Роли Уинклар - биография, тренировки и стероиди

Качено от в Полезно на Sep 22, 2017 . 0 Коментари.

Уинклар - "Звярът"

Роли Уинклар е най-младият професионален културист сред тези, които до момента сме разгледали. Спортната му кариера трае малко повече от 10 години, но през този кратък период от време той вече успява да отбележи много велики победи на турнири като "Nordic Pro" или "Ню Йорк Pro".

Експерти от света на културизма прогнозират прекрасното бъдеще на атлета, като не изключват и победа на конкурса "Мистър Олимпия ". Може би през следващите години Уинклар ще стане следващият легендарен "олимпиец", за каквито днес се считат Хани, Колман, Хийт и Шварценегер.

 

Роли Уинклар: подробна биография

Роли е роден на 22 юни 1978 година. Бъдещият известен културист е роден на остров Кюрасао (това е едноименно само управляващо се общественото образувание и най-големият архипелаг на Нидерландските Антили). Въпреки това, той е възпитан и израснал в континенталната част на Холандия, където семейството се е преместило скоро след раждането на сина си. Роли Уинклар (на английски - Roelly Winklaar) още  от дете има спортна физика и е много привързан към активната почивка.

През младостта си харесва както индивидуалния, така и отборния спорт. По-специално, той се занимава с  гимнастика, акробатика и футбол, които полагат основите за настоящата физическа форма на спортиста. Уинклар все още е в състояние да изпълни задно салто (back somber), и многократно демонстрира това в турнирите по културизъм.


В железния спорт Роли Уинклар идва в средата на 2000-те години. През 2003 г. започва с футбол и гимнастика, но като не вижда бъдеще за себе си в тези дисциплини преминава към силовите тренировки. Упражненията с тежести и симулатори винаги му носят удоволствие, така че изборът е очевиден.

Първите си тренировки във фитнес залата героят започва по препоръка на приятели. И след шест месеца непрекъснати упражнения той спечелва турнира, организиран от спортния клуб и получава като награда годишен абонамент.


Това е незначително по стандартите на бодибилдинга постижение, но все пак за него е победа, която осезаемо го стимулира. Уинклар осъзнава, че чрез покачване на мускулната маса не само може да се самоусъвършенства, но и да си осигури комфортно съществуване. В своят първи  сериозен турнир културистът Роли Уинклар взима участие през 2005 година.

Става дума за световното първенство по бодибилдинг за аматьори, проведено в Шанхай. Очевидно е, че Роли, който току-що се е превърнал във възрастен спортист, няма достатъчно практика да се конкурира с опитни съперници. На състезанието той се проваля, като заема едва 15-то място. Следващите 2 години след неуспешния дебют по бодибилдинг, Роли Уинклар отделя времето си за усъвършенстване на собствената си тренировъчна програма, схема на хранене и, съответно, мускулатура. Той се завръща в конкурсите през 2007 година. И след два сезона успява да си заслужи професионалната карта от IFBB. За това допринася неговата победа в шампионата на Холандия и Арнолд Класик за аматьори.


Въпреки това, истинската слава и успех са пред Роли. Пробив за него представлява сезонът на 2010 година, когато човекът, който не оставя шанс на състезателите, спечелва златото в New York Pro.

Този триумф на Уинклар веднага го  издига до статута на гигантите на съвременния бодибилдинг, който той никога не престава да доказва: в периода 2011-2017 г., спечелва титли в състезания като Nordic Pro, Чикаго Pro, Бодипауър Pro и Шер Класик.

 

Роли Уинклар: биографични факти

Дори според стандартите на титаните на съвременния културизъм, Роли Уинклар не прилича на аутсайдер. Неговите антропометрични данни по нищо не отстъпват на тези на преките му конкуренти. При ръст малко повече от 170 см  нашият герой  може да се похвали с маса от около 115 килограма състезателно тегло и 125-130 кг по време на почивката.


Антропометрия на Роли Уинклар:


Врат - 48 сантиметра;
Бицепс - 58 сантиметра;
Гърди - 132 сантиметра;
Талия - 86 сантиметра;
Бедро - 76 сантиметра;
Прасец - 51 сантиметра.


Очевидно е, че Роли Уинклар е има много релефна мускулатура, с която просто няма как да не печели в различни състезания. Общо в сметката си вече е натрупал повече от петнадесет първи и призови места на различни аматьорски и професионални състезания:

 

Arnold Amateur Championships 2009 (NPC) – първо място;
New York Pro 2010 (IFBB) – първо място;
Australia Pro Grand Prix X 2010 (IFBB) – трето място;
FIBO Power Pro Germany 2011 (IFBB) – трето място;
Mr. Europe Grand Prix 2011 (IFBB) – второ място;
British Grand Prix 2011 (IFBB) – второ място;
Arnold Classic Europe 2012 (IFBB) – трето място;
Nordic Pro 2012 (IFBB) – първо място;
Wings of Strength Chicago Pro-AM Extravaganza 2013 (IFBB) – първо място;
Wings of Strength Chicago Pro 2014 (IFBB) – първо място;
Dubai Pro 2014 (IFBB) – трето място;
Nordic Pro 2014 (IFBB) – първо място;
Nordic Pro 2015 (IFBB) – второ място;
New-York Pro 2016 (IFBB) – второ място;
Arnold Classic Africa Африка 2016 (IFBB) – второ място;
Sheru Classic 2016 (IFBB) – първо място.


Според собствените думи на Уинклар неговите приоритети в живота се променят радикално след инцидент през 2004 година. До този момент той дори и да  участва в турнири не се стреми да стане известен като културист. Въпреки това, след като претърпява автомобилна катастрофа през 2004 г., която почти му коства живота, той преразглежда отношението си към тежкия спорт.


След като идва в съзнание в болницата, Роли Уинклар осъзнава, че губи времето си, при положение, че може да тренира по-усилено. Културизмът, казва той, обещава богати перспективи на тези, които наистина работят във фитнес залата, а не си губят времето.

В резултат на това на 27-годишна възраст той решава, че няма да пести усилия, за да постигне статута на професионален IFBB спортист.

 

Роли Уинклар в бодибилдинга

В началото на осемдесетте години в живота на Уинклар се случва и друга трагедия, свързана с катастрофа. Баща му умира в катастрофа с мотоциклет. Вероятно това се случва на 12 април 1981 г. Ранната смърт на родителя без съмнение оказва влияние върху съдбата на нашия герой.


Невъзможно е да не се каже, че Роли Уинклар има роден, по-млад брат, който също е културист, но се представя на аматьорско ниво в средна категория. За разлика от Роли, Куинси Уинклар (това е името на брат му) се занимава с културизъм за удоволствие.

Той не търси световна слава, затова продължава с алтернативен успех да участва в местни турнири, където наградите не могат да се сравняват с тези на професионалните конкурси.

 

„Ома“  Уинклар

Има такова убеждение, че зад гърба на всеки силен мъж винаги стои една силна жена. За Уинклар Сибил Питърс е именно такава жена. Благодарение на усилията си като наставник, Роли постига висотите, с които днес се хвали.

Когато бодибилдърът Роли Уинклар спечелва първото си професионално звание в New York Pro, малцина биха могли да предполагат, че той провежда тренировките си под наставничеството на възрастна жена. Сибил Питърсън има няколко прозвища в силовия спорт: първото е "Бабата"; второто не по-малко звучното - "Адският треньор" или "Тренер от ада".

Всеки от тях доста точно описва нейната личност. От една страна, Питърс е грижовна и любяща жена на възраст, от друга - тиранин, който не жали подопечните си. Тя предприема всички мерки, за да извлече максимума от потенциала на своите ученици. Тренировките при нея не са за слаби хора.


Самият културист Роли Уинклар нарича Сибил "Омма", което означава "баба" на холандски език. В миналото "Бабата" е печелила титли в бойни изкуства, вдигане на тежести, бодибилдинг и гимнастика. Треньорската си дейност започва през деветдесетте години и от тогава е известна като един от най-добрите европейски ментори за професионалистите.


Сибил забелязва Роли по време на аматьорските му изпълнения: "Той беше човек с огромни възможности, които не осъзнаваше нито по време на тренировка, нито на сцената". "Просто някой трябваше да му срита задника и да го накара да се труди“ пише Питърс.


След като Роли Уинклар започва да учи под ръководството на "Бабата", резултатите в състезанията рязко се покачват нагоре. Но въпреки това той не е за завиждане. Джайла Томас, лекар, получил кралска степен по медицина, нарича натоварването на раменете, което Сибил бе дала на Уинклар, нечовешко. Без труд и болка шампион не се става– именно това мото си избира Роли.


Роли Уинклар: професионални тренировки 

 

Тренировките си в зала Роли Уинклар често прекарва с партньор. Периодично се упражнява заедно с брат си Куинси Уинклар, който също така е културист. Акцентът към тренировките с партньор е още от 2013 г.

"Трудно е да правите всичко сами. Знам как тялото ми реагира на товара, какво и в какви количества е необходимо, но невинаги следвам съветите си. - Мисля, че е по-добре, когато има някой, който да ми посочи грешките”.

 

По-рано за Роли, такъв човек е само Куинси, но сега му помага и  Сибил. Програмата за тренировки на Роли Уинклар в зората на спортната му кариера е построена на базата на упражнения в тренировъчната зала за период от един час и половина до два часа.

Сега те не траят повече от 30-45 минути. Факт  е, че спортистът е научил собственото си тяло на липса или на минимална почивка. Сега той е в състояние да прекара цяла тренировка, почивайки между сериите само по 30-60 секунди. - Не е лесно. Трудно се диша, не може да се говори и да се разсейвате, но резултатът определено си заслужава".

 

Роли също така отбелязва, че преди това се е упражнявал по 2 пъти на ден. Например, в деня за тренировка на  краката, той може сутринта да поработи за напомпване  на бедрата, а вечерта - за долната част на краката. Този модел е нещо от миналото. Понастоящем моделът на трениране на нашия герой е строго структуриран.

В него няма място за прекомерна работа, която по-скоро би могла да навреди, отколкото да донесе нещо добро. Средностатистическият сплит на Роли Уинклар изглежда по следния начин:

 

Понеделник – тренировка с приоритет към гръдния кош, раменете и трицепса; 
Вторник - тренировка с приоритет краката; 
Сряда - почивка (възможно е леко кардио); 
Четвъртък - тренировка с приоритет бицепсите, раменете и гърба;
Петък - тренировка с приоритет  пресата; Събота и неделя - дни за почивка, като може да се направи леко кардио.

 

Начинът на хранене на Роли Уинклар не може да се нарече уникален, но е ефективен. Средно за закуска, спортистът яде 75 грама овесенакаша и ядки + протеинова напитка. За обяд - 300 грама риба с порция ориз и зелени зеленчуци. За вечеря - 200 грама пилешки гърди, зеленчуци по вкус и настроение.

 

В промеждутъка между закуската, обяда и вечерята има още 3 хранения (закуски). Например, между закуската и обяда, той може да изяде 10 яйца и картофи с броколи.

 

Между обяда и вечерята пие протеинов шейк. След вечеря отново консумира протеинов шейк, яде 75 грама овесена каша и банан. Вече преминаваме към последната част от нашия материал, където ще обсъдим темата за спортната фармакология.

 


Допингът на Роли

Като гледаме физическата форма на Уинклар, няма никакво съмнение, че той най-малкото си е правил експерименти със спортната фармакология. Без съмнение, под ръководството на опитен наставник и с такава впечатляваща генетика Роли наистина постига голям напредък по естествен начин.

Но нещо ни казва, че без анаболни стероиди не всичко би било възможно. Скептиците от чуждите специализирани ресурси споделят нашата гледна точка. Според тях, Роли Уинклар, както и повечето съвременни професионални културисти използва стероиди в  стандартни човешки дози - всяка седмица до няколко грама оксиметолон, тренболон, метандростенолон и, разбира се, естери на тестостерона.

Доказателство за това са  здравословни проблеми на спортиста, а именно язва на стомахаи червата, които според него го преследват от края на 2000- та година. Скептиците смятат, че злоупотребата с "химията" води именно до това. Защо информацията за здравословните проблеми е само предполагаема?? Защото тя не е получила официално потвърждение. Това е поредният задкулисен слух, който при това е популярен само сред феновете на теориите за конспирация в културизма.

Независимо от всичко дали Роли Уинклар използва спортна фармакология, едва ли ще научим през следващите години. Поне докато той не спре да се състезава. И това не е важно. Дори и скептиците да се окажат прави, това няма да се отрази на заслугите на културиста.


Само едно към момента е вряно: Роли Уинклар нито отрича нито потвърждава приложението на  стероидни курсове.

Коментари

Оставете коментар

Оставете отговор

*Име:
*E-mail: (Не е публикувана)
   Сайт: (Адреса на сайта с http://)
*Коментар:
Call