Странични ефекти от прием на анаболни стероиди

Качено от в Стероиди на Mar 22, 2016 . 0 Коментари.

Повечето странични ефекти, свързани с изолзването на анаболните стероиди, са свързани с дозата. Колкото по-висока е тя, толкова по-вероятно е, че ще пострадате и многочислените възможноси на странични ефекти са увеличени до максимум.

 

Следващия сисък е на някои от второстепенните странични ефекти, които може причини това изплозване. Повечето от тях възникват при малки дози и стават по-интензивни с увеличаването на дозите. Като резултат повечето от използващите анаболни стероиди изпитват тези странични ефекти. Много от тях изчезват след спирането на стероидите, но някои от тях могат да са постоянни.

 

Второстепенни странични ефекти, причинени от използването на анаболни стероиди:

 

• Акне • Задържане на течности • Промяна в размера на тестисите • Психологически смущения • Увеличаване на пениса • Ненормално функциониране на черния дроб • Уеличаване в либидото • Гинекомастия • Надебеяване на гласа • Увеличаване на енергията

Злоупотребата с анаблни стероиди може да доведе до психолигична и физческа зависимост.

Някои от тези странични ефекти, свърани с тях, могат да са изключително сериозни. За нещастие е трудно да се намери точна представа за промените при атлети, пострадали от тези странични ефекти, тъй като пълни и точни иследвания за ефекта от анаболните стероиди в дозите, изполвани от повечето атлети, не съществуват.

Голяма част от медицинската общност смята, че провеждане то на такива иследвания би било неетично, тъй като е прекален опасно за учасниците. В доплнение към това такива опити, свързани с даването на здрави хора на големи дози анаболни стероиди, биха били незаконни.

При лисата на такива изследвания е трудно да се предскаже точно колко рисковано е за атлетите използването на анаболни стероиди. Повечето от проведените изледвания са наблегнали върху хора, взели анаболни стероиди заради терапевтични причини.

Те са използвани за различни терапевтични цели, вариращи от лечение на мускулната дистрофия до хормонално заместващо лечение при мъже с повредени или липсващи тестиси. Много от страничните ефекти, споменати в тази статия, са наблюдавани при пациенти, които са взели относително ниски терапевтични дози от определен анаболен стероид.

Атлетите често извършват купища експерименти със спецефични аспекти на анаболните стероиди, за да определят кои методи работят най-добре при тях. „Натрупването”- иползването на повече от един стероид едновременно, обикновено орално и чрез инжекция, може да активира повече рецептори, отколкото при използването на само един стероид. В допълнение на това, когато определни анаболни стероиди се вземат заедно, те могат да увеличат ефективността един на друг.

Вземането на анаболни стероиди и редуването на един с друг стероид или със застъпващи интервали – за да се избенгне застоят, развива толерантност към определени видове от тях и е също честно срещано явление.

Този застой се появява, когато са предписани допълнителни дози анаболен стероид в момент, когато всички анаболни-стеоидни рецептори са наситени. Тестостеронът, естествено получващ се стероид, е енаболен, тъканноизграждащ хормон, а кортизолът е катаболичен, тъканноразрушаващ хомон.

Ако мозъкът разбере, че е необходим тъканен растеж, продукцията на тестостерон може да се увеличи, а продукцията на кортизол да се намали или пък призводстватото на тестостерон може да бъде увеличено в същото време, когато кортизонната продукция е намалена. Ако целта е да се намали произодстовто на тъкан, би се случило обратното.

Анаболните стероиди са могъщ изграждащ мускулите фактор, тъй като подпомагат мускулния растеж чрез два ефективни процеса.

Те увеличават скоростта, с която се произвеждат нови мускулни клетки, като блокират ефектите на кортизола, ресрушаващия мускулите хормон. Мускулите клетки съдържат рецептори, които приемат анаболните стероиди, приемат и кортизол.

За да се изявят ефекти, хормонът трябва да бъде получен от рецепторите. Когато се изпозват анаболни стероиди, количеството на анаболните хормони в кръвообращението далеч надвишава колиеството катаболични хормони в него.

Следователно основната част от рецептоите, които могат да дадат подслон на тези хормони, е пълна с молекули, които произвежат анаболен ефект. Тези анаболни мелекули причиняват увеличение на призводстото на мускули, тъй като държат катабичнитемолекули извън рецепторите и увеличават скоростта, с която се произвеждат новите мускулни клетки. Естественният способ на тялото за регулиране на мускулния растеж е показен.

Тук е уловката. Тялото продължава да произвежда катаблични молекули, най-вече във формата на кортизол. Нивото му в кръвния поток продължава да се увеличава, защото кортизолните молекули не могат да бъдат обработени през рецепторите, изпълнени с молекули на анаболни стероиди.

Накрая броят на анабокните и катаболните молекули в кръвта достига еднакви нива. Когато рецепторите се освободят, има еднакъв шанс за получаване на анаболни и катаблни молекули. Накрая половината рецептори съдържат анаболни, а другата половина катаболни молекули. При това положение по-нататъшен мускулен растеж не е възможен. Застоят е на лице.

Билдери, достигнали дотук, могат да решат да увеличат стероидната доза, за да противодействат на голямото натрупване на кортизолл в ръвта. Както и да е, това е само временно решение, тъй като новият застой скоро би бил достигнат и дозите биха се увеличили до абсурдни нива, ако атлетът желае с успех да продължи битката.

Други бодибилдери пък разбират, че стероидите повече не могат да им помогнат да изградят желаните мускули и не желаейки да рискуват, вземайки все по-големи и по-големи дози, решават да ги спрет веднага.

Такова рязко прекъсване не трябва да се прави никога. То води до състояние, познато на crashing (сгромолясване, разбиване), при което катаболичните молекули далече преобладават над анаболичните.

Основната част от рецепторите се изпълнява с катаболични молекули и за кратък период от време се губи голямо количество мускули. В добавка към това е известно, че високите нива на кортизола причиняват тежки депресии, синдром на Кушинг и други значилтени странични ефекти.

Тези високи нива могат да се държат под контол чрез използването на пирамидалния метод – започвайки от ниски дози в началото на цикъла към високи в средата и след това намалявайки ги към края му. Това може да предпази от изграждането на ислишен кортизол, застой и др.

Не желателните странични ефекти. Идеята е да се реализират известни ползи (в смисъл на мускулна маса) и след това те да се задържат чрез поддържане на съотношенията между анаболните и катаблните млекули на едни и същи нива.

Някои бодибилдери започват да иползват препарати, които изпълняват кортизоловите рецептори, но имат малък пряк ефект върху протеиновя синтез. Трилостант и митотанът например са такива препарати. Те са известни като задържащи, тъй като спират възможността на тялото да обработва кортизол.

Мускулният растеж, произтичащ от тъканно разрушителния ефект на кортизола, може да се получи само когато кортизолните молекули са обработени през рецепторите. Тези препарати имат значителни странични ефекти, които се ускоряват от кортизолното изгаждане и другите химични реакции.

Пирамидалният метод (при вземането на лекарства) може да бъде използван, за да се държи кортизонното изграждане под контрол, но на него много трудно се поддават другите странични ефекти като виене на свят и повръщане.

Тъй като думата анаболен продължава да губи част от продавателната си сила заради това, че бе включена в името на почти всички суплементи, които нямаха никаква стойност, вероятно новата линия при суплемените ще бъде изградена околко кортизолозадържащите/антикатаболичните процеси.

Не си прахосвайте парите за тези нови суплементи. Истаната е, че всяка субстанция, която ефективно задържа кортизола, би била могъщ препарат, който не би се продавал легално като суплемент.

Дозите анаболни стероиди, които атлетите вземат при цикли и периоди на използване, траещи от 6 до 12 седмици или повече, често са 100 пъти над терапевтичните. В резултат на това изглежда логично заключението, че те вероятно изпитват по-често и по-сурови странични ефекти, отколкото пациентите, получаващи лечебни дози под лекарски контрол.

Следващият сисък е за дозировките на анаболните стероиди, които лекарите препоръчват за терапевтично лечение на пациетни с различни здравни проблеми. Терапевтичната доза е дозата, препоръчвана, за да причини фармакологичен отговор при ясно определени клинични условия.

 

Търговско име

(орално)

Медицинско имеТерапевтични дози
МетосарбКалустерон50мг дневно
ДанокринДаназол200 до 800 мг дневно
МаксиболинЕтилестренол4 до 8 мг дневно
ХалотестинФлуоксиместерон2 до 10 мг дневно
ДианаболМетандростенолон10 - 30 мг дневно
Метандрен  
Оретол метилМетилтестостерон5 до 40 мг дневно
Анавар Оксандролон30 до 80 мг дневно
Анадрол 50Оксиметолон20 до 50 мг дневно
ВинстролСтанозолол20 до 60 мг дневно
ТеслакТестолакон250 мг х 4 дневно
ДролбанДромостанолон пропионат100 мг 3 х седмично
Метандриол 50 до 100 мг
Дека-ДураболинНандролон деканоат250 - 500 мг седмично
ДураболинНандролон Фенилпропионат25 до 50 мг през ден
ТестоджектТестостерон30 до 50 мг през ден
ТестексТестостерон пропионат25 до 50 мг всеки ден
ДелатестрилТестостерон енантат200 до 400 мг седмично
Депо-тестостеронТестостерон ципионат200 до 400 мг седмично

 

Някои животозастрашващи болести са свърани с използванто на анаболните стероиди. Фактът, че това използване е известно с това, че увеличава шансовете да хванете някои о тях, ще убеди някои да спрат или никога да не почват да използват анаболни стероиди.

Но при всички случаи ще има хора, които ще продължават да ги вземат. Д-р Джон Цинглер, човекът, който разработи първия документиран аналог на тестостерона в САЩ – дианабол, в последствие научил, че на световните ири през 1956г. руските атлети са използвали тестотерон, направи следния коментар: „Искренно съм убеден, че ако кажа на хората, че изпражненията от плъховете ще ги направят по-силни, те ще ги ядат.”

Хората, използващи анаболни стероиди, трябва редовно да посещават лекаря.

Ключът към лекуването на много странични ефекти от използването на стероиди е ранната намеса и лечение. Опитайте се да откриете доктор, който е наясно с анаболите, и му дайте да разбере, че ги вземате. Най-сигурният – 100% ефективен, начин да изегнете страничните ефекти е да не ги взимате.

При всички случаи добрият лекар ще ви предложи значителна степен на защите. В много ситуации той ще открие непредвидения ефект и ще предприеме действия, за да излекува възможните проблеми, преди да е станало късно.

Хора, които нямат желание да отидат на лекар и не желаят да спрат анаболните стероиди, трябва да се опитат да наблюдават състоянието си сами.

Дискусията по-надолу за страничните ефекти може да им послужи да измерят и да преценят съотношението между риск и полза. Някои могат да контролират зависимосттаси от анаболи, други пък ще открият, че са жертва на много от страничните им ефекти.

При всеки случай този, който използва или мисли да използва анаболни стероиди, трябва да има предвид, че злоупотребата с тях може да доведе до психическа и физическа зависимост. Като следствие от всичко това, за да спрат анаболите, някои хора може би имат нужда от професионана помощ.

 

Сиптоми при оттегляне от анаболните стероиди:

• Сколонност към са депресия • Гадене • Зиморничавост • Главоболие • Замаяност • Високо ниво на пулса • Високо кръвно налягане • Силно желание за анаболни стероиди • Намалено либидо

 

Приемът на анаболни стероиди по пирамидалния начин – малки дози в началото, след това по-високи и отново намаляващи към края му, се счита за ефективен начин да се избегне застоят. Това е също така и усешен метод а избягване от тежките симптоми, характерни при оттеглянето от анаболите. Когато приемът им се прекъсне внезапно, тялото преминава от състояние, при което в кръвта циркулира излишък от анаболни стеродии, до положение, при което тях почти ги няма в кръвта.

Тестисите могат да не възобноявт нормалното производство на тестостерон до шест месеца след като е спрян премът на анаболи. Тези внезапни, резки смени на хормалните нива могат да доведат до всички тези симтоми. Споменати по-горе.

В добавка към това допълнителната мускулна маса, която е била натрупана до сега в действителност няма повече анаболно-стероидни молекули, които да я поддържат.

В Резултат от това тя се топи с тревожни темпове. Използването на пирамидалния метод позволява постепенни промени в тези нива при пътя нагоре и нанадолу. Така те са много по-лесни за тялото. По този начин се дава време на тестисите да подновят нормалната тестостеронна продукция и могат да се избегнат тежките симпоми свързани с отдръпването на стероидите.

Когато все пак те се получат, психотерапията и продължаването на упражненията – вече без анаболи – могат да помогнат.

Голяма част от ползата , треализирана при анаболите, ще изчезне. Мотивация за това може би ще се намери трудно, тъй като могат да помогнат при лечението на остри физиологични и психологични депресии, свързани с отдръпването от стероидите, са сналоксон и алфа2-агонистите като клонидин, последван от антидересанти.

 

Психологически странични ефекти

При изолзващите анаболи те преобладават и могат да бъдат по-сериозни от физическите странични ефекти. „тъканта на мозъка съдържа андрогенни рецептои, които са концетрирани в определени негови области като хипоталамуса, половите двуобразни ядра, ядрата на  stria terminalis и средната част от ядрата на сливицата”.

При използване на анаболни стероиди са наблюдавани различни психологически странични ефекти. Те не се получават в една и съща степен при всички, които ги изолзват. Като основно правило колкото е по-висока дозата, то толкова е по-голяма вероятността, че някой ще изпита по-големи личностни промени.

Психиатрите Поп и Кац свидестват, че от 4 до 33 редовно използващи стероиди са изпитали психотични симптоми и много други са проявили близки до психотичните симптоми мании и депресии, свързани с отърваването от стероидите. Злоупотребата с анаболи може да доведе до агресия, буйства, параноя, депресии и халюцинации.

Редуването със и без стероиди може да създаде психологично влакче на ужасите, което може да доведе до душевен дисбаланс.

Агресивното поведение, свързано с иползването на анаболни стероиди, може да доведе до по-дълги, по-интезивни тренировки. Някои могат да открият, че когато спрат приема на анаболи, губят мотивация за упражнения.

В добавка подбужданото от анаболните стероиди агесивно поведение, особенно когато се комбинира с алкохол, води често до изблици на ярост, които могат да сложат край на всяко приятелство. Добре документиран феномен са подбудени от анаболните стероиди криминални насилия и убийства.

Съществуват и няколко съдебни случая, при които измененията в поведението, причинени от анаболите, са довели до криминани прояви.

  • Ето дин от тях.

К. Уйлямс, 23-годишен, използващ анаболи, през май 1988г. се е опитал брутално да убие автостопаджия. Уйлямс не е имал криминално минало, нито пък каквито и да е големи психологични проблеми.

Играл е футбол в гимназията и след това е започнал да се занимава с бодибилдинг. По време на процеса то е описал как анаболните стероиди са променили поведението му.

При началната фаза от приема на анаболи – 5 мг дианабол орално за две седмици сед това по 25 дневно през следващте две седмици, Уйлямс е изпитал повешена самонадеяност, повешена склонност към жени и готовност да тренира по-усилено.

С увеличаване на използваните стероиди – дианабол и оксиметалон орално, с инжеции от болденон, той е станал лесно податлив към агресивно поведение, заплахи към околните, усещал е особена сила и се е опитал да спре стероидите, но „бях толкова депресиран, че мислех, че ще се самоубия, ако не се върна пак към сероидите”. Когато бях без стероиди, се чуствах като лигльо.

При консумацията на по-големи дози, събирайки 4 и повече стероиди в случаен ред и ежедневни инжекции, Уйлямс е бил обхванат от желание за изграждане на тялото си, участвал е в няколко сбивания, чувствал се е така, като че ли всички се страхуват от него, изпитвал е желание да се сбие с всекиго, загубил е повечето си приятели и не е моъл да контролира лудостта си.

Уйлямс е взел пътем стопаджия, закарал го е на безлюдно място, съблякъл го и го пребил до смърт с дъска.

Случаят на Уйлямс е краен. При все това не е трудно да попаднетете в капан, взмейки по-високи и по-високи дози анаболи. С увеличаването на консумацията им тялото на Уйямс е ставало по-голямо и по-силно.

Той е съзнавал личностите си поромени, но е бил обхванат от желанието да развие по-голямо тяло.

В допълнение към това някои от линчностните промени, които може да предизвика използването на стероиди – като повишена самоувереност и мотивация, са чувства, с които се привиква и от които е трудно да се откаже човек. Д-р Кърк Броуер, психиатър от университета в Мичиган, описва случай, при който 24-годишен щангист е потърсил спешна професионална помощ, за да спре стероидите, защото когато се е опитал да направи това сам, е изпитал потиснатост и желание за насилие.

Увеличението на сексуалното желание, либидото, е друга промянва на поведението, която използването на стероиди може да причини.

Те могат да увеличат или да намалят либидото и при мъжете, и при жените. Докато те се вземат, либидото обикновенно се увеличава. Когато се спрат, в края на цикъла и в началната фаза след като са спрени, либидото може да падне под нормалното.

Когато те са спрени за значителен период от време, либидото обикновенно се връща до нивата преди използването на стероиди. Увеличението му, което използването на анаболи може да причини, има възможността да накара някого, който нормално има по-ниско и по-контролирано либидо, да извърши насилие.

Надяваме се, че тази статия ви е помогнала да разбере колко опасни са високите дози анаболни стероиди. Когато правите нещо го правете с акъл и винаги спазвайте препоръките на по-опитните спортисти. Анаболните стероиди не са вредни, но когато се прекрачи прага могат да бъдат най-лошия ви кошмар.

Според материали за Anabol.bg

Коментари

Оставете коментар

Оставете отговор

*Име:
*E-mail: (Не е публикувана)
   Сайт: (Адреса на сайта с http://)
*Коментар:
Call