Първи стъпки в приема на анаболни стероиди

 

Начинаещите, които искат да използват химия се справят с това изключително трудно, тъй като препаратите са много. Освен това, всеки от тях може да бъде представен в няколко варианта (съществуват различни производители). Предполагам, че този материал се чете от обикновените хора (а не от опитни химици), така че съзнателно опростявам картината. Аз няма да разглеждам  всички анаболи (стероиди и други хормони), с които можете да се сдобиете. Тук ще разгледаме най-вървежните (т.е. най-добре работещите и доказани във времето). Анаболи - в най - широк смисъл, това са всички препарати, които спомагат за  растежа. Яйцата или изварата в това отношение също представляват анаболи, тъй като оказват положително въздействие върху азотния баланс в организма, т.е. насърчават анаболизма. В тесния смисъл на понятието, анаболните стероиди представляват забранени лекарства, водещи до анаболизъм (повишени мускулен растеж и сила). Най-често срещаното вярване е, че тези лекарства са само стероиди. Това не е така. Истината е, че анаболните стероиди са най-силният клас допинг, но далеч не са единствените. Лично аз ще подчертая пет основни групи допинг препарати. Съществуват,  между другото, и още групи, но те не са толкова важни, колкото тази "златна петорка":

1. Aнаболни стероиди

2. Хормон на растежа.

3. Инсулин

4. Такива, които блокират страничните ефекти (Провирон, ЧХГ Тамоксифен, Трибулис)

5.Препарати за изчистване (Тироиднихормони, кленбутерол, Денитрофенол, диуретици, и т.н.)

 

Анаболни стероиди – това са синтетични (изкуствени) аналози на мъжкия полов хормон тестостерон. Какво се крие зад страшното определение "анаболни стероиди"? Като цяло,  мъжки полови хормони. Вещества, които са много естествени за мъжкото тяло. Те са причина за развитието на вторични полови белези при мъжете, които отговарят за сексуалността, освен това стимулират растежа на мускулите чрез увеличаване на синтеза на протеин в тях. Последният процес се нарича анаболизъм и затова лекарствата, които водят до такова увеличение, често се наричат анаболи.

Една от групите анаболи се явяват именно анаболните стероиди. AC са синтезирани след войната, въпреки че успешни опити за трансплантация на полови жлези са били провеждани още в началото на миналия век. Това е водело  до подмладяване и подобряване на самочувствието на тези, които са участвали в подобни интервенции. Молекулата на половия хормон е леко видоизменена в лабораторията с цел повишаване на анаболните свойства (т.е., причиняване на ускорен синтез на протеини) и намаляване на аднрогенните свойства (тези, от които се развиват вторични полови белези) и в резултат на това от аднрогенните стероиди се появяват анаболните. Въпреки че, като цяло, всеки анаболен стероид носи в себе си освен анаболен индекс и андрогенен.

Тестостерон изпълнява множество важни функции в организма, като една от най-важните е формирането на мъжки характеристики, включително нарастване на мускулната маса! Хормонът се придвижва чрез  кръвта в цялото тяло и може да повлияе на неговата активност (в този случай, може да ускори синтеза на нови протеини в мускулните клетки). Тестостеронът се синтезира от холестерол (холестерол - андростендион, тестостерон) в тестисите при мъжете и яйчниците при жените.

При мъжете = 6-7 милиграма дневно

При жените = 1 милиграм на ден

Като цяло, в тялото ни съществуват много и различни хормони:

  • Пептидни хормони (BCAA) инсулин, хормон на растежа
  • Производни аминокиселини (деривати) адреналин, тирозин
  • Стероидни хормони, тестостерон, естрогени, кортиол, прогестини

Но ние сега ще разглеждаме само стероидните хормони. Или по-скоро изкуствените аналози на тестостерон, които се наричат ​​анаболни стероиди.

Съществуват много от тях, тъй като учените са направили различни модификации на оригиналната молекула на хормона. Някои модификации могат да бъдат ароматизирани (превърнати в женски хормони), докато други не могат. Някои образуват по-стабилни връзки с рецепторите, докато други – по-малко стабилни. В общи линии, различните стероиди имат някои отличителни особености. Но като цяло всички те повишават белтъчния синтез в клетките, тъй като наподобяват естествения тестостерон.

 Видове анаболни стероиди

Необходимо е да се разделят всички АС на няколко основни групи според определени характеристики. На първо място: орални препарати и такива, които се инжектират. Първите се поглъщат, а вторите се приемат чрез “убождане”. Веднага трябва да уточним  къде трябва да се направи убождането. Инжектират се интрамускулно в областта на задните части, делтата, или бедрата. Причината е, че на тези места има голям мускул с малко количество на кръвоносните съдове. Продължаваме напред. Стероидите често се разделятна две групи: анаболи и андрогени. Това разделение е доста условно, защото всеки стероид има и двете характеристики (на запад хората ги наричат ​​AAC, а не АС, както ние правим). Просто някои мъдри биохимици са намалили андрогенния компонент и са направили лекарството с по-силно изразен анаболен ефект. Андрогените имат повече странични ефекти от анаболите, но и ефектът от тях е по-голям. А най-важното е  че чистите анаболи соло (без андрогени) работят много по-слабо. Е, аз бих разделил всички ААС на такива, които могат да бъдат ароматизирани (превърнати в женски полови хормони), и такива, които не могат да бъдат ароматизирани (тренболон и станозолол).

Орални стероиди (17-алфа алкилирани)

Оралните стероиди действат много по-бързо и живеят по-кратков сравнение с тези, които се инжектират. Като цяло, важно е да се разбере, че естественият тестостерон има много кратък период на "живот". (само за няколко минути настъпва полуразпад, а час по-късно няма и следа от тестостерон в кръвта). Именно за да се удължи живота на хормона биохимиците са измислили 17-алфа алкилирането – това е когато интелигентните момчета в бели престилки добавят въглероден атом към молекула на лекарството на 17-та позиция и по този начин забавят метаболизма на веществото. В резултат периодът на полуразпадна стероида значително се увеличава (хормонът живее часове вместо  минути), а способността за свързване  с рецептора на андрогена, се намалява. 17 алфа-алкилирането се използва при оралните стероиди, защото в такава ситуация черният дроб няма време да неутрализира веществото и голяма част от хормона постъпва в кръвта. Недостатъкът е допълнителното токсично натоварване върху черния дроб.

 

Инжекционни стероиди - естерификация

Естерификацията е процесът на удължаване на живота на стероидите. Само в този случай става дума не за оралните, а за  инжекционните варианти. За целта на 17-та позиция хората в бели престилки свързват мастната киселина, за да се забави метаболизма на стероида. Тъй като последният е мастно разтворим, освобождаването от мястото на инжектиране и въвеждането в кръвта настъпва много бавно (в рамките на дни или седмици), и по този начин се създава постоянно ниво на активност на желания стероид. По време на освобождаването може да се свързват различни мастни киселини. Може да се включат пропионат, енантат, лаурат, деканоат, и т.н. Важно е да се разбере, че действащото вещество и неговата ефективност не се променят от това обвързване. Променя се само времето и скоростта на отделяне на хормона. Тестостерон пропионат = тестостерон енантат. Само първият ще започне да работи и умира много по-рано и по-бързо от втория. Променя се само времето.

Когато говорим за времето на ефективност на  инжекционните стероиди, трябва да разберем, че тук има два важни периода. Първият е, когато стероидът се освобождава от депото (мястото на инжектиране). Това обикновено отнема няколко дни. Ето защо, например, една инжекция нандролон деканоат започва да работи след не по-малко от три дни, а понякога дори и много по-късно.  Вторият период е продължителността на непосредствения полуразпад на стероида, след като вече е попаднал в кръвта. Тук сметката е наистина елементарна. Настъпва разпад на половина, а след това за същия период от време настъпва разпад на една четвърт, а след това на една осма, и т.н. (Всеки период - минус половината от предишната вещество). Ето защо  нивото на хормона в кръвта, когато се използват инжекционни стероиди обикновено се увеличава след всяка следваща инжекция. Просто към остатъка от предишната инжекция всеки път с новото убождане се добавя още от хормона. И ако говорим например за Дека, само след три седмици постоянна употреба ще се наблюдава максимално ниво на концентрация от препарата.

Добре Вие разбрахте, че инжекционните стероиди благодарение на естерификацията имат много по-голям период на полуразпад в сравнение с пероралните. Например нека да разгледаме препарат с по-ясно изразен анаболен ефект, какъвто е нандролонът. Свободният нандролон губи половината от своята жизненост за около половин – един час. На деканоата са му нужни за същото около на 6 дни, на фенилпропионата –около един ден, на нандролон лаурата – около 10 дни!

 

• Нандролон 30-40 минути

• Нандролон Фенилпропиенат - единден

• Нандролон деканоат - 6 дни

• Нандролон лаурат - 10 дни

 

Правилно управление на дългите естери

Най-често препаратите, които се инжектират имат дълъг експлоатационен живот. Именно това е тяхното предимство. Въпреки това е важно да се разберат някои нюанси в това отношение. Тъй като максималната концентрация се увеличава постепенно (от 2 до 4 седмици за Дека), а разбирасе курсът се ограничава до даден период от време (обикновено около 2 месеца), се получава голяма пролука в началото на нашата терапия и липсата на добра почивка след завършване на курса (част от хормона все още ще е в кръвообращението: не достатъчно за растеж на мускулите, но достатъчно, за да се забави възстановяването). Тук има няколко препоръки относно използването на дългите естери (дека, тестостерон енантат, тестостерон ципионат, сустанон, тритренболон и т.н ).

1. Използване на натоварване в началото на курса. Т.е започва се  с повишена доза, за да може по-бързо да се достигне работната (Ако работната доза е от 400 мг на седмица, в първите две седмици трябва да се приемат дози  от 600-800 мг, например).

2. Преминаване към края на курса на кратки естери, за да може почивката Ви да започне веднага след курса, вместо да чакате хормонът да спре да действа. (Ако сте решили да използвате  тест енантат по време на курса, то през последните две седмици трябва да преминете на тест пропионат).

3. Колкото по-често инжектирате дълъг естер, толкова по-добре. Така се избягват пиковете и спадовете. Ако използвате дека, например, е по-добре да се бодете не веднъж на 6-7 дни (както се препоръчва често), а да го правите най-малко два пъти в рамките на 6 дни. Всеки трети ден - инжектиране.

 

"Анаболи" и "андрогени" (тестостерон)

Разделянето на анаболи и андрогени е много условно. Например на запад такова разделяне няма изобщо и аз съм напълно съгласен с това. Всяко лекарство има своя основен полов хормон (хормон – майка) и затова има андрогенно действие (определя растежа на косата, тембъра на гласа, наличие на акне, растеж на костите и т.н.). Всъщност, когато андрогенната активност има за цел да увеличи силата и мускулната маса (осъществява се взаимодействие на андрогените с андрогенните рецепторите в мускулите), товасе нарича анаболизъм. Но когато същият андроген взаимодейства с фоликуларните или мастните рецептори в кожата, с рецепторите в костите, в простатата или в клетките на нервната система, ние говорим за андрогенни ефекти. Важно е да се разбере, че различните АС имат различна активност в различните тъкани. Най-често с мускулите са приятели, но например с рецепторите в кожата на главата не са. И, например, друг андроген – дихидротестостеронът взаимодействайки с рецепторите в скалпа и в простатата може да доведе до плешивост и увеличена простата. Всъщност страничните ефекти от използването на тестостеронса свързани именно с факта, че той  частично се превръща в ДГТ. Изглежда, че ДГТ трябва да се избягва? Но това не е така. ДГТ повишава ефекта от тестостерона, има и антиестрогенно действие, а това значително увеличава силовите показатели. Следователно, има редица анаболни стероиди - производни на "майката" дихидротестостерон: станозолол, местеролон, дростенолон, метенолон.

Аз не целя да Ви объркам тотално. Само запомнете: има лекарства, показващи активност предимно в мускулната тъкан, а има и препарати които имат по-висока  активност в други тъкани. Пряко или чрез превръщане в други активни вещества.

Честно казано, сега седя и се опитвам да съставя списък с имената на "анаболите" и "андрогените" и разбирам, че тази задача е пълна глупост! Всички продукти са много индивидуални. И повечето от тях могат да бъдат включени в условен списък с "анаболи", ако си затворим очите за "андрогенния" ефект на повишаване на либидото. Просто освен върху мускулите препаратите влияят и на други органи. Тренболонът, например, освен върху мускулите може да окаже влияние на простатата, а провиронът може да увеличи либидото.

Анаболи: нандролон (прогестагенно действие), треноболон (прогестагенно действие), но ретандролон, оксиметолон (прогестин), флуоксиместерон, оксандролон, станозолол (понижава нивото на голобулина, свързващ половите хормони, има антипрогестантно действие), Метенолон, туринабол (либидо), местеролон (повишава либидото, антиестрогеннно действие)

Андрогени: Всички като тестостерон, метилтестостерон, метандростенолон.

 

Производни на дихидротестостерон

Дростанолон

Болденон

Метенолон

Станозолол

 

Прогестерони

Има редица лекарства, които могат да бъдат превърнати в прогестерон. Тези лекарства заслужено се считат за много силни анаболи и често се използват.

Ето кои са те:

Нандролон

Треноболон

Оксиметолон

Проблемът е, че те причиняват същите промени, както и естрогенът (женски полов хормон) в организма на мъжете. По този начин, тъй като те не се явяват естрогени, използването на анти-естрогени в такава ситуация, е безполезно. Освен това, прогестеронът има способността да увеличава ефекта на естрогените и справянето с този проблем става много трудно.

 

Ключови анаболни стероиди в България

Добре, нека разгледаме основните стероиди, който сега са популярни в България:

 

ТЕСТОСТЕРОН - най-проучения клас лекарства, защото всичко започва с него. Той се синтезира в средата на миналия век. Всъщност повечето от съвременните стероиди са модифициран модел на тестостерон. Той има силно изразен анаболен и андрогенен ефект. Често се препоръчва по-голямата част от курса да е именно с тестостерон. Най-често се използва вариант за инжектиране (енантат, ципионат, пропионат) или смесици като сустанон или омнадрен. Тестостеронът е в основата! Това вещество се използва от всички професионалисти. Ако някой ми беше казал, че мога да използвам само едно лекарство, то със сигурност бих избрал  тестостерон. Той е с много висока способност за стабилизиране на андрогенния рецептор и по този начин силно и дълготрайно стимулира синтеза на протеини. Това е много добре за растежа на мускулите. Недостатъкът на това вещество е, че приприлагано обикновено в големи дози, може да се ароматизира (превръщане в женски полови хормони и от там да причини гинекомастия или отлагането на мазнини от женски тип). За да се блокира този процес обикновено се използва провирон. Но тук трябва да бъдем много внимателни, тъй като за да нарастват мускулите е необходима ароматизация. Проблемът е, че тя е необходима, но не трябва да е прекалена! Ако решите да опитате напълно да я блокирате със сигурност ще се намали и ефектът от приема на тестостерон. Ако решите да не я блокирате изобщо има риск от излишък на естроген и нежелани странични ефекти!

 Често използвани продукти:

Тестостерон Пропионат - Propiolic Gep

Тестостерон Енантат - Testoviron Bayer

Тестостерон Ципионат: Testex Malay Tiger

Изглежда разумно да се използва тестостерон в доза от 200-400 мг на седмица за начинаещи. При такава не особено висока доза, като правило, не е необходимо да се тревожите за силна ароматизация и може да не използвате провирон.

 

НАНДРОЛОНИ - През 1950 година от тестостерона изваждат метилова група в 19-та позиция. Така се получава препарат с по-мощни анаболни свойства и понижени андрогеннитакива. Своят минус препаратът получава поради възможността да се превърне в прогестерон. Той не се ароматизира, но може да предизвика нежелани реакции, свързани с естрогените (женски полови хормони). ДА, нандролонът няма да се ароматизира! Но той има прогестогенова дейност, т.е и без да настъпва ароматизация може да доведе до гинекомастия, и намалено либидо. Следователно нандролонът обикновено се използва с високи дози тестостерон. В допълнение, трябва да се разбере, че обичайната доза провирон няма да помогне за премахване на страничните ефекти от нандролона (защото няма ароматизиране). Въпреки това, при нандролона, както и при тестостерона е налице висока способност за стабилизиране на андрогенния рецептор (по-дълго и по-засилено синтезиране на протеини). Следователно, това лекарство е много добро за покачване на мускулната маса. Освен това, този препарат е с намален андрогенен компонент и повишен анаболен компонент. Сега разбирате защо това лекарство е толкова популярно сред спортистите. Нандролонът е разпространен под формата на инжекции. Класиките са  нандролон деканоат и нандролон фенилпропионат. Първият живее в организма в продължение на няколко седмици, а вторият – в продължение на няколко дни. Дозите за начинаещи са не повече от 200 мг на седмица. Лично аз съм опитвал това лекарство в доза от 250 мг на седмица и съм успявал да постигна резултати. Сега такава доза "не е на мода". Въпреки това е по-разумно да прилагате именно нея, отколкото да скачате директно на 400-600 мг. Можете да го направите, но освен растеж на мускулите ще получите и нежелани странични ефекти.

 Често използвани продукти:

Нандролон Деканоат: Decadurin GEP

Нандролон Деканоат: Decanol Malay Tiger

 

БОЛДЕНОН е друга модифицирана форма на тестостерон. Поради манипулация се превръща в препарат с ясно изразен анаболен ефект. Дълго време той е бил смятан за ветеринарен препарат и е бил инжектиран само на животни (от крави и коне до пилета). Болденонът се отличава с това, че увеличава апетита и че е необходимо да се прилага в големи количества. 300 мг на седмица определено са много малко. 500 ... 600 ... 800 мг е дозата, която спортистите най-често използват. Това може да бъде доста неудобно за начинаещите. Болденонът прилича много на нандролона (дека) що се касае до ефектите. Въпреки това, у него няма прогестогенна активност и не се ароматизира. Това е плюс, защото рискът от странични ефекти е по-малък. От друга страна препаратът не води до толкова голям мускулен растеж и може да увеличи апетита Ви. Ако сте готови за много инжекции и сте в състояние да ограничите апетита си, то това лекарство ще Ви помогне да се изчистите (за да запазите мускулите).

 Често използвани продукти:

Болденон: Boldebolic GEP

Болденон: Boldenone Malay Tiger

 

ТРЕНБОЛОН дълго време е бил известен като параболан. Химически той е много подобен на нандролона, но има коренно различно действие. Този стероид стабилизира андрогенния рецептор. Този стероид също не се ароматизира. Въпреки това, само по себе си той е способен да показва прогестогенна активност. По мое мнение значимостта на това лекарство не е достатъчно добре оценена до сега. Той е много силен и предизвиква увеличаване на чистата мускулна маса и силата. Недостатъци: Прогестант, кашлица, недобро влияние върху бъбреците, висока цена. По време на употреба, трябва да се пие много вода (урината потъмнява забележимо).

 Често използвани продукти:

Тренболон Енантат: Trenoid GEP

Тренболон Ацетат: Trenacetat Malay Tiger

Това лекарство не е подходящо за първи или втори курс. Трен –това е допинг за професионална употреба. Дозировка: 250 мг на всеки 5 дни.

 

ВИНСТРОЛ (перорална версия : стромба) – този стероид дълго време е бил неоткриваем при провеждане на допинг проби на олимпийците и това се дължи на допълнителното свързване с два водородни атома. Винстролът е силен анаболен препарат, който увеличава мускулната маса и работи като антипрогестант (т.е. това добре се комбинира с Дека или Трен). Въпреки това той дехидратира ставната капсула. Друга отличителна черта на оралната форма (станозолол) е, че намалява количеството на глобулин в кръвта и по този начин повишава възвръщаемостта на всички андрогени  при провеждането на дълги курсове. Това е плюс. От друга страна, станозололът много леко стабилизира андрогенния рецептор и поради тази причина не се наблюдава голям растеж на мускулите. Това е минус.

 Често използвани продукти:

Инжекционен станозолол: Stanozolic GEP

Инжекционен станозолол: Winstrol Malay Tiger

Най-големият недостатък е необходимостта от по-чести инжекции. Обикновено в една ампула има 50 мг Винстроли трябва да се прилага инжекционно всеки ден по време на целия курс. Т.е. средната доза е 50 мг на ден (независимо дали на инжекции или на таблетки).

 

МЕТАН (Метандростеналон) - може би това е най-известният стероид в света. А това само по себе си не е никак  лоша препоръка. Често чувам коментари по повод "чистата" или "тежката" химия. Всичко това е много условно, приятели. Метанът е модифициран тестостерон, както и дека например. Просто поради модификациите метанът има уникално въздействие върху тъканите. Метанът може да бъде отнесен и към анаболите и към андрогените. В това именно е неговата сила, както и неговата слабост. Най-често тези, които започват стероидни курсове използват първо метан.

 Често използвани продукти:

Метандростенолон: Metaxon Malay Tiger

Инжекционен метан: Dianabolic GEP

До този момент не можем да обясним високата ефективност на метана. В края на краищата той не стабилизира добре рецепторите .... но защо е толкова ефективен?. Смята се, че препаратът взаимодейства със "свързващия" глобулин, така че остава активен, за разлика от други стероиди. Метанът може да доведе до гинекомастия и задържане на вода в организма. От друга страна, това повишава нивото на допамин в организма и по този начин се ускорява изгарянето на мазнините. Ето едно забавно противоречие. В допълнение, той  много добре стимулира производството на фосфати и гликоген (енергия). По принцип, ако лекарството не е под номер "едно" в културизма, то със сигурност е в челната тройка на най-употребяваните препарати.

Дозировката за начинаещи е 30 мг на ден. Т.е. 6 таблетки от по 5 мг или 3 таблетки по 10 мг таблетки (сутрин, обед, вечер).

 

ОКСИМЕТАНОЛ (Анаполон 50). Почти екзотичен препарат (рядко се използва). Това е най-мощният перорален стероид в света (така казват най-опитните). Най-често пишат, че това е "андроген". Въпреки това, аз съм срещал само информация относно въздействието му върху мускулите, но не и върху други тъкани. Така че бих казал, че това е най-мощният орален анаболен препарат. Пероралната версия е в доза от  50 мг !!!! На таблетка. Това е много. Затова често спортистите започват  с половин таблетка и  постепенно увеличават  дозата до 2-3 таблетки.

 Често използвани продукти:

Анадрол - Анаполон: Oxyndrol Malay Tiger

По мое мнение този стероид е силно надценен. Той не е толкова силен, колкото го описват. И със сигурност не е подходящ за начинаещи.

 

ОКСАНДРАЛОН (Анавар). Екзотика - орален стероид, който не се ароматизирапри каквато и да е доза. Често за медицински цели го изписват на деца и жени. Ефектът от използването му ехмм ... да кажем, леко анаболен. Препаратът е наистина слаб, но все пак не всички искат веднага да вадят тежката артилерия. Един от най-често използваните препарати от жени дори и от деца с проблеми. Хубавият анавар е един от най-търсените продукти из цялата бодибилдинг общност от начинаещи до професионалисти.

 Често използвани продукти:

Оксандролон - Oxandrolic GEP

Оксандролон - Oxandrolone Esto Pharma

 

 

ТУРИНАБОЛ.  Екзотика - Оралната форма на стероида е била много популярна в миналото сред спортистите поради неговата усвояемост (метаболитите бързо напускат тялото). Стероидът е много подобен на метана по своята химическа структура, но е малко податлив на ароматизиране. Затова докато го използвате резултатите няма да са много очевидни, но пък след курса препаратът ще остане задълго в организма Ви (най-вероятно). Да не забравяме че туринабоа е синтезиран единствено и само за спортисти!

 Често използвани продукти:

Туринабол - Turinox Malay Tiger

Туринабол - Turinover Vermodje

 

СКТ: След курсова терапия (Провирон, ЧХГ Тамоксифен, Трибулис)

Една от основните негативни характеристики на използването на АС е  потискането на  собственото  естествено производство на полови хормони.

Това се дължи на инхибиране или активиране на "връзката" хипоталамус-хипофизна жлеза-тестиси  в зависимост количеството хормони в тялото. Регулацията се осъществява на принципа на "плюс - минус взаимодействие", т.е. ако хормоните (естествени или изкуствени) са много, хипоталамусът намалява количеството естествен тестостерон, което тестисите произвеждат,  а ако хормонът ес понижени нива, обратното е вярно (увеличава се интензивността на производство на тестостерон). По този начин използването на стероиди води до намалено производство на естествени полови хормони.

С това може и трябва да се борите както по време на курса, така и след приключването му (целта е да се възстанови ендокринна система възможно най-бързо). За това също има подходящи лекарства. Те са достатъчно много и тук ще изброим само най-основните.

ПРОВИРОН (мастеролон) - в действителност това еандроген в орална форма. Този препарат не потиска естественото производство на тестостерон и няма анаболен ефект. Защо тогава го употребяват? Много е просто. Има две причини. Първо, провиронът блокира процеса на  ароматизиране на стероидите (преобразуването им в женски полови хормони). Второ: Провиронът значително повишава либидото.

ЧХГ - човешки гонадотропини . Те предизвикват тестисите  да произвеждат свой собствен тестостерон, ако по време на курса процесът спре. Въпреки това цялата свръзка не се възстановява напълно (само връзката ЧХГ-тестиси) и затова лекарството трябва да се приема по време на курса, както и в края му, но не и след това!

Тамоксифен - анти-естроген, който помага на организма да се бори с увеличенотоколичество естроген по време на курса. Реално тамоксифенът не прави нищо със самите естрогени. Той просто влияе върху рецепторите и предотвратява свързването на естрогена с тях. Но най-важното предимство на лекарството не е в това. Най-важното нещо е, че ако приемате тамоксифен след стероидния курс (когато няма изкуствени хормони в кръвта, а естественият тестостерон е с ниско ниво), той е много ефективен при възстановяването на естествения полов хормон. По мое мнение, препаратът е много недооценен в спортната общност. Тамоксифенът  е номер едно, когато става дума за след курсова терапия.

ТРИБУЛИС - смята се, че той кара хипоталамусът да произвежда необходимите хормони за стимулиране на хипофизната жлеза, така че тя от своя страна да произвежда собствени гонадотропини и тестостерон. По този начинсе възстановява връзкатахипоталамус - хипофиза - тестиси. Въпреки това по мое мнение, ефективността на Трибулисaе силно преувел

Call