Ед Корни - биография, тренировки и стероиди

Една легенда - "Принцът от Хавай".


Ед Корни е бивш професионален културист, един от ветераните на този спорт. Той започва кариерата си в края на шейсетте години на ХХ век, като тогава е неопитен любител, но я завършва в края на деветдесетте години, превръщайки се в истински професионалист. Той  е на високо състезателно ниво в продължение на 30 години.

Най-значимите му постижения в областта на спорта, според собствените му думи, а и според тези на експертите са спечелването на  "Мистър Америка", "Мистър САЩ" и "Мистър Вселена" през '72 година.


Ед Корни също така печели в Мастърс Олимпия 94-95, когато е вече 61-62 годишен "дядо". На тази възраст повечето от бившите му конкуренти вече са забравили какво е тренировка, да не говорим за участия в професионални конкурси.

 

Ед Корни пълна биография

Ед Корни (на английски името му е Ed Corney; а понякога го изписват Еауард Корни, което е грешно) е роден на 9 ноември 1933 г. Бъдещият културист се ражда в Хавай. В онези години, за разлика от настоящето, мястото не е толкова известен курорт и не може да се похвали с добре развита спортна инфраструктура.

Ед Корни се интересува от спорт още от детските си години. Подобно на повечето момчета на неговата възраст той е по-заинтересован от игрални дисциплини като бейзбол и американски футбол, както и плуване, гребане и бойни изкуства.

С тежките спортове бъдещият атлет започва да се занимава след пубертета, след като се премества да живее в САЩ (през 1950 г., Корни се мести в Калифорния в търсене на по-добър живот). С културизма го запознава Милард Уилямс. Благодарение на него у Ед се заражда страстта към тренировките с тежести.


Първата победа на Ед Корни на турнир се случва през 1967 година. Тогава той печели "Г-н Фремонт" за любители. И през следващата година, спортистът добавя в сметката си още 3 награди: печели конкурса "Сърцето на Калифорния", "Г-н Северна Калифорния" и "Г-н Голдън Уест" -  също за любители.


Кариерата на Ед Корни в културизма не свършва дотук. Той  бавно, но сигурно се приближава към мечтата си - да стане професионален културист. По пътя успява да се пребори с конкуренцията в такива престижни любителски състезания като "Айрън Мен" (1970), "Г-н Калифорния" (1971), "Мистър САЩ" (1971), "Мистър Америка" (1972), "Мистър Вселена" (1972) "Мистър свят" (1973), "Мистър Интернешенъл" (1974) и много други.


Заветният професионален статус (от бодибилдинг организацията IFBB ) на културист Ед Корниполучава на 41 години. И веднага показва на какво е способен: през 1975 година той се класира на 2-ро място на състезанието "Мистър Олимпия". Това се случва въпреки факта, че конкурентите му са средно с 10-20 години по-млади от него.


В последствие на  "Мистър Олимпия" Ед Корни  показва доста добри резултати: от 1975 до 1980 никога не се класира под 10-то място (през 81-83 година също се състезава, но не толкова успешно – 11-ти, 13-ти и 14-ти съответно).


През 1984 г., Ед Корни спирада участва в първенства по културизъм, смятайки, че това се налага поради натрупаната умора. Всъщност, резултатите от последните два или три сезона (80-83) не са никак добри в сравнение с постиженията му от средата или в края на седемдесетте години. Но това не е краят на спортната му кариера.

Ед се завръща към състезанията след 10 години пауза.
От 1994 до 1997 година Корни участва главно в състезанията "Мастърс Олимпия", като два пъти печели в категорията за ветерани над 60 годишна възраст. Последното му състезание е "Арнолд Класик Мастърс 1998" (не заема най-високото стъпало, но почетното 10-то място е негово).

Независимо от това, че е в така наречената „пенсионна възраст“, той блести с впечатляваща физическа форма.


Днес, Ед Корни е известен като един от грандовете на "Златния век" на културизма. С него искат дасе сравняват много начинаещи културисти. Дори на 83 години той все още не е скъсал връзката си с тежките спортове. На тези години тялото не позволява напълно да се провеждат тренировки, но ветеранът  все още може да дава интервюта, да организира семинари и да участва в конференции.

 

Ед Корни: спечелени титли

На върха на състезателната си форма Ед Корни не е огромен според съвременните стандарти, но за периода седемдесетте и осемдесетте години на миналия век антропометричните му данни са впечатляващи:

Височина - 170 см;
Състезателно тегло - 88 кг;
Бицепс - 46 см;
Гърди - 112 см;
Талия - 76 см;
Бедро - 61 см;
Пищяли - 42 сантиметра.
С подобна физическа форма Ед Корни успява да спечели награди на много състезания по културизъм и гран при през 60-те-90-те години:

Mr. Northern California 1968 (AAU) - 1-во място;
Mr. Western America 1969 (AAU)  - 1-во място;
Iron Man 1970 (AAU) - 1-во;
Mr. America 1971 (IFBB) (IFBB) - 1-во място в категориянисък ръст;
Mr California 1971 (AAU) - 1-во място в категория "най-мускулест" и абсолютна категория;
Mr USA 1971 (IFBB) - 1-во място в категория нисък ръст и абсолютна категория;
Mr. America 1972 (IFBB) - 1-во място в категория нисък ръст и абсолютна категория;
Mr. International 1972 (IFBB) - 1-во място в категория нисък ръст;
Mr. Universe 1972 (IFBB) – първо място в категория среден ръст и абсолютна категория
Mr. World 1973 (IFBB) - 1-во място в категория среден  ръст;
Mr. International 1974 (IFBB) - 1-во място в категорията нисък ръст
Mr. World 1974 (IFBB) - 1-во място в категория нисък ръст
Olympia Masters 1994 (IFBB) - 1-во място в категория Masters 60+;
Олимпия Masters 1995 (IFBB) - 1-во място в категория Masters 60+.


Можете да чуете за Корни като един от най-големите майстори на позирането, тъй като той, заедно с "колеги" през ХХ век поставят основите на задължителните и доброволните програми за културистите. През 2004 г. за своите заслуги Ед е записан в "Залата на славата на културизма" (IFBB), което показва високото му майсторско ниво.


Друга стъпка към изкачването по стълбата на славата на една от легендите в света на бодибилдинга е началото на снимките на филма "Pumping Iron". Културистът Ед Корни е една от звездите на този документален филм, заедно с Роби Робинсън, Арнолд Шварценегер, Лу Фериньо и Франко Коломбо.


Освен това спортистът участва в други документални филми, посветени на тежките спортове, а именно: "Raw Iron - създаването на „Pumping Iron", "Защо тренираме“, "Завръщането" и "Арнолд Шварценегер“. пълна промяна - пътят към Мистър Олимпия"

 

Ед Корни: професионални тренировки

Ед Корни в тренировките си винаги е бил консервативен спортист. Кариерата му се развива в "Златния век" на културизма и не е изненадващо, че той е привърженик на класическите методи за тренировки, изпитани от времето.


В най-добрите си години Ед Корни може да си позволи да тренира във фитнес зала 6 дни в седмицата, като има следната програма за тренировки:

В понеделник - тренировка с приоритет гърди, рамене, предмишници и бицепси, коремна преса;
Вторник - тренировка с приоритет крака, прасци, гръб, трицепс и коремна преса;
В сряда - тренировка с приоритет  гърди, рамене, предмишници и бицепси, коремна преса;
В четвъртък - тренировка с приоритет крака, прасци, гръб, трицепс и коремна преса;
В петък - тренировка с приоритет гърди, рамене, предмишници и бицепси, коремна преса;
В събота - тренировка с приоритет крака, прасци, гръб, трицепс и коремна преса;
Неделя - почивка (възможно е кратко кардио).

 

Тренировките на Ед Корни обикновено са разделени на принципа работа за горната и работа за долната част на тялото съответно в нечетни и четни дни и включват упражнения най-малко за една голяма и една малка мускулни групи, които са анатомично и физиологично свързани помежду си. Преди основната тренировка Ед прави кратка кардио сесия - средно от 15 до 45 минути (според нуждите).

Хранителната програма на Ед Корни също е доста консервативна. Той ежедневно приема до 200 грама протеин и 150 грама въглехидрати. Неговата диета се основава главно на консумацията на прости протеини, сложни въглехидрати и зелени зеленчуци.


Важно е да се разбере, че когато се подготвя за състезание, схемата на хранене и тренировки на Корни е модернизирана. Напримерщо се отнася до упражненията, атлетът преминава към работа за изоставащите мускулни групи, а от диетата си напълно изключва въглехидратите.


Не може да се каже, че през 1999 г., Ед Корни е принуден да остави тренировките и да се съсредоточи върху собственото си здраве. Той претърпява операция на рамото, в резултат на което получава инфаркт на миокарда. За известно време Ед дори е в кома и се събужда чак след няколко месеца, като тогава не може да ходи.

Въпреки това, Корни не се отказва и след дълга рехабилитация, се завръща към спортния начин на живот. Това се случва една година след официалния край на кариерата му в културизма.

 

Ед Корни: спортен допинг и анаболни стероиди

Ед Корни признава, че, подобно на много от неговите "колеги," използва допинг, за да остане конкурентоспособен. Първата среща на атлета със спортната фармакология се случва след като той вече е станал опитен културист, а когато е още любител не използва ААС, диуретици и друга "химия".


Ед Корни изучава действието на стероидите чрез собствения си опит. В наши дни вече може да се намерят дори и книги за различни фармакологични комбинации, но през 70-80 години на 20 век, няма нито интернет, нито профилирана литература, от която спортистите да черпят информация. Поради тази причина повечето атлети от „златния век на културизма“ приемат едни и същи препарати приблизително по едни и същи схеми.


В едно интервю, Ед Корни казва, че не е готов да отговори на всичко, но знае, че най-малко половината от атлетите, които познава преди състезание прибягват до използването на стероиди: "В сравнение с модерния бодибилдинг, ние използвахме по-ниски дози и провеждахме по-кратки цикли." Тогава никой не можеше и да си помисли да поставя 500 мг тестостерон на ден в продължение на дълго време.


Друг е  въпросът какви конкретно анаболни стероиди използвани Ед Корни. Най-вероятно е употребявал получилите популярност дори  в средата на миналия век, но все още имащи добър ефект  активни вещества като тестостерон ципионат, метандиенон, нандролон деканоат, болденон андициленат, примоболан и станозолол. В края на краищата върху тях са базирани стероидните курсове на много от победителите в "Мистър Вселена" и "Мистър Олимпия".


Ед Корни не дава конкретен отговор на този въпрос, тъй като не желае да насърчава използването на стероиди. Дали ще използвате или не спортна фармакология е въпрос на личен избор. Но ако решите да прибегнете до нея трябва да изберете най-добрите продукти. Между другото, такъв широк спектър от добавки можете да намерите в Anabol.bg. В нашия онлайн магазин осигуряваме висококачествено обслужване на всичките си клиенти.

 

  • Ед Корни - биография, тренировки и стероиди