Роби Робинсън - биография, тренировки и стероиди

"Г-н начин на живот"

Роби Робинсън е професионален културист, личен треньор, както и актьор и писател от афро-американски произход. Сред постиженията му като културист има победи на престижни турнири като "Мистър Америка", "Мистър Свят" и "Мис Вселена".

 

Той става първият победител в историята на конкурса "Олимпия Мастърс": през 1994 г., побеждава Лу Фериньо, а през следващия сезон (1997 г. и 2000 г.)  два пъти доказва превъзходството си сред ветераните в тежките спортове.


От феновете си и своите съперници Роби Робинсън получава прякора "Черния принц". За първи път така го нарича Джо Уайдер (след многобройните победи на спортиста в най-важните бодибилдинг състезания). В допълнение културистът има прозвището "Г-н начин на живот", което се свързва с него още когато работи като треньор (тъй като Роби активно поощрява спортния стил на живот).

 

Роби Робинсън: подробна биография

Роби Робинсън (на английски - Robby Robinson) е роден на 24-ти Май, 1946 година. Бъдещият културист е роден в Дамаск (Джорджия, САЩ) и израства в Талахаси (Флорида, САЩ). Когато е още дете Роби има за свой идол ДжекЛа Лейн (той пропагандира здравословния начин на живот), така че любовта му към спорта още от 5 години не е случайна: когато е 12-годишен Робинсън става треньор на училищния отбор по лека атлетика и футбол, а когато е на 15 години той участва в аматьорски първенства като футболен играч и спринтьор.


Когато завършва училище, той се записва в "Селскостопански и машиностроителен Университет на Флорида", където продължава спортната си подготовка. Още в юношеството Робинсън забелязва колко бързо, в сравнение със своите връстници нарастват мускулите му. На фона на това се заражда и неговият интерес към културизма.


Качествена литература за правилни тренировки, хранене и възстановяване през 50-те-60-те години не съществува, така че Роби сам трябва да си измисли такава.


Своята първа тренировъчна зала културистът Роби Робинсън оборудва заедно с приятели буквално с подръчни материали. Той продължава да работи върху мускулната си маса и участва  в любителски състезания (но вече не по футбол или лека атлетика, а по културизъм), когато получава покана да се премести в Лос Анджелис (Калифорния, САЩ). Тя идва от легендарния Джо Уейдър, който обръща сериозно внимание на постиженията  на начинаещия спортист.


Струва си да отбележим, че Роби Робинсън през по-голямата част  от младежките си години прекарва във Флорида. Този щат е известен с нетърпимост и дискриминация по отношение на малцинствата. Затова животът в Калифорния (Venice Beach, Лос Анджелис) е рай за Робинсън. Тук никой не може и да си помисли да обижда или да напада чернокожия спортист, особено като се има пред вид масивната му мускулатура. Роби продължава да тренира в "Gold’s Gym” - спортен клуб, посещаван от много известни културисти.


След като  през седемдесетте години Роби Робинсън получава статут на професионален спортист на IFBB, той  участва в най-престижните турнири в следващите почти 30 години: той побеждава  в състезанията "Мистър Америка" (1975), "Мистър свят" (1975) и "Мистър Вселена" (1976 ); а освен това става първи в "Нощта на шампионите" (1979). Това състезание в наши дни е много престижно сред бодибилдърите.


През осемдесетте години Роби Робинсън се премества в Амстердам (Холандия). Решението си той обяснява с желанието за насърчаване на здравословния начин на живот не само в САЩ, а и в Испания, Италия, Германия, Унгария, Япония и Южна Африка. При това спортистът не спира да участва в състезания. Точно преди завършването на професионалната си спортната кариера през 2001 г., Робинсън успява да спечели повече от 50 състезания и Grand Prix.


Сега, когато Робинсън е вече над 70 годишен, той все още е страстен любител на бодибилдинга. Днес Роби се е завърнал във Venice Beach (Лос Анджелис, Калифорния), и продължава да бъде активен поддръжник на тежките спортове.


Например с неговата подкрепа излизат документалните филми "Билт" и "Майсторски клас". Освен това, Роби Робинсън поддържа своя собствена интернет страница (robbyrobinson.net) и един блог, който е обявен за "Дневникът на Черния принц". Според много съвременни професионални културисти  към заниманията с бодибилдинг ги е подтикнал не някой друг, а самият "Г-н начин на живот".

 

Роби Робинсън – спечелени титли

В сравнение със съвременните професионални културисти, Робинсън едва ли е гигант, обаче, за седемдесетте и осемдесетте години на миналия век, през които Роби печели повечето си награди, такава антропометрия е най-малко впечатляваща: при ръст не повече от 170 cm, той има състезателно тегло от порядъка на 90-99 кг (теглото му извън сезона малко се покачва - средно до 100-109 кг).
Въпреки че антропометричните данни на Роби Робинсън днес не изглеждат забележително, победите му на професионална сцена завинаги влизат в историята на културизма:


Mr. America 1975 (IFBB) – 1-во място в категория среден ръст и абсолютна категория;
Mr. World 1975 (IFBB) – 1-во място в категория среден ръст и абсолютна категория;
Mr. Universe 1975 (IFBB) – 1-во място в категория среден ръст;
Mr. International 1976 (IFBB) – 1-во място в категория среден ръст и абсолютна категория;
Mr. Universe 1976 (IFBB) – 1-во място в категория средно тегло и абсолютна категория;
Mr. Olympia 1977 (IFBB) – 1-во място в категория висок ръст;
Mr. Olympia 1978 (IFBB) – 1-во място в тежка категория;
Night of Champions 1978 (IFBB) – 1-во място
Professional World Cup 1978 (IFBB) – 1-во място
Best in the World 1979 (IFBB) – 1-во мястов професионална категория;
Grand Prix New York 1979 (IFBB) – 1-во място
Night of Champions 1979 (IFBB) – 1-во място
Pittsburgh Pro Invitational 1979 (IFBB) – 1-во място
Mr. Universe – Pro 1981 (NABBA) – 1-во място
Niagara Falls Pro Invitational 1988 (IFBB) – 1-во място
World Pro Championships 1989 (IFBB) – 1-во място
Musclefest Grand Prix 1991 (IFBB) – 1-во място
Olympia Masters 1994 (IFBB) – 1-во място
Olympia Masters 1997 (IFBB) – 1-во място в категория над 50 години;
Olympia Masters 2000 (IFBB) – 1-во място в категориянад 50 години.

 


През 1975 г. Роби Робинсън като един от най-добрите съвременни културисти попада в актьорския състав на филма "Pumping Iron", в който също участват Арнолд Шварценегер, Лу Фериньо, Франко Коломбо, Ед Корни, Кенет Уолър, Майк Кац, Френк Зейн, както и други добре познати в средите на културизма спортисти. "Г-н Начин на живот" се превръща в една от звездите на лентата.


Също така е интересно да се знае, че през 1979 г. тялото на Робинсън е било използвано като основа за извайване на бюста на Джо Уейдър. Можем да кажем, че скулптурата е комбинация от тялото на Роби и главата на Джо.

 

Роби Робинсън: професионални тренировки

В историята на културизма е малко вероятно да се намери човек с повече любов и гордост от победите си в този спорт. Според Роби тялото му е дар от Бога, който той  превръща в произведение на изкуството с помощта на редовни тренировки, правилно хранене и подходящо  възстановяване. Уредите които използва в тренировките си, Робинсън поетично нарича "художнически четки", които рисуват ярка картина.


Не е изненадващо, че в тренировките си Роби Робинсън е перфекционист, а за най-добра част от тялото си смята ръцете. Експертите са съгласни с него. На върха на конкурентната си форма  бицепсите на "Черния принц" може да се сравняват с тези на  "Железния Арни".

 

Любимите  упражнения на Роби Робинсън са преди всичко клекове с щанга, повдигане на щанга от лег, вдигане на гири за бицепс и трицепс, повдигания за прасец, упражнения за коремната преса. Ако трябва да вярваме на атлета преди да спечели титлата "Мистър Америка" той е провеждал тренировките си именно с тези упражнения.


"Предпочитам класическите упражнения. Харесвам вдигане на щанги, вертикална тяга с  Т-образен лост. Тези натоварвания позволяват да се положат качествени основи на мускулния растеж, след което да развиете мускулите много добре. Аз все още тренирам по този начин. За своите 60-70 години прекарвам доста време в ефективни тренировки“.


Роби Робинсън слага край на кариерата си в културизма когато е на 56 години (след 27 години успешни представяния и спечелени над 50 награди). Той все още води активен живот и работи като треньор и съветник по здравословен начин на живот.

Той учи многобройните си клиенти на основите на класическия културизъм, здравословния начин на живот, работещите техники за трениране и принципите на правилното хранене. (Всичко, което знае той не е намерил в общодостъпната  литература, а използва метода проба - грешка).


Роби Робинсън: спортен допинг

Когато Робинсън започвада се занимава с бодибилдинг настъпва така нареченият "стероиден бум" в тежките, а и в останалите спортове. Масовото разпространение на анаболните андрогенни стероиди на фармацевтичния пазар на САЩ ги прави общодостъпни за всички спортисти.

Според Роби това води не толкова не толкова до корупция в конкурсите, колкото до зависимост на професионалните спортисти от "химия". Именно през 60-те-80-те години се появява стереотип, според който за да се постигне успех в бодибилдинга трябва задължително да се приемат веществата на спортната фармакология, защото няма как някой, който е „естествен“ да пожъне големи успехи.


Друг въпрос е дали самият Роби Робинсъне приемал стероиди. Има негов доста добре известен цитат по този въпрос: "Аз не съм опитвал "химия", докато не се преместих (от Флорида в Калифорния ). За първи път опитах допинг две седмици преди конкурса "Мистър Свят. " Изглежда, че тогава съм си направил една инжекция Примоболан.

Добре си спомням, че когато се прибрах стаята започна да се върти "Така да се каже, Робинсън е малко запознат със спортната фармакология, а дали е провеждал сложни и дълги цикли, като "колегите“ си никой не може да каже.


Дори Роби Робинсън често да е използвал допинг, това не отрича неговите качества и най-вече не намалява значението на мисията за насърчаване на здравословния начин на живот, която той се стреми да изпълни с всички средства.

"Експертите" от чуждестранните специализирани ресурси могат да обвиняват Роби в лъжа колкото си искат. Но ние знаем, че той е истински шампион, който не може да обръща сериозно внимание на това, което се пише за него в интернет.


Приемането или не на AAС е  личен избор. Но когато вземате решение да използвате стероиди, както прави самият Робинсън, е необходимо да изберете най-добрите продукти. Такива можете да намерите в нашия магазин. На уебсайта Anabol.bg всеки може да намери продукти, които отговарят на най-високите стандарти на съвременните спортисти.

 

  • Роби Робинсън - биография, тренировки и стероиди