банер стероиди

Лий Хейни: биография, тренировки и стероиди

Качено от в Полезно на May 17, 2017 . 0 Коментари.

8 - кратният олимпийски шампион

Лий Хейни (пълното му име е Ли Марвин Хейни; англ. – Lee Marvin Haney) е професионален американски бодибилдър. Влиза в петорката на най-титулуваните културисти в историята на спорта, заедно с Рони Колман, Дориан Йейтс, Фил Хийт и, разбира се, Арнолд Шварценегер.

Заедно с Рони Колман държат рекорда за най-много победи на Мистър Олимпия – двамата печелят конкурса по 8 пъти: първият от 1984 до 1991, а вторият от 1998 до 2005 г.

Лий Хейни: цялостна биография

Ли Хейни е роден на 11 ноември 1959 г. в Спартанбърг (Южна Каролина, САЩ) – малко уютно градче, разположено в югоизточния край на страната, което обаче никога не е имало богата спортна инфраструктура. По данни на статистиката, населението му не превишава 50 хиляди души.

 

Бъдещият културист Лий Хейни е спортна натура от ранно детство. Първоначално, както и повечето момчета, се занимава с американски футбол, интересува се от бейзбол, бокс и дори борба, а по-късно се ориентира към тежкия спорт. Първото си що-годе сериозно състезание по бодибилдинг печели на 19 години, когато става победител в конкурса Мистър Америка сред юношите.

Ли Марвин Хийни признава, че расте в силно религиозна среда. Семейството му са вярващи християни, а сам Хейни започва да обръща към Бога на 16-17-годишна възраст. Като младеж, както сам се изразява, сключва договор с висшите сили да му помагат да побеждава, а в замяна той ще отдаде всичко от себе си в тяхна служба.

След това „божие пришествие”, започва и победният марш на атлета в културизма. Начинаещият бодибилдър заема, ако не първите, то призови места на всички турнири, в които участва: през 1979 г. печели юношеския шампионат на Америка; през 1982 г. заема 1 място Националния юношески шампионат, през същата година печели и Световния аматьорски шампионат. Тази победна серия продължава до края на спортната му кариера.

 

Статут на професионален бодибилдър Ли Хейни получава през 1983 г. и веднага се качва на сцената на конкурса Мистър Олимпия. Опитът му не може да се нарече провал, при положение, че Хейни се класира трети. На Олимпия 1984 атлетът идва в „пълно бойно снаряжение” и поставя началото на 7-годишната си доминация на турнира.

Както спортистът споделя в интервю след Мистър Олимпия 1991 г., той страшно се е страхувал да посегне на рекорда на Шварценегер и дори е обмислял отказ от участие в турнира. Но осмата победа постига удивително лесно, без спорно реферство или критики след представянето му.

Лий Хейни официално завършва кариерата си на 32-годишна възраст. Спечелените от турнирите пари влага в собствен бизнес, купува фитнес център, а след това отваря още няколко, които днес са основният му източник на доход.

Освен това атлетът построява със свои средства селище за изоставени деца, където момчета и момичета живеят заедно с възпитатели, учители медицински персонал и охрана, изучават естествени науки и активно се занимават със спорт. 

Оставил професионалните изяви зад гърба си, Лий Хейни не се отказва от упражненията. За своите 57 г. (навършени през 2016 г.) спортистът изглежда потресаващо, което доказват актуалните му снимки в социалните мрежи.

Лий Хейни е бил и остава привърженик на високообменните тренировки. Изпробвал в младежките си години разнообразни тренировъчни програми, той избира за себе си многосетовата система, която смята за най-ефективна. За разлика от Дориан Йейтс, Ли никога не работи до отказ във всяка серия, тъй-като злоупотребата, по негово мнение, бързо „убива” мускулатурата. Девизът на Хейни е: „мускулите трябва да се стимулират, а не изгарят”.

Културистът предпочита упражненията на скрипец и тренажори, смятайки, че те имат преимущества пред работата със свободни тежести. Но при тренировка Хейни не се отказва и от последните. В пика на своята форма изпълнява до 30-35 сета на отделните мускулни групи, по 8-10, по-рядко 12-15, повторения във всеки сет. Почивките между сетовете са не повече от 45-60 сек.

Методичният му подход помага на Хейни да избегне сериозни травми по време на кариерата си. Дневният му график е изграден на принципа на тридневния сплит: три тренировъчни дни и един ден почивка. Хейни тренира практически без дълги почивки, благодарение на което запазва релефа си в междусезонните периоди.

 

Лий Хейни: титли и награди

За да изброим всички победи на Хейни няма да ни стигнат пръстите и на ръцете и кратката. Ето само някои от достиженията му на турнири от AAU, NPC и IFBB:

Teen Mr. America 1979 – 1 място;

Junior Nationals 1982 – 1 място;

Grand Prix Las Vegas 1983 – 1 място;

Night of Champions 1983 – 1 място;

Mr. Olympia 1984 – 1 място;

Mr. Olympia 1985 – 1 място;

Mr. Olympia 1986 – 1 място;

Mr. Olympia 1987 – 1 място;

Grand Prix Germany 1987 – 1 място;

Mr. Olympia 1988 – 1 място;

Mr. Olympia 1989 – 1 място;

Mr. Olympia 1990 – 1 място;

Mr. Olympia 1991 – 1 място.

Когато Хейни получава намек с предложение за участие в Мистър Олимпия 1995 деликатно отказва. По думите му, поредна победа не би му донесла повече известност, а да се състезава за 100-150 хиляди долара няма намерение.

Личният бизнес му носи много по-сериозен доход, а и рискът от загуба и накърняване на славата му го възпира. В наши дни Хейни е съсредоточил дейността си в предприемачество и благотворителност, но не забравя и да обучава млади спортисти. Редовно дава уроци, провежда семинари и пише книги.

През 2016 г. на пазара излязоха три негови издания: „Страшният Ли”, „Основи на бодибилдинга” и „От другата страна на тренировките: моето свидетелство”.

 

Лий Хейни днес

Начинаещите атлети, имали щастието да се запознаят с Хейни и до получат напътствия от него, го наричат „ходеща енциклопедия” по тренировки и диети. Не случайно Ли е ръководител на научния център към Международната асоциация за спортни науки. През 1998 г. президентът на САЩ Бил Клинтън назначава Ли Хейни за председател на националния съвет по физкултура и спорт. 

Ли Марвин Хейни е почетен член на Международната федерация по бодибилдинг и фитнес и е официално включен в залата на славата на тази организация.

Несъмнено, ако не най-именитият, то Ли Хейни е поне един от тримата най-именити атлети в бодибилдинга.

Осем години подред той печели титлата Мистър Олимпия, задминавайки седем кратния триумфатор Арнолд Шварценегер. Той олицетворява края на епохата на естетичния културизъм, след която започват да побеждават атлети, отличаващи се не с хармонично развита мускулатура, а максимална мускулна маса. 

 

Лий Хейни: тренировъчна програма

Както вече отбелязахме, тренировките на Хейни при подготовка за състезание са изградени на принципа на тридневния сплит: 3 дни тренировка и един ден възстановяване.

В първия ден на тренинг Ли Хейни работи върху гърдите и ръцете, във втория – върху краката, а в третия – върху гърба и раменете. Прасците и пресата той тренира всеки тренировъчен ден, използвайки упражнения като повдигане на пръсти от стоеж, повдигане на пръсти от седеж, магарешко повдигане на пръсти, вертикално повдигане на краката, повдигане на краката от лег, преси на наклонена лежанка.

За напомпване на гърдите и ръцете в първия ден, тренировъчният план на Хейни включва, освен всичко останало и: вдигане на щанга от лежанка, вдигане на дъмбели от лежанка, вдигане на щанга от наклонена лежанка, вдигане на дъмбели от наклонена лежанка, вдигане на щанга от стоеж, бицепсово сгъване на тренажор и френско разгъване за трицепс от лег.

 

Упражненията за крака през втория ден включват: клякания с щанга, мъртва тяга с прави крака, сгъване на бедра в тренажор, разгъване на бедра в тренажор, лег преса.

Тренировката за гръб в третия ден включва: издърпване на щанга към брадичката, издърпване на долен скрипец, вдигане на щанга от гърди, повдигане на дъмбели настрани.

Заслужава да се отбележи, че спортистът не само използва съществуващи упражнения за трениране на своето тяло, но разработва и свои собствени. Така например, вероятно знаете, че тягата на Лий Хейни е внедрена именно от осемкратния шампион в Мистър Олимпия и съответно носи неговото име.

 

Лий Хейни: допинг и стероиди

Смята се, че Лий Хейни е отдавал предпочитание на бързия Метандиенон, бавните Тестостерони и Нандролон, добавяйки хормон на растежа и инсулин.

Поне такава информация може да се срещне в интернет. Но ако употребата на Тестостерон, Метандиенон и Нандролон не е повод за особени коментари, тъй като препаратите са достатъчно разпространени в онези години, то към твърденията за употреба на хормон на растежа и инсулин може да се подходи с определено съмнение.

Работата е там, че тогава хормонът на растежа е минимално търсен препарат, заради изключително високата си цена, а инсулина мнозина въобще на смятат за средство, помагащо в спорта. А в епохата преди интернета всяка информация се предава от уста на уста.

Затова предположението, че Лий Хейни е употребявал стероиди е логично, но не и мнението за приемане на хормони, слабо разпространени и употребявани до XXI век.

 

Коментари

Оставете коментар

Оставете отговор

*Име:
*E-mail: (Не е публикувана)
   Сайт: (Адреса на сайта с http://)
*Коментар:
Call