Рич Гаспари - биография, тренировки и стероиди

Качено от в Полезно на Jul 18, 2017 . 0 Коментари.

Рич Гаспари една легенда от миналото

Рич Гаспари (Rich Gaspari), е бивш професионален културист, който е на най-високо ниво през годините от 1983 до 1996.


Най-значимото постижение в кариерата на културиста е спечелването на турнира "Арнолд Класик 1989", където вземат участие известни конкуренти като Роби Робинсън, Самир Банут, Хари Стридома, Боб Периса и много други известни в културизма спортисти.

Феновете вярват, че Гаспари всъщност е некоронованият "Мистър Олимпия", тъй като многократно се класира на второ място в известния бодибилдинг конкурс (само на Лий Хейни отстъпва през 1986-1988 г.), но никога не успява да го спечели.


Рич Гаспари: подробна биография

Рич Гаспари (Rich Gaspari) е роден на 16 май 1963 г. Бъдещият културист е роден в Ню Брансуик (Ню Джърси, САЩ). Това е малък град в източната част на страната, който както в наши дни така и през 60-те години, няма добре развита спортна инфраструктура. Според експертните оценки, населението не надвишава 55 хиляди души, а площта - 15 квадратни километра.

 

Рич Гаспари, колкото и  абсурдно да звучи, започва да се занимава с бодибилдинг благодарение на  комиксите. Като дете много обича да чете истории за Батман, Супермен, Невероятният Хълк и други супергерои, които в сравнение с обикновените хора притежават огромна сила и напомпани мускули.

Един ден той се чуди как да заприлича на идолите си и отговорът намира именно в списанията за бодибилдинг. Новите любими герои на Гаспари стават  легендите в културизма - от Лу Фериньо до Арнолд Шварценегер.


С пълноценни тренировки Рич Гаспари започва да се занимава на 15-годишна възраст. Първоначално Рич провежда физически упражнения по 5-6 дни в седмицата, като стриктно следва онова, което е прочел.

Въпреки това, шест месеца по-късно осъзнава, че с такъв график мускулите му се уморяват много и поради това ефективността на тренировките намалява. Ето защотой решава да тренира не повече от 4-5 дни в седмицата. Така или иначе прекалено многото тренировки не са помогнали на никого да постигне нещо много добро.


Кариерата на Рич Гаспари в културизма започва около година по-късно: през 1979 г. той взима участие в първия си аматьорски турнир и се представя добре (класирането на 6-то място не го разстройва, а само го мотивира още повече).


На 20 годишна възраст Рич Гаспари вече се е превърнал в професионален културист и получава професионална карта от IFBB, като спечелва аматьорското световното първенство в полутежка категория (през годината преди това спечелва Световния младежки шампионат в тежка категория и абсолютна категория).


Рич става най-младия професионалист и поставя световен рекорд, благодарение на което попада на корицата на списание за културизъм ("FLEX"). Преди това никой не е успявал да пробие в културизма за възрастни.

 

Първия голям турнир, в който участва културистът Рич Гаспари е "Нощта на шампионите 1985". Младият мъж поразява с изключително добре оформените си мускули не само на публиката, а и съдиите. В резултат на това той взема 2-ро място (победител става Алберт Бекълс).


Рич Гаспари печели първата си победа на най-престижния конкурс за бодибилдинг, "Лос Анджелис Про"  през 1986 г. Впоследствие завоеванията на спортиста само се увеличават. В периода 1986-1989 г. той става победител в известни състезания като“World Pro Championships” и “Arnold Classic”, а също така на няколко пъти печели трофеи на големи състезания - Гран При на Франция, Гран При на Италия, Гран при на Германия, Гран При на Испания. 


През този период, културистът Рич Гаспари не е търпял загуби почти от никого, освен от легендарния Лий Хейни: Хейни побеждава Гаспари три пъти на състезанието "Олимпия" (през 1986-1988 г.)и Рич финишира втори в генералното класиране (преди това, през 1985 г., е трети, а след това, през 1989-1991, става четвърти, пети и десети съответно).

 

Рич бързо се издига в тежките спортове, но също толкова бързо започнал да залязва. През деветдесетте години изявите му са меко казано провал (максимум - 5-то място в "Pro Cup Canada 1995"). Поради това след няколко неуспешни сезона той решава да се оттегли.

 

Рич Гаспари: резултати в състезанията

Състезавайки се на най-високо ниво, Рич Гаспари успява да спечели няколко титли. Само късметът, обаче не е достатъчен, за да се поддържа дълго професионалното ниво:

Los Angeles Pro Championships 1986 (IFBB) – победител;
World Pro Championships 1986 (IFBB) – победител;
Grand Prix Франция 1987 (IFBB) – победител;
Grand Prix Франция 1988 (IFBB) – победител;
Grand Prix Германия 1988 (IFBB) – победител;
Grand Prix Италия 1988 (IFBB) – победител;
Grand Prix Испания 1988 (IFBB) – победител;
Arnold Classic 1989 (IFBB) – победител.

С цел да спечели срещу най-силните от най-силните конкуренти, Рич Гаспари  поддържа в оптимална форма една от най-впечатляващите като размер мускулатури в бодибилдинга от онази епоха. Нека се спрем на антропометричните данни на спортиста: в подготвителен период при ръст не повече от 172 см, той може да се похвали с конкурентна маса от около 99 кг, а теглото му извън сезона достига 110 кг (приблизителни данни).


След като оставя професионалната си бодибилдинг кариера, Рич Гаспари се фокусира върху бизнеса. Той  получава сертификат от Националната академия по спортна медицина в САЩ и се заема с производство на спортни храни със собствена марка. Фирмата му се казва "Gaspari Nutrition".

В момента тя е известна сред феновете и специалистите в този спорт в световен мащаб. Фирмата е основен източник на доходи за Рич през последните няколко години.

 

Интересни факти за Гаспари:

Той е включен в Залата на славата на културизма IFBB през 2004 г.;

През 2001 г. той е удостоен с награда "Muscle Beach“.
Освен това се появява на корицата "Железният човек" през октомври 2011 г., като това се случва почти 25 години след последната му фотосесия за първа страница в подобно издание.
През 2013 г. той е удостоен с награда за цялостен принос "Арнолд Класик“.


В момента бившият културист и настоящ бизнесмен Рич Гаспари живее в Томс Ривър (Ню Джърси, САЩ). Това е тих и сравнително малък град, подобно на Ню Брансуик, където културистът е роден и израснал.

 

Рич Гаспари: тайните на неговите тренировки

В кариерата си на културист Рич Гаспари започва и завършва в момент, който се нарича "златната ера на културизма." Според собствените му думи той и колегите му в магазина по това време са привърженици на фразата "културизмът е всичко." Но това не е основното, когато става дума за напомпване на мускулите, а по-скоро човешкия дух над законите на природата е движещата сила.

Тежките спортове през 20-ти век са били за романтици, които искат да докажат на света, че възможностите на човешкото тяло, ако не безгранични, са много по-големи от това, което можем да видим.

Когато Рич Гаспари започва своите тренировки, той все още е "младок" с тегло не повече от 60 кг. Собствените си недостатъци човекът опитва да компенсира с усърдни тренировки във фитнеса 5-6 дни в седмицата. Той става един от първите културисти които подхождат към тренировките, храненето и възстановяване от научна гледна точка: "Ние експериментираме върху себе си често безуспешно.

 

С този подход, дори и опитен спортист може да загуби оптималната си форма само за няколко седмици или дори за няколко дни точно преди събитието. Тъй като тогава нямаше достатъчно информация по тези въпроси се налагаше да се учим от грешките си и от тези на другите.


Програмата и схематаси за тренировки Рич Гаспари модернизирана с течение на времето: "Подходът ми към тренировките през  20-те ми години, когато за първи път станах професионален културист, в началото на 30-те ми години, когато спрях да вървя нагоре, и сега , когато съм по- скоро бизнесмен отколкото спортист е различен.

По-рано се фокусирах върху повишаване на теглото и увеличаване на силата, особено преди състезание. В онези години предпочитах 6-дневен режим. През неактивния сезон –тренирах по тридни, последвани от един ден почивка. Когато наближаваше турнир, да речем, в продължение на 8-10 седмици преди състезанието, преходът към шестте дни на непрекъснати тренировки се осъществяваше само се един почивен ден.

Тренировките ми, когато бях на 20-30 години бяха разделени по време, сутрин и следобед. Не щадях организма си, а тренирах до отказ".


"Ако можех да се върна сега в 20-те ми години, бих променил не само тренировките. Аз все още обичам да тренирам по 5 дни в седмицата, но го правя най-много веднъж на ден в продължение на около един час или един час и петнадесет минути.

Правя упражнение със средно големи тежести с повече повторения, за да избегна наранявани. Рич Гаспари подчертава, че през последните 50 години тренировките все още могат да бъдат забавни, най-важното - не забравяйте предпазителите, тъй като с напредването на възрастта, ефектите от увреждания се усещат много по-силно.

 

Гаспари и опита му с анаболните стероиди

Не е известно дали Рич Гаспари взима стероиди, когато завършва кариерата си на професионален  културист или не.

Скептиците твърдят, че отговорът е да, защото, ако не всички, то повечето от неговите конкуренти употребяват "химия". За да се конкурира при равни условия, обаче, един спортист трябва да разчита на забранените вещества. Феновете твърдят, че Рич е добил физическата си форма, само благодарение на генетиката си и  на интензивните тренировки. За съжаление, не е възможно да се намерят никакви доказателства в подкрепа на едната или другата гледна точка.


Ако Рич Гаспари все още използваше допинг, то това какви добавки има неговата фармакологична диета? С цел да се отговори на този въпрос, е необходимо да се вземат пред вид теориите от чуждестранни специализирани сайтове и форуми.

Местните "експерти" смятат, че Гаспари би предпочел класическите вещества от двадесети век, като метандиенон, примоболан, нандролон деканоат и тестостерон ципионат (или смес от естери на тестостерон).


Ясно е, че Рич Гаспари провежда курсове основно на базата на стероиди, тъй като хормонът на растежа, и в частност пептидите са в основата на много цикли на съвременните културисти. Те започват да се появяват на пазара в края на деветдесетте години - началото на новия век, а по това време нашият герой вече официално се е оттеглил.


Гаспари е бизнесмен, ангажиран в разработването и производството на спортни харни, така че е малко вероятно да иска да развали имиджа си, разкривайки тайните на фармацевтичния препарат.
Ако попитате Рич за ААС, той би отговорил по отрицателен начин: "В сравнение с миналото, спортните добавки през последните десетилетия имат космически напредък.

В момента на пазара има продукти, които съдържат забранени вещества. Така че, защо да използвате "химия?". Вземането на стероиди и други добавки е въпрос на личен избор, който Рич Гаспари е направил за себе си още преди време.

Коментари

Оставете коментар

Оставете отговор

*Име:
*E-mail: (Не е публикувана)
   Сайт: (Адреса на сайта с http://)
*Коментар:
Call