Насър Ел Сонбати - биография, тренировки и стероиди

Качено от в Полезно на Sep 13, 2017 . 0 Коментари.

Принцът на Египед

Насър Ел Сонбати е професионален културист от Германия, който е на най-високо ниво в продължение на 15 години (от 1990 г. до 2005 г.). От съперниците  и феновете си, той спечелва прякора "Професора", което загатва за неговото образование и научен подход към тренировките, храненето и възстановяването.


Насър Ел Сонбати многократно се озовава сред отличените в най-престижните състезания по културизъм (от "Арнолд Класик" до "Мистър Олимпия"), но въпреки това не може да се похвали с множество първи места: той има общо шест победи на професионални състезания. Според експертите, най-значимите постижения на атлетаса на състезанията "Нощта на шампионите 1995" и "Арнолд Класик 1999".

 

Насър Ел Сонбати - пълна биография

Насър Ел Сонбати (на английски - Nasser El Sonbaty) е роден на 15 октомври, 1965 година. Бъдещият виден културист се ражда в Щутгарт (Германия). Той е със смесен произход: наполовина е сърбин, наполовина египтянин (майка му е от Сърбия, а бащата - от Египет).


Насър Сонбати е гордост за своите родители: той учи усърдно, защото е наясно, че доброто образование ще му помогне да си осигури спокоен живот. Сонбати завършва с отличие гимназия в Щутгарт и след това се записва да учи в университета в Аугсбург, където също е измежду най-добрите студенти.

Насър има не само прекрасна мускулатура, но също така и остър ум. Той има научна степен по социология, политология и световна история и освен това е полиглот: той може да говори свободно на седем езика, включително английски, немски и арабски. От спорт Насър Сонбати  се интересуват още от детските си години.

Като младеж се интересува от футбол, борба, гребане, плуване, а от силовите дисциплини, като вдигане на тежести,  а от бодибилдинг започва да се интересува по-късно, когато излиза от пубертета. С редовни тренировки той се занимава само като студент, а допреди това влизането му във фитнес залата е периодично и само за удоволствие. Оказва се, че Насър Ел Сонбати е естествен културист с впечатляваща генетика.

Неговият напредък и бързото увеличаване на мускулната маса се забелязва от всички наоколо. Поради това атлетът решава да изпробва силите си на любителско състезание в Германия. Там обаче се проваля, като дори не успява да влезе в челната тройка.

Въпреки това начинаещият културист не се пречупва, а става още по-мотивиран. Премества се в Югославия, където постига и първия си успех. По-специално, получава така желаната професионална карта на IFBB. От любителските първенства се насочва към професионалните, които обещават  безпрецедентни перспективи.


Кариерата на Насър Ел Сонбати в културизма не е стабилна. Първата му победа на професионално ниво е през 1995 година. (само 5 години след началото на заниманията му като професионален спортист) Тогава той печели в "Нощта на шампионите". В края на деветдесетте години Сонбати става известен като един от тогавашните гиганти на силовите спортни турнири.

Той се изправя срещу такива културисти като Рони Колман, Дориан, Кевин Леврон, Шон Рей, Флекс Уилър, Винс Тейлър и Крис Кормиер. Периодът от 1995 до 1999 година, както историята показва е най-добър за "професора".

През 1995-та печели първо място в "Нощта на шампионите" и "Хюстън Про Инвитейшънъл", второ място в Гран При на Украйна, трето място в "Мистър Олимпия", Гран при на Испания, Франция, Германия и Русия. През 1996-та година печели първо място в Гран При на Чехия, Русия и Швейцария, второ място в Гран при на Англия и Германия, трето място в Гран при на Испания. През 1997 година се класира на второ място в "Мистър Олимпия" и "Арнолд Класик", "Сан Хосе Про Инвитейшънъл".

Голямата награда на Унгария, Испания и Германия, трето място в Гран при на Чехия, Англия и Русия.През 1998 година - заема второ място на "Арнолд Класик",  трето място в "Мистър Олимпия", голямата награда на Германия и Финландия. През 1999 година е на първо място в "Арнолд Класик".

През 2000-та година Насър Ел Сонбати изпада от претендентите за титлата. Ето защо не е изненадващо, че след няколко катастрофални сезона (максимум - пето място в "Мистър Олимпия 2000"), той напуска състезанията.


Може да се отбележи, че биографията на Насър Ел Сонбатие е написана най-вече в минало време. Това е така, защото спортистът умира на 20 март 2013 година. Той е починал в съня си по време на посещение в Кайро (Египет). Причина за смъртта става остра бъбречна недостатъчност.

През последните няколко години Насър Сонбати живее в една от двете си къщи в САЩ – едната се намира в Сан Диего (Калифорния), а другата – в Коста Меса (също Калифорния). Веднага след напускането на професионалната сцена културистът се сбогува с бодибилдинга.

За разлика от други ветерани в този спорт Сонбати рядко посещава семинари и не участва в конференции, въпреки че все още ходи във фитнес залата, за да поддържа добрата си форма.

 

Насър Ел Сонбати: спечелени награди

В началото на деветдесетте години пред Сонбати стои трудна задача: да увеличи обема и релефността на мускулите си, за да се състезава при равни условия с най-добрите от най-добрите културисти. Насър се справя  успешно и влиза в историята на професионалния културизъм като един от най-напомпаните и красиви спортисти.


На върха на състезателната си форма Насър Ел Сонбати има изключителни антропометрични данни: височина - 180 см, тегло - 125 кг (цифрите са усреднени). Както е при повечето спортисти в неактивния сезон теглото му се покачва - средно до 145 кг.


Именно с тази антропометрия "Професорът" в продължение на много сезони се състезава за победа на основните бодибилдинг конкурси:


Хюстън ПроИнвитейшънъл 1995 - победител;
Нощ на шампионите 1995 - победител;
Гран При на Чехия 1996 - победител;
Гран При на Швейцария 1996 - победител;
Гран при на Русия 1996 - победител;
Арнолд Класик 1996 - победител.


Най-важното нещо в живота на Насър Сонбати според самия него е здравето (собственото и това на близките). Според него, без  капитал, като силно тяло, всичко останало е безполезно: "В мое присъствие Рич Гаспари веднъж каза, че е готов да умре, ако трябва, за да спечели "Олимпия".

Повярвайте ми, аз никога не бих предприел такъв риск. Човек трябва да тренира постоянно, за да живее добре, а не да се храни само за да може да тренира -  това е моето кредо като спортист". В края на деветдесетте години Насър Ел Сонбати си спечелва репутацията на хулиган.

След като спечелва второ място на "Арнолд Класик 1997" търпението му се изчерпва и отива при победителя в турнира (Флекс Уилър), като грубо написва всичко, което мисли за своите конкуренти.

За да бъдем точни Насър изброява няколко успешни културисти и посочва слабите места в мускулите им. Като заключение културист отбелязва, че въпреки изричните недостатъците на физическата им форма на тях се присъжда победата.


След като приключва кариерата си на професионален културист той прави няколко нелицеприятни изказвания относно своите съперници, като разказва кой с кого спи , кой с кого заговорничи и плете интриги.


Насър Ел Сонбати: професионални тренировки

В тренировките си Насър Ел Сонбатисе придържа към систематичност, но  при всички положения не можем да кажем, че е консервативен. Като правило провежда упражненията си 4-5 дни в седмицата, като най-малко веднъж работи за всяка мускулна група: средно на една тренировка натоварва по една голяма и една малка мускулни групи.

Тренировъчната програма на Сонбати варира в зависимост от фактори като наличието на водещи или изоставащи части на тялото, дали предстои състезание или сезонът приключва, дали са налице травми или има натрупана умора.

С други думи, програмата за тренировки на Насър Ел Сонбати се модернизира според усещанията му. Насър слуша  собственото си тяло и на тази основа преразпределя натоварването.

Така например, в 1-вата седмица на сезона в последния ден от кръга тренировки, той напомпва  гърдите и бицепсите си, а вече в последния ден на 2-рата седмица включва  гърдите и раменете. Неговият комплекс от упражнения също се променя от време на време.

Така Сонбати някой ден може да започне тренировката за гърди с повдигане на щанга върху наклонена пейка, а друг ден да прави съвсем други упражнения. От друга страна, ако тренировката на Насър Ел Сонбати трябва да включи нови упражнения, това винаги е обосновано.

Спонтанните решения, които не са подкрепени от практиката, или непроверените с времето упражнения нямат място в тренировките на професионалния културист: "Когато се мотаеш между коренно различни методи, е трудно да се проследи точно напредъкът." Като цяло Насър Сонбати е нееднозначен и в ежедневието и в залата.

Много конкуренти, журналисти и публика на бодибилдинга не харесват "Професора" (може да се изброят хиляди причини за това), но никой от тях не се съмнява таланта му. Който попадне на „Арнолд Класик“ не се шегува!


Насър Ел Сонбати: курсове със стероиди

Фактът, че Насър Ел Сонбати използва допинг не се подлага на съмнение дори и от неговите верни фенове. В края на краищата той е хванат, че използва  забранени вещества след  "Мистър Олимпия 1996". Като наказание за използването на диуретици на Сонбати се присъжда третото място в турнира (Насър се е отървал леко, защото, според слуховете IFBB първоначално  планира постоянно отстраняване на спортиста от участие в бъдещи събития на организацията).

Друг въпрос е дали Насър Ел Сонбати е използвал стероиди. Или се е ограничил само до диуретици? Точен отговор тук няма, защото по време на спортната си кариера той рядко дава интервюта, а след като приключва със състезанията свежда комуникацията си с журналистите  до минимум.

Професорът никога не е обсъждал и спортната фармакология (с изключение на критиките по адрес на неговите „колеги“). "Експерти" от чуждестранни специализирани сайтове и форуми смятат, че Насър Ел Сонбати приема стероиди толкова често, колкото и преките му конкуренти.

Този цикъл е едва ли не вечен. Според тях именно стероидите са оказали въздействие върху здравето на бъбреците и сърцето му (не забравяйте: Сонбатие починал в съня си в резултат на остра бъбречна недостатъчност и остра сърдечна недостатъчност).

Също така, има теории, които твърдят, че измежду останалите активни вещества Насър винаги предпочита тестостерон (вероятно тестостерон ципионат, или смес от естери на тестостерон, като Омнадрен или Сустанон 250, станозолол (Winstrol) тренболон (Parabolan) и Дростанолон (Masteron) и Метенолон ( Primobolan).


Колко истина  има в тези думи, ние вероятно никога няма да разберем. За мъртвия се говори или добро, или нищо. Можем да добавим, че "професорът" многократно подчертава, че един от основните проблеми на съвременния бодибилдинг е количеството и честотатана използване на спортната фармакология, когато целта е победа.

Коментари

Оставете коментар

Оставете отговор

*Име:
*E-mail: (Не е публикувана)
   Сайт: (Адреса на сайта с http://)
*Коментар:
Call