банер стероиди

Франко Коломбо, биография, тренировки и стероиди

Качено от в Полезно на May 12, 2017 . 0 Коментари.

Огромният италианец

 

Франко Коломбо (още известен като Франк Коломбо, итал. – Franco Columbu), родом от Италия, е бодибилдър, боксьор и киноактьор. Двукратен победител на Мистър Олимпия (печели в 1976 и 1981 г.), в спортните среди Франко е най-известен именно като културист. Въпреки конкуренцията с Арнолд Шварценегер, двамата остават близки приятели.

 

Франко Коломбо: спортна биография

Франко Коломбо, макар и да е възприеман от мнозина като американски културист, е роден в Италия. Бъдещият шампион се появява на бял свят на 7 август 1941 г. на остров Сардиния, в бедно, но задружно семейство. Като единствен син на своите родители, от ранна възраст Франко е възпитаван в строгост и дисциплина.

 

Културистът Франко Коломбо

Не може да се каже, че живота и спортната кариера на Коломбо са били предначертани. Докато съседските момчета постоянно мерят силите си в импровизирани битки, строго възпитаният младеж Коломбо се готви за живот на обикновен фермер. Възпитанието, получено от родителите му, не му позволява да влиза в юмручни схватки. Може би именно заради пропуснатото в детските си години,  по-късно Коломбо проявява такава страст на боксовия ринг.

За негово най-голямо постижение в бокса се смята победата му на любителския шампионат на Италия. Но, тъй като кариерата на боксьор не му носи големи пари, младежът решава, че трябва да заработва като връстниците си. Оставяйки завоюваните до момента награди при родителите си, спортистът, само с една чанта на рамо, отива там, където вижда по-големи перспективи – в Западна Германия.

Там Франко Коломбо заработва като охранител в бар, дори шофьор на такси, а през останалото време тренира в един от двата тогавашни спортни клуба в Мюнхен. Тук има късмета да се запознае с Алберт Бусек, специалист оказал немалко влияние за избора на кариера на Арнолд Шварценегер.

При подготовка за първото си голямо състезание по вдигане на тежести от лежанка, бившият боксьор, а сега силов атлет Франко Коломбо получава травма. Заради несръчността на този който придържа щангата, тя пада върху челюстта на Франко и му избива няколко зъба.

Но след месец, все едно нищо не се е случило, той успешно взима участие на турнира и дори побеждава с резултат от 150 кг. Впоследствие затвърждава успехите си със златни медали от Шампионатите на Италия и Европа.

 

Но Франко не се задоволява с постигнатото, бързо набира инерция и поставя рекорди във всички упражнения в пауърлифтинга в своята категория. Най-високият му резултат като пауърлифтър са неговите 238.35 кг. от лежанка, 340.50 кг. мъртва тяга и 297.00 кг. клек с щанга. И това при лично тегло от 85 кг.

Кариерата на Франко Коломбо в бодибилдинга започва, може да се каже, през 1965 г. Тогава, вземайки участие на турнира Мистър Европа той среща Арнолд Щварценегер.

И двамата атлети са впечатлени от физическата форма на другия. Арни, гледайки Франко казва – „Де да имах тази сила“, на което Франко отговаря – „Де да имах този обем“. По-късно Щварценегер се мести в Мюнхен, където двамата с Коломбо тренират заедно и завързват близка дружба.

В края на 60-те Франко, заедно с Арнолд, се премества в САЩ. Но нещата не потръгват така гладко, както му се иска. Учейки в медицински колеж и едновременно тренирайки в залата, на Франко му се налага да работи на строеж, за да осигури прехраната си.

 

Коломбо и Шварценегер на тренировка.

Първите сериозни успехи на Коломбо в бодибилдинга са първите места на Мистър Европа и Мистър Вселена през 1970 г. Последват турнирите на IFBB(Международната федерация по бодибилдинг и фитнес), победите на които му печелят слава сред конкуренцията и феновете.

Титлата Мистър Олимпия Франко завоюва през 1976 и 1981 г. Но защо има такава дълга пауза? Всичко е много просто: след първата победа през 1976 г. той получава травма в коляното, заради което е вън от спорта до 1981 г.

За възстановяването му помага самостоятелно разработена програма от упражнения. Полученото медицинско образование му помага да подходи със знание към проблема, а не като съвременните самоуки фитнес маниаци.

Официалният край на кариерата на Франко Коломбо е през 1981 г. Той доказва на околните, а главно на себе си, че въпреки несполуките може да се върне към предишните висоти. Иронично днес звучат прогнозите на „експертите“, които през 60-те и 70-те години му предричат провал.

Видите ли, той е нисък, само 165 см., няма естествена предразположеност, за да се съревновава с грандовете. Но шампионът упорито тренира и успява да затвори устите на скептиците.

 

Франко Коломбо: титли

Кариерата, както и животът на Франко Коломбо, е низ от възходи и падения, което доказва и спортната му биография. Завоюваните му титли не са много, но това по никакъв начин не омаловажава величието на спортиста. Като свои главни достижения в културизма той посочва:

Мистър Европа 1970;

Мистър Вселена 1970;

Мистър Свят 1971;

Мистър Олимпия 1976;

Мистър Олимпия 1981;

 

Няколко интересни факта за спортиста:

Първо: Освен атлет, Франко Коломбо е и актьор. Благодарение на приятелството си с Арнолд Шварценегер получава епизодични роли в киното. Първата му изява е във филма „Pumping Iron“, последват роли в „Бягащият човек“, „Конан“, „Терминатор“. Единствената му главна робя е в „Островът на Берета“ от 1994.

Второ: Франко Коломбо е и писател, автор на няколко книги, посветени на здравословното хранене и тренировките.

Трето: Веднъж въоръжени с вериги хулигани нападат Франко и семейството му, решили явно, че лесно ще изтърсят джобовете на дребничкият мъж. Но жестоко грешат: Франко удря един от тях в челюстта, и то с такава сила, че зъбите му се разхвърчават във всички посоки. Останалите отрепки си плюят на петите. 

Четвърто: приятелите и колегите на Франко Коломбо в бодибилдинга на шега го наричат шампион по надуване на грейки. Защо… едва ли е нужно обяснение.

 

Франко Коломбо: тренировъчна програма и диета

Средните антропометрични данни на Франко Коломбо в активния му спортен период се:

 

Ръст – 164-165 см.;

Лично тегло – 84-85 кг.;

Обиколка на бицепса – 47 см.

Гръдна обиколка – 134 см.;

Обиколка на прасеца – 44 см.

Природните дадености на атлета на се най-добрите, но той компенсира с усърдни тренировки и правилно хранене.

 

Тренировките на Франко Коломбо са подчинени на двуседмичен цикъл, по време на който атлетът тренира всички мускулни групи. Интересно е, че някои тренировки се делят на преди обедни и следобедни. Обичайната му програма е следната:

 

1-ви ден: гърди и рамо преди обед и ръце следобед;

2-ри ден: гръб преди обед и крака следобед;

3-ти ден: гърди и рамо;

4-ти ден: ръце;

5-ти ден: крака преди обед и гръб след обед;

6-ти ден: гърди и рамо;

7-ми ден: почивка;

8-ми ден: ръце преди обед и крака следобед;

9-ти ден: гръб;

10-ти ден: гърди и рамо преди обед и ръце следобед;

11-ти ден: гръб преди обед и крака следобед;

12-ти ден: гърди и рамо;

13-ти ден: ръце;

14-ти ден: почивка.

 

Тренировки за преса се правят преди обед в 1-ви ден и следобед в 3, 5, 6, 9, 11, 12-ти дни.

Диетата, към която шампиона се придържа през по-голямата част от спортната си  кариера не е уникална. Тя включва достъпните в онези години продукти, балансът между които позволява едновременно растеж на мускулатурата и изгаряне на мазнините. Средностатистическата му диета е следната:

Закуска: 3 яйца, 1 плод, чаша плодов сок, йогурт и зърнени закуски, минерална вода с витамини и витаминно-минерални добавки; 

Обяд: пресни зеленчуци със зехтин и оцет, готвени зеленчуци, белтъчини – риба, пилешко, агнешко, дроб, малко вино или отново минерална вода;

Следобедна закуска: обикновен кашкавал и 1 плод;

Вечеря: същото като на обяд;

Преди сън: йогурт. 

 

Франк Коломбо: стероиди

За никого не е тайна, че бодибилдъри, силови атлети и прочие спортисти, не само от силовите дисциплини, през 60-те и 70-те години употребяват стероиди. Употребата на наричаните днес забранени препарати в миналото не е строго регулирана, а дори и да има допинг тестове, последствията от тях не са сериозни.

Франко Коломбо със сигурност не е изключение, с други думи той също приема стероиди, за да може да се конкурира с останалите „химици“ в спорта. И едва ли сее ограничавал само с анаболно андрогенните стероиди, по думите на ветерани от силовата атлетика, навремето им се е налагало да се тъпчат и да инжектират в телата си всичко, което на теория би могло да даде резултати.

Точният стероиден курс на Коломбо не можем да посочим, тъй като самият атлет или негови близки не дават такава информация, а да се позоваваме на непроверени източници не е в нашия стил. 

Но мнозинството специалисти и фенове се единодушни, че химическия порцион на атлета се е състоял от стандартните за това време тестостерон и нандролон, а също и метандиенон. Приемани са в умерени, за днешните стандарти дози: до 30-50 мг. метан на ден, до 400-800 мг. тестостерон пропионат и 200-400 мг. дека на седмица.

Но доколко това предположение е реално, едва ли някога ще научим. Спортистите неохотно споделят за своя опит с допинга, за което можем да благодарим на Международната антидопингова асоциация с нейната политика на наплашване !

 

Коментари

Оставете коментар

Оставете отговор

*Име:
*E-mail: (Не е публикувана)
   Сайт: (Адреса на сайта с http://)
*Коментар:
Call