Стив Рийвс - биография, тренировки и стероиди

Първият професионален културист

Стив Рийвс е бивш професионален културист, както и телевизионен и кино актьор. Спортната му кариера продължава  10 години, - от 1940 г, когато спортистът просто започва тренировките си до 1950 г., когато спечелва конкурса  "Мистър Вселена". Рийвс е първият професионален културист, който успява да постигне успех в Холивуд.

Впоследствие неговият пример ще бъде последван Лу Фериньо и Арнолд Шварценегер (има и други успели във филмовата сфера  професионални тежкоатлети, но именно тези тримата са достигнали максимални висоти).


Стив Рийвс: актьор и културист

Стив Рийвс (пълното му наименование е Стивън Лестър Рийвс ; на английски - Stephen Lester Reeves) е роден  на 21 януари, 1926 година. Бъдещата легенда на културизма се ражда в Глазгоу (Монтана, САЩ). Това е малък град в северозападната част на страната (населението  не наброява повече от 3,5 хиляди души).

Както  в средата на миналия век, и днес мястото не може да се похвали с развитите на спортна инфраструктура. Стив Рийвс е любител на спорта още от дете. Подобно на повечето американски момчета, когато е още малък Стив се интересува предимно от игрални дисциплини, като футбол или бейзбол.

Сериозни занимания с цел постигане на добра  физическа култура (с културизъм), Стив започва  да се занимава едва след пубертета: през 1940 г. започва да тренира с тежести (по самостоятелно разработена програма за тренировки). Упражненията си той провежда в залата на ЕД Ярик, която се е намира в Оукланд (Калифорния, САЩ).


След като завършва гимназия през 1944 г. талантливият културист Стив Рийвс е повикан в армията. След преминаване на 6-месечен курс на военно обучение, го разпределят и изпращат във  Филипините, където се провеждат военни действия (член е на 25 пехотна дивизия на САЩ и участва в битката при Балет Пасс). От военна служба Стивън се връща 2 години по-късно и веднага отива в Оукландпри Ед Ярик, за да поднови тренировките си.

 

През 1946 г., само 3 месеца от датата на уволнението от армията, Стивън Лестър Рийвс участва в първото си състезание – „Мистър Тихоокеанско крайбрежие“, което се провежда в Портланд. Въпреки липсата на какъвто и да е практически опит, Рийвс успява да победи далеч по-опитни  състезатели от него.


Първата победа на Стив Рийвс в конкурс се случва през 1947 година: тогава той печели титлата  "Г-н Западна Америка" на същия турнир в Лос Анджелис. В същото време той получи отделна награда за най-добре напомпани ръце, гърди и крака.

Месец по-късно Стив е най-младият състезател в историята, който печели конкурса "Мистър Америка":  успява да победи 35-ма съперници, сред които са и бъдещите звезди на културизма Джордж Айферман и Джон Фарботник (в последствие всеки един от тях спечелва титлата  "Г-н Америка" -  съответно през 1949 г. и 1950 г.).


Следващото голямосъстезание, в което Рийвсучаства е  "Мистър САЩ" през 1948. Това е първият в историята турнир "Г-н САЩ". Той е  организиран от Берт Гуудрич и се състои в концертната зала Shrine Auditorium (Лос Анджелис).

За участие в конкурса са поканени  най-добрите културисти всвета, като сред тях са някои, спечелили "Мистър Америка". В турнира, Стив не побеждава, но спечелва почетното 2-ро място след Кланси Рос.


Биографията на Стив Рийвс  потвърждава, че той никога не е бил мекушав, така че не е изненадващо, че след загубата не е разстроен, а се стяга още повече. След поражението атлетът започва да тренира по-усърдно от всякога, и това дава своите резултати през 1950 година.


Именно през този сезон, Стив Рийвс спечелва най-важното за онези години първенство по културизъм, а именно  "Мистър Вселена" на NABBA. Състезанието се провежда в Лондон и събира невероятен за средата на 20-ти век брой зрители (точният брой организаторите не са смятали, но според независими оценки турнирът е бил посетен от хиляди хора).


Трябва да се отбележи, че "Мистър Олимпия" на IFBB за първи път се провеждаедва през 1965 година. До тогава, както и  няколко години след това, "Мистър Вселена" на NABBA се смята за основното състезание по културизъм, където се състезават грандовете на тежкия спорт.


След като спечелвазаветната награда на 24 юли 1950 година Стив Рийвс решава да сложи край на спортната си кариера. Въпреки това, обаче той остава в центъра на вниманието , като започва да се занимава с кино.

 

Стивън Лестър Рийвс става първият известен актьор-културист. Това е безпрецедентен случай за Холивуд. В действителност, Рийвс през 40-те-60-те години на 20-ти век е това, което по-късно през 70-те-80-те става Арнолд Шварценегер.
 
 

Чрез неговите филми, най-вече тези за Херкулес, които са излъчвани дори по екраните на СССР, хората  научават за бодибилдинга (принцип за спортен стил на живот). Основната роля на Стив Рийвс, според собствените му думи, а и според мнението на критиците е Херкулес.

 

Той се снима в два филма: първият е  "Подвизите на Херкулес" , пуснат през 1957 година, а вторият - "Подвизите на Херкулес: Херкулес и кралица Лидия", пуснат през 1958 година). И двете ленти имат огромен успех в глобалния боксофис и събиратобщи приходи в размер на десетки милиони долари (днес, когато "Аватар" и "Отмъстителите" могат да се похвалят с милиарди, подобни цифри не изглеждат впечатляващо, но повярвайте ми, за миналия век те са били такива).


Други филми със Стив Рийвс, които са високо оценявани от  експертитеса "Последните дни на Помпей" (1959), "Пиратът Морган" (1961), "Троянската война" (1969), "Ромул и Рем" (1961) и "Синът на Спартак" (1962). Обърнете внимание, че атлетът участва предимно в исторически  или псевдо-исторически филм - "фентъзи". Това се дължи на факта, че спортистът изглежда перфектно да изиграе герои от митове, легенди и приказки. Актьорът участва в 15 такива филма и има 17 роли на главния екран.


Интересен факт: по време на снимките на филма "Последните дни на Помпей" Рийвс получава сериозна контузия на рамото, но въпреки това продължава да изпълнява сам всички трикове. За съжаление тази травма, няма да му позволи да продължи кариерата си като културист.

 

Стив оставя тежкия спорт не само защото вече е  спечелил голяма награда в културизма, а и поради невъзможността да тренира пълноценно.


Като актьор Стив Рийвс започва да се изявява в САЩ, но продължава да се развива в Европа (там се премества в края на петдесетте години). Ето защо получава максимална популярност не само в родината си, но  и в чужбина, включително и Съветския съюз.

 

Между другото при сключване на договори Рийвс често е трябвало да посочва теглото си и понякога дори му се е налагало да отслабва, за да изглежда още по-релефен на екрана. С подобни изисквания впоследствие се изправят Шварценегер и Фериньо, тъй като те също е трябвало да изглеждат напомпани и орелефени за някои герои.


Стив оставя актьорската си кариера в края на шейсетте години, тъй като престават да му дават главни роли. Освен това, според думите му вече е изморен от бохемскияживот. През седемдесетте години бившият културист се посвещава на отглеждането на коне. И тук той също преуспява: става гранд маршал на годишния парад, който се провежда  провежда в Ескондидо.


Стив Рийвс умира на 1-ви Май 2000. Причина за смъртта става  хирургична интервенция (той получава кръвен съсирек). Починал е в болница в град Ескондидо (Калифорния), където за съжаление лекарите не успяват да го спасят.


Стив Рийвс - звезда на екрана и в живота

Можем да отбележим, че с ролите си във филмите Стивън Рийвс, а по-късно Лу Фериньо и Арнолд Шварценегер имат голям принос за популяризирането на културизма. До шейсетте години на миналия век, културизмът е меко казано неизвестен спорт.

Филмите със Стив, Лу и Арнолд показват, че усърдната работа върху физическата форма е не само полезна, но и перспективна.


В продължение на близо три десетилетия, името и фамилията на "Стив Рийвс" символизират  тежките спортове и са нарицателни за силен мъж. В началото на осемдесетте години в такъв символ се превръща и "Железният Арни" (след заснемането на филма "Конан").

 

Участници в турнира "Мистър Вселена 1950"

Антропометричните данни на Стив Рийвс по днешните стандарти, може и да не изглеждат изключителни, но повярвайте ми, за онова време те  са точно такива: при ръст 185 см Рийвс може да се похвали със състезателно тегло до 98 кг, а размерите му плашат съперниците му:

Врат - около 47cm;
Гърди - около 128см;
Бицепс - около 46 см;
Талия - около 73 сантиметра.


Когато е във върха на състезателната си форма Стив Рийвс прави зашеметяващо впечатление на другите. Това не е изненадващо, тъй като в тази епоха за културизма не се е знаело много и с такъв спорт се занимавали много малко хора.

В продължение на почти 30 години, Стив е основната звезда на "Крайбрежни мускули" (Venice Beach). Зад него върви тълпа от зяпачи, която се впечатлява не толкова от добрата  визия на мъжа, колкото от  гигантските му мускули.


Бил Хауърд (главен редактор на няколко публикации, посветени на тежкия спорт) описва първата си среща с Рийвс:


"Първият път, когато бях на Venice Beach (Los Angeles) беше през 1963 година. Тогава бях само на 14 години. В търсене на по-добър живот напуснах родината си и отидох направо в Калифорния, където тренираха най-добрите от най-добрите културисти.

Никога няма да забравя първия ми ден: сутринта отидох на разходка по плажа и някак от само себе си стигнах до детската площадка. И тогава замръзнах. Там тренираше истински културист. Той беше необикновено широк в раменете с каменни ръце.

Отначало не можех да видя лицето му, но след по-внимателно вглеждане осъзнах, че  пред мен стои самият Стив Рийвс - "Мистър Вселена" !


Трябва да се отбележи, че никакъв спортен допинг, а също и специално спортно хранене през 40-те години не са били известни. Много от днешните вещества, като тестостерон ципионат, метандиенон, станозолол, нандролон деканоат, метенолон енантат, орал туринабол, оксиметолон и други тогава още не са били разработени или не са се произвеждали масово, така че да са достъпни за всеки.


Затова и Стив Рийвс вероятно е най-естественият културист. В цялата си спортна кариера той никога не е използвал анаболни андрогенни стероиди. А дали е употребявал ААС, когато се е снимал в киното никой не казва. По-вероятно е да не го е правил, тъй като работата в Холивуд не изисква такава мускулатура, както бодибилдингът. 

 

Програмата за тренировки на Стив Рийвс

През деветдесетте години на бял свят случайно се появяват лични записки на  Рийвс за тренировки, които, оставени преди да го повикат в армията през четиридесетте години. Записките са намерени от настоящия собственик на къщата, където някога е живял Стив.

Те са били оставени на табло и облепени с тапети. В такава форма стоеше почти половин век. Находката е публикувана от  "Flex", които посвещават страница със специален материал и снимки на самото табло. 


Стив Рийвс през деветдесетте


На база тези записки, както и  откъси от интервю с атлета са описани приблизително тренировките на Стив Рийвс. Изпълнявайте по  8-12 повторения за всяка мускулна група, а за краката и коремната преса изпълнявайте оптимално по 20 повторения.

Старайте се да правите всяка серия до отказ, а упражненията правете технически правилно, за да не се загуби тяхната  ефективност. Следете напредъка си с работно тегло. Ако сте в състояние да изпълнявате по 8-12 повторения технически точно с определен тегло, опитайте да го увеличите, а броя на повторенията намалете  до 7-8.

След това опитайте постепенно да достигнете броя повторенията отново на 8-12. След това направете сета отново - отново увеличавете на теглото и намалете броя повторения. И така до краен предел. Основното в упражненията е техниката. Опитайте се да намерите  баланс между увеличеното тегло.

Едното не трябва да е за сметка на другото. Чувствайте се свободни да променяте захвата на щангата – от широк до тесен захват и обратно. Тази технология позволява пълноценна работа на мускулите. Натоварвайте краката чак в края на тренировката. В началото и средата на тренировката те трябва да може да се движат свободно, а не да са изморени.


Между упражненията  за различните мускулни групи трябва да има почивка  средно по 3 минути. Освен това е безполезно да тренирате по-често от 3-5 пъти в седмицата. В края на краищата мускулната маса се увеличава по време на почивката.

Ако една сесия в залата продължи повече от 2,5 часа, като в това число се включва и загряването - това е грешка.


По време на тренировката пийте вода, а най-добре разреден лимонов сок с мед. Дори и такава проста изотонична напитка ще допринесе за възстановяването на електролитния баланс и попълването на запасите от енергия.

Трябва да приемате най-малко 12 чаши течности; Разходките в пресечени местности представляват комбинация от почивка и аеробика.. А ходенето с тежести ефективно  изгаря  мазнините.
Освен това поработете върху диетата си. Научете какво е полезно и какво не е, а освен това обърнете внимание конкретно на собственото си тяло.

От списъка със здравословни храни изберете тези, които Ви харесват. Но не забравяйте че храната трябва да е разнообразна. Спете достатъчно. Трябва да спите на твърд матрак в добре проветрено помещение. Слънчевите бани са много полезни.

Излагайте се на слънце най-малко един час при слънчево време, и не забравяйте да използвате слънцезащитни продукти. Осигурете си достатъчно витамин Д. От психологическа гледна точка, важно е да си поставяте не само Глобални, но и локални Цели.

За атлета мотивацията не трябва да е ограничена само до побеждаването на голямо състезание.  По-елементарните задачи, от типа набирания с 5 кг тегло или да се научите да се боксирате помагат за придвижването напред и непрекъснат прогрес.

 

  • Стив Рийвс - биография, тренировки и стероиди