Алтернативи на анаболните стероиди

Качено от в Стероиди на Mar 27, 2016 . 0 Коментари.

Продуктите, които съдействат за мускулния растеж и/или атлтическото изпълнение, са голям бизнес.

Невъзмжно е да прегледате някое списане за бодибилдинг, без да ви бомбардират обяви за продукти, за които се твърди, че увеличават мускулния размер и сила. Много от тях са направени като заместителни на анаболните стероиди.

Обявите се опитват да убедят читателя, че рекламираният продукт ще работи най-малкото толкова добре, ако не и по-добре, от анаболните стероиди, без при това да причинява каквито и да е негативни странични ефекти.

Всеки продукт, за който се твърди, че е толкова мощен, колкото анаболните стероиди, най-вероятно е нелегален или има негативни странични ефекти. Към лекарствата и суплементите трябва да са залепени спецефични указания, а да се продават без рецепти.

Те би трябвало повече да уверят купувача, че продуктът няма да му причини вреди, отколкото всъщност да го убедят, че той е ефекивен. Успехт на тези продукти може да бъде заради ефективната реклама и ефекта на безвредното лекарство.

По-нататък оромната сума пари, вложени в такива продукти, размножава широко разпространяващата се измама. Производителите са нетърплеиви да осребрят продуктите, създадени да увеличат качеството на изпълнението отвъд това, което би могло да се постигне нормално без тях.

Повечето от тези хора не се притесняват, ако в хода на това нараняват потребителя. Няма чудотворни продукти, които могат да заменят анаболните стероиди, като осигурят ползите от тях без страничните им ефекти. И въпреки това ефективни техни заместители съществуват. Тези алтернативтиви включват всичко от натуралните продукти до използването на мощни препарати като човекия хормон на растежа.

Да останат природно чисти е предимство, което се харесва на много хора. Очевидно тук няма странични ефеки, както и необходимост да се занимават с нелегални дейности. По-нататък природно чистите атлети няма да паднат жертва на убеждението, че тяхното подобрение или успехи се далжат на изключително на определени препарати.

Това им помага да поддържат житейски манталитет, които е съществен за всички шампиони, уверени в себеси. Много атлети, използващи стероиди и др. подобни препарати, губят увереност в себе си, когато ги спрат. Като резултат те са принудени да злоупотребяват с тях, за да поддържат увереността в себе си. Атлетиката е игра на духа. За да успееш, трябва да вярваш в себеси. Трябва да имаш върховна увереност.

Някои от най-надарените физически световноизвестни атлети никога не са постигнали успех, тъй като са били под напрежение и натиск. Те са загубили вярата в себеси и са допуснали мозъкът им да убие шансовете за това, което биха постигнали телата им.

Върховната увереност е по-съществена за успеха от каквато и да е ергогенична добавка. Тя позволява на атлетите да успеят в света на спорта и бизнеса.

Повечето високоефективни ергогенични репрати, като анаболните стероиди наример, е възможно да се намерят в САЩ само на черния пазар или по рецепта. Един такъв препарат е човешкия хормон на тестежа. Той стана популярен заради възможностите си да причинява растеж и зарафи факта, че не може да бъде открит със съществуващите на базата на урината допингтестове.

Има две разрешени от федерлната комисия медикаменти разновидности на синтетичен хормон на растежа – протропин, произвеждан от „Генетеч” в Сан Франциско, и “Humatrope”, произеждан от „ Eli Lilly” в Индианаполис. Възможен е също така и вносен, естесвен хормон на растежа.

Марките на отделните прапарати са „ Crescormon” и “Asselarcin”. Те са напревени от хипофизната жлеза на трупове и могат да съдържат активни вируси. Използването им в САЩ бе забранено, след като четерима пациенти развиха болестта на Кройцфелд-Якоб, смъртоносен вирус, буквално изяждащ мозъка ви.

Процесът на получаване на ЧХР напоследък бе подобрен. Генът от ЧХР при все отва този хормон е доста скъп. Легалното лечение с ЧХР може да струва от 5000 до 30 000 долара за едногодишно лечение. На черния пазар цените скачат няколко пъти.

Единсвеното расрешено използване на ЧХР е за лечението на деца, спрели растежа си заради липса на достатъчно отделяне на ендрогенен хормон на растежа. Ниските деца, на които е бил даден ЧХР, са пораснали от 6 до 9 инча за четери години.

Те увеличават боя на размерите на мскулите си клетки и като цяло често намалявт количеството подкожна мазнина. Препоръчителната доза притропин, до 0,1 мг (0,2 IU)  за килограм телесно тегло  три пъти седмично, не трябва да се превишава заради възможно странични ефекти.

Възможностите за злоупотреба с ЧХР са големи. Много родители се изкушават да дадат от него на децата си, за да пораснат по-високи, отколкото то по естествен път. Изкушението е още по-високо, когато детето участва в спорт като баскетбол.

В допълнение към това собственото – на родителя, неудовлетворение от ръста може да го подтикне към действия, за да се увери, че детето ще е високо. ЧХР дйства при деца, нямащи недостатък от хормон на растежа. Ако юнушите се дават дози, по-високи от предписанието от производителя, те растат дори още по-бързо.

ЧХР действа и при възрастни, но не ги прави по-високи. Естесвенното изследване на ЧХР при атлети показва 4 % увеличение на чистата мускулна маса и 12 % намаление на подкожната мазнина.

В произвосдсвото на човешия хормон на расежа участват различни органи. Те – черният дроб, щитовидната жлеза, панкреасът и бъбреците, трябва да са здрави, за да работи той добре. В допълнение към това за да достави достатъчно гориво за растежа, който той може да предизвика, са необходими над 8000 калории дневно – много над обикновенните възможности на тялото да смели храната и да освободи излишното.

Много бодибилдинг спортисти с отслабнал вследвие на използването на анаболни стероиди черен дроб не могат да поемат излишния товар, с който ЧХР го натоварва. Откъслечни данни свиделстват, че ЧХР може да допринесе здрави хора да напрупват 30-40 паунда чиста мускуна маса за три месеца. Но мускулите, съзадени от него, не са така силни, както трябва да бъдат, и освен това могат да се появят сериозни странични ефекти.

Химитетични се допуска, че ЧХР увеличава много продукцията на мускулната свързваща тъкан, като причинава минално увеличение на свиващите елементи, които правят мускулите силни. Това озачава, че хора, натрупали мускули чрез иползването на ЧХР, вероятно се уморяват по-лесно и са слаби като съотношение към мускуния си размер. Увеличеното производство на мускулна свързваща тъкан загатва, че ЧХР вероятно укрепва и услива сухужилията и свръзките.

Като резултат атлети, изградили телата си с помоща на анаболни стероиди и бедни откъм изграждане на свързваща тъкан, използват ЧХР, за да усилят тази тъкан. Смята се, че тази практика ще предпази от трявами на сухужилията и свръзките, често случващи се при използващте анаболни стероиди. Като бе споменат по-горе, такава полифармация може да бъде опасна заради значителните странини ефекти както на стероидите, така и на ЧХР.

Акромегалията е един от най-лошите странични ефекти на човешкия по хормон на арестажа.

При върастните той не ще съдейства за линейния растеж на костите, а ще ги направи по-дебели. Вътрешните органи, включително сърцето и бъбреците, също увеличават размерите си. Белезите на акромегалия са особено забележими при лицевите кости и костите на ръцете и стъпалата.

По-голяма челюст, по-дебелия нос и удебелената повърхност на очните дъги над очите са най-общите и отличително белези. Неестественият растеж на коста и грапавата кожа са друг явен белег на акромегалия. Тя е сериозен, проблем водещ до ранна смърт при почи всички хора, сполетени от нея. Хора с крайно високи нива на ЧХР в кръва рядко живеят след 60г. Други проблеми с хормона на растежа включват антиобразуваия на тялото, хепатити, хипоглицемия, диабет и т.н

Инсулинт е една от ключовите субстанции, отговорни за мускулния растеж в човешкото тяло.

При това той работи в съюз с различни химични реакции, за да произведе растежа. Отделните инжекции с инсулин обаче няма да причинят мускулен растеж, защото искуственото повдигане на инсулиновото ниво изисква изкуствено повдигане на нивото на ЧХР.

По тази причина някои атлети използват инсулин в съюз с човешкия хормон на растежа. Това е изключително опасна практика. Както се спомена по-горе, има няколко сериозни странични ефекти, които следват от употребата на човешкия хормон на арастежа.

Използването на инсулин може също да причини сериозни проблеми. Безопасните дози инсулин варират в зависимост от отдлния човек и могат да бъдат повлияни от качеството, храната, използването на алкохол и други препарати и наркотици. Всъщност той може опасно да взаимодейства с анаболните стероиди, особенно с метилтестостерона. Много е лесно да се предозира инсулинът. Прекалено голямо количество от него причинява хипоглицемия.

Мозъкът не получава достатъчно гликоза и може да последва диабетична кома, атака и внезапна смърт.

Човешкият хорионичен гонадотропин (ЧХР)  се използва за увеличение на производството на ендогенен тестостерон. По-високите му нива увеличават възможностите на тялото да изгрежда мускули. ЧХР се използва също така за предотвратяне на атрофията на тестисите.

Той също така може да промени разпределението на мазнините. Включително гинекомастията. Гонадотропичният освобождаващ хормон и лутенизиращият освобождаващ хормон (гонадорелин хидрохлорид) също могат да се използват за увеличение прозиводството на ендогенен тестостерон.

Еритропоиетинът е естествен хормон, произвеждан от бъбреците, който увеличава възможностите на тялото да пренася кислород чрез ситмулране на костния мозък към увеличаване производството на червени кръвни телца.

Увеличената възможност за пренос на кислород води до увеличение на аеробната издръжливост. Еритропоетинът напоследък е търговки възможен като епоген, амген и прокрит. Атлетите започнаха да го използват, за да постигат гореспоменатия ефект. Това е изключително опасно, тъй като той е нов, мощен препарат и вече се свързва с няколко смъртни случая напоследък.

Кленбутеролът е b2-андреноцептор агонист, който има значителен анаболен ефект. Той и другите андреноцепторни агонисти са били използвани за повишаване на растежа на селскостопански животни. Както и да е, тази практика, заради съпротивата на консуматорите, не е така широко разпространена, както  учените биха желали.

Голям брой купувачи не желаят да ядат месо, променено химически. Атлетите от друга страна ядат почти всичко, за което вяват, че ще повиши качеството на изпълнението им. Много атлети добавят кленбутерола в своя химичен арсенал. Обикновено те вземат 20 до 120 микрограма кленбтерол дневно. Това е малко количество, но е откривамо в урината. Международния олимпийски комитет го постави в забранения списък на препарати на  21 април 1992г.

При следващите олимпийски игри е много вероятно атлетите да използват нови, по-трудни за откриване андреноцептори агонисти. По време на олипиадата в Барселона американският чукохвъргач Джад Логан и британските щангисти Ендрю Девид и Ендрю Сакстън бяха дисквалифицирани след положителен допингтест, показващ наличието на кленбутерол.

Сакстън твърдеше, че е използвал препарата за лечение на астма, което в Европа е обичайна практика. Американският атлет бе наказан с дисквалификация за 4 години, а англичаните могат да бъдат дисквалифиццирани доживотно.

Тези атлети или не са били предупредени, че кленбутероът е бил поставен в списъка на забранени за употреба препарати, или пък са били заблудени относно времето, за което те биха се изчистили. В човешото тяло кленбутеролът има 35 часа полуживот, следовалтено след 7 дни приблизително 97 % от него изчезват от тялото. Така че атлет, оставил си 8-9 дни за изчистване, не би трябвало да има проблеми в допингтеста.

Няколко експеримента, документиращи ефекта от кленбутрола върху телесното тегло, подкожната мазнина и мускулите, са били извършени върху плъхове. В едно изследване плъховете са били разделени на две групи. На първата е била давана храна, дъдържаща кленбутерол в концентрация 4мх/кг На втората група е била давана нормална храна. Плъховете са били оставени да ядат толкова, колкото пожелаят за период от 4 дни, и след това им е била направена дисекция.

При плъховете, хранени с кленбутерол, теглото на тялото се е увеличило с 29%, а масата на задната част на бедрата им – най-големият техен мускул, се е увеличила с 14% а сърдечната маса с 12%.

Пред много хора кленбутеролът е бил обявен за сигурен, ефективен заместител на анаболните стероиди. Очевидно няма съмнение, че той е високоефективен мускулноизграждащ препарат. В същото време той, както и повечето мощни препарати, може да предизвика и някои негативни странични ефекти.

Най-сериозният от тях, както е било демонстратирано при плъховете, е увеличението на сърдечната маса. Увеличението на протеина в сърдечния мускул е свързано с увеличението на сърдечния ритъм и се задържа от подбран б2-антагонист – атенололът.

Салбутамолът е друг андреноцептор агонист, който има значителни анаболни ефекти. Предписан орално в хапчета с бавно действие, той причинява значително увеличение на мускулната маса при доброволци в рамките на 2-3  седмици.

Всички адренцептор агонисти не проявяват начителни анаболични ефекти. Салбутамолът може да бъде видоизменен в бавно действаща форма, за да бъде ефективен. В близкото бъдеще е вероятно да бъдат видоизменени и други агонисти, за да захранват никога несвършващите потребности от препарати, повишаващи качеството на изпълнението.

Понастоящем кленбтеролът и циматеролът са най-мощните възможни мускулно изграждащи агонисти.

Оратичната киселина е природно образуващ се витамин, който неможе да бъде открит със съществуващите допингпроби. Доказано е, че тя няма анаболни ефекти.

Зеранолът е силен анаболен агент, обикновено използван при добитъка. Той също бе поставен в забранения списък. Положителн допингтест с него може да е в резултат  от хранене с месо, съдържащо зеранол.

Като резултат от това може да е тръдо да се прилжи забрана върху този продукт. Ефедриннът стимулира сърцето и кръвообращението, облекчава сенната треса, астмата и запушването на носа и намаляването на чуувствителността към болката.

Създаден е от растението ефедра, което расте глвано в пустинните райони. Още преди 4000 години китайските императори са си запарвали чай с ма хуанг от цветовете на растението ефедра, за да изполват медицинските му качества. В края на 19 век учените откриха синтетична форма на ефедрина, която нарекоха амфетамин. Ефедринът често се използва от атлетите за увеличаване на енергията и за намаляване на подкожната мазнина.

Последните изследвания показаха, че използването на ефедрина по време на диета помага да се запазят мусулите, докато се намалява подкожната мазнина. Кофеинът и апсиринът правят ефедрина по-ефективен. Изследване, публикувано в “International journal of obesity” е наблюдавало хора, вземащи 20мг ефедрин и 20 мг кофеин три път днвено. Участвалите в излседването са свивали подкожната си мазнина, като са запазили чистата си мускулна маса. След като употребата на препарати е била спряна, не са били наблюдавани симптоми, свърани със самото спиране.

Сериозни странични ефекти също не са били забелязани. Второстепенните странични ефекти като тремор, вълнение и увеличено потоотеляне и нервност са били общи за всички. Наблюдавани са били и потенциално сериозни странични ефекти като сърцеибене и тихикардия, но те са били само временно. Прекомерно високите дози ефедрин/кофеин могат да причинат сърдечен приръст в малък процент от хората. За повечето от тях споменатите по-горе дози са били счетени за безопасни.

Комисията за лекарсвени средства напоследък ограничи щирокия достъп до ефедрина и международният олимпийски комитет го постави в забранения списък. Повече той не може да се продава законно – трябва да се комбинира с нещо. Проблемът е, че някои търговци на такива препарати са използвали чист ефедрин. Агенциите по контрола наравиха продажата на чист ефедрин незаконна, тъй като желаят да създадат повече трудности пред търговците на такива препарати, които искат да се сдобият със суров материал за тези цели.

Ефедринът е също така законно възможен при билката ефедра, съдържаща значителни количества от нео. За голям брой продукти се твърди, че повишават тестостерона и растежа на хормона по естествен път. Анаболни растения като корени от единорог, плодовете на ниската палма (saw palmetto), юка, екстракт от сладък тропичен картоф, листа от сарапарила, и клинавиче са провъзгласени за законни източници на природно естесвени анаболни стероиди.

Някои от тези растения като сарсапарилата могат да съдържат няколко стероида, но никой от тях не работи по анаболен наин. Една фирма твърдеше, че препаратът и от кора от йохимбин съдържа значителни количества метилтестостерон. Това е абсолютна лъжа, тъй като тестостеронът никога не е бил откриван в растителен материал от какъвто и да е вид.

Други производители твърдят, че елементите като борон мога да увеличат нивото на тестостерона до 300 %. Отново ще споменем, че това е напълно абсурдно. Съществува излседване (FASB J, 1;394-7, 1987), което свидетелства, че суплементите с борон увеличват тестостерона при хора.

Това, което рекламата не казва, е, че излседването е проведено върху жени с менопауза. При тях суплемнтите с борон са увеличили и мъжките, и женските хормони. Очакваният резултат от това бе намаленото отделяне на фосфор в урината, свидетелства, че боронът може би играе роля при предотвратяването на остеопорозата, но не и заместител на стероидите.

Гама Хидроксибутиратът (ГХБ) се използва от бодибилдерите, тъй като е провъзгласен като изграждащ мускулите и топящ мазнините. ГХБ се произвежда от тялото като нормален метаболит и от него няма хранителна нужда. Направени бяха изявления, че той изгражда мускулите чрез насърчване на отделянето на хормона на растежа и/или намаляване на кортизоловите нива.

При все това свойствата му на топящ мазнните и изграждащ мускулите не бяха доказани окончателно. В Сащ ГХБ е извън закона от 1990г. Преди това той бе продаван в много фитнесзали и магазини за специализирани храни. Днес той се използва от хора, които не се интересуват от бодибилдинг.

Някои от тях го използват като наркотик. Това въздействие на ГХБ се описва от някои като приятно, еуфорично и подобно на опиат или хероин, но по-мек от него. ГХБ може да причини кома, увеличение на мускулната активност и дихателна криза.

Хора, взели ½-3 лъжички ГХБ, разтворени във вода, могат също да получат повръщане, сънливост, главозамайване и загуба на съсзнание. Тези ефекти обикновенно се полуават 15-10 минути след приема и могат да траят до 24 часа.

Причинени единствено от употребата на ГХБ смъртни случаи не са били съобщени. При някои използващи препарата обаче може да се наложи спешна помощ и приток на свеж въздух или пък други интезивни мерки.

Етикети: алтернативи на стероиди, заместител на стероидиПоследна промяна: Sep 10, 2020

Коментари

Оставете коментар

Оставете отговор

*Име:
*E-mail: (Не е публикувана)
   Сайт: (Адреса на сайта с http://)
*Коментар:
Call