Първи стероиден цикъл информация

Анаболните стероиди през очите на Денис Борисов, който редовно работи по нови програми за тренировки и също така пише книги на тематика бодибилдинг, които могат да бъдат закупени в интернет. Денис е истински практикуващ, защото преди да сподели следващия материал, той най-напред преживява всички техники лично върху себе си. Екипът на Anabol.bg го ангажира да напише този материал, за да помогнем на нашите нови клиенти да изберът правилният препарат и да оформят стероидния си цикъл. Най-често по време на използването на анаболни стероиди спортистите приемат комбинация от няколко лекарства едновременно или постепенно редуват няколко лекарства по време на курса. Или всички едновременно. За какво се прави това? Опитът показва, че когато се комбинират няколко стероида, или когато се редуват, ефектът на увеличаване на мускулната маса и силата е още по-добър. Често тук работи принципът 1 + 1 = 3.  Разполагаме с различни методи на  комбинации за начинаещи (които ние наричаме аритметика), както  и с методи за напреднали професионалисти (това вече е висша математика и геометрия). Първите основни курсове за начинаещи съдържат в себе си по правило комбинация само от Анаболни Стероиди (Един тип хормони – модифицирани полови). А "Висшата математика "за професионалисти задължително включва  в себе си "трите стълба" (трите основни анаболни хормона): стероиди (полови хормони), инсулин и хормон на растежа. Съдържат също и редица препарати, които спомагат за борба с негативните ефекти върху организма. Добре! Какви анаболни стероиди използват най-често местните културисти? Въпреки достатъчно дългия списък от лекарства, които могат да бъдат доставени, най-много се използват следните КЛАСИКИ (в низходящ ред):
 
- МЕТАН (метандростеналон, таблетки – най - "старият" и най-известен препарат)
ТЕСТОСТЕРОН (инжекции: енантат, сустанон 250, пропионат .... "тежка артилерия")
- НАНДРОЛОН ДЕКАНОАТ( т. нар. „дека“ инжекции. Високо анаболен препарат)
- ВИНСТРОЛ и СТАНАЗОЛОЛ  (инжекции и таблетки. Силно анаболен агент)
- БОЛДЕНОН  (инжекции, подобно на „дека“ трябва да се боде много)
- ТРЕНБОЛОН (инжекции, "професионален" препарат)
 
Това е всъщност всичко ...., от което спортистът се нуждаеза достигане на пълното щастие. Съществуват разбира се и анавар, оксиметанол, примоболан, туринабол и други препарати, но десетки са хората, които успяват да увеличат мускулната си маса и силата благодарение на трите препарата:
 
МЕТАН
ТЕСТОСТЕРОН
• ДЕКА (НАНДРОЛОН)
 
Това е „основата“ на използваните фармацевтични продукти. Ако не можете да добавите още 10 кг. мускули по време на курса с тестостерон и  метан, то няма да постигнете това с каквито и да е други лекарства.
Възможни са и корекции, разбира се. Например, нандролонът може да се замени с болденон или треноболон. Но по наше мнение, това трябва да се прави само от много опитни спортисти.
 
Най-популярните комбинации анаболни стероиди за покачване на мускулната маса са следните:
 
Тестостерон + Метан
Дека + Метан
Тестостерон + Дека + Метан или Станозолол
• Тестостерон + Болденон + Метан
Тестостерон + Треноболон + Метан
Нандролон илиТреноболон + Станозолол
Оксиметалон + Винстрол
 

Какво  бих направил, ако бях начинаещ?

Ако можех да се върна със сегашнияси опит в 90-те години на миналия век, когато ми дойде времето да използвам химия, то бих започнал с МЕТАН СОЛО. Новодошлите често търсят някои супер-секретни и супер-ефективни стероидни курсове за растеж на мускулите. Те си мислят, че за да станат огромни, като Хълк, трябва да знаят някаква вълшебна тайна. А всъщност, всичко, което е необходимо е МУСКУЛИТЕ ДА СА В СЪСТОЯНИЕ ДА НАРАСТВАТ БЕЗ СТЕРОИДИ! Ако някой може да го направи, то е достатъчно да взема САМО ЕДНО лекарство и ще успее да увеличи мускулната си маса минимум с 10 кг. Препаратът, който ще е необходим е  МЕТАНДРОСТЕНАЛОН (метан, дианабол), в доза от 30 мг / на ден. Той може да Ви помогне да преодолеетте генетичния "таван" ако вече сте го достигнали. Основното нещо, което трябва да научите в този момент е как да тренирате и да се храните правилно.
 
1-ви курс: МЕТАН СОЛО – „ХЪЛМ“ (старата школа)
 
• Седмица 1: Метан = 20 мг /на ден
• Седмица 2: Метан = 25 мг /на ден
• Седмица 3: метан = 20 мг /на ден
• Седмица 4: метан = 25 мг /на ден
• Седмица 5: Метан = 30 мг /на ден
• Седмица 6: метан = 30 мг /на ден
• Седмица 7: метан = 30 мг /на ден
• Седмица 8: Метан = 10 мг /на ден
 
Метандростенолонът се среща в различни форми за приемане. Преди време беше популярна версията на таблетка от 5 мг. Това беше много удобно за любителите на ниските дози. В наши дни може да се намери само версията от 10 мг в таблетка. Прекрасно разбирам предимството на добавките в ниски дозировки и поради тази причина бих предпочел варианта за таблетки от по 5 мг. 
Мнозина сега биха казали, че това е прекалено малка доза. Не съм съгласен с това. В действителност, единствено когато участвах в състезания в продължение на три години, приемах по 6 броя 5 милиграмови  таблетки дневно. И до този момент, в продължение на години най-високата доза, която съм приемал е била 25 мг (5-пет таблетки). Това никак не е малко. Напълно достатъчно е, ако не сте идиот. Защото все пак дозата винаги може да се увеличи. Вероятно сте забелязали, че аз използвам така наречения "хълм" (т.е., доза, която се увеличава постепенно и след това намалява). Това е старата школа. Сега масово се препоръчва да се вдигне колкото може по-бързо дозата до работните 30 мг и да остане такава през цялото време. Може да  се намерят доказателства, подкрепящи тезата и на старата и на новата школа. Затова ще започна с "класиките" (старата школа). Въпреки че може да се направи и според новата (съвременната) школа.
 
1-ви курс: МЕТАН СОЛО (съвременна школа)
 
• Седмица 1: Метан = 30 мг /на ден
• Седмица 2: Метан = 30 мг /на ден
• Седмица 3: метан = 30 мг /на ден
• Седмица 4: метан = 30 мг /на ден
• Седмица 5: Метан = 30 мг /на ден
• Седмица 6: метан = 30 мг на ден
• Седмица 7: метан = 30 мг /на ден
• Седмица 8: Метан = 30 мг /на ден
 
Във всеки случай схемата на дневен прием е една и съща: постарайте се  да разпределите приемането на таблетките на еднакви интервали от време. Ако разполагате с три таблетки, вземете първата сутрин,  втората - в обедните часове, а последната - вечерта преди лягане. Метанът е мистичен препарат. Както вече съм писал, учените все още неразбират защо той работи толкова ефективно. Най-вероятно това се дължи или на намаляване на зависимостта от глобулин (който "свързва" всички хормони в кръвта), или на въздействието върху други (не-андрогенни) клетъчни рецептори. Като цяло, няма да се спираме и да размишляваме върху това. Практиката на милиони потребители показва, че в такава схема препаратът работи много добре. По принцип, можете като начало многократно да повтаряте подобни или аналогични курсове  с МЕТАН СОЛО. 2-месеца на метан + 2 месеца почивка. Не трябва веднага да преминавате към по-мощни курсове (от по няколко лекарства), защото така или иначе по-късно ще го направите, но ако се забавите потенциалът за растеж на мускулите ще се прояви много по-добре. Бих ПОВТОРИЛ най-малко 2-3 пъти първия си курс само с препаратът Метандростенолон. И едва след това бих пристъпил към курсове с по двапрепарата. За това бих използвал: МЕТАН (таблетки) + НАНДРОЛОН ДЕКАНОАТ(инжекции). Метан бих приемал ежедневно, както отдавна съм свикнал. А инжекциите "Дека" бих слагал по веднъж в седмицата. Например, всяка неделя бих слагал по 100-200 мг мускулно. Мнозина ще кажат, че доза от 100-200 мг е много малка. Възможно е, това не е много. Но аз добре знам, че дори и 50 мг на седмица може да доведат до мускулен растеж. Така че не е нужно още в самото начало да се целите прекалено високо. Важен е не само възможно най-големият напредък изведнъж, а регулярният прогрес. И за това трябва да имате "свобода на действие" (възможност за увеличаване на дозата). В допълнение, доза по-голяма от 200 мг Дека може да предизвика странични ефекти поради прогестогенното вещество. Това може да се избегне чрез химическа манипулация (провирон + тестостерон или приемане на станозолол), или чрез "разумни" (безопасни) дози. Аз лично предпочитам второто решение. Особено в началото.
Дека значително стабилизира андрогенния рецептор (препаратът е няколко пъти по-мощен дори от тестостерона). Това означава, че Вашите мускулни клетки по-добре и по-дълго ще синтезират протеина (ще растат). Минусът обаче е  потискане на интензивността на преминаването на нервните импулси. При високи дози (над 200 мг), това може да доведе до влошаване на либидото и лоши невромускулни връзки (мозък - мускули). Метан + Дека е една от най-класически комбинации от лекарства в културизма. При доза по-малко от 200 мг., тази комбинация е разумна и безопасна. Но имайте предвид, че Дека, за разлика от метана оказва въздействие много дълго време. Това лекарство започва да действа само след 3 дни прием! Концентрацията на хормоните достига своя връх през периода 7-ми-10-ти ден! След това концентрацията намалява постепенно в рамките на няколко седмици. В действителност, лекарството запазва своите активни свойства в продължение на 3-4 седмици, като от тях 2-3 седмици той е напълно активен.
Поради тази причина е необходимо дозата така да се коригира, че след приключване на курса в кръвта да остане минимално количество от лекарството или въобще да не остане, за да може веднага да започне реалната почивка от прием. Пояснявам: ако сте в последната седмица на курса с Дека, след приключването му още цял месец ще бъдете "официално под въздействието на химията" и половите Ви жлези ще започнат да се възстановяват. От друга страна концентрацията на лекарството вече няма да е достатъчна, за да води до растеж на мускулите. Трябва да се направи последна инжекция Дека няколко седмици преди края на курса.
 
Ето как аз бих направил:
 
2-ри КУРС: МЕТАН + ДЕКА (старата школа)
 
• Седмица 1: Метан = 10 мг /на ден + Дека = 200 мг /на седмица
• Седмица 2: Метан = 15 мг /на ден + Дека = 200 мг /на седмица
• Седмица 3: метан = 20 мг /на ден + Дека = 200 мг /на седмица
• Седмица 4: метан = 25 мг /на ден + Дека = 200 мг /на седмица
• Седмица 5: Метан = 30 мг /на ден + Дека = 100 мг /на седмица
• Седмица 6: метан = 30 мг /на ден + Дека = 100 мг /на седмица
• Седмица 7: метан = 30 мг /на ден
• Седмица 8: Метан = 10 мг /на ден
 
Това е също така да се каже "old school" (старата школа). Сега се използват по-равномерни дози Метан и Дека Дураболин. Нещо повече, през последните седмици, продължават да използват нандролон, така че да не губят ефективността на процеса през този период. Но проблемът с "отлагането на почивката" се решава чрез използване на по-кратък период с нандролон фенилпропионат, който "живее" не един месец, а една седмица. Лично аз съм привърженик на старата школа, въпреки че харесвам и новите решения. Ето защо, най-вероятно, като начало бих опитал  класическия (стария) курс с Дека, а след като го приключа и свърши почивката, бих го повторилв една по-модерна интерпретация.
Трябва да се разбере, че Дека може да се прилага на инжекции веднъж седмично (например в неделя). А финилът е препарат с по-кратко действие и поради тази причина трябва да се прилагапо- често. Т.е., най-малко два пъти седмично. Курсът може да изглежда по следния начин:
 
2-ри курс: МЕТАН + ДЕКА + ФЕНИЛ (новашкола)
 
• Седмица 1: Метан = 30 мг /на ден + Дека = 200 мг /на седмица
• Седмица 2: Метан = 30 мг /на ден + Дека = 200 мг /на седмица
• Седмица 3: Метан = 30 мг /на ден + Дека = 200 мг /на седмица
• Седмица 4: Метан = 30 мг /на ден + Дека = 200 мг /на седмица
• Седмица 5: Метан = 30 мг /на ден + Дека = 200 мг /на седмица
• Седмица 6: Метан = 30 мг /на ден + фенил  = 200 мг /на седмица
• Седмица 7: Метан = 30 мг /на ден + фенил  = 200 мг /на седмица
• Седмица 8: Метан = 30 мг /на ден + фенил = 200 мг /на седмица
 
Бих повторил различни варианти на тези курсове с нандролон и метан поне няколко пъти (с промяна на дозата на двете лекарства), преди да премина към използване на по-мощни схеми на дозиране на ТРИТЕ ЛЕКАРСТВА. В действителност, всяка версия на курса може да се използва многократно в продължение на една година, преди да се премине към "следващото ниво."
Освен това, преди да преминакъм приложение на три лекарства, задължително бих опитал двойна комбинация - МЕТАН + ТЕСТОСТЕРОН (тестостерон енантат или сустанон). Тук трябва да се поясни. Има хора, които реагират по-добре на нандролон деканоат (това е по-скоро анаболен препарат), но има и такива, които по-добре приемат чистия тестостерон (той е по-скоро андрогенен). Необходимо е да се направи опит. Между другото за растеж на мускулите и повече сила аз лично се влияя по-добре от тестостерона. Има хора, които биха казали,  че комбинацията метан + тестостерон е лоша, тъй като и двете лекарства са силни андрогени. Това не е така. Метанът не е толкова силен андроген, както много хора погрешно вярват. При такава комбинация обаче може да се получи значително задържане на вода, докато с Дека не е така. Но това е "цената", която трябва да сме готова да платим. И така, аз бих приемал тестостерон (сустанон 250 или енантат), вместо Дека. Освен това бих увеличил дозата до 300-400 мг на седмица.
 
Курсът би могъл да изглежда по следния начин:
 
 МЕТАН + ТЕСТ ЕНАНТАТ (базов)
 
• Седмица 1: Метан = 30 мг /на ден + Тестостерон Енантат = 400 мг /на седмица
• Седмица 2: Метан = 30 мг /на ден  + Тестостерон Енантат = 400 мг /на седмица
• Седмица 3: метан = 30 мг /на ден + Тестостерон Енантат = 400 мг /на седмица
• Седмица 4: метан = 30 мг /на ден + Тестостерон Енантат = 400 мг /на седмица
• Седмица 5: Метан = 30 мг /на ден + Тестостерон Енантат = 300 мг / на седмица
• Седмица 6: метан = 30 мг /на ден + Тестостерон Енантат = 300 мг /на седмица
• Седмица 7: метан = 30 мг /на ден +  Тестостерон Енантат = 200 мг /на седмица
• Седмица 8: Метан = 30 мг /на ден
 
Курсът може да бъде модернизиран като енантатът, който действа продължително време се измести в края на периода, а вместо него се приема пропионат, чието действие е по-краткосрочно.
"Това е по-добре за ефективността на втората половина на курса, но е по-лошо от гледна точка на удобството, тъй като тестостерон пропионатът трябва да се инжектира през ден или дори всеки ден. Такива чести инжекции са доста изморителни. Ето как би могъл да изглежда курсът:
 
Трети КУРС: МЕТАН + ТЕСТ ЕНАНТАТ + ТЕСТ ПРОПИОНАТ (усъвършенствана версия)
 
• Седмица 1: Метан = 30 мг /на ден + Тестостерон Енантат = 400 мг /на седмица
• Седмица 2: Метан = 30 мг /на ден + Тестостерон Енантат = 400 мг /на седмица
• Седмица 3: метан = 30 мг /на ден + Тестостерон Енантат = 400 мг /на седмица
• Седмица 4: метан = 30 мг /на ден + Тестостерон Енантат = 400 мг /на седмица
• Седмица 5: Метан = 30 мг /на ден + Тестостерон Енантат = 300 мг /на седмица
Седмица 6: метан = 30 мг /на ден + Тестостерон Енантат= 300 мг /на седмица
• Седмица 7: метан = 30 мг / на ден+ Тестостерон Пропионат  = 100 мг /през ден 
• Седмица 8: Метан = 30 мг / на ден + Тестостерон Пропионат  = 100 мг /през ден 
 
Добре. Да кажем, че имам вече най-малко 5 години опит в силовите тренировки във фитнес зала, от които 2-3 години съм използвал първоначалните химични схеми, базирани на метан и нандролон (или тестостерон). По това времеби трябвало да мога да кача най-малко 10-20 кг без химия + още 10-20 кг с химия. Теглото ми би трябвало да е близко до 100 кг. И едва след това мога да премина към тежката артилерия и едновременното приемане на ТРИ препарата. Не бих правил екзотични опити, а по-скоро бих се доверил на  проверените три лекарства: МЕТАН + ТЕСТОСТЕРОН + ДЕКА. Първоначално не бих променял обичайните дози инжекции. Моят курс вероятно би  изглеждал така:
 
Четвърти КУРС ( "ТРИНИТИ"): МЕТАН + ТЕСТ (суст или енантат, а накрая - пропионат) + ДЕКА
 
• Седмица 1: Метан = 30 мг /на ден + Тест енантат = 400 мг /на седмица +Дека = 200 мг /на седмица
• Седмица 2: Метан = 30 мг /на ден + Тест енантат = 400 мг /на седмица +Дека = 200 мг / на седмица
• Седмица 3: Метан = 30 мг /на ден + Тест енантат = 400 мг /на седмица + Дека = 200 мг / на седмица
• Седмица 4: Метан = 30 мг /на ден + Тест енантат = 400 мг /на седмица  + Дека = 200 мг /на седмица
• Седмица 5: Метан = 30 мг / на ден + Тест енантат = 300 мг / на седмица + Дека = 200 мг / на седмица
• Седмица 6: метан = 30 мг / на ден + Тест енантат = 300 мг / на седмица +Дека = 100 мг / на седмица
• Седмица 7: Метан = 30 мг / на ден + Тест пропионат Тест = 100 мг / през ден 
• Седмица 8: Метан = 30 мг / на ден + Тест пропионат = 100 мг / през ден 
 
Това е курс за много опитни състезатели, които са изградили голямо количество мускулна маса. В бъдеще, можете да промените лекарствата и дозировките, за да получите желания ефект.
Например нандролонът  може лесно да бъде заменен с тренболон. Такъв курс би бил много ефективен не само за нарастване на мускулите, а и за увеличаване на силата. Освен това е възможно вместо метан да се използва станозолол (таблетки). Това е особено подходящо, когато се използва нандролон или тренболон, защото те са с прогестогенна активност, която се инхибира орално със станазолол.
 
Вариантът на курса за напреднали по отношение на теглото може да изглежда така:
 
5-ти КУРС: СТАНОЗОЛОЛ + ТЕСТ (суст или енантат, а накрая - пропионат) + ТРЕНБОЛОН (тритрен)
 
• Седмица 1: Стромба = 40 мг / на ден + Тест енантат= 500 мг / на седмица + Трен = 300 мг / седмица
• Седмица 2: Стромба = 40 мг / на ден + Тест енантат= 500 мг / на седмица + Трен = 300 мг / седмица
• Седмица 3: Стромба = 40 мг / на ден + Тест енантат= 500 мг / на седмица + Трен = 300 мг / седмица
• Седмица 4: Стромба = 40 мг / на ден + Тест енантат= 500 мг / на седмица + Трен = 300 мг / седмица
• Седмица 5: Стромба = 40 мг / на ден + Тест енантат= 500 мг / на седмица + Трен = 300 мг / седмица
• Седмица 6: Стромба = 40 мг / на ден + Тест енантат= 500 мг / на седмица + Трен = 300 мг / седмица
• Седмица 7: Стромба = 40 мг / на ден + Тест пропионат = 100 мг / на ден
• Седмица 8: Стромба = 40 мг / на ден + Тест пропионат = 100 мг / на ден
 
Ако целта Ви е изчистване, този курс може веднага да се адаптира към това, чрез премахване на много естери на тестостерон. При изчистването се използват препарати, които не водят до така наречената ароматизация ( това е леко видоизменяне на тестостерона в естроген). Такива са Стромба или Тренболон. Може да се използват и препарати скратки естери на тестостерон (уместна е употребата на тестостерон пропионат). Това се прави защото мускулите трябва да изглеждат чисти, а не „воднисти“. Трябва да напомним, че в периода на  покачване на мускулна маса ароматизацията е необходима, докато при изчистването тя само би пречила.  Като цяло е достатъчно да се отстрани тестостерон енантата (или друг дълго действащ тестостерон), за да се превърне курсът в курс за изчистване. Той би изглеждал по следния начин:
 
Шести КУРС "изчистване": СТАНАЗОЛОЛ + ТЕСТ ЕНАНТАТ + ТРЕНБОЛОН
 
• Седмица 1: Станаза = 40 мг / на ден + Тест енантат= 500 мг / на седмица + Трен = 300 мг / на седмица
• Седмица 2: Станаза = 40 мг / на ден + Тест енантат= 500 мг / на седмица + Трен = 300 мг / на седмица
• Седмица 3: Станаза = 40 мг / на ден + Тест енантат= 500 мг / на седмица + Трен = 300 мг / на седмица
• Седмица 4: Станаза = 40 мг / на ден + Тест енантат= 500 мг / на седмица + Трен = 300 мг / на седмица
• Седмица 5: Станаза = 40 мг / на ден + Тест пропионат = 100 мг / на ден + Трен = 300 мг / на седмица
• Седмица 6: Станаза = 40 мг / на ден + Тест пропионат = 100 мг / на ден + Трен = 300 мг / на седмица
• Седмица 7: Станаза = 40 мг / на ден +  Тест пропионат = 100 мг / на ден + Трен = 300 мг / на седмица
• Седмица 8: Станаза = 40 мг / на ден + Тест пропионат = 100 мг / на ден + Трен = 300 мг / на седмица
 
Сега няма да описвам в подробности професионалните курсове с използването на хормон на растежа и инсулин, тъй като тези хора, които могат да го използват, вече са наясно с всичко. А тези, които все още нямат необходимите знания в 99,99% от случаите все още не са готови за такива професионални схеми.
 

 Полезната тройка

Искам да привлека вниманието ви към три лекарства, за които вече сме говорили и ще говорим отново в края на материала. Става въпрос за ПРОВИРОН, ТАМОКСИФЕН, и HCG Pregnyl (гонадотропин). Всички тези лекарства ще бъдат необходими само ако вече имате странични ефекти, или може да получите такива от приема на анаболни стероиди. ПРОВИРОНЪТ блокира ароматизирането на стероидите в женски хормони. Т.е. за разлика от класическата антиестрогени (като тамоксифен) провиронът елиминира причината, а не последствията. Освен това, провиронът до някъде  може да унищожи и "ефектите" (блокира работата на вече съществуващите женски хормони) т.е. явява се още като анти-естроген. Добавете към това и забележителния факт, че провиронът работи като глобулина, който "свързва" тестостерона в кръвта. Това води до повишаване на концентрацията на последното. А за увеличаването на потентността и силната ерекция дори няма споменаваме. Това са едни хубави бонуси.
 

 Кога да използвате провирон?

Ако имате предразположение към ароматизация ( например имали сте така наречената „юношеска гинекомастия" в прехода към зряла възраст, или тялото Ви е крехко, или знаете от предишни курсове, че гръдните Ви жлези се подуват и втвърдяват), обикновено е достатъчно да взимате 50 мг (2 таблетки) от препарата на ден. При тежки курсове (които тук не са описани) може да се наложи  може да приемате по 100 мг (4 таблетки). Ако в курса има препарати, които водят до ароматизация (това е преди всичко тестостерон), то при наличие на предразположеност към този процес включете по време на целия курс (започвайки от втората седмица) 50 мг провирон. Ако нямате предразположеност, но искате да се презастраховате, трябва само да включите 25 мг (1 таблетка) дневно провирон.
Ако ефективността на процеса  значително намалява по средата на курса (след 4 седмици), това може да се дължи на "вредната" работа на глобулина, който свързва излишния тестостерон. Провиронът в този случай може значително да повиши ефективността на курса, защото той блокира свързващия глобулин. За да се подобрят нещата е достатъчно в продължение на една седмица (точно в средата на периода) да се приема провирон в доза от 50 мг (2 таблетки) дневно. Ако целта Ви е изчистване (за състезание или просто за себе си), провиронът в обичайна  доза от 50 мг (2 таблетки) може сериозно да стегне мускулите. Ето защо това лекарство се използва от спортистите при подготовката за състезания, а също и от американските актьори при подготовката забойни сцени или фотосесии.
Освен това, не забравяйте, че колкото по-малко излишен естроген (женски хормони) има във вашия организъм, толкова по-бързо ще се възстанови ендокринната Ви система след завършването на курса, и толкова по-малко мускулна маса ще загубите в края на процеса.
 
 Тамоксифен –това е класически антиестроген. Ако вече имате женски хормони в организма (в резултат на ароматизиране на тестостерона), то провиронът би бил слаб помощник. В този случай е необходимо да използвате тамоксифен, защото той се бори директно с последствията, ако те вече са на лице (гинекомастия, отлагане на мазнини от женски тип и т.н.). Сега няма надълго и нашироко да описвам всички предимства на тамоксифена. Нека разберем по-добре кога е нужно да се употребява. Съществуват два основни фактора. На първо място, както вече казах, тамоксифенът е необходим едва когато вече се е случило ароматизиране (чувствате втвърдяване под зърната) и трябва да се борите с това. В този случай, трябва да се вземат по 20-40 мг тамоксифен дневно. Това ще блокира рецептора на естрогена, и последният не ще бъде в състояние да вреди на тялото Ви. Но не трябва да използвате тамоксифен "просто така" (за профилактика), ако нямате проблеми. За тези цели е подходящ провиронът, а не тамоксифенът. Факт е, че тамоксифенът намалява производството на растежни фактори в черния дроб (по-специално основния IGF-1), като по този начин намалява ефективността на стероидния курс. Ето защо тамоксифен не се използва за превенция. Необходим е само ако имате вече странични ефекти. На второ място, по мое мнение тамоксифенът е  най-добрият препарат за СКТ (възстановяване производството на тестостерон след курса). Проведени са редица изследвания при които само 20 мг тамоксифен за 2 седмици увеличават наполовина производството на тестостерон (т.е., 50%). Това наистина е много. Освен това е много добре препаратът да се приема след края на курса, когато производството на тестостерон намалява. Необходимо е само да се разбере, че тамоксифенът започва да работи ефективно, не по-рано от момента, в който спрат да работят всички изкуствени хормони в организма. Т.е. ще трябва да изчакате напълно да спре действието на изкуствения тестостерон и едва след това да вземете тамоксифен за повишаване на естествените нива на хормона. Затова трябва да имате пред вид срока на „живот“ на изкуствените хормони.
 
Call