Колко време отнема покачването на мускули?

Качено от в Тренировки, Полезно на Mar 26, 2019 . 0 Коментари.

Голямото количество мускулна маса е основната цел на повечето от новодошлите, които идват във фитнеса, и тази цел е напълно оправдана. Кой човек не иска да изглежда по-висок, по-смел и по-силен? Постигането на тази цел, обаче, не е лесна задача. Освен това е невъзможно да се каже недвусмислено колко време ще отнеме на този или онзи човек да придобие желаната мускулна маса.

Поведението на животинския организъм, включително и на човека, зависи от различни генетични, психологически и физически фактори. Ние всички сме различни хора със свои собствени уникални характеристики, независимо дали са силни или слаби страни.

Имаме различни диети, метаболизъм, упражнения и възстановяване. Затова би било по-правилно да се зададе въпросът, „За колко мога да се напомпам?“ С това искаме да помогнем на нашите читатели да разберат как стоят нещата, като им предоставим  интересни факти и полезни препоръки.

Четете повече

Ако научно подходите към въпроса за скоростта на натрупване на мускулна маса, можете да се отървете от повечето илюзии и да избегнете много проблеми, свързани с практикуването на физическата подготовка.

В случаите на начинаещи културисти, високите очаквания не предвещават нищо добро, а предимно са изпълнени с наранявания, претрениране и неудовлетвореност. Има много видео и статии в интернет, в които новоизградените гурута от железния спорт разказват как са увеличили мускулите си с 15 килограма за 4 седмици.

Но количеството истински мускули в този случай колко е? А колко е количеството вода?. В действителност за такъв период е невъзможно да се постигнат адекватни резултати, независимо от генетиката, която имате и каква спортна фармакология използвате.

 

Добре е, когато млад спортист отчете собствените си способности, бавно, но сигурно усвоява техниката на упражненията и да полага основите за бъдещия си растеж. Лошо е, когато спортистът се води единствено от вездесъщата реклама, купува си безполезни хранителна добавки или забравя за рационалния подход към тренировките и възстановяването.

Тогава, в най-добрия случай, той ще спечели лошо храносмилане и преумора, а в най-лошия - до края на живота си ще се търпи последиците от наранявания, заболявания на храносмилателната и отделителната системи на тялото.

С момичетата нещата са още по-трудни. В крайна сметка, те мечтаят да получат хубав задник, стегнати бедра и плосък корем, но не искат да приличат на професионалните културистки, които хората все още наричат нежния пол.

Проблемът е, че много жени, които посещават залата за първи път робуват на предразсъдъци. Например „Ще станеш като горила, ако правиш мъртва тяга.“ Затова все повече и повече начинаещи фитнес жени прибягват до помощта на „чудотворните” средства за отслабване или скъпите кабинети и все по-малко следват препоръките на професионалистите.

И, разбира се, не забравяйте за мързела. Той също играе много важна роля.

В резултат на това имаме бивши спортисти и спортисти с пасивно-агресивна позиция, които след като са прекарали много време в откровени глупости, се връщат в удобната си „легнала на дивана” позиция.

Колко мускула може да очаквам?

Множеството мускулна маса не е приоритетна изследователска тема сред местните или чуждестранни учени. Въпреки това, понастоящем има няколко научно обосновани позиции относно потенциала и степента на нарастване на мускулатурата.

По-конкретно, според резултатите от експеримента на Артър Джоунс, е установено, че здрав мъж, който не използва анаболни стероиди или други допингови агенти, но систематично е ангажиран, напълно почива и се храни правилно, за 12-седмичен цикъл може да получи до 8 килограма мускулна маса. В този случай става дума за качествения растеж на мускулите (без вода или мазнини).Така че цифрата е впечатляваща.

От своя страна биолозите твърдят, че в продължение на цял живот мускулатурата може да се увеличи с 20-25 килограма (мъжки) и 10-15 килограма (женски). Отново, това е естествен бодибилдинг и сухо тегло.

Как тогава професионалните културисти постигат резултати от порядъка на 100 - 120 кг собствено тегло (и повече), което всъщност представлява планина от мускули? Като минимум те използват спортна фармакология. С помощта на същите стероиди можете да се доближите до границите на човешкото тяло.

Но трябва да се разбере, че анаболните стероиди не са магически хапчета. Без подходящо трениране, хранене и възстановяване на напредъкът няма да е налице.

Има и други данни. Например, в мрежата се твърди, че е потвърдена информация, че човек може да добави до 100 - 200 грама мускули на седмица. Вярно е, обаче има едно „но“. Всичко това важи само за генетично средно надарените.

Това означава, че съществуват както положителни, така и отрицателни изключения от правилото. От една страна, имаме генетични чудовища, каквито са по-голямата част от релефните културисти, а от друга - генетични трудности, благодарение на които никога няма да се постигнат подобни резултати.

В допълнение, потенциалът за натрупване на мускулна маса е пряко засегнат от вида на човешкото тяло: ендоморфи (имат склонност към голямо натрупване), ектоморфи (обикновено са слаби и трудно покачват килограми) или мезоморфи (междинен тип).

Очевидно е, че при ендоморфите и мезоморфите предразположението към увеличаване на мускулите е по-високо от това на ектоморфите. Обратното също е вярно - те обикновено по-трудно отслабват или изгарят мазнини.

 

Колко мускулна маса мога да покача?

И така, разбрахме какви са максималните показатели за нарастване на мускулната маса за средния човек. Остава да се справим с основния въпрос - колко бързо, а именно за колко време такъв човек може да се напомпа?

Смята се, че без външна намеса спортистът мъж може да добави от 100 до 200 грама мускули на седмица (около 0.5 - 1.0 кг на месец), а спортистката - от 50 до 100 грама мускули на седмица (около 0.2 - 0.5 кг на месец). С други думи, ако целта е да се увеличи мускулатурата с 10 - 15 килограма, резултатът може да бъде достигнат за около 1 година тренировки.

Съществуват ли такива числа в действителност? Разбира се, но обикновено се получава мускулна маса по-бързо или по-бавно. Има доста фактори, които могат да го повлияят, включително съотношението между БМВ и баланса на микроелементите в диетата. Освен това пряко или косвено влияние оказват нивата на стрес, употребата на лекарства (лекарства, а не допинг средства), дори настинки и заболявания.

Понякога работният или семейният стрес е толкова силен, че трениращият буквално не успява да се справи с нищо. Някои страдат от авитаминоза, а други - от недостиг на сън, без дори да го осъзнават. В резултат на това напредъкът се забавя.

Следователно, без задълбочено изследване, е изключително трудно да се изчисли скоростта на натрупване на мускулна маса и да се оцени действителният потенциал на дадено лице.

 

Фактори, влияещи върху скоростта на мускулния растеж

Честно казано, да ги разгледаме не е възможно. В крайна сметка, както бе споменато по-горе, дори баналната настинка може да повлияе на напредъка на един спортист. Ето защо, по-долу са само ключовите компоненти на мускулния растеж, които ще бъдат обсъдени подробно: тренировки, хранене, възраст, опит, генетичен потенциал, мускулна памет и, разбира се, спортна фармакология.

Генетика

Темата вече е изчерпана, но все още актуална. Някои имат късмет с генетиката и те, като мезоморфи от раждането си, в съзнателна възраст изглеждат като конкурентни културисти, а при други нещата изобщо не стоят така – колкото и с каквото и да се хранят и да тренират, те не могат да постигнат резултати като на културиста от първия пример.

За съжаление за мнозина генетичната предразположеност към определени спортове, включително културизъм, е истински факт. Хормоналният баланс, качество на костната структура, количество на мускулните влакна, предразположеността към натрупване на мазнини, метаболизмът (метаболизъм) - всичко това играе важна роля, като пряко влияе върху скоростта и потенциала на мускулната маса.

Възраст

Хормоналната експлозия, характерна за младите момчета и момичета, трябва да се използва максимално, ако в бъдеще искате да изглеждате спортни и да имате силно тяло. С възрастта нивото и синтеза на анаболните хормони (тестостеронът не е изключение) непрекъснато намалява. Ето защо, колкото по-голяма е възрастта, толкова по-трудно ще бъде напомпването.

Освен това, младите спортисти имат предимство не само по отношение на хормоните, но и по отношение на централната нервна система. Ето защо тези, които в младостта си се занимават с някакъв вид физически спорт, ще намерят по-лесно начини да придобият мускулна маса в бъдеще.

Те вече имат невромускулни връзки. Остава само да изберат работеща програма за тренировки и да си изготвят ефективен план за хранене.

Между другото, естественият културизъм може да се практикува без последствия, започвайки от 14-16 години.

Опит

Начинаещите в културизма могат едновременно да получат мускулна маса и да изгорят подкожната мазнина. В края на краищата, те имат място за растеж. И в началото увеличаването на мускулите ще бъде много бързо. Много от тях успяват да добавят 10-15 паунда през първите 12 месеца. Но след това напредъкът се забавя.

 

Всъщност, колкото повече опит, толкова по-малко резултати, тъй като спортистът наближава границите на собствените си възможности. От друга страна, опитният културист, усвоил нюансите на тренировките и техниките на упражнения, знае как да работи правилно върху силните и слабите си страни. Ще има желание.

Мускулна памет

Това явление се отнася предимно за мъже и жени, които преди са се занимавали с физически спортове, било то бобслей, тенис, хокей или пауърлифтинг.

Мускулната памет е дългосрочна промяна в структурата на мускулните и нервните клетки, които се развиват в резултат на физическа подготовка. Тя осигурява бързо възстановяване на физическата форма след продължителна почивка - планирана, като бременност или не планирана, като например случайно нараняване.

Да дадем един пример: в резултат на травми (или по някаква друга причина) спортистът е принуден да спре тренировките. Поради липсата на правилно натоварване мускулите му започват да атрофират. Въпреки това, ако по-късно реши да се върне в часовете, ще му трябва по-малко време, за да възстанови предишния му мускулен обем, сила и издръжливост.

Спортна фармакология

Широко разпространените днес сред спортистите допинг агенти могат да бъдат разделени на няколко групи. Първо, анаболни стероиди (активни съставки като болденон, нандролон деканоат или тренболон енантат).

Второ, хормонални лекарства, включително растежен хормон (соматотропин) и инсулиноподобен растежен фактор (соматомедин С). Трето, пептидни хормони, такива като пептиди от GHRP групата и GHRH. Миостатиновите блокери и генният допинг също набират популярност, но за съжаление проучванията върху тях продължават и ще отнемат още доста време, докато бъдат разбрани напълно.

 

  • Важно! Стероидите, хормоните и пептидите имат широк спектър от ефекти. Те не само могат да стимулират мускулното покачване, но и да стимулират изгарянето на мазнините, да увеличат силата, да увеличат издръжливостта и дори да увеличат сексуалното желание. Внимателно проучете полезните и странични ефекти на продукта, от което се интересувате, за да не сбъркате с покупката.

 

Също така изборът на спортна фармакология се влияе в различна степен от пола, възрастта и опита на трениращия. Например, човек може спокойно да приема тестостерон енантат или дростанолон пропионат, които макар и следвайки препоръките, са относително безвредни. При жените употребата им във всяка доза е свързана с риска от образуване и натрупване на симптоми на вирилизация.

Индивидуални съвети за спортна фармакология, тренировки или диети могат да бъдат получени на нашия форум. Там работят опитни и квалифицирани консултанти от Anabol.bg за посетители.

 

Програма за тренировки и диета

При бодибилдинга е невъзможно да се постигнат никакви значими резултати без подходящо натоварване за мускулен растеж и балансирана диета за възстановяване. В същото време, за да получите максимален отговор от едно и също трениране и хранене, трябва да вземете предвид многото нюанси. По-специално, вашият собствен начин на живот, моторни характеристики и ниво на опит.

 

Много начинаещи използват готови тренировъчни програми, които се намират в интернет или в списания, което според нас е сериозна грешка. Те ходят във фитнес залата 3 - 5 пъти седмично, изпълнявайки упражнение по чужда схема, но не постигат успех.

Прекомерните натоварвания само увеличават консумацията на калории. В резултат на това нивото на хормоните намалява, катаболните процеси се засилват и вместо напредък се формира преумора.

Какво постигаме? Факт е, че програмата за тренировки и диетата трябва да бъдат подбрани индивидуално. Разбира се, има някои общи правила, които трябва да бъдат спазвани. Но с подробностите всеки културист трябва да се справи сам, отчитайки собствените си, а не чужди предразположения характеристики.

Вече сме разглеждали този въпрос повече от веднъж, представяйки факти и препоръки за начинаещи културисти. Затова, за да не се повтаря, предлагаме да прегледате отново предишните ни материали. В тях ще намерите актуална информация за избора на схеми за трениране и подготовка на план за хранене - от съотношението БМВ до пълноценна тренировка.

Спортистът трябва да постигне желаните резултати като е добре информиран. Знанието не е излишно!

 

Коментари

Оставете коментар

Оставете отговор

*Име:
*E-mail: (Не е публикувана)
   Сайт: (Адреса на сайта с http://)
*Коментар:
Call