Виктор Мартинес - биография, тренировки и стероиди

"Доминиканският Доминатор"

Виктор Мартинес е професионален културист от Доминиканската република.Той се състезава на много високо ниво от 1997 г. насам. Атлетът участва в множество турнири, а в биографията му съществуват случки , като наказание с лишаване от свобода и травма на коляното, която почти му коства кариерата на културист.

Едно от най-значителните постижения на културиста е 1-во място в "Арнолд Класик 2007", където се състезава с много известни спортисти, включително и Декстър Джаксън и Фил Хийт.


Виктор Мартинес (на английски - Victor Martinez) е роден на 28 юли 1973. Бъдещият спортист се ражда в град Сан Франциско де Макорис (Доминиканска република). Това е третият по големина и брой на населението град на страната. Все пак, въпреки значимостта си, селището никога не може да се похвали с развита спортна инфраструктура.


Виктор Мартинес се интересува от спорт от ранна възраст. Подобно на повечето момчета, в детството си, той  преди всичко се интересуват от игрални дисциплини, включително бейзбол, баскетбол и футбол, а от тежести започва да се вълнува по-късно, след излизането от пубертета.


Виктор Мартинес биография

Интересен е фактът, че Виктор Мартинес започва да се занимава с културизъм по препоръка на Стефан Дикерсон. Той е този, който предлага на доминиканеца да започне да се занимава именно с този спорт.


Първите си стъпки към успеха Виктор прави след като се премества в САЩ, където учи в училище в Ню Йорк. След това във Вашингтон Мартинес изучава специалност "история на изкуството и бизнеса". Но дори и след успешно завършване на тези образователни институции му се налага да се справя с трудностите на всекидневния живот в латино-американското гето, което по престъпност неотстъпва на афро-американското такова.


За да се измъкне от тази среда, културистът Виктор Мартинес започва да тренира по-усилено от всякога. В продължение на няколко години той посещава местен фитнес клуб, а до края на деветдесетте години постига изключителна физическа форма, която му осигурява и първата победа: той спечелва състезанието за любители “New York Metro Championships” (NPC).


Задачата да стане професионален спортист Мартинес изпълнява през 2001 година: след триумфа в “Nationals 2000” (NPC)  той получава престижната професионална карта на IFBB.


Кариерата на Виктор Мартинес в културизма никога не е вървяла съвсем гладко, като и на професионалната сцена не започва представянето си отлично. В началото на шампионата IFBB –„Нощта на шампионите“, той се срива, като заема 8-мо място. Събитието обаче не изкарва Виктор извън релсите, а напротив - той решава да се постарае още повече. История знае много случаи, в които атлети, които бързо стават известни залязват със същата скорост.


Мартинес, за разлика от тях, бавно, но сигурноподобрява собствените си мускули, като постепенно си проправя път сред топ бодибилдърите.


Първата победа на Виктор Мартинес на професионално ниво се случва един сезон по-късно. След това наградите му започват да се трупат: 2003 - 1-во място в "Нощта на шампионите", 1-во място в "Шоу професионална сила"; 2005- 3-то място в "Ню Йорк Pro"; 2006 - 3-то място в "Арнолд Класик" и "Мистър Олимпия"; 2007 г. - 1-во място в "Арнолд Класик" и 2-ро място в "Мистър Олимпия"; 2009 г. - 2-ро място в "Арнолд Класик"; и така нататък.

В наши дни Мартинес до известна степен забавя темпото. Но не заради собствената си небрежност, а заради последвалите негови контузии. През 2008 г., доминиканецът  сериозно контузва коляното си, така че през 2009 и 2010 година не показва особено добри резултати.


Но напълно възстановен през периода 2011-2013 година, той спечелва две важни титли: 1-во - място в "Арнолд Класик Европа"и второ място в състезанието "Торонто Про". Последният му триумф датира от 2016 г., когато става победител в "Гран При на Балтимор".


Експертите единодушно твърдят, че Виктор не трябва да се отписва, дори и той да не е съвсем съгласен с това. Така наречената втора младост не се отменя. Културистът Виктор Мартинес все още е в състояние да се показва на целия свят, тъй като е само на 40 години. Дори и да не е основният претендент за "Мистър Олимпия", той има шанс да спечели  "Masters Olympia“.

 

Виктор Мартинес спечелени титли

Животът в латино-американското гето означава съобразяване с неписани правила, принципи и понятия, ако някой иска да се чувства силен и уверен в себе си. Всички тези качества притежава "Доминиканският Доминатор" –именно това е прозвището, което Виктор получава от своите фенове и конкуренти.


В края на 90-те години пред културиста има трудна задача - да увеличи обема и качеството на мускулите си, за да се състезава наравно с професионалните културисти.

 

С тази задача Мартинес се справя успешно: към своите 100 килограма добавя почти 8 килограма чиста мускулна маса, като особено добре развива делтата, трапеца и гърба си, които стават и негова гордост.


С такава фигура, Виктор Мартинес започва една след друга да печели професионални награди:

Nationals 2000 - 1-во място в тежка и абсолютна категория;
Нощ на шампионите 2003 - победител;
Шоу Force Pro 2004 - победител;
Арнолд Класик 2007 - победител;
Арнолд Класик Европа 2011 - победител;
Монреал Pro 2013 - победител;
Pro Bodybuiding Uikli Тампа 2014 - победител;
Балтимор Grand Prix 2016 - победител.

 

През 2008 г. Виктор Мартинес е планирал да защити спечелената в състезанието "Арнолд Класик" титла, обаче, това не се случва. Малко преди турнира той уврежда крака си (налага се операция на колянно сухожилие). Впоследствие, той дълго се възстановява, така че през следващите няколко сезона не показва резултати, като предишните.

 

Виктор Мартинес - тренировки

Интересно е да се знае, че в средата на 2000-та година  Виктор Мартинес е осъден и дори прекарва 3 месеца в затвора. Той е заподозрян в разпространение на спортен допинг. Полицията го следи и след като събира необходимите доказателства повдига обвинения.


Виктор го грозят 10 години затвор, но всичко се разминава с минимално наказание. Той трябва да е благодарен само на постиженията си в областта на спорта. Кариерата в културизма спасява Мартинес от излежаване най-малко на две години.


В затвора Виктор редовно е посещаван от приятеля си и колега Рони Колман. Кой знае как ли би оцелявал в затвора спортистът, ако нямаше подкрепата на своите близки. Освен това липсата на добра храна и на възможност за пълноценни тренировки оказват негативно влияние върху физическата му форма. По време на освобождаването мускулната му маса е вече с около 5-10 килограма по-малко.


Докато е на върха Виктор Мартинес има впечатляващи антропометрични данни, които могат да се конкурират с тези на най-добрите от най-добрите културисти:

175 cm ръст;
115-120 кг състезателно тегло;
125-130 кг тегло по време на почивка;
Бицепс - 56 см;
Гърди - 150 см;
Талия - 82 см;
Бедро - 77 см;
Пищял - 51 см.


Виктор Мартинес е бил и остава вторият професионален културист от Доминиканската република.

 

Виктор Мартинес – тайните на тренировките

За да поддържа оптимална физическата си форма, Виктор Мартинес има определен график за протичането на целия ден:

09:00 - първо хранене (например овес, няколко белтъка и портокалов сок);
10:00 - първа кардио сесия (с продължителност около 45 минути);
12:00 - второ хранене (например национално ястие "Платанос" и протеинов шейк);
13:00-14: 30 - тренировка в залата (с продължителност не повече от 1,5 часа);
15:00 - трето хранене (например печено пиле и турски сандвич);
18:00 - четвърто хранене (например два броя плод и протеиновшейк);
19:00 –втора кардио сесия (продължителност около 45 минути);
21:00 - пето хранене (например ориз и пуйка);
00:00 - шесто хранене (например, ориз и пържола).


През деня Мартинес пие до четири литра течности (пресни сокове, минерална вода, изотонични напитки, и така нататък).


Може да се отбележи, че планът за тренировки на Виктор Мартинес е разделен на три части: 1-ва част - сутрешна кардио сесия, 2-ра част – пълноценна обедна тренировка в зала; 3-та част - вечерна кардио сесия. Този подход позволява на сърдечно-съдовата система да работи без претоварване, дори при висока интензивност и трениране. Така и денят минава по-лесно, признава Виктор.


Тренировъчната програма на Виктор Мартинес умело съчетава нови, внедрени през последните няколко десетилетия методики и стари, доказани в продължение на години техники на културизма.
Така спортистът не е против използването на класическите упражнения, като придърпвания, мъртва тяга и клекове с щанга. Виктор вярва, че докато "класическите" упражнения дават резултат не е необходимо да се отказва от тях.


Тренировките на Виктор Мартинес се провеждат по схемата "3 + 2", където в първия ден се извършват натоварвания с приоритет делтата и трапеца, на втория ден се натоварват краката, на третия ден - ръцете, на петия ден -  гърба, на шестия ден - отново в ръцете, а четвъртият и седмият ден са предвидени за почивка.


Мартинес е един от тези културисти, които се опитват да поддържат максимален мускулен тонус през цялата година. За да остане напомпан и релефен през всичките 365 дни, той се придържа към строга диета дори и в извън сезона. Тя не позволява компромиси с храната или почивки, като в същото време спортистът се стреми да избягва физически и психологически претоварвания, тъй като е известно че и двата вида стрес имат отрицателно въздействие върху организма.

 

Виктор Мартинес: спортен допинг

В своето интервю Виктор Мартинес никога категорично  не се изказва "за" или "против" анаболните стероиди в културизма. Негативната страна на въпроса според доминиканеца е във факта, че много от новодошлите в културизма незабавно започват да приемат спортна фармакология, без да имат никакъв опит и знания.

 

Такъв подход, казва той, не предвещава нищо добро. „Ако искате да употребявате допинг - трябва да сте наясно защо, кога и колко да използвате.“

От друга страна, Виктор Мартинес подчертава, че курсовете със стероиди не носят толкова много вреди, кактосе говори. Професионалният спортист се  изказва и относно лекарствата в аптеките: "Можете да се сдобиете с хиляди одобрени лекарства, които да Ви убият по-бързо от анаболните андрогенни стероиди"; - това е, което каза Виктор в интервю след "Арнолд Класик 2007". Трудно е да не се съглася с него.

 

Питате дали Виктор Мартинес е вземал стероиди? С почти 100% вероятност отговорът е да. Няма никакво съмнение, че осъденият за разпределение на ААС културист използва "химия". Друг е въпросът какви конкретно вещества са били включени във фармацевтичната диета на Мартинес?


"Експерти" от чуждестранни специализирани сайтове и форуми казват, че от "химията", той предпочита тестостерон, анадрол и нандролон деканоат. Дали това предположение е вярно или не ние едва ли ще узнаем в близко бъдеще, поне докато сам културистът не реши да сподели.

Това е малко вероятно да се случи, преди края на професионалната му кариера.


Можем да добавим, че както и по-голямата част от "колегите му", Виктор Мартинес също използва допинг, като хормон на растежа, инсулин и диуретици. Появявайки се на пазара на спортната фармакология в края на деветдесетте години - началото на 2000-та, до наши дни хормонът на растежа се превръща в едно от най-популярните вещества сред феновете и спортните специалисти.

  • Виктор Мартинес - биография, тренировки и стероиди