Еритропоетин (ЕПО) - Информация


еритропоетин

Еритропоетин е гликопептиден хормон, който контролира образуването на червени кръвни клетки (еритроцити) от стволовите клетки на костния мозък, в зависимост от консумацията на кислород.


Самият ЕPО се произвежда главно в бъбречните тъкани. ЕPО молекулата се състои от аминокиселини. В четири участъка на протеиновата верига с използване на подходящи връзки се присъединяват гликозидни фрагменти. Те представляват различни захари, така че има няколко разновидности на ЕPО със същата биологична активност, но малко по-различни в своите физически и химически свойства.


Рекомбинантен (синтетичен) eритропоетин, получен чрез генно инженерство (общоприети в научната литература съкращения rHuEPO, r-HuEPO, rhuEPO, rEPO), е идентичен с аминокиселина в състава на естествения човешки eритропоетин. Все пак има малки разлики в състава на гликозидните фрагменти.

 

Тези различия определят основните свойства на цялата молекула на хормона. ЕПО (ЕРО) стимулира превръщането на ретикулоцитите в зрели червени кръвни клетки в кръвотворния растеж на костния мозък. Увеличаването на броя на червените кръвни клетки повишава съдържанието на кислород за единица обем на кръвта и съответно увеличава капацитета на кислород и доставката на кислород до тъканите.

 

В крайна сметка се увеличава издръжливостта. Подобни ефекти се отчитат при тренировки в планина на средна височина.

 

ОПИСАНИЕ И СВОЙСТВА:


ЕПО влияе върху костния мозък, стимулира производството на еритроцитите. Това е медикамент, който се използва от някои спортисти, особено бегачи на дълги разстояния и велосипедисти професионалисти. Лекарството първоначално е разработено за пациенти с анемия като последица от някакво заболяване.


  • Медикаментът е много популярен в медицината, тъй като в някои случаи може да се използва като заместител на кръвопреливане.


 

Спортистите приемат препарата за драстично увеличение на нивото на червените кръвни клетки, които пренасят кислород в кръвта. Атлетите са наясно, че ако могат да увеличат нивото на кислород в кръвта, ще могат по-дълго да тренират. Но на теория всичко е лесно. Преди да се използва ЕПО се изисква да се направят редица процедури. Първо трябва да бъде "изпомпена" около литър кръв, след това тя се замразява и "се прикачва" обратно примерно след около седмица.


КОМБИНАЦИЯ И ПРИЕМ:


За съжаление при използването на ЕПО за атлетите съществуват сериозни опасности. Предполага се, че причината за повече от половин дузина смъртни случаи сред холандски велосипедисти е фактът, че са получавали еритропоетин. ЕПО повишава опасно процента на червените кръвни клетки. У един обикновен човек около 40% от обема на кръвта са червените кръвни клетки и това е съвсем нормално.

 

Спортистите имат значително по-високо ниво от нормалното за не трениращите. Когато един спортист използва ЕПО, медикаментът води до много висока концентрация на червените кръвни клетки (червените кръвни телца). Опасността се състои в това, че при много висока концентрация на кръв червените кръвни клетки могат буквално да „задръстят” артериите, което води до сърдечен пристъп, порок на сърцето или други сърдечни увреждания.


Проблемите се усложняват, когато атлетите не приемат и достатъчно течности. Известно е, че бегачите и велосипедистите губят много течности по време на тренировки и съревнования. Тази загуба на течности може да повиши концентрацията на хематокрит до извънредно високите нива.


Използване на ЕПО е най-често сред спортисти, от които се изисква издръжливост, но и тежкоатлетите са експериментирали с този медикамент с цел по-висока издръжливост при високо интензивни тренировки.

 

Дозировката варира около 50-300 единици / кг телесно тегло. Резултатът е повече или по-малко забележим две седмици след приема. Повечето специалисти твърдят, че лекарството не трябва да се използва за повече от шест седмици. Медикаментът е включен в Списъка на забранените вещества - 2010 г. - международен стандарт.

 

 


Няма продукти в тази категория.