банер стероиди

Бойер Ко - биография, тренировки и стероиди

Качено от в Полезно на Jul 30, 2017 . 0 Коментари.

Един легендарен културист от златният век

Бойер Ко е легендарен културист, който първо се състезава като любител, а в последствие след края на 60-те години до средата на 90-те години като професионален спортист.

Като културист е известно, че печели престижни турнири като "Mr. International " и "Mr. Universe", а също така печели множество награди Гран При, включително на състезания в Уелс, Белгия и Канада.

 

Културистът Бойер Ко

Бойер Ко е един от най-видните представители на "Златния век" на културизма. Кариерата му се развива в продължение на четири десетилетия - от ерата на естетика, през вкарването на железата в спорта от Франк Зейн, до ерата на чудовища, чието начало се поставя от Дориан Ятсом.

Както и през 60-70 години, през периода 80-90-те години спортистът се състезавана едно ниво с най-добрите от най-добрите културисти в света.

 

Бойер Ко: биография 

Бойер Ко (името му от английски език понякога неправилно се превежда като Koй) е роден на 18 август 1946година. Бъдещият спортист се ражда в Лейк Чарлз (Луизиана, САЩ). Това е сравнително малък град в южната част на страната: в района, който според експерти е с площ не повече от 120 квадратни километра, броят на жителите е 77 хиляди души. Подобно на четиридесетте години,  и днес този град не може да се похвали с богата спортна инфраструктура.


Бойер Ко се занимава със спорт още от дете и при това културизмът  е едно от първите му увлечения. За разлика от повечето момчета на неговата възраст по време на юношеството Бойер се интересувае не толкова от игрални дисциплина, колко от тренировките с тежести.

Това не е случайно: когато детето е на 5 години, го намират в дома му със списание, посветено на тежките спортове. Въпреки че по онова време Ко все още не може да чете той гледа поместените  снимки с възхищение, намирайки прилика между професионалните спортисти и героите от неговите комикси.

Може да се каже, че кариерата на Ко в бодибилдинга започва, когато той е само на 12 години. Именно на тази възраст той получава и първите си тренировъчни инструменти, а именно щанга и гири.
Наистина, Бойер е роден в семейство на спортисти, така че страстта му към тези дейности е наследствена.

Баща му и чичо му имали някакви резултати в любителския бокс и с удоволствие играели американски футбол. Културистът описва чичо си по следния начин: "Той е изключително талантлив спортист. Има най-симетричното тяло, което някога съм виждал."


Когато става на 15 години Бойер Ко започва сериозно да се замисля за състезателна кариера. Приблизително по същото време за пръв път вижда снимка на Стив Рийвс, и за да види сесия от филма  "Подвизите на Херкулес" извървява пеша 10 км до следващия град. Оттогава човекът не се разделя с щангата, надявайки се един ден да бъде като своя идол.


На 18 години, тъй като  е загрижен за собственото си бъдеще Бойер отива да учи в колеж в Лафайет. Пред него стои нелеката задача да си намери тренировъчна зала, за да продължи тренировките си. За щастие, в близост се намирала "Gym Red Lerrile е", която е собственост на известния Ред Лари (известен като победител в "Мистър Америка").

Лари прави невероятно впечатление на младия културист. Под наблюдението на опитен наставник Бойер започва да взема участие не само в любителски, а и в професионални турнири.


Първото състезание на  Бойер Ко сред възрастните е когато той е на 19 години: състезава се в „Мистър Америка“, където се класира на второ място. На 20 години прави повторен опит да стане носител на приза на престижния конкурс.

 

След силния триумф Ко става изключително самоуверен – поставя си за цел да победи в най-популярните бодибилдинг турнири. През различни години спечелва титли в състезанията "Mr. International" и "Mr. Universe" и на няколко пъти взима награди (няколко втори и трети места в категория средно тегло) в конкурса" мистър Олимпия ".

 

Бойер Ко – спечелени титли

За 30-те години състезания Бойер Ко спечелва награди в повече от 15 професионални и 10 любителски турнири. Сезонът през 1981 година се оказва един от най-успешните в кариерата на културиста.Тогава той спечелва 7 състезания: спечелва  "Голямата награда на Уелс", "Голямата награда на Масачузетс", "Голяма награда на Белгия", "Гран при на Канада" "Grand Prix World Cup", "World Cup Professional" и "World Grand Prix".

 

В конкурса "Мистър Олимпия" Бойер взема участие 11 пъти, но никога не се покачва над четвърто място в общата категория.

 

Тук са само някои от постиженията на спортиста:

Първо място в “най-мускулест” и обща категория на Mr. Texas 1965 (AAU);
Първо място на Teen Mr. America 1966 (AAU);
Първо място на Junior Mr. USA 1968 (AAU);
Първо място на Junior Mr. America 1969 (AAU);
Първо място в “най-мускулест” и обща категория на Mr. America 1969 (AAU);
Първо място в  категория “среден ръст” и обща категория на Mr. Universe 1969 (NABBA);
Първо място в “среден ръст” и обща категория на Mr. International 1971 (IFBB);
Първо място на World Championships 1971 (WBBG);
Първо място на World Championships 1972 (WBBG);
Първо място в категория “нисък ръст” и обща категория на Mr. Universe – Pro 1973 (NABBA);
Първо място на World Championships 1973 (WBBG);
Първо място на Mr. World 1974 (WBBG);
Първо място на World Championships 1974 (WBBG);
Първо място в категория “нисък ръст” и обща категория на Mr. Universe – Pro 1975 (NABBA);
Първо място на Mr. Universe – Pro 1975 (PBBA);
Първо място на World Championships 1975 (WBBG);
Първо място на Canada Pro Cup 1981 (IFBB);
Първо място на Grand Prix Belgium 1981 (IFBB);
Първо място на Grand Prix Massachusetts 1981 (IFBB);
Първо място на Grand Prix Wales 1981 (IFBB);
Първо място на Grand Prix World Cup 1981 (IFBB);
Първо място на Professional World Cup 1981 (IFBB);
Първо място на World Grand Prix 1981 (IFBB).


В едно интервю, културистът Бойер Ко признава, че аматьорските и професионалните състезания за него са само начин за измерване на напредъка.

Той никога не се разстройва заради поражение и не обръща внимание на критики от страна на съдиите, защото вярва, че културизмът е субективен спорт: "Ако трябва да бъда пределно честен, не ме интересува какво мисли многоуважаваното жури. Ако ме поставят на 1-во място - добре, ако не - не се притеснявам. Тези момчета не знаят какво искат. Те не са на сцената, не тренират по 5-6 дни в седмицата и през цялата година не се придържат към диета."


Важно е да се спомене, че Бойер Ко е не само отличен с награди спортист, но и успешен бизнесмен. Той е собственик на магазин за спортни храни и фитнес зала в Ню Орлиънс, а също така действа като автор на фитнес програма на ESPN (основна кабелна телевизия в САЩ), като се фокусира както върху традиционните така и върху екстремните спортове.

В допълнение, Бойер, заедно с брата на своята съпруга се занимава с ексклузивни застраховки на редки автомобили и когато партньорът му напуска този свят, той остава сам управител на фирмата.

 

Бойер Ко: професионални тренировки

Програмата за тренировки на Бойер заслужава внимателно разглеждане. Това е така, защото преди половин век, когато той започва да се занимава с културизъм принципите му на трениране са като тези, които се използват в последните 10-20 години.

Ko не е консервативен и се опитва да експериментира, тъй като разбира, че в този нов спорт като културизма няма само  една вярна методика.


Така тренировките на Бойер Ко не преминават в един и същ ред през определен период от време. Според него, това е грешна тактика, към която по неизвестни причини се придържат много от легендите на културизма: "всеки ден може да се провеждат тренировки в залана възраст 18-25 години, докато организмът е все още млад, силата не е границата, и работата се извършва с умерено тегло”.

В по-късните етапи натоварванията стават толкова екстремни, че след 4-5 дни тренировки човек чувства психическо и физическо изтощение, дори ако упражненията се ограничат до натоварването само на една-две мускулни групи. За да се постигне най-силно изразен релеф и сила и за да се постига напредък е необходим поне един ден почивка.“

Също така, Бойер Ко, за разлика от повечето състезатели в "Златния век" на културизма провежда тренировки за "цялото тяло" 2-3 пъти в седмицата. Един ден, той казва следното: „може ли нормално да се напомпват краката с клякания по три пъти седмично? Тези, които смятат, че това е пълна  глупост, в момента не могат да се състезават.

Те са напълно изчерпали ума и тялото си. Мускулите се нуждаят от периодична почивка. Вероятно до такова заключение Ко достига под влиянието на Майк Менцер, с който са били близки приятели. Той, както и Бойър, никога не е бил привърженик на тренировките за цялото тяло.


При изпълнението на упражнения Бойер Ко подчертава негативната фаза на движението, но не в общоприетия смисъл на думата, за много от нас, а по свой начин: в края на сесията той прави няколко лъжливи повторения като умишлено акцентира върху негативното отпускане. Това е само една от многото тайни на великите спортисти, които той споделя в интервюто си.

 

Бойер Ко, дори и днес, продължава да се занимава със спорт. Въпреки старостта, той не е скъсал връзката с любимия си културизъм. Както се шегуват с него съперниците му, и на 70 години той е способен да даде преднина на някой младок.

 

Бойер Ко: Забранени вещества

Бойер Ко завършва кариерата си преди да станат модерни пептидните хормони и особено генния допинг. Затова е логично да се предположи, че  неговата "фармакологична диета" се състои главно от класическите стероидни цикли, като тестостерон ципионат, нандролон деканоат, стромба и тестостерон пропионат.


Днес културистът има много фенове по целия свят, които вярват, че ако той е използвал забранени вещества, то е само като експеримент, и през повечето време остава "естествен". Скептиците поддържат противоположната гледна точка. По тяхно мнение, културистите започват да употребяват спортен допинг още през седемдесетте години.


Дали Бойер Ко се е опитвал или не да използва анаболни стероиди в действителност не е толкова важно. Това не намалява неговата обоснованост. Легендарният спортист остава пример за голям брой начинаещи. През 2007 г. името му е увековечено в бодибилдинг Залата на славата на IFBB, заедно с такива гиганти като Лари Скот, Дориан Йейтс, Лу Фериньо, Франк Зейн и Арнолд Шварценегер.


В чуждестранните специализирани сайтове могат да се открият много спорове относно Бойер, но това не влияе на неговата репутация. Ние не препоръчваме да вярвате безрезервно на феновете на Ко, нито на тези, които го мразят, защото конкретна информация (получена от него или от неговите най-близки хора), която да потвърди думите на единия или другия, не е имало и няма да има.

 

Етикети: бойер ко, бойер ко биография, бойер ко стероидиПоследна промяна: Sep 09, 2020

Коментари

Оставете коментар

Оставете отговор

*Име:
*E-mail: (Не е публикувана)
   Сайт: (Адреса на сайта с http://)
*Коментар:
Call