Майк Франсоа - биография, тренировки и стероиди

Качено от в Полезно на Jul 12, 2017 . 0 Коментари.

Майк Франсоа: една легендарна фигура от миналото

Майк Франсоа е американски професионален културист. Неговата кариера в бодибилдинга е много кратка и феновете могат да му се радват за малко, но е успял да завоюва много престижни награди.

Франсоа се състезава на професионално ниво, само четири години (1994-1997), обаче за това време е станал победител на такива престижни конкурси като "Нощта на шампионите" и "Арнолд Класик" (през 1994 г. и 1995 г. съответно). Майк спешно трябва да прекрати представянията си поради заболяване, което не му позволява да тренира пълноценно.

 

Майк Франсоа: пълна биография

Майк Франсоа (също –Майкъл Франсоа, на английски - Michael Francois;. Истинско име - Мишел Франсоа) е роден на 04 март 1965 г. Бъдещият спортист е роден в Айова (САЩ), който  трудно може да се причисли към най-спортните региони на страната.

Освен това, атлетът израства в строго католическо семейство, където всеки съблюдава религиозните обреди. Трудно е да се повярва, че с такова минало, той може да стане известен спортист.

 

Майк Франсоа – културист

Фактите са нещо, което не може да се променя: въпреки сдържаното си възпитание, Майк Франсоа в младежките си години се отличава със силно тяло и изявен интерес към този спорт. В училище, както много други момчета играе футбол. Въпреки това, по време на една от игрите получава травма на коляното и поради това се налага да спре да се занимава с този спорт.


Франсоа не се отказва и бързо си намира ново хоби. Става дума за културизъм. Той много се е възхищавал на снимките на мускулести спортисти, изглеждащи като супер герои от комиксите. Нито майката, нито бащата не са против избора на сина си, а напротив, напълно подкрепят неговата инициатива.

След като успешно завършва училище, Майк отива в колеж за мисионери в Братислава. Завършва го с отличие, въпреки факта, че по време на следването си в университета по-голямата част от свободното си време  отделя за физическа подготовка и четене на литература за оформяне на тялото.

Между другото, благодарение на страстта си към тежките спортове, културистът Майк Франсоа среща любовта на живота си - Шанън (името на съпругата на спортиста) посещава  фитнес залата, в която той тренира. Именно тя подтиква Майк към културизма до сериозна степен и го мотивира да се превърне в професионален културист.


Първите опити за състезания Майк прави още в края на осемдесетте години, но истински успех  постига през 1993 г., когато получава престижна професионална карта на IFBB, печелейки американския Национален Любителски шампионат на САЩ (в тежка и абсолютна категория).


След това кариерата на Майк Франсоа като културист тръгва стремглаво нагоре: по време на първия си сезон като професионалист спортист, той става победител в две състезания- печели "Chicago Pro" и "Нощта на шампионите". В следващия сезон сензационно побеждава Флекс Уилър на състезанието "Арнолд Класик".

 

Франсоа печели славни победи. Никой не се съмнява в неговия потенциал, а много дори очакват именно той да спечели титлата "Мистър Олимпия", ако не  в края на деветдесетте години, то в самото начало на новото хилядолетие.


Всичко това продължава до трагичната 1997 година, когато спортистът получава тежката диагноза рак на стомаха. Причината за заболяването непрекъснато се обсъжда в таблоидите за културизъм: някои смятат, че тя се крие в допинга, който Франсоа използва последните през няколко сезона; други го отдават на  лоша диета, а останалите - на лоша наследственост.


Самият Франсоа по този повод не дава интервю ... и с право. Той не желае проблемът му да се превръща всензация.


Майкъл Франсоа е приет в болница само три седмици преди "Олимпия", но не пропуска турнира: той е слаб и успява да се класира на 11-то място, но спечелва сърцата на хиляди фенове. Продължавайки химиотерапия след събитието, той е почти напълно възстановен и лекарите му позволяват да започне подготовка за "Арнолд Класик 1998".


За съжаление това не се случва. Седмица преди състезанието Франсоа постъпва отново в болницата, този път в критично състояние. Майк може да умре и затоваго поставят в изкуствена кома. В следствие на това той отслабва с  29 кг !.


След лечението, лекарите препоръчват на атлета да забрави за този спорт, в противен случай не могат да гарантират стабилността на неговото състояние. Той решава да ги послуша, като започва да пише материали за различни списания, да води някои предавания и да дава уроци.

 

Майк Франсоа: спечелени награди

В най-добрата си форма Майк Франсоа е огромен спортист, така че ясно се откроява от конкуренцията на модния подиум: при ръст не повече от  173-175 см повреме на напомпване теглото му е 114-116 кг, а теглото му през останалото време се покачва до 122-125 кг.


Майк Франсоа се отличава със завидни за културистите силови показатели и може да вдига огромни тежести: от лег - 240 кг,приклякания с тегло  350 кг, тяга - 360 кг, сумарно - 950 кг.

Победи на Майк Франсоа:
Nationals 1993 г. (NPC) - победа в тежкаи абсолютна категория;
ПечелиChicago Pro 1994 (IFBB);
Печели Night Of Champions 1994 г. (IFBB);
Печели на  Сан Хосе Pro 1995 (IFBB);
Печели на Arnold Classic 1995 (IFBB);
Печели на Сан Франциско Pro 1995 (IFBB).

Именно съвършено оформените му  мощни мускули позволяват на спортиста да се стане победител на 5 професионални състезания само за 4 години.

 

Майк Франсоа днес

Майк Франсоа официално слага край на кариерата си в културизма през 1998 г. (причина - рак на стомаха). След това, той се превръща в един от водещите експерти в културизма, дори пише за списания "FLEX" и "Muscle & Fitness".  Работи и с "ESPN American Muscle Magazine", като публикува  последни новини и статии, свързани със силовите спортове.


Сега Майк Франсоа  живее в Кълъмбъс (Охайо, САЩ), и е основно ангажирансъс собствен бизнес: той притежава "Франсоа Фитнес консултанти",  центърза развитие на индивидуални програми за тренировки и хранене, независимо от пола или възрастта на клиента.


Майк Франсоа днес е културист легенда. Дори и при наличието на смъртоносната болест, той продължава да върши онова, което обича, само че по малко по-различен начин – вече не като спортист, а като консултант. Неговата мотивация  служи като пример за много млади спортисти.

 

Майк Франсоа: тайните на неговите тренировки

В тренировките си Майк Франсоа никога не е бил консервативен. Той е на мнение, че всеки човек знае кога и как е най-добре да тренира– просто трябва да следва и да се съобразява със собственото си тяло. С други думи, Майк избира инстинктивно тренировките си и те може да бъдат променяни в зависимост от ситуацията: дали някои мускулни групи изостават в сравнение с други, дали предстои състезание или не, дали са налице наранявания или внезапна умора и така нататък.


Смята се, че програмата за тренировки на Майк Франсоа се провежда по схема разделена за три дни, където в първия ден се правят упражнения с приоритет  гърдите и ръцете (например лег, френска преса, разпъване на ръце с гири, вдигане на щанга бицепс и чук), а вторият ден приоритет са гърба и раменете (например, тяга, тяга зад глава, тяга с щанги в наклон, вдигане на гири под наклон), а на третия ден приоритет са краката (например преса за крака, извиване на крака в симулатор, тяга с прави крака и повдигане на прасци).


Дали програма за тренировки на Майк Франсоа е наистинатакава, днес на практика е невъзможно да се установи. От приключването на неговата кариера като културист всъщност  вече са изминали 15 години. През това време, много от фактите са променени или изобщо загубени.


Съществуват още няколко предположения за това как са протичали тренировките на  Майк Франсоа.Те обикновено са се базирали на основните видове упражнения -   приклякане с щанга, повдигане на щанга от лег, тяга.Той е тренирал през ден и вместо да се отдава на почивка за цяла седмица е предпочел принципа "три в едно". Почивките между отделните серии в упражненията са с продължителност 1-2 минути.


Майк Франсоа е културист с нелека съдба. От него трябва да се взима пример не само що се отнася до тренировките а и за целия му подход към живота. Майк се изправя лице в лице със смъртта и въпреки това не се отказва. Франсоа продължава да прави това, което му харесва, доколкото е възможно!

 

Майк Франсоа: спортен допинг

И преди заболяването си Франсоа не обича да дава интервюта на тема спорт, а след  всичко това категорично отказва да разговаря с журналистите за употребата на допинг. И това не е чудно, тъй като всеки втори се опитва да обясни здравословното му състояние с приемането на забранени вещества. Не е ясно дали анаболните стероиди водят до рак на стомаха или диуретиците, или прекалено многото спортни добавки.


Малко са хората, които се интересуват как се е чувствал обещаващият културист, който заради тумора е бил принуден да се откаже от спортната си кариера.
Дали Майк Франсоа  е употребявал допинг знае само той. Така че, за да се отговори на въпроса, какъв вид спортна фармакология е избрал, трябва да се обърнем към теориите от чуждите специализирани сайтове и форуми.


Местните "експерти" смятат, че Майк Франсоа е консумирал стероиди. Растежният хормон (известен още като - соматотропин) навлиза на пазара в края на деветдесетте години - началото на 2000-те, така че физически той не може да участва в неговата основна подготовка.


Най-вероятно Майк Франсоа е провеждал курсове с препарати, известни още отпреди десетилетия, но актуални и сега - тестостерон ципионат, метандиенон или оксиметолон, нандролон деканоат или тренболон ацетат, а така също и примоболан.

 

Трябва да се отбележи, че сред най-предпочитаните препарати е тестостерон енантат, а в САЩ вече близо 50 години силно се търси ципионат.


Използването или избягването на спортните добавки е въпрос на личен избор на всеки спортист. Ако решите да използвате тестостерон ципионат трябва да намерите най-добрите продукти, които да са достъпни в широка гама в Anabol.bg. Тук ще откриете действащи и най-вече годни продукти от водещи производители.

 

 

Коментари

Оставете коментар

Оставете отговор

*Име:
*E-mail: (Не е публикувана)
   Сайт: (Адреса на сайта с http://)
*Коментар:
Call