банер стероиди

ТРТ Терапия за мъже с нисък тестостерон

Качено от в ТРТ Терапия на Nov 27, 2020 . 0 Коментари.

Ако имате симптоми на нисък тестостерон и изследването на хормона показва значително намаляване на количеството му  или имате симптоми на андропауза, може би вече сте чували за терапия с тестостерон (хормонозаместителна терапия, TRT).

Намалените количества на веществото в тялото водят до безплодие при мъжете, намалено либидо при жените, хормонален дисбаланс при юноши и др. Вие вече със сигурност знаете колко лошо може да бъде качеството ви на живот без този скъпоценен мъжки хормон: небрежно отношение, усещане за „замъгляване на ума“, ниско либидо, слаба концентрация, загуба на мускули, безпокойство и т.н.

Ниският тестостерон влияе върху сексуалния ви живот, вашите взаимоотношения, здравето и кариерата ви. Също така, вероятно преди това сте чели или чували, че ниският тестостерон е потенциално фатален, което води до сърдечни заболявания, депресия, психични затруднения и дори остеопороза.

 

Тестостеронът е полов хормон, който се предлага и като лекарство за лечение на мъжки хипогонадизъм и симптоми на ниски нива на тестостерон (ниско Т). Мъжете, които имат висок холестерол, сърдечни проблеми или рак на простатата, трябва да приемат много внимателно терапията с тестостерон.

 

Симптомите на ниско ниво на Т могат да включват сексуална дисфункция, ниска енергия и загуба на определени мъжки характеристики. Екзогенният (внесен) тестостерон действа чрез изместване на естественото (ендогенно) производство на тестостерон.

 

Ако нивата на тестостерон са над 350 ng / dl, трябва да разгледате факторите за понижаване на тестостерона, за да видите дали можете да направите някои прости промени в начина на живот и да увеличите тестостерона си по естествен път.

 

Тези методи могат да повишат тестостерона ви с 20 - 50% и ако приемате около 350 - 400 ng / dL (или по-висока доза), можете да бъдете в „безопасна територия“, без никога да влизате в терапия с тестостерон. Тестостероновите препарати се предлагат под формата на гелове, локални разтвори, пластири, инжекции и гранули, които се поставят под кожата.

 

Тези продукти се предлагат под многобройни търговски марки, включително Androderm (продава се от Actavis Pharma), Тестовис (SIT Италия), Тестостерон Депо (Галеника Сърбия), Тестостерона П (Балкан Фарма), Striant (Actient Pharmaceuticals), Testim (Auxilium Pharmaceuticals), Тестопел (Auxilium) като повечето от тях може да намерите в нашия магазин тук.

 

 

Също така ключовите играчи на пазара за мъжки хипогонадизъм са Astrazeneca plc, Merck & Co. Inc., SA, Finox Biotech, Laboratories Genevrier, Teva Pharmaceutical Industries Ltd., Allergan plc, Bayer AG, Endo International plc, IBSA Institut Biochimque and Ferring. Lipocine Inc. Е специализирана фармацевтична компания, която разработва иновативни фармацевтични продукти за подобряване на здравето на мъжете и жените, използвайки своите патентовани технологии.

 

Програмата за клинично развитие на Lipocine включва три програми за развитие, LPCN 1021, LPCN 1111 и LPCN 1107. LPCN 1021, ново орално тестостероново пролекарство, съдържащо тестостерон ундеканоат, е предназначено да възстанови нормалните нива на тестостерон при хипогонадни мъже. Хормонът тестостерон също се използва за лечение на еректилна дисфункция (ЕД) при мъжете и сексуални проблеми при жените.


Както мъжете, така и жените произвеждат тестостерон, като нивата са естествено по-високи при мъжете. Ниското количество Тестостерон често се причинява от мъжки хипогонадизъм, когато тестисите произвеждат малко или никакви полови хормони, включително тестостерон.

 

Това може да е резултат от проблем със самите тестиси (първичен хипогонадизъм) или проблеми в области на мозъка, които контролират хормоните, включително хипоталамуса и хипофизата (хипогонадотропен хипогонадизъм). Администрацията по храните и лекарствата (FDA) първоначално одобри терапията с тестостерон през 1953 г. През 2014 г. FDA стесни броя на условията, които позволяват продажбата на лекарства.

 

Производителите на лекарства може да са етикетирали и рекламирали своите хормонални лекарства за лечение на „класически“ хипогонадизъм (първичен и хипогонадотропен хипогонадизъм), но не и свързани с възрастта хипогонадизъм поради опасения, че ниското ниво на Тестостерон в напреднала възраст може да се дължи на естествени промени. Нивата на тестостерон намаляват с възрастта.

 

Понякога намаляват до необичайни нива, което води до усложнения като „надбъбречна умора“, намалена енергия, хипо- или хипертиреоидизъм и сексуална дисфункция. Тестостероновата заместителна терапия е предназначена за възстановяване на тестостерона до нормални нива. Извършва се с помощта на инжекции, пластири или гелове.

 

Има няколко лечения за хипогонадизъм или нисък тестостерон и те включват:

• Локални гелове

• Пластири

• Инжекционен тестостерон

• Имплантируем тестостерон

 

Всяка от тези опции осигурява адекватно ниво на „заместване на хормона“. Всеки има свои предимства и недостатъци. Интрамускулните инжекции са по-евтини и по-редки от другите варианти, но предизвикват по-широки колебания в концентрацията на хормони, с по-високи нива скоро след инжектирането и по-ниски нива непосредствено преди следващата инжекция.

 

Те също могат да доведат до увеличаване на броя на червените кръвни клетки, което ще бъде над нормалното.

 

Тестостеронова заместителна терапия: кой се нуждае от нея?

 

През 2015 г. FDA издаде насоки относно възможния повишен риск от инсулт и инфаркт, свързани с терапията с тестостерон. Ръководството съветва потребителите да не прекаляват с употребата на тестостеронова терапия. Говорете с Вашия лекар за възможните рискове и ползи от заместителната терапия с тестостерон преди започване на лечението. Научете повече за основните лекарства. Axiron и AndroGel са лекарства, които могат да помогнат за повишаване нивата на тестостерон. И двете формулировки съдържат една и съща активна съставка, но формите и методите на използване на двете лекарства са малко по-различни.

 

Също така трябва да вземете предпазни мерки, за да избегнете пренасянето на лекарството в други области на кожата. И двата продукта са локални лекарства, което означава, че ги прилагате върху кожата си. Не използвайте лекарства върху гениталиите, гърдите или гърба. Ако използвате лекарството си на някое от тези места, правилното количество от лекарството може да не бъде усвоено. Измийте добре ръцете си, след като използвате каквото и да е лекарство.

 

Избягвайте да плувате, да се къпете или да изпитвате силно изпотяване в продължение на шест часа след прилагане на AndroGel 1%. За AndroGel 1,62% и за Axiron избягвайте тези действия два часа след употреба. Axiron е бистър разтвор в бутилка с помпа, който дава 30 милиграма (mg) на вдишване. Предлага се с капачка, която използвате, за да натиснете.

 

Трябва да прилагате по една доза Axiron всеки ден върху областта на подмишниците. Кожата в подмишницата е относително тънка. Лекарството може бързо да се абсорбира през кожата и след това в кръвта. Най-добри резултати ще получите, ако прилагате Axiron по едно и също време всеки ден, веднага след душ. Ако използвате дезодорант, нанесете го преди да използвате Axiron. Тестостероновата терапия може да повиши нивата на специфичен за простатата антиген (PSA) и да причини простатит, който представлява възпаление на простатната жлеза.

 


Резултатите от изследванията, представени в клиничната ендокринология, показват, че локални решения като Axiron и AndroGel са безопасни и ефективни за повишаване нивата на тестостерон и подобряване на качеството на живот при мъже с ниски нива на тестостерон. Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) обаче предупреждава потребителите, че терапията с тестостерон може да увеличи риска от инфаркт и инсулт при някои хора.

 

FDA препоръчва мъжете да бъдат наблюдавани за здравословно състояние, когато използват тези продукти. Недостатъчно тестостероново лечение: Axiron срещу AndroGel тестостеронов гел, препоръки.

 

Гелът се абсорбира през кожата с течение на времето - не е нужно да го масажирате. Алкохолът в гела позволява на кожата да го усвоява по-добре. Кожата попива най-добре, когато е мокра, така че прилагането след баня може да помогне на тялото ви да получи пълната си доза.

 

Нанасянето на овлажнител върху кожата един час след гела също помага за усвояването. Лекарството обаче все още се абсорбира дори след четири часа, така че душ или вана ще го отмие. Рамото е по-добро място за приложение от корема, така че препоръчително е да го използвате, като може да сменявате дясно и ляво рамо.

 

Някои от лекарите, които предписват тези лекарства (гелове), отбелязват, че някои пациенти просто не могат да получат достатъчно тестостерон от гела и трябва да използват инжекции.

 

 

Предупреждения за тестостерон. Тестостероновите гелове се доставят с черна кутия, предупреждаваща за рисковете, свързани с деца и жени, които случайно получават доза от хормона. Излагането може да доведе до „вирилизация“, което води до: увеличаване на пениса или клитора, растеж на окосмяването по гениталиите, повишена ерекция и либидо, агресия костно стареене. Тези продукти (гелове) трябва да се прилагат върху области на тялото, които е малко вероятно да влязат в контакт с деца или бременни жени.

 

Ръцете трябва да се измият със сапун преди и след прилагане, а мястото на приложение трябва да се изплакне преди всеки възможен контакт кожа до кожа. Ако случайно се допира кожа до кожа с друго лице, засегнатата област трябва незабавно да се измие.

 

Кажете на близките си, които имат контакт с нещата, които използвате, че тестостеронът може да е навсякъде (като чаршафи, възглавници или дрехи).

 

Тестостерон и здраве на простатата

Не трябва да използвате никакви лекарства с тестостерон, ако имате рак на гърдата или ако имате или може да имате рак на простатата. Употребата на тестостерон може да увеличи риска от рак на простатата и / или да влоши симптомите на уголемена простата (като това може да доведе до проблеми с уринирането), въпреки че напоследък в медицинската литература има много дискусии.

 

Някои изследователи смятат, че ниските дози тестостерон могат да бъдат безопасни и ефективни дори при мъже, лекувани от рак на простатата. Няколко малки проучвания показват, че мъжете с анамнеза за рак на простатата и нисък риск от рецидив не са развили нов рак след лечение с ниски дози тестостерон.

 

Има обаче много фактори, които влияят на рисковете, свързани с употребата на тестостерон. Уведомете Вашия лекар за историята на рака на простатата и / или общото здраве на простатата, преди да започнете терапия с тестостерон. The Oncology Times обобщава, заявявайки, че "са разгледали десетилетия изследвания и не са намерили убедителни доказателства, че заместителната терапия с тестостерон увеличава честотата на рак на простатата или сърдечно-съдовите заболявания".

 

И ако сте чували истории за мъже, които са имали рак на простатата, лекувани с ниски нива на тестостерон, помислете какво още трябва да кажат авторите: „От 40-те години на миналия век е известно, че сериозното намаляване на тестостерона може да намали метастатичния рак на простатата и следователно има опасения, че повишаването на нивата на тестостерон може да предизвика растежа на всеки скрит рак на простатата. Съавторът, д-р Ернани Л. Роден, не откри връзка между по-високите нива на тестостерон и рака на простатата и не откри доказателства, че лечението с тестостерон причинява рак на простатата.


От известно време има теории, че „бързите конвертори“, т.е. момчета, които лесно се превръщат в DHT и естроген, могат да развият рак на простатата. Но отново проучването не стигна дотам, доколкото знам. Всъщност един огромен мета-анализ, който събра няколко проучвания и хиляди участници в ХЗТ, не откри риск от висок DHT, естроген или тестостерон. [7] (Отново поговорете с доктора си за най-новата информация.)

 

Всъщност от всичко, което знаем досега, изглежда, че реално няма никакъв риск, ако правите терапия с тестостерон, при положение, че имате нисък тестостерон. Например едно проучване установи, че терапията с тестостерон всъщност понижава нивата на PSA и намалява повечето от основните симптоми на увеличена простата.

 

Тестостерон и либидо - в допълнение, терапията с тестостерон вероятно ще помогне да се излекува или дори напълно да се излекува всяка еректилна дисфункция (ЕД), която сте преживели. Например, едно проучване от Тайван установи, че 34% от мъжете с еректилна дисфункция, които не реагират на Виагра, което е доста тежка импотентност, реагират добре на добавките с тестостерон.

 

А 38% от мъжете са реагирали както на виагра, така и на терапия с тестостерон, така че почти три четвърти от мъжете с ЕД показателите са значително подобрени чрез просто приемане на тестостерон. Ако приемате тестостеронова терапия, т.е. хормонозаместителна терапия, с препоръка това също може да повлияе неблагоприятно върху развитието на сперматозоидите. Повишеното количество тестостерон инхибира фоликулостимулиращия хормон, като по този начин потиска развитието на сперматозоидите. Тестостерон и когнитивни промени - дългосрочните ефекти на екзогенния тестостерон включват когнитивни и поведенчески промени.

 

Мъжете, които се подлагат на заместителна терапия с тестостерон, могат да получат объркване, промени в настроението, загуба на паметта и загуба на концентрация. Тестостеронът и сърцето - използването на тестостерон може да причини оток (подуване от натрупване на течности). Това може да доведе до застойна сърдечна недостатъчност (неспособността на сърцето ви да изпомпва достатъчно кръв за тялото ви), ако имате сърдечно, чернодробно или бъбречно заболяване.

 

През 2015 г. FDA публикува насоки, които съветват лекарите да не употребяват тестостерон, тъй като това е свързано с повишен риск от инсулт и инфаркт. Тестостерон и вирилизация - инжектирането може да доведе до развитие на мъжки характеристики при жените. Този андрогенен хормон може да причини разширени гениталии, промени в половото влечение, растеж на косата при мъжете, промени в менструалния цикъл при жени или плешивост при мъжете.

 

Докато повечето симптоми могат да бъдат разрешени след отстраняване на източника на тестостерон, някои симптоми могат да продължат. Тестостерон и сънна апнея - един от често срещаните странични ефекти на тази терапия е сериозно нарушение на съня, известно като сънна апнея, което причинява прекъсване на дишането по време на сън.

 

 

Терапията с тестостерон може да увеличи риска от развитие на сърдечни заболявания. Колебания на тестостерон и холестерол - подобно на други стероидни хормони, тестостеронът се произвежда от холестерола, присъстващ в тялото. Въвеждането на външен тестостерон влияе върху баланса на холестерола в кръвта, което понякога причинява стесняване на кръвоносните съдове, атеросклероза, артериална хипертония, задържане на вода.

 

Други предупреждения за тестостерон

Употребата на тестостерон може също: да причини сънна апнея, особено ако сте много тежки или имате хронично белодробно заболяване, нисък здравословен HDL холестерол, косопад,  гинекомастия (уголемена тъкан на гърдата), намален брой на сперматозоидите и свиване на тестисите, също така причинява образуването на кръвни съсиреци във вените и артериите (дълбока венозна тромбоза), може да увеличи броя на червените кръвни клетки до опасни нива (еритроцитоза).

 

Тестостеронът никога не трябва да се използва от бременни жени, тъй като може да навреди на развиващия се плод. Въпреки че не е известно колко тестостерон се екскретира в майчиното мляко, жените, които кърмят, не трябва да използват лекарството поради потенциалната вреда, която причинява на бебетата.


Известно е, че тестостеронът влияе негативно на лактацията. Бременните жени трябва да бъдат особено внимателни относно възможната експозиция от мъже, използващи гела.

 

Тестостерон за жени

Въпреки че тестостеронът често се счита за мъжки полов хормон, той също се произвежда в малки количества от женските надбъбречни жлези и яйчниците и това може да е свързано с женското полово желание. Хормонът понякога се предписва на жени с цел да подобри сексуалното желание при тези, които са премахнали яйчниците или те не работят правилно.

 

Тестостероновата терапия за жени е експериментално лечение, използвано за повишаване на сексуалния интерес, възбуда и удовлетворение на жените. Жените с ниски нива на андроген, които могат да се възползват от терапията с ниски дози тестостерон, включват тези с: отстранени яйчници (оофоректомия). Това води до внезапен спад в нивата на тестостерон, което може да намали сексуалното желание и удовлетворението, с ниско сексуално желание, което не е причинено от лекарства, връзки или проблеми със стреса, имащи проблеми с надбъбречната система или хипогликемия (хипопитуитаризъм).

 

Не използвайте тестостерон, ако:

Планирате да забременеете. Тестостероновата терапия по време на бременност може да доведе до развитие на мъжки характеристики в женския плод, имате или сте имали рак на гърдата или матката, имате висок холестерол или сърдечни заболявания, имате чернодробно заболяване. Тестостеронът понякога се предписва и за лечение на симптомите на менопаузата. Някои експерти съветват да не се използва терапия с тестостерон за жени, които не са достигнали менопаузата.

 

В едно проучване, публикувано в списание Maturitas през 2011 г., тестостероновите импланти подобряват симптоми като горещи вълни, изпотяване, сърдечен дискомфорт, проблеми със съня, депресивно настроение, раздразнителност, тревожност, болка, слаба памет и концентрация, като води до подобрено сексуално желание и удовлетворение при жени в менопауза.

 

Възможните странични ефекти от терапията с тестостерон

При жените включват акне и необичаен растеж на космите по лицето и тялото. Ето няколко важни неща, за които трябва да помислите: Обикновено ползите от лекарствата са по-важни от всякакви незначителни странични ефекти. Нежеланите реакции могат да изчезнат след прием на лекарството за известно време. Ако нежеланите реакции все още ви притесняват и се чудите дали да продължите или не, консултирайте се с Вашия лекар.

 

Той или тя може да намали дозата ви или да промени лекарството. Не спирайте приема на лекарството, освен ако Вашият лекар не Ви каже. Лечението с тестостерон за повече от 6 месеца не е проучено. Експертите все още не знаят дали тази терапия увеличава риска от рак на гърдата, сърдечни заболявания или опасни кръвни съсиреци.

 

Тези рискове могат да бъдат увеличени, тъй като част от тестостерона се превръща в естроген. По-високият естроген в организма е свързан с тези рискове. Противопоказания за терапия с тестостерон -  андрогенната терапия е противопоказана при определени обстоятелства.

 

Той е противопоказан при бременни жени. Тази терапия трябва да се избягва в следните ситуации: проблеми с простатата.

 

Докато връзката между андрогенната терапия и здравето на простатата е поставена под съмнение от някои, много здравни експерти смятат, че заместителната терапия с тестостерон може да влоши симптомите на рак на простатата.

 

Обикновено се предписват лекарства за понижаване на нивата на тестостерон при мъже, които са в напреднал стадий на рак на простатата. Следователно мъжете, които са диагностицирани с рак на простатата, трябва да отложат тази терапия. Тези, които са диагностицирани с увеличена простата, също трябва да избягват тази терапия.

 

Карцином на гърдата

Мъжете с карцином на гърдата трябва да избягват приема на тестостерон, тъй като това може да причини бърз растеж на тумора.

 

При мъжете продължителната употреба на инжекции с тестостерон може да доведе до гинекомастия, което се отнася до необичайно развитие на гръдната тъкан. Това се дължи на хормонални колебания, които могат да възникнат поради употребата на тестостерон. Следователно мъжете с предшестваща гинекомастия трябва да избягват хормонална терапия.

 

Алергични реакции към хормонално лечение. Хората, които преди това са развили алергична реакция към хормонозаместителна терапия, трябва да се въздържат от инжекции с тестостерон. Бременност. Въпреки че терапията с тестостерон може да бъде препоръчана за жени в менопауза, тя не трябва да се приема от жени, които могат да забременеят.

 

Това може да причини вродени дефекти и да накара женския плод да развие мъжки характеристики. Тези с диагноза диабет, висок холестерол, проблеми със съсирването на кръвта, проблеми с черния дроб, застойна сърдечна недостатъчност или висок брой на червените кръвни клетки също трябва да избягват заместителната терапия с тестостерон.

 


Странични ефекти на тестостерона

Също така е важно да се разбере, че терапията с тестостерон може да причини нежелани ефекти. Акнето е доста често срещан страничен ефект. Това може да доведе до увеличена простата, което да доведе до симптоми като затруднено уриниране. Препоръчва се редовно да проверявате нивото на PSA по време на терапията. Повечето мъже също ще видят как тестисите им се свиват и това също може да доведе до намален брой на сперматозоидите и дори безплодие.

 

 

Тревожен страничен ефект може да бъде уголемяването на гърдите поради нежелания ефект на естрогена. Увеличение на броя на червените кръвни клетки може да се случи при терапия с тестостерон, особено при инжекции, което понякога изисква флеботомия. Съществуват и някои скорошни доказателства за повишен сърдечно-съдов риск за хората на тестостерон.

 

Безопасни ли са инжекциите с тестостерон?

Най-честите странични ефекти на заместителната терапия с тестостерон се откриват върху кожата, където се използват локални форми на лекарството - като гелове, разтвори и трансдермални пластири, включително: силен сърбеж, течни мехурчета, червена, раздразнена кожа, обрив на кожата, еритема, алергични реакции като подуване на лицето, затруднено дишане, копривна треска и болка в гърдите и др.

 

no Най-честите нежелани реакции, свързани с "букални" тестостеронови пластири (които се намират в устата), които се поставят под венците, включват:

 

 Лош или горчив вкус в устата

 Неприятен вкус при хранене

 Подуване на устните

 Болка във венците

 Подуване и дразнене

 

Ако Вашият лекар Ви предпише тестостеронови импланти, може да получите възпаление и болка в областта на кожата, където са поставени.

 

Хората обикновено изпитват други нежелани реакции, които могат да варират в зависимост от използваната система: втрисане, гадене повръщане, болка в гърба, диария, умора, главоболие, повишено уриниране, внезапно повишаване на апетита, депресия, приапизъм (продължителни ерекции, които може да изискват незабавно лечение) "ненормални сънища", повишено кръвно налягане, повишено производство на червени кръвни клетки, горещи вълни, безсъние, промени в настроението, болка или уголемяване на гърдите, намалено либидо, повишаване на теглото.

 

Тежки странични ефекти на тестостерона

Ако имате тези симптоми, обърнете се към Вашия лекар: повръщане, жълтеница (пожълтяване на кожата или очите), тежки проблеми с уринирането, подуване или натрупване на течности в краката, глезените или ръцете, обрив и копривна треска, трудно дишане, особено през нощта, чести ерекции, които продължават твърде дълго, дългосрочни странични ефекти (включително прекомерна употреба) Тестостеронът може да стимулира растежа на раковите тъкани, да доведе до намален обем на еякулация и ниски показания сперматозоидите.

 

Пациентите от мъжки пол могат да получат феминизация при продължителна терапия с тестостерон. Хепатотоксичност (чернодробно състояние, което причинява излишък на жлъчка; кръвни кисти, наричани още хепатит пелиоза, могат да се образуват в черния дроб, както и в панкреаса, което може да бъде фатално) жълтеница, чернодробен карцином, чернодробни новообразувания и чернодробни нарушения.

 

• Странични ефекти при жени -  рак на матката или гърдата. Терапията може да причини някои странични ефекти, като повишено акне и окосмяване по лицето (хирзутизъм), проблеми с черния дроб, уголемяване на гърдите и клитора, хепатит пелиоза, депресия, промени в настроението и загрубяване на гласа.

 


Взаимодействия с тестостерон

Преди да приемете тестостерон, трябва да информирате Вашия лекар за всяко лечение, което приемате, независимо дали са лекарства, отпускани по лекарско предписание, лекарства без рецепта или лекарства извън пазара, незаконни лекарства, билкови лекарства или хранителни вещества и хранителни добавки. Не забравяйте да му кажете дали приемате: Инсулин (напр. Apidra, Humulin, Novolin и др.), тъй като тестостеронът може да промени способността Ви да контролирате кръвната глюкоза и инсулиновата чувствителност.

 

Последна промяна: Nov 30, 2020

Коментари

Оставете коментар

Оставете отговор

*Име:
*E-mail: (Не е публикувана)
   Сайт: (Адреса на сайта с http://)
*Коментар:
Call