Шампионите от престижния турнир Мистър Вселена

Качено от в Полезно, Бодибилдинг на Sep 25, 2017 . 0 Коментари.

Мистър Вселена от Едуардо Кавак до Сергей Огородников

 

Mr. Universe или Mister Universe - е международен бодибилдинг конкурс, който се провежда ежегодно във Великобритания и е организиран от Националната асоциация на Културистите (National Amateur Bodybuilders Association – NABBA). Това е ключов елемент от състезанията Universe Championships .


Арнолд Шварценегер е шампион на Мистър Вселена 1967-1970. В средата на миналия век, и в продължение на много години след това, до появата на турнира Мистър Олимпия от Международната федерация по Културизъм и Фитнес (International Federation of Bodybuilding and Fitness – IFBB), това е едно от основните състезания на железния спорт.

 

Много сезони там са мерили силите си най-добрите от най-добрите културисти в света. И въпреки че в наши дни "Вселената" вече не е толкова престижно състезание, победителите от него трябва да се знаят.


В представения материал ние ще комбинираме биографиите на няколко изключителни спортисти, които по различно време спечелват това важно състезание. Тук ще става дума както за популярните спортисти, които многократно са печелили шампионската титла, така и за един, който не е толкова известен на световно ниво, но ни е много близък.

 

Едуардо Кавак: биография и титли

Първият в списъка ще бъде Едуард или Едуардо Кавак (името на спортиста също понякога е неправилно преведено на руски, като Едвард). Edward Kawak (на английски) е роден на 28 февруари 1959 година. Бъдещият знаменит културист е роден в Ливан. Няколко години по-късно семейството на момчето се премества във Франция, където той започва кариерата си в бодибилдинга.

 

 

Първоначално Едуардо Кавак участва единствено в турнири под егидата на WABBA (World Amateur Културизъм Асоциация - World Amateur Bodybuilding Association – Световна Любителска Асоциация по Бодибилдинг) , където  само трупа конкурентен опит. След това преминава към състезанията на NABBA, а после и на IFBB.

 

Първата победа на Едуардо Кавак като възрастен се случва през 1980 г. На 21-годишна възраст той участва в Световното първенство на WABBA, където заема 1-во място в средна и абсолютна категорияза любители.

 

През следващата 1981 година, участвайки  в същия конкурс, нашият герой също заема първо място, но вече сред професионалистите. През 1982 г., той участва само на три състезания на професионално ниво, - Universe – Pro, European Championships и World Championships.Освен това заема първи места на "Вселена" и "Европа", и второ място в "света".


През следващите три сезона Кавак доминира на всички WABBA и NABBA турнири. На състезанията, в които участва, ако не печели, той е сред първите трима от наградените. Следователно, когато през 1986 г. е поканен да отиде в IFBB  веднага в качеството си на професионалист, той се съгласява без колебание.


Резултатите на Едуардо на състезанията на Международната федерация по бодибилдинг и фитнес не могат да бъдат наречени изключителни. Той е стабилен, но не в най-добрия смисъл на думата - той не можеда се издигне над средното ниво. Най-много успява да стане четвърти на световното първенствои осми на  Олимпия през 1987 година.


След няколко неуспешни сезона откровено Едуардо Кавак се завръща на родните за него състезания от типа на "Мистър Вселена", "Мистър Свят" и "Мистър Европа" от NABBA и WABBA. Въпреки това през 1996 г. отново се премества в IFBB, за да се конкурира с нова вълна от местни културисти, като Дориан Йейтс, Шон Рей и Кевин Леврон.


Едуардо Кавак завършва кариерата си като културист през 1999 г. след турнира Мистър Олимпия, където заема едва 13-то място. За почти 20 години  спортни изяви той 5 пъти печели титлата Мистър Вселена и на няколко пъти спечелва Европейското и Световното първенство по версия на NABBA и WABBA съответно.


Интересен факт: За известно време Кавак е треньор на Стас Бобин, когато и двамата живеят и тренират във Франция.


За съжаление Едуардо Кавак умира на 21 май 2006 г. Причината за смъртта е сърдечна недостатъчност. Спортистът умира в Пекин (Китай) на 47 години.


Победите на Едуардо:
Световно първенство 1980 (WABBA) - първото място в средна и абсолютна  категория;
Световно първенство 1981 (WABBA) - общо първо място сред професионалистите;
Европейско първенство 1982 (WABBA) - общо първото място сред професионалистите;
Мистър Вселена - Pro 1982 (NABBA) - първо място;
Мистър Вселена - Pro 1983 (NABBA) – първо място;
Европейско първенство 1984 (NABBA) - общо първо място сред професионалистите;
Мистър Вселена - Pro 1984 (NABBA) - първо място;
Световно първенство 1984 (WABBA) - общо първо място сред професионалистите;
Европейско първенство 1985 (NABBA) - общо първо място сред професионалистите;
Мистър Вселена - Pro 1985 (NABBA) - първо място;
Световно първенство 1990 (WABBA) - общо първо място сред професионалистите;
Мистър Вселена - Pro 1993 (NABBA) - първо място.
След тази тъжна бележка, нека да преминем към следващия ни герой.

 

Еди Елууд: кратка биография

 

Еди Елууд е роден на 30 март 1964 г. Той е всепризнат културист и професионален стронгмен от британски произход. Широко известен е на първо място, благодарение на петкратната си победа на турнира Мистър Вселена на NABBA (5 пъти подред заема първо място сред професионалистите - 1997-2001).

 

Също така е известен благодарение на 4-те си победи в конкурса „Най - силния човек на Англия (2003-2005 г.), включително и  IFSA версията.

 


Като млад Еди Елууд се интересува повече от индивидуалните спортове, както и повечето от връстниците му, а най-вече от дисциплини, като футбол или ръгби. Той дори се състезава в бокса на аматьорски ниво, но в родината си е изправен пред липса на конкуренция, финансиране и първенства за бойци от полутежка категория мъже, към която той принадлежи.


В резултат на това Еди преминава от бойни изкуства към железния спорт. Упражненията стежести и симулатори винаги му доставят удоволствие, така че изборът му е очевиден.


Първата победа на Еди Елууд като културист е когато той е на  19 години. Той става победител на местно състезание сред младежите. Тази победамотивира Елууд да продължи да развива физическата си форма, което впоследствие довежда до завладяването на много любителски и професионални титли.


На 39 години Еди Eлууд става жива легенда на NABBA турнирите. Той в продължение на 5 години държи титлата  най-силен културист асоциацията, надминавайки рекорда на Едуардо Kавак (който е петкратен шампион на "Вселената Про", но печели с прекъсване).


През 2002 г. Еди Елууд завършва кариерата си в културизма, но не изоставя спорта, а се преориентира към стронгмен състезанията. Първият такъв турнир, на който участва е най-силният мъж на Великобритания. Еди може да спечели състезанието, но е принуден да се откаже порадитравма (разкъсване) на бицепса.


Той се възстановява чак през 2003 г. За този сезон взима участие в два турнира: заема четвърто място на Britain’s Strongest Man  и получава покана за World’s Strongest Man. Еди отново е на четвърто място в Britain’s Strongest Manпрез 2004 г., а през 2008 г. става седми.


По време на участията си като стронгмен той маркира няколко победи, които само прибавят слава за небезизвестния спортист. Елууд заема първо място на England’s Strongest Manпрез периода 2003-2005 г., а отново през 2005 година спечелва IFSA версията.


На върха на състезателната му форма през 2003-2005 антропометричните данни Еди Елууд  са както следва:  144 килограма тегло при ръст не повече от 185 см. За да се конкурира на равно с други силни мъже, нашият герой трябва бързо да изгради мускули и да увеличи силата си. Усилията му се изплащат с лихвите.

 

Гари Листър: Биография и кариерата

 

Бъдещият културист Гари Листър е роден и израснал в Донкастър (Англия). Това е малък град в Южен Йоркшир. Населението не надвишава 67 900, но с включването на крайните квартали то се увеличава поне пет пъти.

 

 

Преди почти 30 години, когато Гари Листър току-що стартира тренировките си по бодибилдинг, той бързо осъзнава, че е предразположен към развитието на добра физическа форма. Като бедно момче по време на тренировките си в училище, само за една година той успява да увеличи собственото си тегло с ? 40 паунда.

 

Възможно е за този бърз напредък да са допринесли анаболите или други допинги, но фактът си остава факт.


Първата победа на Гари Листър като културист се състои на местния турнир Мистър Донкастър. Титлата е завоювана от начинаещия още на първия опити именно заради това той решава, че е обещаващ спортист.


Това става въпреки факта, че бодибилдингът по това време не е основният източник на приходи за Листър. Успоредно с упражненията той трябва да работи като миньор. Приблизително през този период Гари си поставя задачата да стане професионален спортист, за да си осигури комфортно съществуване. Малко хора обичат да работят в мините.


До 1996 г. Гари Листър печели на почти всеки регионален конкурс. Ето защо през следващия сезон решава да се състезава за титлата на най-добрия бодибилдер във Великобритания. Начинанието завършва с успех. Гари не само печели в квалификацията за състезанието, но и спечелва абсолютното първо място в самия турнир.


Също така през този сезон културистът Гари Листър успява да получи основните трофеи на такива престижни състезания като Мистър Европа и Мистър Вселена сред любителите. Всичко това с няколко месеца за подготовка и почивка. Според собствените думи на спортиста тази година се оказва най-успешната за цялата му спортна кариера.


Впоследствие Гари Листър само умножава собствените си постижения в културизма: през 2002 г. и 2003 г. той печели Мистър Вселена сред професионалистите. По този начин той се превръща в трикратеншампион на едно от основните състезания за културисти.


В родната си Англия Гари Листър също получава широка популярност като треньор. Той помага на много талантливи новодошли да се промъкнат на професионалната сцена. Едни от неговите подопечни са Пийт Браун и Джейми Мануел, които под ръководството на Листър постигат впечатляващи резултати: първият - спечелва професионална карта, а вторият  става Мистър Великобритания.


Днес Гари обича да казва, че едва ли би постигнал успех в бодибилдинга без подкрепата на неговите приятели. Негов добър приятел е Марк Стоукс, с когото тренират в една и съща фитнес зала и се упражняват от 15 години: "Той се грижи за мен по време на много национални и международни представления".

 

Сергей Огородников: биография на руския шампион

За да завършим, би било желателно да поговорим за сънародник, когото уважават и с когото биха искали да се сравняват бодибилдъри, далеч извън страните от ОНД.

 


Сергей Иванович Огородников е бивш професионален културист с руски произход. Той се представя на международната сцена повече от 10 години, като участва предимно в турнири на NABBA, първоначално на любителско, а после и на професионално ниво.


Сергей Иванович Огородников (Русия) е роден през 1965 г. в село Бавли, тогава още татарски ASSR. Детството на бъдещия именит културист преминава на фона на възпитанието в любов към партията, а не към спорта. Следователно в ранните си години той не проявява интерес нито към отборните, нито към индивидуалните спортове.

 

Когато постъпва в Уфимския Нефтен Институт през 1983 г., Огородниковзапочва да се интересува от железния спорт.  Сергей тежи едва 78 кг. И това е при собствен ръст от около 179 см.


Първите си тренировки Сергей Огородниковпровежда в салона настудентското общежитие. Там става ясно, че човекът е талантлив и има отлична генетика.


Огородниковучаства в своя първи турнир за възрастни през 1988 година. Той се състезава и печели в категорията над 90 кг в баширското първенство по спортна гимнастика. Абсолютно същите титли, които Сергей спечелва за първи път, той печели и при участията си в шампионатите на  Башкортостан и Русия в началото на 90-те години. По-късно става седемкратен шампион на страната.


В международните състезания бодибилдърът Сергей Огородников започва да участва през 1993 година. И през 1996 г. той спечелва титлата на абсолютен шампион на Европа и света в състезанията на WABBA.

 

Успоредно с това, той пробва силите си в престижния турнир "Мистър Вселена" (NABBA, сред любители). Неговите победи - през 2000 г. са на аматьорско ниво, а през 2005 г. сред професионалистите.Те се превръщат в реален пробив за националния културизъм. Преди това никой руски спортист не е заемал такива висоти (за няколко години резултатът на Огородников ще бъде частично повтарян от Алексей Нетесанов).


В момента Сергей живее в Самара. През 2017 г. той става на  52-години, но все още се интересува от културизъм. Бившият професионален културист работи като треньор в спортен клуб. Самият той вече насърчава любовта към железния спорт сред младежите, а и не само.


На върха на конкурентната си форма, Сергей Огородников има изключителни антропометрични данни, които са впечатляващи и до днес:


Бицепс - 53 см;
Гърди - 141 см;
Талия - 91 см;
Бедро - 69 см;
Прасец  -  47 см.


Ръстът на Сергей в най-добрите години е 187 см, конкурентното му тегло е 118 кг, а теглото в периода извън сезона е 125 кг.

 

Коментари

Оставете коментар

Оставете отговор

*Име:
*E-mail: (Не е публикувана)
   Сайт: (Адреса на сайта с http://)
*Коментар:
Call