Лари Скот: биография, тренировки и стероиди

Качено от в Полезно на May 21, 2017 . 0 Коментари.

Първият Мистър Олимпия - Лари Скот "The Legend"

Лари Скот (пълното му име е Лари Дий Скот англ. – Larry Dee Scott) известен с прозвището „легендата“ е първият в историята победител на Мистър Олимпия, който при това дублира успеха си. Интересът му към бодибилдинга се заражда на 16-годишна възраст, а до навършването на пълнолетие (в САЩ това става на 21 години)атлетът успява да развие физика недостижима за повечето конкуренти. 

Лари Скот: цялостна биография

Бодибилдърът Лари Скот не без причина е пример за подражание за много начинаещи атлети. Роден на 12 октомври 1983 г. в Блекфут (Айдахо, САЩ) в семейство много отдалечено от спорта, като дете Скот се отличава с крехко телосложение и отстъпва по габарити на повечето си връстници.

При липсата на спортни гени тялото му се развива бавно и не може да набере маса, докато младежът не решава да се промени кардинално и се заема с бодибилдинг, първоначално на любителско, а по-късно и на професионално ниво.

 

Културистът Лари Скот

Промяната в живота на Лари Скот идва когато той е на 16. По време на пролетно почистване вкъщи, сред куп стари вещи, Лари случайно се натъква на списание по бодибилдинг. На корицата редом до кубинския културист Джордж Пейн стои заглавие, което не може да не привлече вниманието на младежа – „И ти можеш да постигнеш такива резултати само за 30 дни“. Скот прочита списанието от кора до кора и започва да тренира активно. Следвайки съветите от списанието, до края на годината Лари вече се гордее с 30-сантиметрови бицепси.

При такъв прогрес, в главата на момчето дори не присъства мисълта да се откаже от тежкия  спорт.

Не трябва да забравяме, че през 50-те – 60-те години на миналия век, когато започва кариерата на Скот, отношението на обществото към бодибилдинга е съвсем различно. Хората малко се вълнуват от физическата си форма, затова и днешната мрежа от спортни зали, развити пазари за спортни храни и медикаменти не съществуват.

Анаболните стероиди едва започват да се появяват в продажба, а спортистите, ако въобще ги използват, то това е в много малки дози. За ползите и вредите от анаболите никой не знае нищо.

 

Всичко това ни кара да отдадем още повече уважение на първопроходците в бодибилдинга, които достигат своите успехи благодарение, най-вече, на своята целеустременост. Но да кажем, че допинг не е съществувал в средата на миналия век значи да излъжем. Просто ефективността

Но да се върнем към „легендата“. За да премине от любителските към професионалните тренировки, Лари трябва да напусне родния град. Той постъпва в Колежа по въздухоплаване в Калифорния и се премества да живее в общежитие. Изборът на учебно заведение се обяснява с факта, че на няколко крачки от него е разположен оздравителният център „Берт Гудрич“.

Там младежът продължава, и утежнява своите тренировки, за да се подготви за състезания.

Първата победа на Лари Скот в бодибилдинга е в родния му щат. През 1959 г. той печели титлата Мистър Айдахо, с разгромна преднина пред съперниците си. През 1960 г., след като се мести в Калифорния, Скот взема участие на по-престижните турнири Мистър Лос Анджелис и Мистър Калифорния.

На първия от двата турнира късметът не е с него и резултатът е едва почетното трето място, което не може да удовлетвори амбициозния начинаещ атлет. За това пък на Мистър Калифорния съдбата се усмихва на Скот и той заема първото място, с което се приближава с още една крачка към своята мечта – първо място на конкурса Мистър Америка.

От 1961 до 1964 г. победите на Лари Скот се трупат с бързи темпове. Сред титлите му са Мистър тихоокеанско крайбрежие ’61 и Мистър Вселена ’61 и ’62 г. Вече изградил си име на културист, Лари Скот на два пъти покорява върха Олимпия. Тези награди, както той сам признава, стават най-високата точка на неговата кариера.

След това интересът му към съревнованията постепенно спада, но Скот продължава да тренира и да се поддържа във форма.

 

Тренировките на Лари Скот

Лари Скот завършва професионалната си кариера на 28-годишна възраст, което, меко казано, шокира спортната общественост. В едно свое интервю, Скот признава, че причина за решението му е не толкова отсъствието на мотивация, колкото желанието му да се съсредоточи върху личния си живот.

Въпреки липсата на професионални изяви, спортът остава част от живота на Лари. След като се мести в СолтЛейк Сити (Юта, САЩ), той открива компанията “LarryScott Fitness &Nutrition”, чиято цел е предлагането на пазара на качествени и общодостъпни хранителни добавки и специализирана спортна екипировка. 

През 1999 г. Лари Скот е въведен в залата на славата на IFBB.

За съжаление на 8 март 2014 г. Лари Скот напусна този свят на 75-годишна възраст, поради усложнения, свързани с болестта на Алцхаймер. Последните си дни той доживя след своите близки и роднини.

 

Лари Скот: титли

Спортната кариера на Лари Скот е непродължителна, но достатъчно ярка:

Мистър Айдахо 1959 – 1 място;

Мистър Калифорния 1960 – 1 място “Най-мускулест”;

МистърКалифорния 1960 –1 място;

Мистър Лос Анджелис 1960 – 3 място “Най-мускулест“;

Мистър Лос Анджелис 1960 –3 място;

Мистър Тихоокеанско крайбрежие 1961 – 1 място “Най-мускулест”;

Мистър Тихоокеанско крайбрежие 1961 – 1 място;

Мистър Америка 1962 – 2 място “Среден ръст”;

Мистър Америка 1962 – 2 място;

Мистър Вселена 1963 – 1 място “Среден ръст”;

Мистър Вселена 1964 – 1 място “Среден ръст”;

Мистър Вселена 1964 – 1 място;

Мистър Олимпия 1965 – 1 място;

Мистър Олимпия 1966 – 1 място.

 

Трябва да отбележим, че бодибилдърът Лари Скот опитва да се върне към професионалния спорт, но безуспешно.  На Canada Diamond Pro Cup остава девети, а на GrandPrix Vancouver въобще не попада в челните места.

Отделно внимание заслужава фактът, че Лари Скот, по време на своите тренировки, изпробва множество разнообразни методи за напомпвана не мускулите на ръцете, докато не разработва свой собствен и ефективен „инструмент“. Впоследствие той е наречен в чест на атлета - Скот пейка. Самият Лари го нарича просто статив.

 

Лари Дий Скот е първият в историята победител на Мистър Олимпия, първият и единствен получил като награда истинска корона и единственият, който няма загуба на турнира.

Лари Скот: тренировъчна програма

Лари Скот изпробва множество и разни тренировки, но вероятно най-известната е неговата 3-дневна тренировъчна програма на Лари Скот за начинаещи. Това е прост, но ефективен тренировъчен план.

Ден първи – понеделник:

Клякане с щанга – 2 серии, до 10-12 повторения (облекчен вариант – до 7-8 повторения за серия);

Хиперекстензия – 2 серии, до 12 повторения без допълнителни тежести (облекчен вариант – до 10 повторения без допълнителни тежести);

Вдигане на щанга към пояса от наклонен стоеж – 1 серия, до 10 повторения;

Вдигане на щанга от лежанка – 2 серии, до 10 повторения;

Вдигане на дъмбели във вертикална плоскост – 2 серии, до 8 повторения (облекчен вариант – до 5-7 пъти за серия) .

 

Ден втори – сряда:

Бедрено разгъване на тренажор от седеж – 2 серии, до 15-16 повторения (облекчен вариант – до 12-14 повторения за серия);

Бедрено сгъване на тренажор от лег - 2 серии, до 15-16 повторения (облекчен вариант – до 12-14 повторения за серия);

Повдигания на пръсти от стоеж – 2 серии, до 15-16 повторения;

Кофички – 2 серии, до 15-16 повторения;

Упражнение за гръб на тренажор на Хамър – 2 серии, до 10-12 повторения;

Вдигане на щанга над глава от стоеж – 1 серия, до 10-12 повторения;

Наклони встрани с гири или дъмбели – 2 серии, до 24 повторения.

 

Ден трети – петък:

Лег преса –2 серии, до 20-25 повторения (облекчен вариант -. До 15-20 повторения за серия);

Мъртва тяга – 2 серии, до 8 повторения;

Упражнение за прасци от седеж – 2 серии, до 15 повторения;

Бицепсово сгъване на Скот пейка – 2 серии, до 12-16 повторения;

Пулоувър с дъмбели – 2 серии, до 10-12 повторения;

Вдигане на щанга от лежанка – 2 серии, до 10 повторения;

Усуквания на тялото – 2 серии, до 20 повторения.

 

Лари Скот: допинг и стероиди

Не е известно дали Лари Скот е приемал стероиди или не. Но слуховете по този въпрос са неизброими. Едни твърдят, че Скот е едва ли не последният натурален бодибилдър, съзнателно отказал се от приема на стероиди. Други, обратно, твърдят, че именно той внася стероидите в спорта и продължава да ги използва, дори след края на активната си спортна кариера.

Лирой Колбърт, приятел и колега на Лари, споделя втората гледна точка.

В своя видеоблог 82-годишният атлет разказва как Лари Скот употребявал стероиди и на какви проблеми се е натъкнал в резултат. Да проверим тази информация, очевидно, не е възможно, затова трябва да изберем дали да се доверим на думите на Колбърт или не. Видеото можете да намерите в интернет ако въведете „Лари Скот и стероиди“.

Факт е, че в периода от 50-те и 60-те години на фармацевтичния пазар в САЩ наистина започва да се появяват разнообразни стероидни препарати, чието разпространение, меко казано, е слабо контролирано.  Метандиенонът се появява през 1958 г., а станозолол през 1962, Нандролондеканоатът също през 1962, а тестостеронът още по-рано.

Така че, ако Лари Скот е искал да проведе стероиден курс, възможности за това са съществували.

 

Коментари

Оставете коментар

Оставете отговор

*Име:
*E-mail: (Не е публикувана)
   Сайт: (Адреса на сайта с http://)
*Коментар:
Call