Рони Колман: биография, тренировки и стероиди

Качено от в Полезно на May 20, 2017 . 0 Коментари.

Най-великият културист на всички времена

 

Рони Каулман (пълното му име е Роналд Дийн Колман; англ. Ronald Dean Coleman) е професионален американски културист. Заедно с Ли Хейни държи рекорда за най-много победи на най-престижния турнир по бодибилдинг – Мистър Олимпия.

 

Към момента на официалното завършване на кариерата си той е 8-кратен триумфатор (от 1998 до 2005 г.). За сравнение, най-известният сред широката публика културист Арнолд Шварценегер има 7 титли от турнира (от 1970 до 1975 и 1980 г.)

 

Рони Колман: цялостна биография

Роналд Дийн Колман е роден на 19 май 1964 г. в Монро (Луизиана, САЩ). Впоследствие семейството му се мести в съседния Бристъл, където Рони прекарва по-голямата част от детството си. Майката на Рони не е крехка жена, но раждането не минава без проблеми.

Дори докторите са удивени от размерите на момченцето, току-що появило се на бял свят. Той е най-възрастният от четирите деца в семейството и най-старшият мъж, тъй като баща им не живее с тях.

Тренировката на Рони Колман

Още като младеж Рони Колман е принуден на припечелва и подпомага семейния бюджет. Труди се на две места в събота и неделя и вечер след училище, за да помага на майка си. Спорта го влече от ранна възраст, както и повечето американски момчета се интересува от бейзбол, баскетбол и американски футбол. Феноменалната му генетика се проявява още на 14-16 годишна възраст, когато със своите 180 см. и 80 кг. изпъква над връстниците си.

С тежкия спорт Роналд се захваща, може да се каже, случайно, след като от любопитство влиза в залата. Тъй като не разбира тънкостите на силовите натоварвания, едва впоследствие разбира, че през цялото време се е занимавал с пауърлифтинг.

 

Но въпреки всичко основно увлечение на Колман до пълнолетие си остава американският футбол, благодарение на успехите си в който Рони постъпва в университет и получава стипендия.

 

Бъдещият бодибилдър Рони Колман се дипломира с отличие и получава бакалавърска степен по счетоводство. В търсене на работа заминава за Далас, но нещата не потръгват както е очаквал. Отново му се налага да заработва за прехраната си. Работи като разносвач на вестници и пица, известно време работи и по специалността си, докато не постъпва в полицията, сбъдвайки детската си мечта.

 

Именно по време на службата си в полицията Ронни Дийн Колман започва да се занимава сериозно с бодибилдинг. Неговият колега Густаво Арлота му предлага да посещават заедно залата Metroflex gym, собственост на Брайън Добсън. Сам културист любител, Добсън веднага забелязва физическия потенциал на Колман и му предлага безплатно пожизнено членство, ако се съгласи да се готви под негово ръководство за турнира Мистър Тексас.

 

В резултат на подготовката, Рони без проблем печели титлата, побеждавайки както в тежката категория, така и в генералната подредба и по ирония на съдбата задминава своя наставник. Оттук започва и триумфалното шествие на атлета в културизма, продължило почти 20 години.

 

Статут на професионалист Колман получава през 1992, но до 1995 г. не постига особени успехи. Класира се на места около четвъртото на разнообразни съревнования.

 

Първата му професионална победа идва през 1995 г. на турнира Canada Pro Cup, което отприщва лавина: 1 място на Canada Pro Cup през 1996, 1 място на Grand Prix Russia през 1997, 1 място на Toronto Invitational през 1998, 1 място Grand Prix Finland през 1998 и така нататък.

 

Официално Рони Колман прекратява кариерата си през 2009 г., след серия не особено успешни изяви (през 2006-2009 заема най-много 2 място). Това не е изненада за никого, за разлика от желанието на атлета да се върне в спорта след известно прекъсване. Но това не се случва.

 

Днес Рони Колман е съсредоточен върху семейството си и личния бизнес. През 2016 г. се жени за дългогодишната си приятелка и личен треньор Сюзън Уилямсън. Това е втори брак за Рони, първият е с Руайда Кристин Акчър, от която има 2 дъщери – Джамелия и Валенсия Даниел. 

 

Рони Колман: постижения

 

На пика на формата си Рони Колман има впечатляващи антропометрични данни, надминавайки по габарити повечето шампиони от миналото и съвременността.

Ръст: 180 см;

Лично тегло: 138 кг.;

Обиколка на бицепса: 62 см.;

Гръдна обиколка: 148 см.;

Талия: 105 см.;

Бедра: 87 см.;

В междусезонните периоди теглото му се качва до 150 кг.

 

Рони Колман е бодибилдър с наистина уникална генетика. По тип телосложение той е изразен мезоморф, но това не всичко. Проведено е генетично изследване, което показва, че в тялото му отсъства миостатин. Миостатинът е белтък, инхибиращ мускулният растеж.

 

Колкото по-малко е неговото съдържание, толкова по-голяма е предразположеността към развитие на мускулатурата. А при Роналд той фактически отсъства. Едни смятат това за уродливост, други наричат Колман роден културист.

 

Изключителната физическа форма му позволява да достигне до рекордно количество титли, задминавайки по този показател Арнолд Шварценегер и достигайки Ли Хейни. Ето само няколко от многочислените му награди:

 

Mr. Olympia 1998 – 1 място;

Grand Prix Finland 1998 – 1 място;

Mr. Olympia 1999 – 1 място;

World Pro Championships 1999 – 1 място;

Grand Prix England 1999 – 1 място;

Grand Prix England 2000 – 1 място;

World Pro Championships 2000 – 1 място;

Mr. Olympia 2000 – 1 място;

Arnold Schwarzenegger Classic 2001 – 1 място;

Mr. Olympia 2001 – 1 място;

Mr. Olympia 2002 – 1 място;

Mr. Olympia 2003 – 1 място;

Grand Prix Russia 2003 – 1 място;

Mr. Olympia 2004 – 1 място;

Grand Prix England 2004 – 1 място;

Grand Prix Russia 2004 – 1 място;

Mr. Olympia 2005 – 1 място.

 

Вкъщи Рони има прекрасно оборудвана зала, но все пак периодично посещава Metroflex gym, където започва кариерата му на бодибилдър.

Веднъж на въпроса кое е най-важното за него в живота, спортиста, без да се замисля, отговаря – „Да правя пари” И наистина Колман е отличен бизнесмен. Различни семинари, презентации, книги, видео курсове и реклама му носят баснословен доход. Освен това, през 2012 г. Рони пуска собствена марка хранителни добавки, под името Ronnie Coleman Signature Series (RCSS). Първоначално линията включва само 2 продукта, днес те са над 10.

 

По думите на неговите близки Рони Колман е изключително душевен човек. Силно вярващ, старае се да не пропуска неделната служба в църквата, а когато пътува винаги носи Библията със себе си.

 

Феновете му дават прозвището „Големия Рон”, което намеква за огромните му пропорции и влияние в бодибилдинга.

 

Рони Колман: професионални тренировки

Тренировъчният план на Рони Колман включва 2 основни съставляващи: първата – силов комплекс и втората – пъмпинг комплекс. Той ги редува следно не всеки 3-6 седмици, за да постигне максимален прогрес. Тази занимания заемат практически цялата година до конкурса Мистър Олимпия.

Силовият комплекс е буквално пауърлифтинг – минимален набор от упражнения с големи тежести и минимум повторения. Пъмпинг комплекса обратно залага на голям брой упражнения и повторения.

 

Силовата тренировка на Колман протича при определена интензивност: 1-2 базови упражнения; 5-6 серии; 4-6, по рядко 9-10 повторения. Почивката между сериите е около 3 минути или повече, тъй като атлетът работи с големи, макар и не максималните за себе си, тежести.

Бодибилдърските тренировки на Рони Колман протичат при не по-малко натоварване: ок. 3-4 пъмпинг упражнения, 12-15 серии общо, 10-15 повторения. Почивката между сериите е около 1-3 минути, в зависимост от натоварването.

Тренировъчната програма на Рони Колман залага на работа върху големите мускулни групи, като гърди, гръб и крака в началото и на по-малките, като бицепси, трицепси и прасци, в края на тренировката.

Спортистът е убеден, че за стимулация на мускулния растеж са достатъчни няколко лифт упражнения като клякания, вдигане на щанга от лежанка и мъртва тяга. Един път седмично той задължително изпълнява некое от тези упражнения в тежък силов стил.

През седмицата Колман работи върху всяка мускулна група по два пъти, но натоварванията се менят постоянно. Т.е. комплекс от едни и същи упражнения може да е по-лек в една тренировка и по-тежък в друга.

Рони Колман е ярък противник на „отказа”, тъй като смята такъв метод за вреден, за което неведнъж говори в свои интервюта. По мнението му тренировка до отказ води не до прогрес, а до регрес на мускулатурата. Той никога не изправя напълно ставите в позитивната фаза на движението и, също така, никога не работи с пределни натоварвания. Роналд твърди, че именно това му е помогнало да избегне сериозни травми.

 

В тренировката на Рони Колман е отделено място и на аеробиката. Средно 4 пъти седмично по 45 минути. Аеробните натоварвания са необходими за поддържане на оптималните функции на сърдечно-съдовата система. За да не губи маса, културистът тренира в умерен темп и приема повече от изразходваните калории. И при това, в течение на сезона практически не почива, само рядко си позволява седмични прекъсвания в тренировките, за да избегне претоварване.

 

Рони Колман е консерватор в личния си живот и в спортната кариера. Нито веднъж не внася сериозни изменения в тренировъчната си програма от момента когато печели първия си турнир по бодибилдинг. Само веднъж минимално снижава силовия компонент в полза на пъмпънг комплекса.

 

Рони Колман: анаболни стероиди

Дълго време Колман не иска да признае за употребата на стероиди. Службата му в полицията го задължава да се придържа към буквата на закона, или поне да си дава вид, че го прави. Затова му се налага да отрича, че в активната му спортна кариера място имат стероидите.

 

В мрежата бродят два доста стари и кратки видеоклипа, където Рони Колман, твърди се, потвърждава, че провежда стероиден курс. Но тези твърдения не са нищо повече от фикция, тъй като съдържанието на клиповете е извадено от контекста. Но самият Рон признава, че е приемал анаболно андрогенни стероиди в интервю за списание Muscular Development.

Колман често се споменава като един от най-добрите бодибилдъри в историята, въпреки използването на допинг. Основните фактори на успеха му са потресаващата генетика и тежките тренировки, а спортната фармакология може само до извае и без това огромната му мускулатура.

 

Друг въпрос е какви именно стероиди е приемал Рони Колман. Смята се, че порционът му се е състоял предимно от микс тестостерони (Сустанон), Нандролон деканоат, Болденон ундесиленат, Оксиметолон, Метандиенон и Соматропин (хормона на растежа), които той приема в огромни дози: около 500 мг.

Сустанон на ден, 200 мг. Дека, 300 мг. Болденон, 100 мг. Оксеметолон и 100 мг. Матандиенон. Хормон на растежа – по 16 единици на ден. Важно е да подчертаем, че тази информация никога не е официално разпространявана, нито от самия Рони, нито от негови близки, и тук е предоставена само за общо запознаване.

 

Нито един здравомислещ любител на спорта, ако не е достигнал професионално ниво и не се готви за Мистър Олимпия, не би прибягвал да подобни дозировки. Без нужният опит и подготовка, това може до принесе повече вреда, отколкото полза!

 

Коментари

Оставете коментар

Оставете отговор

*Име:
*E-mail: (Не е публикувана)
   Сайт: (Адреса на сайта с http://)
*Коментар:
Call