Майк Ашли - биография, тренировки и стероиди

Качено от в Полезно на Aug 14, 2017 . 0 Коментари.

Натуралният

Майк Ашли е бивш професионален културист, за когото сега се твърди, че е ангажиран в частния бизнес и като личен треньор (последното се основава на слухове, защото за съдбата на спортиста, след приключване на спортната му кариера се знае малко). Той се състезава на високо ниво (първоначално в любителски, а след това в професионални турнири) малко повече от 10 години - от началото на осемдесетте години до средата на деветдесетте години.

Според собственото му признание и според думите на експерти, най-значимото му постижение като културист е 1-во място в "Арнолд Класик 1990" (в борбата за титлата побеждава Майк Кристиян и Андреас Мюнцер, които заемат съответно второ и трето място).


Майк Ашли: биография

Майк Ашли (роден на 01 август, 1959 година), се занимава със спорт от дете, като културизмът е една от първите му страсти. За разлика от повечето момчета, младият Майк не е особено заинтересован от игралните  дисциплини, като бейзбол, американски футбол и баскетбол, а се увлича от вдигането на тежести още като ученик.


Когато участва на първите си състезания Майк Ашли е на 19-години: той опитва силите  си в конкурса "Мистър Америка" в юношеската категория. Участието му се оказва успешно. Той спечелва почетното трето място сред повече от 10 участници (18 до 21 години).


Резултатът не го разстройва, а по-скоро го мотивира още повече. В следващите четири години той тренира усърдно, за  да отиде на турнира за възрастни във възможно най-добра  физическа форма. Резултатите не закъсняват. През 1982 г. Ашли спечелва две големи титли: първата - на "Mister East Coast" (1-во място в тежка и абсолютна категория ), а втората - на "Естествен Мистър Америка" (1-во място в средна и абсолютна категория ).

През 1984 г. културистът Майк Ашли си поставя задача да спечели професионална карта на IFBB. За тази цел се състезава на конкурса "Nationals", но не постига успех, тъй като се класира на девето място. На този фон той решава още две години да тренира усилено. През 1986 г.

Ашли отново се състезава в "Nationals". По това време той е напълно уверен в собствените си способности, но успехът не се постига толкова лесно. По пътя си към победата и наградата на Международната федерация по Бодибилдинг и Фитнес непреодолимо препятствие става Гари Страйдом.

В същата година обаче Ашли  успява да стане най-добрия в „Световното първенство за любители“. За това негово постижение, както заради миналите си успехи, той най-накрая получава престижната професионална карта на IFBB. От този момент Майк влиза в елитния свят на културизма, и най-важното, може да се състезава с гигантите на тежките спортове като Лий Хейни и Шон Рей. В първия сезон като професионалист Майк Ашли участва в 5 турнира. Сред тях са "Детройт Про", "Нощта на шампионите" и, разбира се, "Мистър Олимпия".

В първото състезание, нашият герой побеждава, във второто заема  второ място, но побеждава дългогодишния си съперник (от времето на "Nationals") Хари Страйдом, а в третия се класира в първите десет най-добри спортисти. Съгласете се, че това не е лош старт.


През 1988 г. Ашли се състезава общо в 9 професионални първенства и Гран при. Но за изненада на много фенове в нито едно от тях той не става победител. Човекът решава за трети път в кариерата си  да си вземе почивка, за да поработи още по-усърдно върху мускулите си.

Към състезанията Майк Ашли, чиято биография вече е богата на ярки изяви, както и на поражения, се завръща през 1990 година. През този сезон той постига голям успех - победа на конкурса "Арнолд Класик". Не можем да кажем, че турнирът е еднозначен.

Факт е, че първоначално победата е присъдена на Шон Рей, обаче след това организаторите  решават да проведат допинг тест, който показва, че много от участниците взимат незаконни вещества (включително носителят на приза Шон Рей). По този начин, Ашли става първи и  получава шестдесет хиляди долара от наградния фонд.

През периода 1991-1994 година, Майк не показва очакваните от него резултати. Това не е чудно, тъй като отдавна е измъчван от травма. В допълнение той вече не е толкова млад.  При подготовката за състезанието "Мистър Олимпия 1990" той получава сериозна травма на коляното, а малко по-късно претърпява сложна операция на рамото.

Това до известна степен ограничава неговите движения и тренировките му не могат да бъдат пълноценни.

Смята се, че Майк Ашли завършва кариерата си като културист не толкова  в резултат на наранявания или възраст, колкото поради факта, че спортът до голяма степен се влияе от „химията“.  Всеки втори бодибилдър взема допинг и съревнованието между него и останалите е почти невъзможно.

Генетиката на Ашли е много добра и това му помага в началото, но стероидните цикли на съперниците му също напредват и състезанията му стават още по-трудни.

 

Майк Ашли: спортни постижения

Майк Ашли е един от най-известните "естествени" културисти на своето поколение. Най-малкото, той твърди, че никога не е докосвал забранени вещества и редовно се хвали, изтъквайки като доказателство резултатите от допинг тестовете. Въпреки това многократно го  обвиняват в лъжа.

Но нито един от скептиците не успява да предостави уличаващи Ашли доказателства. Ето защо, Майк се счита за един от малкото "натурални" в професионалния културизъм  през 80-90-те години на 20 век. На този фон антропометричните данни на Майк Ашли са особено впечатляващи: при ръст не повече от 175 сантиметра, той е в състояние да постигне състезателно тегло около 90-95 кг. Извън сезона теглото му разбира се се покачва до 100-105 кг.

В съвременния бодибилдинг има гиганти като Кей Грин и Фил Хийт и деветдесет кг. не изглеждат необичайно, но повярвайте ни за края на осемдесетте години на миналия век те са били  впечатляващи.

 

Спечелени награди в IFB

Nationals 1986 – второ място в полутежка категория;
Amateur World Championship – първо място в полутежка категория;
Detroit Pro 1987 – общо първо място;
Night of Champions 1987 – общо второ място;
Pittsburg Pro 1990 – общо второ място;
Ironman Pro 1990 – общо второ място;
Arnold Classic 1990 – общо първо място.


Своите резултати в културизма Майк Ашли винаги обяснява с две неща: първо - това е идеалната генетика, и второ–тренировките и начина на хранене. От лег нашият  герой може да вдига тегло 180 кг, а от клек - 337 кг. И това е приположение, че собствената му телесна маса е  не повече от 90-95 кг.


Според слуховете,  след като приключва кариерата си в този спорт, Ашли се премества в Южна Флорида, където се занимава с частен бизнес. Той отваря собствена зала за персонални тренировки. Майк днес може да не е толкова способен, както преди 10 или 20 години, но въпреки това все още може да служи за пример на младите спортисти.

 

МайкАшли: диета и упражнения

Майк Ашли е бил и си остава човек с принципи. Това се отнася както за личния му живот така и за спортната му кариера. Ако е казал, че трябва да направи нещо, той го прави. Може да не е най-всепризнатият бодибилдър в историята на културизма, но въпреки това има какво да се научи от него. Особено тези, които искат да се придържат към "естествеността".


Майк Ашли не се хвали, но е горд, че  е 100% натурален културист: както той твърди и както потвърждават фактите,  никога през живота си не е прибягвал до забранени вещества, без значение дали става дума за анаболни стероиди, прохормони (пептиди) или други видове допинг.

В турнирите Ашли спира да участва поради нарастващия брой на "химиците" сред професионалните културисти. Ако трябва да се вярва на Майк, след 1990 г., броят на спортистите, които употребяват спортна фармакология се увеличава експоненциално.

Хранителният режим на Майк Ашли се основава на принципите на внимателно планиране и строг контрол. Той консумира  само продукти в суров вид и си води хранителен дневник, в който  отбелязва на консумацията на калории, витамини и минерали. Диета на Майк Ашли е висококалорична (средно по 5000 калории на ден) с умерени количества протеин.

Според проучванията, диетите на повечето  атлетите от края на осемдесетте  - началото на деветдесетте години на 20-ти век се състои от 85% протеин. Майк не се придържа към тези принципи. Защо е избрал точно такава схема на хранене? Майк Ашли смята, че е най-добре да се запази мускулната маса и да се намалят  нивата на мазнините в тялото.


Програмата за тренировки на  Майк Ашли се състои от множество аеробни упражнения. Той най-вече бяга и използва степер. Когато се потготвя  за участие в конкурс, той прибягва до вдигане на тежести. Най-напред той тренира мускулите си, а след това работи за увеличаване на масата и качеството им.

Този тип напомпване и орелефяване се използва от много любители на тежките спортове, особено в последните няколко десетилетия. Историята познава много спортисти, които са успели да постигнат невероятен напредък само чрез тренировки  и без никакви допингови вещества.

Това е дар от природата и Майк е един от тези атлети. Ето един и интересен цитат  от по-късните интервюта  на Ашли: "За да бъда честен, преди време беше интересно да се състезавам, но сега има друго поколение културисти. Аз не казвам, че от употребата на допинг страда само културизма, това е проблем във всички спортове."

 

Етикети: майк ашли, майк ашли тренировки, майк ашли стероидиПоследна промяна: Sep 09, 2020

Коментари

Оставете коментар

Оставете отговор

*Име:
*E-mail: (Не е публикувана)
   Сайт: (Адреса на сайта с http://)
*Коментар:
Call