банер стероиди

Тестостеронова терапия: потенциални ползи и рискове с напредването на възрастта

Качено от в ТРТ Терапия на Nov 30, 2020 . 0 Коментари.

Замисляте ли се вече за терапията с тестостерон, която да ви помогне да се чувствате по-млади и по-енергични с напредването на възрастта?

 

Разберете рисковете, преди да вземете подобно решение.

 

Обещанието за терапия с тестостерон може да изглежда примамливо, но има много заблуди относно това какво лечение може и какво не може да направи. С напредването на възрастта терапията с тестостерон може да звучи като най-добрата формула против стареене.

 

Какво е тестостерон?

Тестостеронът е хормон, произведен предимно в тестисите.

 

Тестостеронът помага да се поддържа:

 Костна плътност

 Разпределение на мазнините

Мускулна сила и маса

Окосмяването по лицето и тялото

Производство на червени кръвни клетки

Сексуално желание

Производство на сперма


Какво се случва с нивата на тестостерон с напредването на възрастта?

 

Нивата на тестостерон обикновено достигат връх през юношеството и ранната зряла възраст. С напредването на възрастта нивата на тестостерон постепенно намаляват - обикновено около 1 процент годишно след 30 или 40 години.

 

 

Важно е да се определи при по-възрастните мъже дали ниските нива на тестостерон са причинени от нормалното стареене или се дължат на състояние, наречено хипогонадизъм.

 

Хипогонадизмът е състояние, при което тялото не е в състояние да произвежда нормални количества тестостерон поради проблем с тестисите или хипофизната жлеза, която контролира тестисите.

 

Тестостероновата заместителна терапия може да подобри признаците и симптомите на нисък тестостерон при тези мъже. Лекарите могат да предписват тестостерон под формата на инжекции, гранули, пластири или гелове.

 

Намаляват ли естествено нивата на тестостерон, причиняващи някакви симптоми и признаци на стареене?

 

Не е задължително мъжете да изпитват много признаци и симптоми с напредване на възрастта. Някои от тях могат да бъдат резултат от намаляване на нивата на тестостерон и могат да включват: Промени в сексуалната функция. Това може да включва намалено сексуално желание, по-малко спонтанни ерекции - например по време на сън, както и безплодие.

 

Промени в моделите на сън. Понякога ниският тестостерон причинява безсъние или други нарушения на съня.

 

Физически промени. Възможни са различни физически промени, включително повишени телесни мазнини, намалена мускулна маса и сила и намалена костна плътност.

 

Възможни са уголемяване на гърдите (гинекомастия) и намаляване на окосмяването по тялото. Може да имате по-малко енергия от обикновено. Емоционални промени. Ниските нива на тестостерон могат да допринесат за намалена мотивация или самочувствие. Може да се почувствате тъжни или депресирани или да имате затруднения с концентрацията или запомнянето на нещата.

 


Някои от тези признаци и симптоми могат да бъдат причинени от различни основни фактори, включително странични ефекти на лекарството, обструктивна сънна апнея, проблеми с щитовидната жлеза, диабет и депресия.

 

Възможно е също така тези състояния да причиняват ниски нива на тестостерон и лечението на тези проблеми може да доведе до по-високи нива на тестостерон.

 

Кръвният тест е единственият начин за диагностициране на ниски нива на тестостерон.

 

Може ли терапията с тестостерон да насърчи младостта и жизнеността?

 

Тестостероновата терапия може да помогне да се обърнат ефектите от хипогонадизма, но не е ясно дали терапията с тестостерон ще има някаква полза за по-възрастните мъже, които са по-склонни да бъдат здрави.

 

Докато някои мъже вярват, че приемането на лекарства за тестостерон може да им помогне да се чувстват по-млади и по-енергични с напредването на възрастта, няколко строги проучвания са изследвали терапията с тестостерон при мъже със здравословни нива на тестостерон.

 

А някои малки проучвания показват смесени резултати.

 

Например, в едно проучване здравите мъже, които са приемали тестостеронови добавки, са увеличили мускулната маса, но не са натрупали сила.

 

Какви са рисковете от терапията с тестостерон за нормално стареене?

 

Тестостероновата терапия крие различни рискове.

 

Например, терапията с тестостерон може да: Насърчава сънна апнея, потенциално сериозно нарушение на съня, при което дишането спира и започва многократно Причинява акне или други кожни реакции Стимулира растежа на простатната жлеза (доброкачествена простатна хиперплазия) и растежа на съществуващия рак на простатата.

 

 

Увеличаване на гърдите

Ограничаване производство на сперматозоиди или свиване на тестисите

Увеличете риска от образуване на кръвен съсирек в дълбока вена (дълбока венозна тромбоза), който може да се разкъса, да премине през кръвта и да стигне до белите дробове, да блокира кръвообращението (белодробна емболия).

 

Освен това, терапията с тестостерон може да повлияе на риска от сърдечни заболявания.

 

Проучванията са имали противоречиви резултати, така че точният риск все още не е ясен.

 

Трябва ли да говорите с Вашия лекар за терапията с тестостерон?

 

Ако се чудите дали терапията с тестостерон може да е подходяща за вас, говорете с Вашия лекар за рисковете и ползите.

 

Вашият лекар вероятно ще измери нивата на тестостерон поне два пъти, преди да реши дали терапията с тестостерон е опция за вас. Медицинско състояние, което води до необичайно намаляване на тестостерона, може да е причина за прием на допълнителен тестостерон.

 

Понастоящем терапията с тестостерон не се препоръчва за нормално стареене.

 

Вашият лекар вероятно ще предложи естествени начини за повишаване на тестостерона, като загуба на тегло и увеличаване на мускулите чрез упражнения.

 

 

Коментари

Оставете коментар

Оставете отговор

*Име:
*E-mail: (Не е публикувана)
   Сайт: (Адреса на сайта с http://)
*Коментар:
Call