Как да тренирате по време на стероиден цикъл

По време на курса трябва да тренирате с голямо натоварване. Т.е. трябва да увеличите броя на повторенията във всяко упражнение, а може би и количеството на самите упражнения. Вашата задача е постепенно увеличаване на КПТ - (количество повдигнати тежести) е термин от вдигането на тежести. Показва общия тонаж на повдигнатото тегло по време на тренировка. Много ни харесва, защото с него е удобно да обясним как се променя обема на работа до началото на курса и след това. Да предположим, че до началото на курса сте правили по ТРИ упражнения за гръб (набирания, вдигане с щанга, вдигане с гири). Във всяко упражнение имате 4 серии по 8 повторения. Умножете броя на упражненията (3) по броя на сериите (4), по броя на повторенията (8), за да разберете КПТ (обема на тренировки). 3X4X8 = 96. Когато сте на стероиден курс , Вашите способности за възстановяване се увеличават драстично и следователно Вие ще можете да тренирате повече, за да получите по-добри резултати от приема на допълнителни препарати. Първото нещо, което трябва да направите, е постепенно да увеличите КПТ. Първоначално препоръчваме през първите две седмици от курса да се добавя една серия към всяко упражнение. Т.е. преди началото на стероидния курс се прави по четири серии от дадено упражнение, а след началото на приема на стероиди трябва да се правят по 5 серии. В нашия пример това ще се превърне в 120 КПТ (3X5X8). Т.е. стойността беше 96, а в хода на курса -  120! Обемът на натоварването, както виждате, се е увеличил значително. В средата на курса, в зависимост от здравословното състояние, можете да добавите едно допълнително упражнение за всяка група мускули. В нашия пример до началото на стероидния се правят по 3 упражнения за гръб.  Един месец след старта, бихме препоръчали да се добави четвърто упражнение (например придърпване на горен скрипец) и тогава КПТ ще бъде = 160 !!! (4X5X8). Преди курса стойността  беше 96 ... в началото на курса беше 120 ... а сега (в пика) вече  става 160!

Ако добавите още едно допълнително повторение при всяка серия, КПТ става 180! А това е почти два пъти повече, отколкото преди началото на курса. Ако успеете да постигнете този обем натоварвания без да променяте продължителността  на тренировката като време, това ще означава, че интензивността Ви се е увеличила два пъти! А ако увеличите и тежестите, с които провеждате упражненията (а те винаги се увеличават и то много сериозно), тогава интензитетът може да се увеличи три пъти! Сега разбирате ли какво осигуряват стероидите? Те дават възможност да се тренира няколко пъти по-интензивно и с няколко пъти увеличават темповете на растеж на мускулите, както и на силовата работоспособност. (Обърнете внимание, че тук не написахме силата, въпреки че става дума за нея. Написахме силовата работоспособност, тъй като именно това е от изключително голямо значение за културистите).

Същността на културизма като физическа активност (а не последиците - мускулите) е работоспособността, т.е. възможността за извършване на голям обем работа (правете много КПТ с тежки тежести и почивка между сериите). Това е натоварването, което увеличава големите мускули. Ето защо това натоварване трябва да се увеличи, ако искате да видите растежа на мускулите.

Но това трябва да се прави  много внимателно и много правилно. Ако увеличавате обема на натоварване без да внимавате, той може да стане прекалено голям за Вас и да не можете да се възстановите бързо дори и ако използвате стероиди. Тогава растежът на мускулите ще спре и ще се получи така нареченото претрениране.   Ето защо, между другото, тези, които са успели да постигнат мускулен растеж без стероиди винаги показват добър резултат, когато започнат да ги приемат. Възможностите им за възстановяване са по-добри и те се чувстват по-добре, като видимите разлики не закъсняват.

Ето защо тези схеми на трениране с голям обем, които се публикуват в някои списания, са подходящи само за професионалисти, които в продължение на десетилетия са тренирали и са увеличили значително силовия си капацитет.   Ако един аматьор започне да практикува такава схема, той няма да постигне никакъв успех, дори и да взима стероиди. КПТ трябва да се повишава плавно! Като начало е достатъчно да добавите само една серия към всяко упражнение. И това е всичко!

Ако повишавате натоварванията неправилно (тоест, без да отчитате продължителността на времето за трениране), напредъкът би бил по-слаб, тъй като интензивността няма да се увеличи. Факт е, че натоварването (интензивността) зависи не само от КПТ но и от ВРЕМЕТО на тренировка! Ако сте увеличили КПТ точно два пъти, но и времето на тренировка също се е удвоило, това означава, че интензитетът не се е променил. Това не е успех, тъй като са се увеличили само движенията, а прогрес не се наблюдава.

Много е важно да се обмисли времето (продължителността на тренировката). Винаги се старайте леко да намалявате времето между сериите (идеалното е = 30-60 сек), а не да го увеличавате. Вие не сте машина Тренирате не силовата мощност (силата) ! Вие тренирате не силата, а силовата работоспособност (става дума за големите мускули)! Затова – никакви  разговори и посядания на тренажорите. Само мълчалива работа!

 

 Основни препоръки за трениране по време на стероидния курс

Повече КПТ (увеличаване на обема работа)

По-малко почивка (леко съкращаване на почивката между сериите)

Няма да конкретизираме практическата схема, защото всичко е индивидуално. Ако не знаете откъде да започнете, просто имайте пред вид нашата схема "База до отказ" и добавете към всяко упражнение по една серия. Така ще получите първоначалния модел на трениране, подходящ за курс на стероиди.

 

 Как да се храните по време на стероидния цикъл

Очевидно е, че за всеки разумен човек, храната консумирана в хода на курса на анаболни стероиди може и трябва да бъде повече, защото обменът на веществата е доста ускорен. Възстановяването между тренировките е доста по-бързо , мускулите също нарастват бързо и това означава, че имате нужда от допълнителни: 

 

  • Калории от въглехидрати, които да се превръщат в енергия (базовият обмен + повишеният разход по време на трениране и нуждата от възстановяване изискват това)
  • БЕЛТЪЧИНИ (протеини) като материал за новите структури (мускули)

Тренировката само дава възможността за бъдещ растеж. А реализацията на самия растеж на мускулите  е в 100%-ова  зависимост от режима на хранене!!!! Да, анаболните стероиди ускоряват и подобряват процеса на реализация. Hо без въглехидрати като енергия (ккал) и без протеини като строителен материал напредъкът би бил невъзможен. Вие трябва да се храните повече от обичайното. Вече сме писали подробни планове за режими на хранене за мъже. Когато се взимат стероиди планът би могъл да изглежда по сления начин:

 

План за хранене за един ден!

 

• СТАВАНЕ: 1 чаша вода или сок

 ЗАКУСКА: 100 гр. Ориз + 100 гр. Зеленчуци

 ОБЯД: 50 гр. Ориз + 100 гр. Пиле + зеленчуци

 СЛЕДОБЕДНА ЗАКУСКА: 50 гр. ориз + 4 яйца

 ПРЕДИ ТРЕНИРОВКА: протеинов изолат или яйца

 СЛЕД ТРЕНИРОВКА : прости въглехидрати + амино или яйца

• ВЕЧЕРЯ: 100 грама ориз + 200 грама  Пиле + 2 яйца + зеленчуци + креатин

 2-ра ВЕЧЕРЯ: 100 гр. Пиле + 3 яйца + зеленчуци

 ПРЕЗ НОЩТА: извара или протеини

 

В този режим ядем повече протеини (повишен прием на пилешко и яйца), отколкото в стандартната схема, когато не взимаме стероиди. По принцип това е отправната точка. Ако използвате стероиди за покачване на чистата мускулна маса не трябва да се храните по-малко от посоченото. Можете дори повече! Не се страхувайте да ядете повече от 2 гр. Протеини а килограм тегло. От това няма да се случи нищо лошо. Ако в тялото Ви се натрупа повече протеин, той ще бъде изхвърлен по естествен път. Но ако количеството протеин е недостатъчно, растежът на мускулите ще се забави. Когато сте на анаболен курс протеиновите нужди се увеличават значително. Има хора, които приемат по 4 грама протеин. При тази ситуация, по-добре е да се получи излишък, отколкото недостатък. Бихме искали да отбележим най-важните особености на храненето и възстановяването по време на цикъла с анаболни стероиди.

 

  • Увеличен прием на калории (необходима е повече енергия за растеж и трениране)
  • Увеличено количеството протеини - до 2,5-3 g. на килограм (имате нужда от материал за изграждане на мускулите)
  • Намалено количеството на мазнини в храната (трябва да растат мускулите, а не тлъстините)
  • Разделен прием на храна. Ядем често, на малко порции (за да се ускори обменът на веществата и растежа на мускулите)
  • Повече въглехидрати сутрин, по-малко вечер
  • Повече протеини вечер, по-малко сутрин
  • След тренировка ядем прости въглехидрати + бързи протеини (сладко + аминокиселини)
  • Голямо хранене - само 30-60 минути след тренировка (за да се върне кръвта от мускулите в стомаха)
Call