Крис Дикерсън: биография, тренировки и стероиди

Качено от в Полезно на May 22, 2017 . 0 Коментари.

Малкият крал

Крис Дикерсън (пълното му име е Хенри Кристоф „Крис“ Дикерсън ; англ. – Henry Christophe “Chris” Dickerson) е американски професионален бодибилдър, завоювал по време на дългата си кариера над 30 награди, главната от което е победата на Мистър Олимпия през 1982 г. Сред колеги и фенове е известен с прозвището „малкият крал“, което е намек за ниския му за културист ръст – едва 168 см.

 

Крис Дикерсън:  цялостна биография

Крис Дикерсън е роден на 25 август 1939 г. в Монтгомъри(Алабама, САЩ). Той е най-малкият от трима братя (Джон, Алфред и Крис). Но трябва да отбележим, че другите двама са по-възрастни от Крис само с няколко минути, тъй като са тризнаци. Майката – Махала Ашли Дикерсън, юрист по професия, умира на преклонната възраст от 95 г.

 

Тренировката на Крис Дикерсън

Хенри Кристоф „Крис“ Дикерсън е възпитан в целеустременост и свободолюбие, което, без съмнение, оказва решаваща роля в неговата кариера. Още като младеж се увлича от спорта, но към тежестите се обръща във времето преди навършване на пълнолетие, след което се посвещава на развитието на хармонична мускулатура.

Спортът не е единственото увлечение на бъдещия Мистър Олимпия. Завършил средно училище (Olney Friends School) през 1957 г., бъдещият културист започва да учи музика и дори са изявява като успешен оперен певец. Ако се постараете можете да намерите видеозапис, където бодибилдърът изпълнява на живо американския химн.

Кариерата на Крис Дикерсън в бодибилдинга започва през 1983 г. След като завършва колеж той се запознава с Бил Пърл, който, след известно колебание, става негов треньор. Едва месец по-късно, с упорити тренировки, спортистът демонстрира видим прогрес – мускулите му нарастват буквално с дни. Тогава именно наставникът вижда огромен потенциал в младежа.

За непросветените: Бил Пърл е легендарен културист, чийто професионален пик е през 50-те години. Тогава той участва и печели в състезания като Мистър Америка и Мистър Вселена.

Но да се върнем към „малкия крал“. Крис за пръв път пробва силите си на турнир по бодибилдинг през 1965 г. На конкурса Мистър Лонг Бийч печели почетното трето място, което не е достатъчно да удовлетвори амбициите му. Година след година Дикерсън непрестанно тренира, побеждавайки на Мистър Източна Америка, Мистър Калифорния, Мистър САЩ, Мистър Америка, Мистър Вселена и в много други турнири и шампионати.

Крис Дикерсън прославя името си в спорта, но една цел остава недостигната – Мистър Олимпия. Към нея той се стреми цели 15 години и печели едва през 1982 г., измъквайки победата изпод носа на самия Франк Зейн, който тогава е трикратен покорител на върха в най-престижния турнир.

И след това Крис продължава да се състезава професионално, печелейки на турнири с различна степан на значимост, но да стане най-добрия от най-добрите втори път не успява. През 1994 г. Крис Дикерсън слага официално край на кариерата си, преориентирайки се към треньорска дейност.

Той води семинари по здравословно хранене и правилни тренировки, занимава се с млади и не толкова млади културисти, които се стремят към висотите в спорта. Днес Крис живее във Флорида и въпреки достолепната си възраст (на 25 август 2016 г. навърши 77 години) продължава да води живот, свързан със спорта.

 

Крис Дикерсън: победи и достижения

Canada Pro Cup 1979 – 1 място;

Mr. Olympia 1980 – 2 място;

Canada Pro Cup 1980 – 1 място;

Night of Champions 1980 – 1 място;

Grand Prix New York 1980 – 1 място;

Grand Prix Miami 1980 – 1 място;

Grand Prix California 1980 – 1 място;

Florida Pro Invitational 1980 – 1 място;

Mr. Olympia 1981 – 2 място;

Night of Champions 1981 – 1 място;

Grand Prix Washington 1981 – 1 място;

Grand Prix New York 1981 – 1 място;

Grand Prix Louisiana 1981 – 1 място;

Grand Prix California 1981 – 1 място;

Mr. Olympia 1982 – 1 място.

През 2000 г. Крис Дикерсън е въведен в залата на славата на бодибилдинга, неизненадващо предвид достиженията му в този спорт.

Интересен Факт е, че Крис Дикерсън заработва като фотомодел, продавайки фотографии на различни спортни, и не само спортни, издания. Неговите голи снимки и до днес се считат за най-доброто в жанра.

Мнозина експерти признават, че във възрастта, на която Крис Дикерсън печали Мистър Олимпия да се постигнат подобни успехи е меко казано трудно без спортни медикаменти. Самият атлет никога не е признавал, но не е и отричал, употребата на стероиди. Споровете дали той е използвал анаболни стероиди продължават и до ден днешен .

 

Крис Дикерсън: професионални тренировки

Тренировъчният план на Крис Дикерсън при подготовка за състезание не се отличава с нещо особено. В наши дни такъв тренинг са нарича фул боди.

Наставникът на бодибилдъра Бил Пърл е уверен, че за да постигне успех Крис трябва да се придържа към тактиката на равномерна работа върху всички мускулни групи, за да няма сред тях „изпреварващи“ и „изоставащи“. Правотата на подхода е доказана впоследствие от победите на Дикерсън.

Тренировъчната програма на Крис Дикерсън предполага изпълнение в понеделник, сряда и петък на упражнения като повдигане на краката от висеж, повдигане на краката от лег, повдигане на краката сгънати в коляното, извивки в таза от лег, разтваряне на краката на тренажор от седеж, разтваряне на краката но тренажор от лег, преси на наклонена лежанка, вдигане на щанга от седеж, вдигане на щанга от стоеж, набирания с тесен хват, тренировка на гребен тренажор с тесен хват и др.

 

Тренировъчната програма за вторник, четвъртък и събота включва упражнения като наклони с щанга, наклони с дъмбели, сгъване на бедрата на тренажор, кофички, мъртва тяга, френско разгъване за трицепс, клякания с щанга, Хакен клякания на машина, концентрирано сгъване за бицепс и др.

В периода на професионалната си кариера Крис Дикерсън има лично тегло от 86 килограма при ръст от 168 см.

Крис Дикерсън официално води тренировки и тематични семинари, но не споделя своите знания безплатно. Дори в интервюта за престижни телевизионни канали и издания не обича да разказва детайли за работата си в залата.  Затова не е изненадващо, че да се намери точна информация за тренировъчния план на културиста представлява такава сложност.

А и да си кажем честно, Крис Дикерсън не е най-популярната личност в бодибилдинга. Статусът му на легенда в културизма е заслужен, но името му днес е известно само сред тесен кръг фенове. 

 

Крис Дикерсън: стероиди

Броят спортисти, приемащи систематично допинг през 60-те – 80-те години е не по-малък, а може би дори по-голям от днес. Да оспорват това могат да си позволят само най-преданите фенове, убедени в „натуралността“ на своите кумири в спорта.

Сред здравомислещите няма място за съмнение, че звезди на бодибилдинга като Крис Дикерсън и Ли Хейни са приемали стероиди. Друг въпрос е какви точно и в какъв обем. Заради политиката на наплашване на Световната антидопингова агенция едва ли някога ще разберем. Докато стероидите остават забранени, атлетите няма да разказват за своя опит с тях.

 

Фармацевтичният пазар в САЩ във втората половина на XX век е пълен с различни свободно достъпни и потенциално ефективни за спортистите препарати. Поради това да се градят теории за това какви точно медикаменти е използвал даден спортист, без конкретни данни, също е безполезно. 

С еднаква вероятност Крис Дикерсън би могъл да приема допинг от типа на хормона на растежа и инсулин или Тестостерон и Нандролон деканоат. Разнообразието от незабранени препарати по това време е наистина голямо: Метандиенонът се продава от 1958 г. и не е забранен в спорта чак до края на 70-те; Станозололът и Нандролон даканоатът се появяват на пазара през 1962 г., Оксиметолонът - Анадрол през 1960 и т.н.

 

И така се стига до следнатаситуация: днес добре знаем, че шампионите от миналото са използвали химия, но с достоверна информация не разполагаме. 

В едно от интервютата си Крис Дикерсън казва: „Стероидите в бодибилдинга има и затова бих искал да видя повече изследвания за въздействието от тях“. Както се казва: „Нищо ново под слънцето…“. 

Коментари

Оставете коментар

Оставете отговор

*Име:
*E-mail: (Не е публикувана)
   Сайт: (Адреса на сайта с http://)
*Коментар:
Call