Разговор с експерти за фитнеса през 2018 година

Качено от в Полезно, Бодибилдинг на Mar 13, 2018 . 0 Коментари.

Разговор с няколко експерта от сферата на бодибилдинга и фитнеса

Ние поговорихме с няколко експерта от сферата на бодибилдинга и фитнеса, задавайки на всички един и същ въпрос: какво Ви дразни най – много в съвременния железен спорт? Предполагаме, че отговорите, които получихме, поне веднъж- два пъти  са достигнали до Вас, нашите читатели . Тези проблеми отдавна са на преден план, но незнайно защо, никой не бърза да ги решава. Е, наслаждавайте се!

 

 

Уоркаут yes

От себе си, съставът на администрацията на Anabol.bg, ще добавим, че тази статия се явява превод от едноименния текст на сайта “T – Nation” или “Testosterone Nation”- един от най-старите и уважавани задгранични ресурси за бодибилдинг и фитнес ). По отношение на превода ние наблегнахме като приоритет на литературното, а не дословното съдържание на оригинала. Предлагаме Ви да оставяте своите въпроси и мнения в коментарите.

 

 

Пол Картър ( треньор по бодибилдинг и силова подготовка ).

Момичета, които безкрайно постват свои откровени снимки, съпровождайки ги, като правило, с безполезни фитнес – съвети. Глупавите постъпки на спортисти, извършвани с цел привличане на внимание. Разбираме те, приятел. Ти си глупав и родителите ти не са те обичали, но престани да позориш себе си и своите колеги.

 

Всички тези статии със с заглавие „обичайте тялото си”, нямащи никакво отношение към фитнеса и пишещи се от мързеливи, потънали в лой хора.

 

Активности, които защитават дебелаците. Един вид, това е техен избор, а не отклонение. Знаем, че Вие сте като тях – дебели и лениви. Кльощави жени, тежащи най – много 100 фунта, но безспирно бъбрещи за тренировки и правилно хранене, само защото някога и то само веднъж са отишли в “Planet Fitnes и са успели да направят серия клекове.

 

Недостатъчно лайкове и последователи при наистина умни хора, които правят полезни неща, но не получават нужното признание. Познавам минимум двама – трима водещи специалисти по тренинги и правилно хранене, които остават незабелязани в социалните медии. И наистина, за какво са им нужни те на повечето трениращи, когато може да се абонират за онази глупачка с големи гърди или за онези нелепи наклони.

 

Атлети и занимаващи се с фитнес, които искрено вярват, че без допинг е невъзможно да станат по – силни, по- стройни и по – напомпани.  Ти си слаб и дебел, защото още сучеш. Анаболните стероиди тук нямат нищо общо. Твоите тренировъчни принципи са на напълно изостанали, а менталната ти нагласа в живота и в залата – още по – зле. Като пълен неудачник, на теб ти е по-лесно мрънкането по форумите, отколкото да направиш  нещо в реалността.

 

Треньорите по функционална и силова подготовка, уоркаути, които се събират около тренировъчни конуси, фитнес – топки, тренинг дискове, килимчета за йога и прочие безполезен инвентар. Никога не съм срещал титулуван бодибилдър или успешна фитнесистка, постигнала успех благодарение на стрип – денс. Това най – много да мине за кардио.

 

Крис Колуччи (администратор на форума “T – Nation”)- Главния проблем на съвременната фитнес – индустрия – това са тъпите хора , които са толкова тъпи, че сами не го разбират. Вместо да си признаят факта , че са тъпи, те като нищо раздават съвети на околните. Ако още не сте ме разбрали, говоря за фитнес – блясъка от интернет.

 

За да се считаш за специалист по тренинг и здравословно хранене, не е достатъчно да имаш популярен акаунт в Инстаграм, да имаш абонати в Ютуб и няколко плочки на корема. Може ли, от приличие, да получите реален сертификат и да завършите профилиран  ВУЗ? Фитнес – образованието от типа „четох там някакви статии” не се брои.

 

Личен треньор

Преди да искате пари за тренировъчни програми, дайте примери за свои удачни такива. Помолете бившите си клиенти да споделят снимки „преди и след”. Успешният случай не означава задължително участие на Вашия клиент в национално състезание. Ако наистина помагате на хората да се отърват от излишните килограми  и да увеличат бицепсите си, то докажете това с факти.

 

 

Когато некомпетентен треньор казва на абонатите си в Ютуб, че носенето на 10-фунтова тежест в качеството на колие ще реши всичките ви проблеми с кръста , или когато стройна благодарение на пластиката фитнесистка расказва на читателките си в Инстаграм, че отказът от глутена е най-добрият начин за подмладяване на организма, - получаваме още повече необучаеми кретени.

 

Добре, че за разлика от другите проблеми на съвременния железен спорт, тези се решават лесно. Както се отървахме от реалити-шоута, така можем да се отървем и от фитнес – звездите от интернет. Просто престанете да ги гледате, четете и следвате. Без търсене няма да има и предлагане. Може би тогава „онлайн – експертите” ще се замислят за получаване на реален сертификат и образование.

 

Бронвин Блант ( пауърлифтър и треньор по силова подготовка) - Не ми харесват схватките между бодибилдъри, пауърлифтъри и кросфитъри. Защо някой трябва да по-добър от друг, след като всички правим примерно едно и също?!

 

Постоянно чета, виждам и чувам, как пауърлифтъри принизяват бодибилдъри, бодибилдъри кросфитъри, кросфитъри пауърлифтъри и обратно. Но нали сред нашите видове спорт няма по-лошо и по-добро. Силовите и физически дисциплини – това е единен компонент, когато се стига до тренировки, диета и начин на живот. Вместо да се поливаме с помия, следва да се съсредоточим на популяризирането на целия железен спорт. Фитнесът не е чак такава голяма индустрия. Може да се сплотим, иначе няма да оцелеем.

 

Наскоро започнах да се състезавам в нов спорт под названието „Супер Лига”.  При него се оценява както физическата форма ( мускулатура), така и силовия потенциал на атлета (чрез няколко упражнения ). „ Супер Лига” е събрала в себе си черти от най-различни дисциплини, което я прави по своему уникална. Тук кросфитъри, пауърлифтъри и бодибилдъри се състезават като равни, уважавайки се един друг. Защо цялата фитнес-индустрия не може да е такава?

 

Чад Кой ( стронгмен и треньор по силова подготовка) - Тренирам хора вече 3 години и най-силният ми дразнител-това е манталитетът „искам всичко и то веднага”.

 

Той е присъщ на дегенератите-бащи, на които не им пука за децата им, но ги записват в моята група, нали ”наближават училищните състезания и синът не бива да позори моята фамилия”, на престарели дами, разчитащи на това да свалят 20-30 фунта за първите 3 седмици, а също и за начинаещи атлети, при които първият въпрос е : ”Треньоре, какво да взимам, за да съм също толкова силен и напомпан?”.

 

Състезание по бодибилдинг

Даже ако напъхаш в себе си хубава химия, натрупването на маса, изгарянето на мазнини и ръста на силата ще отнеме време, много време. Аз започнах да тренирам на 12 години и оттогава съм пропуснал само десетина серии. Изключително по уважителни причини, било то по болест, травма или семейни обстоятелства. Ти колко тренировки си пропуснал за последната половин година, а колко вредна храна изяде за това време? Отговорът е в теб!

 

На трениращите често не им достига издръжливост, много от тях захвърлят уоркаут-а , без да дочакат първите резултати. „ Безполезно е, не съм предразположен към всичкия този спорт”. Или още по-добре: „ Вие сте лош треньор, приятелки ми казаха как да отслабна за четири седмици, без да си отказвам нищо”. Аз не казвам, че съветите от приятели или интернет са безполезни, не. Напротив, съвременният свят е добър с това, че всеки има достъп до полезна информация. Просто трябва да умеем да я филтрираме.

 

Моля ви, бъдете по-търпеливи!

 

Марк Дагдейл (професионален бодибилдър) - Аз не искам да съм такъв. Знаете го, онзи в тренировъчната зала, който при първа възможност си припомня отминалата слава. Един вид: „В моето поколение бодибилдърите правиха по- добри и по-тежки тренировки”.Не искам да бъда като него, но явно ще ми се наложи. Въртя желязото вече 30 години. И аз съм имал своите върхове и падения. Няма да си припомням, колко тежах на 20 години и как се упражнявах, просто ще дам като пример няколко неща, които ми липсват.

 

Гири и щанги

Гади ми се от всички тези безопасни гири и пластмасови палачинки. Липсват ми онези дни, когато в тренировъчната зала се чуваше звън на желязо и веднага ти ставаше ясно, че бодибилдърите тук работят сериозно, а не се лигавят. На съвременните напомпващи се това не им достига. Там всичко е гумирано и дезинфекцирано, така че, не дай Боже някой криворък да ти изтърве върху крака железен снаряд или да се нараниш на силовата рамка.

 

 

Че може и да те осъдят! Аз често тренирам в неголеми зали, такива като „Eastside Gym”, защото оборудването там е и до днес желязно, огромно и звънтящо. Преди всичко, в мен говори носталгията, но да се упражняваш така е и къде-къде по-приятно. Уоркаут бодибилдърът би трябвало да се асоциира с кръв, пот и сълзи. Фитнес-топките, килимчетата за йога, гумените щанги , марковите маратонки и слушалките “Beats” могат да си ги оставят за себе си.

 

Джейсън Браун (треньор по силова подготовка и фен на бокса) - Две думи – самопровъзгласили се експерти. Онлайн-консултирането през последните няколко години стана доста популярно. На мен ми провървя и бях един от първите в тази система. Първите си интернет-клиенти започнах да приемам още през 2010 година и се отнасях към тях също толкова сериозно, както и към реалните.

 

Но, колкото по-навътре навлизаш в гората, по- тъмно става. Днес наблюдаваме как се плодят стотици самопровъзгласили се експерти, предлагащи за много или не чак толкова пари да съставят програма или да помогнат с план за диета. Липсата на необходимата квалификация при тях подлага на реален риск всички, които са съгласни да им платят.

 

Не доверявайте никому собствения си организъм, преди да сте видели успешно резюме!

 

Колко отдавна този човек е в индустрията? Колко пъти сме виждали, че хората започват да учат други, когато самите те нямат и 2-3 години опит.Такъв наставник не може да помогне никому, та той още не се е справил със собствените си проблеми.

 

Да се учиш, четейки книга

Практическите навици са не по-малко важни, а даже и повече, отколкото сертифицирането и количеството прочетени книги за бодибилдинг.Клиентът взима пример от ментора, като от ролеви модел. Но това, че момчето от интернет има коремна преса, не означава, че е достатъчно квалифициран за работа като онлайн-консултант.

 

Клиентите му достигнали ли са прогрес, избягвайки травмите? Разпитайте тези трениращи, които сега обучава интересуващият ви треньор, няма значение в реалността или в интернет. Сблъсквал съм се със случаи, когато потенциални клиенти са се отказвали от предлаганите услуги, след като са общували с някого от моите бивши подопечни. Уоркаут-ът е прекалено груб, графикът неудобен, цените високи-бяха назовавани различни причини. За изпращане на съобщението Ви трябват най-много няколко минути, но това определя колко удачен ще е вашия бъдещ тренинг.

 

Прочетете биографията му. Ако специалистът няма общодостъпна биография, тогава как ще разберете с кого Ви предстои да работите? Разберете за неговото минало, опит, профил и клиенти. След това решете, струват ли си парите предлаганите услуги или не. Още един аспект на разследването, който ще Ви отнеме не повече от няколко минути. Спортистът трябва предварително да се убеди, че треньорът, който си е набелязал, има необходимите теоретически и практически знания. В противен случай можете да попаднете на шарлатанин.

 

В мрежата има достатъчно сайтове с архивите на фитнес-сертификация. С помощта им можете да потвърдите, че даденият човек действително е получил образование, а може и резултатите от търсенето неприятно да Ви изненадат.

 

Общо казано, направете си домашното: преди да се обърнете за помощ към експерта, запознайте се с неговата биография, пообщувайте с неговите бивши и настоящи клиенти, а най-важното е да откриете потвърждение на тази информация. Съгласявайте се само на оптимални условия!

 

Амит Шапир (професионален бодибилдър и пауърлифтър) - Моментално получаващите признание треньори и спортисти. Не ме разбирайте погрешно, има и редки изключения, когато някой идва в даден вид спорт и благодарение на таланта си бързо постига успех. Но обичайно не става така. И съвременната фитнес-индустрия работи по следния начин:

 

Реалният опит не е важен. Днес ключова роля играе това колко абонати имаш в Инстаграм и колко често постваш НЮ фото. За 10 години си участвал само в две шоута?  Няма проблеми, щом читателите на Фейсбук те наричат експерт. Не можеш да проведеш гладуване с нормално тегло? Какво значение има, виж какви коремни плочки имаш, направо като Холивудска звезда.

 

Да бъдеш в отлична форма (да не говорим вече за това да помагаш на други да я постигнат) затреньорите сега изобщо не е задължително. Защо година след година да се блъскаш в залата, да участваш в състезания и да експериментираш с храненето си, когато можеш да влезеш в Туитър, да постнеш нещо идиотско и да получиш няколко стотици последователи?

 

Тренировка за жени

 

Постоянно виждам съобщения от типа на: ”За съжаление, не стигнах до подиума, както исках, макар че цели 8 седмици бях на диета. Съдиите със сигурност са слепи. Младежът, който спечели турнира, вероятно е нечий бойфренд, брат или приятел. Мама е съгласна с мен.Не се разстройвам, нали за 2 месеца подготовка научих толкова много за собственото си тяло, правилното хранене и силовия тренинг, че сега съм готов да стана треньор. Има само 5 свободни места, не се бавете!”

 

 

Профилното образование и следващото самообразование също така не са важни. Да изхабиш 4-8 години за получаване на диплома и курсове за повишение на квалификацията? Пффф! Да плащаш за сертификат и да учиш при най-добрите колеги? Глупост! Днес една недоучила може да ти изрецитира Уикипедия и да покаже няколко изречения, взети от чужди забележки, получавайки по този начин собствена статия за отслабването.

 

Базовите фундаментални упражнения и прогресивното натоварване е повече от недостатъчно. Сега резултатният тренинг - това е присядане на един крак с шейкър в ръка , седейки на фитнес-топка, която се търкаля около площадката за стрип-денс. Как така класическите бодибилдъри не са се сетили за такава революционна методика? Да вървят по дяволите големите тежести и сложните движения!

 

На хората не са им интересни специалисти, които са достигнали реални постижения в спорта.  В наши дни ти можеш след първото си про-шоу, ако то е минало неудачно, да се обявиш за частен треньор или онлайн-консултант раздавайки безполезни съвети и заработвайки хиляди долари. Не е необходимо да влагаш повече от своите пари и време в тренировки. Нужни са само раздутите социални мрежи. Останалото вместо теб ще свършат воините зад клавиатурите. Такива работи…

 

Ерик Кресси (треньор по функционална и силова подготовка) - В момента нищо не ме дразни много. Реално можете да ме наречете „непукист”, нали не търся конфликти във фитнес-индустрията.

 

На хората им е достатъчен негативът в ежедневието. С всяко включване на телевизора или отваряйки интернет-браузера, ние виждаме лоши новини, четем в социалните мрежи, слушаме по радиото, даже обсъждаме с приятели. В наши дни, когато средностатистическият жител на Земята става само все по-дебел и болен ( предимно заради това, че постоянно намалява потребността от физическа активност), защо да мислим за спорт?

 

Аз като мъж, баща, съпруг и бизнесмен, имам много по-важни неща, за които трябва да се тревожа, отколкото за споровете в интернет относно необходимостта от отделни дни за тренировка на ръце или полезността на новите съвети на поредната инстаграм – модел. Има ли моменти, които могат да се подобрят във фитнес-индустрията? Определено! Мисля ли, че моята злоба по някакъв начин ще подобри ситуацията? Не!

 

Ще ви дам пример. Работя много с професионални бейзболисти. Дори най-добрите хитруват в 60-70% от случаите. Това ми е отношението към тях. Ако ги питате, кой, според тях, е най-добрият мениджър, като отговор най-вероятно ще чуете името на учителя по физическо. Моята фамилия едва ли ще изплува. Никой няма да си спомни строгия треньор по функционална и силова подготовка , критикуващ спортните мултимилионери.

 

Злобата може да реши само проблемите в близко бъдеще, а по-нататък само ще си спечелиш нови врагове. Цялото това писане е, разбира се, увлекателно занятие, но ползата от него е почти никаква.

 

Тим Енрикес (треньор по пауърлифтинг и учредител на Националния институт на личните треньори) - Степените и дипломите на експертите във фитнес-индустрията трябва да ценят повече. Йерархията на образованието е следната (от най-добро към най-лошо) : отначало идва степента, после дипломата, след това сертификат. Получаването на степен или диплома отнема къде-къде повече време и изисква по-високо образование, отколкото сертификатът. За последното това не е необходимо.

 

Ти завършваш като правило кратки курсове, а след това, за да остане сертификатът актуален, периодически посещаваш класове за повишаване на квалификацията. В индустрията на фитнеса тази йерархия, кой знае защо, е обърната с главата надолу. Много хора придават повече значение на сертификатите, а дипломите за тях не са толкова важни, ако изобщо играят някаква роля. Помня, когато завърших колеж. На едно от първите ми интервюта ме питаха: „Къде получихте сертификат?”. Бях шокиран:” За какво ми е, когато имам научна степен?”.

 

Но все пак не е толкова зле! През последните 15 години ситуацията малко се е подобрила. От време на време ,разбира се, срещам мениджъри , които при набиране на персонал гледат на първо място „грамотата”. Тези гении с голяма охота предпочитат да наемат за длъжността момичета с 1-2 сертификата, но без висше образование, отколкото на младежи с 1-2 образования, но без сертификат.

 

Пълен абсурд…Научната степен изисква 4 години (а понякога и повече) търпеливо изучаване на анатомия, психология, биомеханика и прочие науки. Вярно е, че в много ВУЗ-ове учебните програми са остарели и не би било зле да се обновят. Но получаването на степен-при всички случаи е солиден старт. Или, за да заслужиш диплома, трябва да посветиш повече от 500 часа на обогатяването на собствените си знания и изработване на навици в избраната сфера. Дава ти се както теоретически, така и практически опит, който ще ти е нужен на работното място.

 

Дипломиране

Наличието на сертификат обикновено предполага самообучение. Регистрираш се някъде онлайн и ти изпращат някакви учебни материали. Всичко,което се иска от теб нататък - да не си пълен кретен. Да изкараш тест от 100 въпроса, накойто можеш да допускаш грешки - на това е способна  дори маймуна.

 

Тогава не разбирам, защо сертификат от някакъв диетолог се счита за валиден документ и се цени не по-малко ,отколкото,  да кажем,  дипломата на спортен лекар? Моят съвет за тези, които наемат персонал : включете си главата! В противен случай некомпетентните работници ще отблъскват клиентите ви.

 

Заключение

В заклювение добавям няколко думи от себе си, администрацията на Anabol.bg. Любителите и професионалните спортисти днес се сблъскват с различни сложности. Но безполезните тренировки не бива да е една от тях. Иначе къде е смисълът?

 

За тези, които не искат да си губят времето, на нашия сайт е представен широк асортимент от спортна фармакология: станозолол, болденон, метандростенол, оксандролон, метенолон, тестостерон и прочие анаболически-андрогенни стероиди, които вече десетки години се ползват от атлетите в целия свят. При съчетание на правилен тренинг, диета и курс, получаването на резултати може не само да се ускори, но и да се увеличи!

 

Коментари

Оставете коментар

Оставете отговор

*Име:
*E-mail: (Не е публикувана)
   Сайт: (Адреса на сайта с http://)
*Коментар:
Call