Укрепване на костната система

Качено от в Полезно на May 28, 2017 . 0 Коментари.

 

Анаболите като широко понятие са средства, които чрез различни механизми способстват за засилване на  анаболните процеси, протичащи в тялото. Тази категория включва предимно лекарства, спортни добавки и билкови препарати (нестероидни анаболни) , а така също с анаболни стероиди и вещества с андрогенен ефект (от тестостерон до нандролон).

 

Въпреки това, малко хора знаят, че освен тези съществуват физиологичн анаболи, т.е. стимулатори на анаболни процеси. И това не са всякакви видове лекарства, за които можете да се сетите, а препарати, които влияят върху човешкото тяло, провокирайки анаболните процеси и засилвайки ги. Върху хората действието им е леко и обикновено не предизвикват странични ефекти.

 

В днешно време има множество физиологични стимулант на общия анаболизъм (а някои от предположенията не са лесно достъпни и позволени): Докато в миналото болестите на костите и ставите са засягали предимно мъже и жени от по-старото поколение, в наши дни това се потвърждава при до 50% от всички млади хора.

Заседналият начин на живот твърдо навлезе в реалността на съвременния човек (6 часа наден на чина в училище и  8-часов работен ден в офиса) и това само влошава ситуацията: костите  изтъняват, ставите отслабват. Процесът първоначално е незабележим, но по-късно се превръща в сериозно заболяване, като например различните видове артрит и артроза.

 

Ето защо повечетоупражнения за скелетната система се препоръчва да започнат още от детството . Вместо да  чакате за проява на симптомите, по-добре е да се занимавате с превенция от усложнения. Любителите спортисти и професионалистите в тази област с справят лесно, тъй като те редовно посещават спортните зали, независимо дали за забавление или професионално. Тялото се подлага на физически упражнения и освен това те се хранят правилно. При спортистите също има рискове, свързани с наранявания, провокиращи същите заболявания.

 

Укрепване на скелета

Укрепването на скелетната система (кости) трябва да включва загряване и упражнение, като основно място заема здравословната диета.Тези неща трябва да станат навик на съвременния човек, така както е миенето на зъбите два пъти дневно. Костите са в основата на опорно-двигателния апарат.

 

Тяхното здраве е необходимо условие за успешна спортна кариера. Нищо чудно, че народната мъдрост казва: "Костите трябва да останат същите, а мускулите да растат!

Костната система (скелета) на човека представлявасъвкупност от всички кости на тялото, които изпълняватпасивната функцията опорно-двигателния апарат. Това е подкрепата на меки тъкани и мускулите, както и щитза вътрешните органи.

 

Скелетната система в човешкото тяло се състои от 206 кости, почти всички от които са интегрално свързани посредством фуги връзки.  Името "Скелет" произлиза от древни времена, когато поради медицински причини или погребални ритуалитялото на починалия тяло се излагало за изсушаване  на слънце или се поставяло в горещия пясък.

 

Функциите на костната система са разделени на механична и биологична. Механична–свързана е с подкрепа, движение, поемане на сътресенията, защита на вътрешните органи. Образува рамката, към която са прикрепени, мускулите,  повечето от вътрешните органи.

Поради наличието на движещи се компоненти костна система функционира като множество лостове, задвижвани от  мускулите. Намалява и омекотява сътресенията при движение, формира костните контейнери, където защитени се разполагат различни органи – от главния до гръбначния мозък.

 

Биологична - кръвотворна и метаболитна функция (хематопоезата е образуването на нови кръвни клетки , което се осъществява в костния мозък. Костите се яввяат хранилище предимно на фосфор и калций в организма на бозайниците).

 

Начини за укрепване на костите

1.Как да  укрепим костите - калций. Този минерал е основно необходим, за образуванетона силния скелет. Дневната норма на калций за здрави мъже и жени на средна възраст е ≈ 1000 мг. Попълването на резервите може да стане чрез консумирането на храни, като: млечни продукти (от прясно до кисело мляко), ядки (от бадеми до сусам ), риба (катонапример сардини), плодове и зеленчуци (от зеле до портокали).

2. Как да укрепим костите - фосфор. Той е вторият най-важният елемент, необходим за изграждането на силен скелет. Неговата дневна ставка за здрави мъже и жени на средна възраст е ≈ 800-1200 мг. Какви продукти са нужни, за да се запасим с фосфор? Главно: бобови растения (от боб до грах), зърнени храни (от овесени ядки до елда), риба (като например писия), плодове и зеленчуци (например, зеле ).

3. Как да се укрепим костите - витамини. Почти всички витамини в различна степен  имат положителен ефект върху костите. Ако трябва да маркираме най-важните, това са витамините А, С и D: Витамин А участва в образуването на костната тъкан, Витамин С стимулира синтеза на колаген, а витамин D стимулира усвояването на калция. За попълване на запасите с тези витамини може да се използват, например: черен дроб, моркови и магданоз (витамин А); лимони, черен пипер и грах (за витамин С); гъби, картофи и мляко (за витамин D), както и други продукти. Да не забравяме, че основният източник на витамин D е слънчевата светлина, така че по-често трябва да излизаме на чист въздух.

4. Как да укрепим костите - упражнения. Редовните и интензивниупражнения може не само подобряват характеристиките на тялото, но също така го заздравяват. Както и анаболните стероиди-андрогенен сами не дават атлетична физическа форма, просто "храненето" с витамини и минерали, без активен начин на живот не предпазва от загуба на костна маса.

5. Как да укрепим костите –лекарствени препарати. Тази категория може да включва конвенционални витаминно-минерални комплекси, съдържащи горните елементи и специални лекарства за предотвратяване на различни заболявания. Но е важно да следвате инструкциите, внимателно да проучвате на състава на добавките и лекарствата, да се консултирате се с лекар, ако е възможно и  да спазвате препоръчваната доза.

6. Как да укрепим костите - отказване от лоши навици. За опасностите от тютюнопушенето и употребата на алкохол се говори много, но обикновено става дума за тяхното отрицателно въздействие върху централната нервна и сърдечно-съдовата система. В действителност, цигарите и алкохолът са още по-вредни за скелета, защото костите може да стават по-тънки, а повърхността им да стане пореста, създавайки основа заразвитие на болести.

 

Как да укрепите Вашите стави, сухожилия и връзки?

Стави и сухожилия -  това са подвижнисъединения на костите на скелета. Чрез тях се съединяват частите от скелета илисъответно вътрешните органи. Ставите се състоят отцепнатини, обхванати от синовиалната мембрана и съвместна капсула. Чрез коремна та връзка, костите могат да се движат без нанасяне нащети.

Следвада се обърне внимание на съединителната тъкан и  твърдите връзки. Ставите в скелета са разположени там, където се правят отчетливи движения, като флексия, разширение, отвличане, адукция, супинация, пронация и въртене. Като човешки органи  ставите са пряко свързани с функцията на опорно-двигателния апарат.

 

Когато те са повредени движението в наранената зона е ограничено или напълно спира, като често е придружено с болка. Сухожилия в тялото има не само в костите, но също и във вътрешните органи. Когато те са повредени се появява отпуснатост, намалена двигателна функция.

 

Всичко това, е съпроводено с оток и болката на пострадалото място. Най-често срещаният тип повреда  е навяхване, за което може да се прави профилактика чрез загряване и тренировки

1. Как да укрепим ставите и сухожилията – правилно хранене. Както плътността и устойчивостта на костите, състоянието на ставите исухожилията много зависи от начина на хранене.  На първо място е необходимо да се ограничи консумацията на полуфабрикати, в които отсъстват естествените хранителни вещества.

При хранене с полуфабрикати почти отсъстват елементите, отговорни за образуването на съединителната тъкан.

 

2. Как да укрепим сухожилията и ставите - отхвърляне на нездравословната храна. Ако полуготови продукти са безполезни, фосфатите са вредни за опорно-двигателния апарат. Продукти като безалкохолни напитки, кондензирано мляко, бакпулвер на пръчки и др. бавно, но сигурно намалява на мобилността на ставите и сухожилията.

 

3. Как да се укрепим сухожилията и ставите - микроелементи. Подобно на костите, ставите и връзките се нуждаят от калций и фосфор. Така че още веднъж:  важно е да се съобразявате с дневната ставка на потребление: ≈ 1000 мг калций и фосфор ≈ 800-1200 мг за здрави мъже и жени на средна възраст.

Ако говорим за витамини, най-голям брой нужда имате от  групите D, C, E, K, B, A. Един от основните компоненти на съединителна тъкан (както и синовиалната течност) е хиалуронова киселина. Тялото на здрав човек с тегло 60-80 кг ≈, съдържаща ≈ 15 г хиалуронова киселина. За да възстановите неговото оптимално съдържание, можете да използвате продуктите на глюкозаминогликани. Те се намират: във водораслите, в хрущяла на животни, птици и риба (от които например се прави силен бульон).

 

4. Как да укрепим сухожилията и ставите - упражнения / разтягане. Ежедневните упражнения и стречинга преди тренировка, не отнемат много време, но са изключително полезни.  Спортистите, които редовно излагат опорно-двигателния апарат на тежки натоварвания, трябва да използват дрехи и обувки, които не ограничават движението, а по-скоро гоулесняват.

 

5. Как да укрепимсухожилията и ставите - да се откажем лоши навици. Пушенето и пиене  създават благоприятни условия за развитието на мускулно-скелетни заболявания, като артрит и или да бъдат спрени. В противен случай вината е изцяло наша.

 

Етикети: костна система, укрепване на костите, костиПоследна промяна: Sep 09, 2020

Коментари

Оставете коментар

Оставете отговор

*Име:
*E-mail: (Не е публикувана)
   Сайт: (Адреса на сайта с http://)
*Коментар:
Call