Чарлз Клермонт - биография, тренировки и стероиди

Качено от в Полезно на Aug 17, 2017 . 0 Коментари.

Барбадоският принц

Чарлз Клермонт  е бивш културист от  про-британски произход, който сега е уважаван треньор на високо ниво. Спортната му кариера (първо е любител, а след това и  професионалист )  продължава малко повече от 10 години, но през това време културистъ туспява да спечели няколко престижни титли, включително и "Mr. Britannia", "Mr. Europe" и "Mr. Universe".

В последния конкурс през различните години той печели както сред аматьорите, така и сред професионалистите.


Чарлз Клермон: спортна биография

Чарлз Клермонт (на английски - Charles Clairmonte ;. в българсия език името му понякога грешно се превежда като Клейрмон, Клермон или Клейрмонт) е роден  на 26 октомври 1962 година. Бъдещият известен спортист се ражда на остров Барбадос, който по това време все още е британска колония.

Днес е една суверенна държава. Но дори и в наши дни, Барбадос не може да се похвали с особено развита спортна инфраструктура. Какво остава да се каже за миналия век?


Не можем да кажем, че Чарлз Клермонт се интересуват от спорт  още от дете. За разлика от най-наградените културисти, нашият герой започва да тренира с тежести чак когато става на  19 години, имайки слабо и високо тяло.

Въпреки това той напредва изключително бързо, главно благодарение на отличните си генетични дадености и усърдните тренировки. Една година по-късно никой не може да повярва, че му липсва практически опит.


Културистът Чарлз Клермонт се появява на сцената на културизма в началото на осемдесетте години, а през 1986-та успява да спечели известния конкурс "Мистър Вселена" (NABBA; за любители).

Със злато именно в този турнир по негово време започва и Арнолд Шварценегер (той спечелва титлата през 1967 г.). От там нататък в продължение на няколко години Клермонт тпродължава да доминира в състезанията, които NABBA провежда: три поредни победи в "Мистър Вселена - Pro" (през 1988, 1989 и 1990 година), както и триумф на Световното първенство през 1990 г.


По всичко личи, че следващата цел, която Чарлз Клермонт си е поставил е да постави рекорд, като победи Ед Кавак (той спечелва „Мистър Вселена“ в 4 последователни години – от 1982-ра до 1985 – та година), но това така и не се случва. Напротив, на възраст само 32 години спортистът казва, че има намерение да се оттегли от участията си в състезания.

Причината е проста - липса на финанси, защото тогава NABBA плащат малки суми (средно 3-10 хиляди долара) на победителите в първенствата, а за спонсори и дума не може да става.


Независимо от това, Чарлз Клермонт променя решението си да напусне културизма, когато през 1992 г. получава оферта от Уейн Демил (един от тогавашните мениджъри на IFBB) да се състезава за титли в тяхната организация.

Чарлз получи покана по меркантилни причини, но това не го притеснява, защото му се отдава възможност да продължи да прави това, което обича. От IFBB смятат, че за да се насърчават културистите да вземат участие в техните състезания няма да е лошо това да стане чрез най-добрия спортист от NABBA.


В първия си сезон като "IFBB " професионалист Чарлз Клермонт не показва изключителни резултати (за да се подготви за цяла поредица от турнири през 1992 г., той  разполага с общо 12 седмици), но в периода след това показва колко е способен в действителност.

Той спечелва 4 състезания Гран При от общо 5, в който участва: печели 1-во място във Франция, Финландия, Испания и Англия.


След като сключва договора, културистът Чарлз Клермонт вече не изпитва финансови затруднения, но дори и невежите зрители забелязват, че в състезанията спортистът не дава 100% от себе си. Според собствените му думи това се дължи на възрастта.

Своите най-добри години Клермонт прекарва в NABBA, където състезанията са популярни, но не толкова престижни. Чарлз знае, че наближава четиридесет години и е малко вероятно да бъде в състояние да покаже най-добрата физическа форма, като тази, с която блести на "Мистър Вселена - Pro" през 1988-90  година.


Ето защо не е изненадващо, че след няколко неуспешни години Чарлз Клермонт решава да сложи край на кариерата си в културизма. Последният за него сезон е през 1997 г., по време на който той се състезава само в две първенства, завършвайки съответно на 10-то и 12-то място.

 

Чарлз Клермонт: резултати

В края на осемдесетте години и началото на деветдесетте в бодибилдърът Чарлз Клермонт влиза в елитния ешелон на Европейския културизъм. Физиката му се разглежда като пример за пропорционалност и симетрия сред това поколение.


Чарлз Клермонт е бил и остава един от последните поддръжници на "класическия културизъм", който съчетава естетиката на Стив Рийвс и размерите на Арнолд Шварценегер. На фона на цялата мускулатура особено се открояват бицепсите на атлета.

Ръцете  на спортиста с право служат като база за сравнение. В качеството на неговите мускули можете да се убедите от снимките на спортиста, направени след като спечелва конкурса “Mister Universe” Pro.


Според съвременните стандарти, антропометричните данни на Чарлз Клермонт може да не са впечатляващи, но повярвайте ми преди 20-30 години за атлета са се изказвали по следния начин: „при ръст порядъка на 180-185 см, нашият герой  може да се похвали със състезателно тегло около 105-110 кг (в неактивния то се покачва до 115-120 кг).“


Тук са изброени  само някои от наградите, спечелени от Чарлз Клермонт на състезания, на които физическата му форма е изключително справедливо оценявана от съдиите:

Второ място на Mr. Britain 1985 (NABBA);
Първо  място в категория “висок ръст” и обща категория на European Championships 1985 (NABBA);
Второ място в категория “висок ръст” на Mr. Universe 1985 (NABBA);
Второ място в категория “висок ръст” на World Championships 1985 (NABBA);
Първо  място в категория “висок ръст”  и обща категория на Mr. Universe 1986 (NABBA);
Трето мястов категория “висок ръст” на World Championships 1986 (NABBA);
Първо  място на Mr. Universe – Pro 1988 (NABBA);
Първо  място на Mr. Universe – Pro 1989 (NABBA);
Първо  място на Mr. Universe – Pro 1990 (NABBA);
Първо  място средпрофесионалистите на World Championships 1990 (NABBA);
Първо  място на Grand Prix England 1993 (IFBB);
Първо  място на Grand Prix Finland 1993 (IFBB);
Първо  място на Grand Prix France 1993 (IFBB);
Първо  място на Grand Prix Spain 1993 (IFBB);
Трето място на Grand Prix England 1994 (IFBB);
Трето място на Grand Prix France 1994 (IFBB);
Трето място на Grand Prix Italy 1994 (IFBB);
Трето място на Arnold Classic 1995 (IFBB);
Трето място на Grand Prix England 1995 (IFBB);
Второ място на Grand Prix France 1995 (IFBB);
Второ място на San Jose Pro Invitational 1995 (IFBB).


Основният турнир по културизъм Чарлз Клермонт щурмува 5 пъти, но никога не успява да се издигне над седмо място - (много хора вярват, че това е несправедливо) на "Мистър Олимпия" през 1993 г. става седми, през 1994 г. - 8-ми, 1995-9 –ти , 1996 - 10-ти, през 1997 г. - 12-ти.

Чарлз никога не се оплаква от загубите или нечестно съдийство. Дори и в моменти на депресия, когато не се представя особено добре в някои състезания, от Клермонт може да се измъкне само саркастичната фраза: "Какво толкова, в крайна сметка, никой не е умрял, нали?!".


Чарлз Клермонт: тайните на тренировките

Феновете на културизма и експертите по бодибилдинг наричат Клермонт състезателя с една от най-добрите физики сред своето поколение. Нищо чудно, че в продължение на много години той се състезава наравно с най-добрите от най-добрите атлети в света. Неговият рекорд е наистина впечатляващ.

Като се започне от победата в "Мистър Великобритания (NABBA)", Чарлз продължавада печели награди в редица състезания, сред които "Мистър Вселена" (NABBA), на което се  класира първи, както и множество Grand Prix (IFBB) конкурси.


Очевидно е, че за постигането на такива резултати само целеустремеността не е достатъчна. Необходими са усърдни тренировки, които да спомогнат на спортиста да разгърне на 100% своя потенциал.


В тренировките си Чарлз Клермонт никога не е била консервативен, но въпреки това се придържа към строго установени правила, които сам си е създал: първо, физическата форма е залог за успех. Избягвайте рутинните еднообразни упражнения; второ –забравете превръщането на тренировката в маратон. Качеството, а не количеството е ключът към победата.

На трето място - не се страхувайте да експериментирате. Възможно е това, което на теория изглежда неефективно на практика да се окаже истинската тактика за успеха. И обратното. На четвърто място-последователността на упражненията в тренировките трябва да се променя. С течение на времето почивките трябва да стават все по-кратки, а упражненията все по-интензивни.


Логично е, програмата за упражнения Чарлз Клермонт непрекъснато  да се  модернизира, така че предоставянето на конкретна схема би било доста трудно. Въпреки това, спортистът многократно описва собствените си тренировки , които в различните сезони се различават малко една от друга.

 

Усуквания върху наклонена пейка - 3серии х 20 повторения;
Усуквания с коремна преса от лег - 3 серии х 20 повторения;
Повдигане на крака от вис - 3 серии х 20 повторения;
Повдигане на крака от вис  с усукване- също 3 серии х 20 повторения.
Някои упражнения може да се заменят с аналогични или да се редуват, но като цяло година след година остава фокусирането върху коремната преса.
Днес, Чарлз Клермонт е професионален треньор и неговата тренировъчна програма се продава за пари. Работи в “Body Limits Gym”в Англия. Дори на 50-годишна възраст той изглежда като активен спортист. Физически със сигурност превъзхожда една немалка част от младите спортисти.

 

Чарлз Клермонт: Анаболни Стероиди

Спортната кариера на Чарлз Клермонт започва и завършва, когато стероидните курсове вече са на мода, а пептиднитге хормони все още не са получили разпространение. Така че не е грешка да се предположи, че сред различните видове допинг, нашият герой предпочита ААС.

До средата на осемдесетте години на фармакологичния пазар в Европа и Съединените щати са вече  налични, ако не всички, то почти всички от най-актуалните в днешно време активни съставки. Метандиенонът, тестостеронът, станозололът, нандролонът и метенолонът влизат в "диетата" на културистите още в края на петдесетте години - началото на шейсетте години, а малко по-късно се появяват и дростанолонът, оксиметолонът, тренболонът и болденонът.


Въпросът какви конкретно стероиди консумира Чарлз Клермонт оставабез отговор. Британецът никога не е бил любител на откровените интервюта, а и развалянето на репутацията чрез признания вероятноне е най-добрата идея за легендарния културист.


За да бъдем точни, не е известно, дали Чарлз Клермон е употребявал или не допингови медикаменти. Той има цяла армия от фенове и до днес, които са убедени, че техният идол е бил и си остава "естествен". Потвърждение на тези думи или на обратното твърдение няма, така че ние само можем да предполагаме, базирайки се на чужди теории.


Дали да се използва спортна фармакология или не евъпрос на личен избор. Но ако решите прибягвате  до "химия", не забравяйте да поръчвате само изпитани лекарства. Широка гама от тях можете да намерите в нашия онлайн магазин. Сайтът Anabol.bg за фенове и спортни специалисти предоставя качествени продукти от надеждни производители като продуктите на Malay Tiger и GEP.

 

Коментари

Оставете коментар

Оставете отговор

*Име:
*E-mail: (Не е публикувана)
   Сайт: (Адреса на сайта с http://)
*Коментар:
Call