 11 години.

 

Етикети: кен уолър, кен уолър биография, кен уолър стероидиПоследна промяна: Sep 09, 2020

Коментари

Оставете коментар

Оставете отговор

*Име:
*E-mail: (Не е публикувана)
   Сайт: (Адреса на сайта с http://)
*Коментар:
Call