банер стероиди

Франк Зейн: биография, тренировки и стероиди

Качено от в Полезно на May 09, 2017 . 0 Коментари.

Франк Зейн - Трикратния олимпийски шампион от миналото

Франк Зейн (англ. – Frank Zane) е американски бодибилдър, носител на множество отличия, включително трикратен победител на конкурса Мистър Олимпия (печели през 1977, 1978 и 1979 г.).

Влиза в десетката на най-титулованите културисти за цялата история на този спорт, отстъпвайки по количество отличия само на Арнолд Шварценегер, Ли Хейни, Рони Коулман, Дориан Йейтс, Фил Хит и Джей Кътлър. По мнението на много специалисти и фенове Зейн изпъква със своята естетика, тъй като притежава най-хармонично развита мускулатура сред всички атлети от миналото и наши дни. 

Франк Зейн: цялостна биография

Франк е роден в Кингстън (Пенсилвания, САЩ) на 28 юни 1943 г. Възпитаван е от строгите си, но любящи родители. Баща му електротехник и собственик на частна компания за ремонт на радио и телевизионна техника във Филаделфия. Майка му се грижи за домакинството и възпитанието на младежа.

Тя доживява до дълбока старост (умира на 80 г.), докато баща му умира млад, само на 57 г. Франк обяснява това с неговата пристрастеност към цигарите и алкохола, които са му стрували здравето.

 

Франк Зейн „Химика“

Живота на младия Франк Зейн протича в спокойна среда. Но има един проблем: в средата на миналия век Кингстън е католически град, а семейството на Зейн изповядва протестантството. По тази причина съседските деца често се заяждат с Франк и малкия му брат Адам, на което двамата трябва да отговарят със сила.

За да може да защити себе си и малкия си брат, бъдещият културист се захваща със спорт още в детска възраст.

На 14 години Франк Зейн се увлича от бокса, от него преминава към борбата, а после и към културизма, който му допада най-много.  Резултатите от своите  първи тренировки в залата Франк описва така: „След две седмици мускулите ми сякаш щяха да изскочат от кожата“. Бързият успех дава на Зейн мотивация да продължава с тренировките.

След като в течение на 4 години тренира любителски, със забележими резултати, на 18 Зейн решава да си пробва късмета в състезанията. Но сред близкото си обкръжение, бъдещата легенда на бодибилдинга, намира подкрепа единствено в лицето на своя брат Адам.

От всички останали Зейн получава критики критики и насмешка. Това го разстройва, но и едновременно с това мотивира да докаже на света, че културизма може да донесе полза – морална и финансова. 

Зейн винаги се е интересувал от новостите в областта на саморазвитието и това се отнася не само до спорта, но и до психологията. През 1960 г. той завършва гимназия и постъпва в университет, от който, през 1964 г., излиза като дипломиран специалист по психология със степен бакалавър.

Но той не спира тук – през 1977 г., вече в периода на активната си спортна кариера,  Зейн завършва и Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

Първият сериозен успех за Франк Зейн идва през 1968 г. когато печели титлата Мистър Вселена. Някъде по това време среща и любовта на живота си – Кристина, с която живее щастливо и до днес.

За 22 години кариера като професионален културист Франк Зейн завоюва повече от 150 отличия, най-значимите от които, по собствените му думи, са победите на Мистър Америка в 1968 г., Мистър Вселена в 1968 г. и Мистър Олимпия в 1977-79 г. – все турнири на Международната федерация по бодибилдинг. 

През 1985 г. Франк Зейн и неговата жена Кристина основават компанията „Zane Heaven“. Живеейки в Палм Спрингс (Калифорния, САЩ), те консултират клиенти, които искат да постигнат същата физическа форма. Днес семейство Зейн са се установили в Сан Диего (Калифорния, САЩ), а техният център за обучение носи името „Zane Experience“.

През 1994 г. Франк Зейн е въведен в залата на славата на бодибилдинга, което не е изненадващо предвид неговите заслуги и влияние в този спорт.

Статусът му на икона в културизма, достигнат именно в 60-те и 70-те години, дава възможност на Франк да пробие в телевизията. Днес той е водещ, коментатор и звезда на канали като ABC, CBS, NBC и ESPN.

Трябва да се отбележи, че и на достойната възраст от 70, Франк Зейн постарому е увлечен от спорта и продължава да поддържа отлична форма, което потвърждава и неговият профил в Инстаграм. По думите на бодибилдъра, той е пълен с нови идеи и цели в спорта, които иска да постигне. Поради това няма намерение да оставя тренировките!

 

Франк Зейн: титли

Франк Зейн официално завършва кариерата си през 1983 г., след 22 години професионални изяви, от 1961 до 1983 г. По количество завоювани награди малцина колоси на бодибилдинга могат да се съревновават с него.

 

Ето само тези победи но Франк, постигнати в турнири на IFBB(Международната федерация по бодибилдинг и фитнес).

Мистър Америка 1968;

Мистър Вселена 1968;

Мистър Олимпия 1977;

Мистър Олимпия  1978;

Мистър Олимпия 1979;

 

На Мистър Олимпия той заема още няколко челни места: второ през 1976, отстъпвайки на Франк Коломбо; трето през 1980, след Арнолд Шварценегер и Крис Дикерсън; второ през 1982 г. след Крис Дикерсън и четвърто през 1983, като пред него са Самир Банут и Ли Хейни.

 

Антропометричните данни на Франк Зейн в пика на неговата форма са:

Ръст – 176 см.;

Лично тегло – 84-92 кг.;

Обиколка на бицепса – 46 см;

Гръдна обиколка – 132 см.;

Обиколка на бедрото – 67 см.;

Обиколка на талията – 76 см.;

Обиколка на прасеца – 44 см.

 

Няколко интересни факта за атлета

Сред експерти и конкуренти Франк Зейн получава прозвището „химика“, предполага се защото е един от първите, което започват да приемат фармацевтични препарати в наистина високи дози.  Друга теория говори, че това прозвище той дължи на хармоничните пропорции на своята мускулатура, която старателно извайва подобно на алхимик. 

През 2005 Франк Зейн като актьор и консултант участва в заснемането на биографичния филма за живота и кариерата на Арнолд Шварценегер „Вижте, Арнолд идва!“ (See, Arnold Run!), който получава нееднозначни отзиви сред зрителите и критиката.

 

Франк Зейн „Химика“, е един от малкото спортисти, заедно със Серхио Олива и Честър Йортън, които успяват да победят Арнолд Шварценегер на професионално състезание по бодибилдинг.

Книгите на Франк Зейн, посветени на здравословното хранене и правилните тренировки са популярни не само в САЩ, но и са преведени на чужди езици.

 

 

 

Франк Зейн: тренировъчна програма

По време на професионалните изяви, главна цел на Зейн и неговите конкуренти е постигането на върхова кондиция към средата на есента. Затова периодът на най-интензивни тренировки е лятото. За да успее навреме да стопи мазнините и да постигне необходимия мускулен растеж, Франк започва своя цикъл през юни, тренирайки 3 от 5 дни.

Атлетът смята този подход за оптимален, тъй като дава време за растеж и възстановяване. 

 

Една тренировка на Франк Зейн

Тренировъчния план на Франк Зейн предполага, че в течение на всяка тренировка се работи над две големи и една малка мускулна група.  При това тези мускулни групи са задължително свързани помежду си анатомично и по принцип на работа, което позволява максимално да се стимулира притокът на кръв и анаболизмът.

Последователността на тренировките на Франк Зейн е приблизително следната: 1-ве ден: гръб, предмишница и бицепс; 2-ри ден – бедра и прасци; 3-ти ден – почивка; 4-ти ден – гърди, рамо и трицепс; 5-ти ден – почивка. Над пресата атлетът работи всеки тренировъчен ден.

Тренировка на Франк Зейн, 1-ви ден:

Гръб –издърпване на скрипец към гърди; издърпване на скрипец към гърди с тесен паралелен хват; издърпване на долен скрипец към корем от седеж; издърпване на дъмбел с една ръка;

Предмишници – бицепсово сгъване с крив лост;  сгъване за предмишница с подхват и надхват; работа с тренажор за китки;

Бицепс – последователно повдигане на дъмбели, концентрирано сгъване с дъмбел, упражнение на Скот пейка.

2-ри ден:

Бедра –упражнения на тренажор за бедрено сгъване; суперсерия от бедрено сгъване и разгъване; преса от лег и клякания; между сериите се изпълнява стречинг на квадрицепсите и бедрените мускули.  

Прасци -  повдигане на пръсти, магарешко повдигане, повдигане на пръсти на тренажор от седеж; повдигане на пръсти от лег преса.

4-ти ден:

Гърди – повдигане на дъмбели от лежанка с наклон 70% или от легнало положение, повдигане на дъмбели от лежанка с наклон 30%, кофички, пулоувър и пепруда;

Рамо и трицепс – В началото се прави стречинг на гърдите с помощта на касата на вратата, по време на тренировката – суперсерия от повдигане на дъмбели настрани и зад глава, трицепсово разгъване на скрипец и трицепсово разгъване от стоеж с наклон напред.

Отделно Зайн всеки тренировъчен ден тренира за преса: коремни преси от лежанка под наклон, повдигане на крака, усукване на торса, ротация в торса с лост.

Между сериите атлетът счита, че е нужно да се прави 15-секундно разтягане на мускулите, които се тренират; почивката между сериите е около 2-3 минути. Цялата тренировка продължава около 75 минути, а преди това Зейн тича на пътечката от 12 до 20 минути.

 

Франк Зейн:  Стероиди

Това че Франк Зейн е приемал стероиди не представлява съмнение за здравомислещите фенове на бодибилдинга. Но какви именно анаболни стероиди е използвал знаят само самият атлет и близкото му обкръжение. Зейн явно сериозно е посягал към анаболните анрогенни стероиди, едва ли прозвището „химика“ е получил заради увлечение към лабораторните опити в училище.  

Разбира се, може да се градят безкрайни теории на база на ширещите се слухове. Например, говори се, че Франк е приемал Тестостерон ципионат и Нандролоно деканоат. Но не сме свикнали да боравим без сигурни доказателства, затова и няма да рискуваме да въведем читателите в заблуждение.

Да, вероятно Франк е употребявал традиционния за 60-те и 70-те години и популярен днес допинг, от рода на Анавар и Дека. Но това е все пак предположение, основано на тенденциите в тежката атлетика от тези години.

 

За отсъствието на конкретика на първо място трябва да благодарим на Световната антидопингова агенция, чиято политика довежда до това, че спортистите се страхуват да мислят, а какво остава да говорят за спортните медикаменти.  

Етикети: франк зейн, биография, тренировка франк зейнПоследна промяна: Sep 10, 2020

Коментари

Оставете коментар

Оставете отговор

*Име:
*E-mail: (Не е публикувана)
   Сайт: (Адреса на сайта с http://)
*Коментар:
Call