Силденафил - Информация


Силденафил е активната съставка на добре познатата по целия свят Виагра. Използва се за лечение на еректилна дисфункция и подобряване качеството на сексуалния живот. Лекарството е разработено от Pfizer през 1990 година и привлича вниманието на целия свят.


Преди няколко години патентът на компанията върху Силденафил изтече и от тогава се разработват заместители на Виагра – продукти със същия състав и ефект под други търговски наименования.

 • Най-популярният такъв продукт е Камагра.
Какво представлява Силденафил


Силденафил цитрат (Sildenafil citrate), обозначен химически като C10H13N5O5, представлява инхибитор на фосфодиестераза тип 5 (PDE5). По време на сексуална възбуда два основни хормона играят роля в получаването и задържането на ерекцията.

Това са Cyclic GMP, който кара мускулна в артериалната стена на пениса да повиши нивото на кръвта и phosphodiesterase type 5 (PDE-5), който разгражда Cyclic GMP и по този начин намалява ерекцията.

Силденафил цитрат блокира действие на PDE-5 и предизвиква отпускане на гладката мускулатура чрез увеличаване съдържанието на азотен оксид. 


Силденафил – история


Sildenafil е разработен от Pfizer през 1990 година. Английските учени Питър Дън и Албърт Ууд създават силденафил като лекарство за високо кръвно налягане и стенокардия.

През 1991 година д-р Николай Терет дава на синьото хапче името Виагра. Пфайзер установяват, че тяхното лекарство не показва обещаващи резултати срещу сърдечно-съдови проблеми, но доброволците, участвали в проучването, съобщават, че след всеки прием на медикамента получават ерекция.


Така от компанията решават, че препаратът може да се използва при проблеми с ерекцията. През 1996 година Пфайзер патентоват Силденафил, а две години по-късно Американската агенция по храните и лекарствата разрешава пускането на Виагра на пазара с цел лечение на мъжка импотентност.


Как работи Силденафил?


Силденафил цитрат предизвиква отпускане на гладката мускулатура чрез увеличаване съдържанието на азотен оксид, което води до разширяване на артериите и повишен приток на кръв към пениса.

Той блокира действието на фосфодиестераза тип 5 (PDE5) и по този начин задържа ерекцията за по-дълго време и позволява продължителен и качествен полов акт.

 • Получената ерекция се задържа до 6 часа.
Какво се случва след като приемете Силденафил:


 • 30 минути по-късно – обикновено това е времето, необходимо за получаване на ерекция след прием на препарата. Важно е да има сексуална стимулация, тъй като сам по себе си продуктът не предизвиква възбуда.
 • 60 минути по-късно – това е времето, в което продуктът достига максималната си концентрация в кръвта. Затова е удачно да вземете медикамента около 1 час преди полов акт.
 • 4 часа по-късно – половината от лекарството е напуснало кръвния поток, но неговото действие все още продължава.
 • 10 часа по-късно – възможно е да получите ерекция със същата скорост както 1-2 часа след приема, но тя може да бъде малко по-кратка.
 • 24 часа по-късно – Силденафил е напуснал кръвния поток и почти всички следи от лекарството са изчистени от организма.


 • Заради този механизъм на действие е удачно да приемате Силденафил 30-60 минути преди сексуален контакт и не по-често от веднъж на 24 часа


Кой е най-добрият заместител на Виагра?


Камагра е най-популярният и успешен заместител на Виагра. Произвежда се от водещи фармацевтични компании. През последните години милиони мъже по целия свят използват Камагра за да се справят със своите сексуални проблеми.


Дял на генеричните лекарства в оборота на фармацевтичния пазар (въз основа на цената на производителя) от EFPIA 2010

Belgium2
  
12,6 %
Bulgaria2
  
42,5 %
Denmark1
  
24,2 %
Germany2
  
30,2 %
Estonia1
  
21,3 %
Finland1
  
21,1 %
France2,4
  
13,1 %
Greece1
  
17,0 %
Ireland2
  
10,7 %
Island3
  
22,6 %
Italia2
  
30,4 %
Croatia1
  
43,2 %
Latvia3
  
38,0 %
Lithuania3
  
50,4 %
Nederland3
  
11,5 %
Norway3
  
16,4 %
Austria2
  
22,4 %
Poland2
  
56,4 %
Portugalko2
  
20,8 %
Romania3
  
29,0 %
Sweden3
  
14,6 %
Switzerland3
  
9,7 %
Serbia3
  
55,0 %
Slovakia3
  
49,0 %
Slovenia2
  
26,0 %
Spain2
  
8,4 %
U.K.1,5
  
21,7 %
Hungary2
  
36,2 %
Cyprus2
  
25,0%
 
1 акция на фармацевтичния пазар; 2 дял от фармацевтичния пазар, като се вземат предвид само предплатените лекарства; 3 дял в целия пазар; 4 вземат се предвид само официално регистрирани лекарствени вещества;
5 въз основа на официални цени на NHSТаблетки или желе?


И двете форми са еднакво ефективни, изборът зависи от вашите предпочитания. Дали искате да изпиете таблетка или да използвате продукт под формата на овкусено желе? Гелообразната форма се усвоява от организма малко по-бързо т.е действието ѝ ще настъпи по-скоро след прием, но разликата е много малка.

Просто изберете тази форма, която ви е по-удобна за консумация.


Кой може да използва Силденафил?


Силденафил е ефективно и безопасно средство и може да се употребява от всеки мъж, който има проблеми с ерекцията или иска да подобри своя сексуален живот.


Продуктът се препоръчва при намалена или липсваща ерекция или преждевременна еякулация. Тези проблеми може да се дължат на стрес и преумора, хормонални нарушения, депресия, някои заболявания като: полиневропатия, диабет, ендокринни нарушения, хипертония, прием на медикаменти, напреднала възраст. 


Ефекти от прием на Силденафил:


 • Качествена и продължителна ерекция;
 • Забавена еякулация;
 • Възможност за удължаване или повтаряне на половият акт;
 • Действие, което продължава няколко часа;
 • Подобрено самочувствие;


Силденафил не се препоръчва при:


 • Алергия към активното вещество;
 • Заедно с препарати, съдържащи нитрати (нитроглицерин, изозорбид, мононитрат, динитрит);
 • Заедно с попърс;
 • Прием на наркотици или големи количества алкохол;
 • Едновременно с други препарати за лечение на еректилна дисфункция; 
 • Продуктът не трябва да се употребява от жени;


Ако имате тежки сърдечни, чернодробни или бъбречни проблеми, консултирайте се с лекар преди да приемате Силденафил.


Как се приема Силденафил


Препоръчителната доза е 100 mg Силденафил цитрат 30-60 минути преди полов акт.

Имайте предвид, че действието не настъпва веднага, а след около половин час и при наличие на сексуална стимулация т.е няма да имате ерекция ако не се нуждаете от нея.

Няма нужда да приемате продукта ако не планирате да правите секс. Може да приемайте  по-малки дози – 25 или 50 mg ако са ефективни при вас, но не превишавайте максималната доза от 100 mg.

Таблетката трябва да се приеме с чаша вода, а ако продуктът е под формата на желе или гел, той се приема директно в устата.

Мазната храна и алкохолът може да забавят или намалят действието на Силденафил, затова се препоръчва да го приемате на празен стомах или 2 часа след храна и да не консумирате големи количества алкохол. Не взимайте нова доза преди да са минали 24 часа от последната.


Силденафил – странични ефекти


Силденафил обикновено се понася много добре. Страничните ефекти се появяват рядко и са леки. Те включват:

 • Запушване на носа
 • Зачервяване на кожата
 • Главоболие
 • Разстроен стомах
 • Чувствителност към светлина
 • Замъглено зрение


Обикновено тези реакции са преходни и не изискват спиране на лекарството.


Ако почувствате внезапна болка в гърдите или изтръпване на ръцете, незабавно потърсете медицинска помощ. Хора в напреднала възраст, със сърдено-съдови заболявания, хипертония или диабет имат по-голям риск от поява на странични ефекти. 


Източници:

1. Снимка, Силденафил, Wikipedia - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Viagra_Tablette.jpg

2. Снимка - https://pixabay.com/de/photos/menschen-mann-frau-paar-2589818/

3. Дялът на генеричните лекарства спрямо оборота на фармацевтичния пазар, EFPIA - http://www.sfee.gr/wp-content/uploads/2015/05/EFPIA_Figures_2012_Final.pdf

4. Cobra 120 mg - https://kamagra-apotheke.com/cobra-120mg/Камагра ГЕЛ / ЖЕЛЕ - Силденафил
Kamagra Gold - 4 таблетки Силденафил
Изчерпано количество
Показани 1 от 2 | 2 (1 Страници)