Денис Джеймс - биография, тренировки и стероиди

"Заплахата“

Денис Джеймс е бивш професионален културист, чиято спортна кариера продължава почти 20 години. От 1993 до 1998 година той участва в  аматьорски турнири, а през 1999 г. се премества в професионалните състезания.

За този период многократно печели престижни турнири, като например "Гран при на Унгария" или "Европа супершоу", и многократно попада сред победителите в други състезания. По негова сметка повече от десет пъти заема второ и трето място в различни професионални конкурси.

 

Денис Джеймс: спортна биография

Денис Джеймс (пълно наименование - Денис Тайрон Джеймс, на английски – Dennis Tyron James) е роден на 31 май 1966 година. (или 1969) година. Бъдещият известен културист е роден в провинцията Хайделберг (Германия). Хайделберг е сравнително малък град в северозападната част на страната: площта му е  около 108,8 квадратни километра, населението е около 147 хиляди души. Не може да се каже, че това е отдалечено село, но градът никога не може да се похвали с богата спортна инфраструктура.

 

 

Много хора погрешно вярват, че Денис е от американски произход. Всъщност Джеймс първоначално е получил само немско гражданство, въпреки че има потвърждение за американските му корени. Роден е в семейството на немец и афро-афроамериканка. Има и объркване относно възрастта на спортиста.

Според едни източници той е роден през 1966 година, според други - през 1969 г. (първият вариант е най-често срещан и ако се основем на него през 2016 г. нашият герой отпразнува петдесетия си рожден ден). Денис Джеймс се занимава със спорт още от ранна детска възраст, но е в бодибилдинга попада късно в сравнение с други известни културисти -  на 22 години. В юношеството си Денис се интересува както от отборните, така и от индивидуалните спортове.

В днешно време твърди, че ако го попитаме какъв е трябвало да стане и изключим кариерата му на културист, отговорът би бил „футболист“. Но това, което трябва да се случи се случва. Днес Денис Джеймс е известен като културист, а не като футболист.

Можем да кажем, че кариерата му в културизма започва през 1988 година. През този сезон той се записва в тренировъчната зала, за да развие сериозно собствената си мускулатура. Той притежава отлична генетика и бързо постига напредък.

Следователно, след като завършва колежа през 1993 г., решава да опита силите си в аматьорски състезания. Първият сериозен турнир за Джеймс е "Вселената" на NABBA. На него героят ни не се проваля, но и не печели. Той заема четвъртото място като цяло. Това никак не го разстройва, а напротив – мотивира го още повече. От този момент той е още по-сериозен в тренировките си и вижда в бодибилдинга изключително богати перспективи. Усилията му дават резултати.

Още през 1995 година. Денис Джеймс спечелва първата си титла - в същото състезание "Вселена" той заема 1-во място в категория среден ръст (участва също и през 1994 година., но губи победата в  категорията и заема второ място ). Денис Джеймс разбира, че бодибилдингът не е лесен спорт, а за да се състезава с професионални спортисти ще трябва да увеличи собственото си тегло. Решението да натрупа повече маса не е грешно.

През 1998 г. той играе вече в тежката категория, а в "Шампионата на САЩ" той печели златни награди. За такова постижение получава професионалната карта на IFBB. Може би най-успешният за Джеймс като професионалист е сезонът на 2009 година., когато спечелва две популярни състезания: първото - "Tampa Bay Pro" (IFBB), а второто - "Europe Supershow". И в двата турнира Денис успява да преодолее повечето от  конкурентите си и като цяло през 2009 г. показва близо до оптималната физическа форма.

Като професионален културист, Денис Джеймс многократно е близо до шампионските титли, но не успява да спечели много от тях. Един от последните му успехи е представянето на конкурса "Mister Europe Pro 2010". Тук той спечелва 2-ро място сред 21 участника, като остава само зад Рони Рокел.

Денис Джеймс завършва кариерата си на културист през 2010 г. и обявява това в края на турнира "Mr. Olympia". Основната причина е възрастта. Той вече е на около 40 години, така че всяка година все по-трудно се конкурира с младите бодибилдъри.


Денис Джеймс: постижения на културиста

Денис Джеймс и днес има впечатляваща физическа форма, а преди 5-10 години неговите антропометрични данни обикновено се наричат неповторими: при ръст не повече от 172-173 сантиметра той има състезателно тегло от около 117 килограма.

Очевидно е, че  извън сезона теглото му леко се покачва, но средно не надвишава 135 килограма.
Антропометрията на Денис Джеймс, заедно с издяланите като камък мускули са добре оценени от съдиите в множество състезания. Сред тях са:


Mr. Universe 1994 (NABBA) второ място в категория среден ръст;
Mr. Universe 1995 (NABBA) – първо място в категория среден ръст;
Universe – Pro (NABBA) – второ място;
USA Championships 1998 (NPC) – първо място в супертежка и абсолютна категория;
GrandPrixEngland 2000 (IFBB) – трето място;
GrandPrixHungary 2000 (IFBB) – трето място;
Arnold Classic 2001 (IFBB) – трето място;
GrandPrixAustralia 2001 (IFBB) – второ място;
GrandPrixEngland 2001 (IFBB) – трето място;
GrandPrixHungary 2001 (IFBB) – първо място;
GrandPrixEngland 2002 (IFBB) – второ място;
Charlotte Pro Championships 2005 (IFBB) – второ място;
New York Pro Championships 2006 (IFBB) – трето място;
New York Pro 2007 (IFBB) – второ място;
Tampa Bay Pro 2008 (IFBB) – второ място;
Europa Super Show 2008 (IFBB) – второ място;
New York Pro Show 2009 (IFBB) – второ място;
Tampa Pro 2009 (IFBB) –първо място;
Europa Super Show 2009 (IFBB) -  първо място;
Masters Mr. Olympia 2012 (IFBB) – трето място.

Що се отнася до изявите на Денис Джеймс на състезанието "Мистър Олимпия", те преминават с алтернативен успех. На първото си участие през 2000 година културистът става 11-и. Впоследствие няколко пъти заема доста високи позиции(7 - мо място през 2001 г., четвърто - през 2003 г., 6 - то през 2005 г.), но никога не попада в челната тройка.

Въпреки факта, че Джеймсникога не успява да триумфира в конкурса "Мистър Олимпия ", той  притежава световна слава. Той е бил и остава една от най-разпознаваемите личности на културизма на 21-ви век. Лицето му блести толкова много пъти на различни плакати, в различни списания и дори видео материали, които стават доста известни сред публиката.


Снимката на мускулестия Денис Джеймс все още краси много от родните тренировъчни зали. Не можем да не споменем, че от феновете и конкурентите си Денис Джеймс е наречен "Заплахата" (На английски - Menace).

Денис е награждаван на състезанията не толкова заради агресивното си поведение на състезател, колкото за удивителната му целеустременост. В продължение на много сезони той се състезава с най-добрите от най-добрите културисти в света.


Денис Джеймс: Тайните на тренировките

Денис Джеймс в ранните етапи на спортната си кариера разработва свой собствен подход към тренировките, като го нарича " разделно трениране" (в действителност, методът не е революционен.Той се практикува от някои спортисти още преди Денис, просто културистът сам се е сетил за него, без да взима пример от останалите)

Концепцията на този подход е както следва: за една сесия в тренировъчната зала не може да се работи оптимално за няколко големи мускулни групи и затова е необходимо тренировките да се провеждат два пъти на ден. Така че едната тренировка Денис Джеймс провежда сутринта, приблизително около ранната закуска, а другата - вечер, приблизително около вечерята. Те продължават средно от половин до един час (заедно с кардиото) и са строго структурирани. Според  мнението на "Заплахата", такава тактика е идеална за начинаещи и любители, които се нуждаят от бързо покачване на мускулна маса.

Тя включва прилагането на специфичен набор от упражнения - само прости движения, които се изпълняват в стила на грубата сила  на принципа на "пирамидата“. Примерен сплит на Денис Джеймс: първи ден - упражнения с приоритет гърди и бицепси; втори ден –упражнения с приоритет бедра и пищяли, трети ден - упражнения с приоритет гръб, четвърти ден - упражнения с приоритет делта и трицепс, пети ден –упражнения с приоритет  гърди и бицепс, шести и седми ден са предназначени за  почивка (възможно е леко кардио).

Пресата нашият герой тренира почти всеки работен ден. 

Приблизителен дневен хранителен план на Денис Джеймс: първото ястие - 100 грама зърнени храни + 90 грама суроватъчен изолат; второ хранене - 12 унции пилешки гърди + 300 грама картофи, третото хранене - 14 унции пилешки гърди + 60 грама зърнени храни, четвърто хранене - 12 унции пилешки гърди + 230 грама ориз, пето хранене - 12 унции пилешки гърди + сладък картоф + броколи, шесто хранене - само 90 грама суроватъчен изолат.


Типичната тренировъчна програма за ръцете на Денис Джеймс включва внимателно упражняване на бицепсите, трицепсите и предмишниците. За напомпване на бицепса героят предпочита следните упражнения:

 

Вдигане на щанга с крив лост чрез бицепсите в стоеж - 3-4 серии x 8-12 повторения;
Вдигане на гири с бицепси - 3-4 серии x 8-12 повторения;
Вдигане на гири с бицепси със седеж върху наклонена пейка - 3-4 серии x 8-12 повторения.
За трицепс:
Придърпване на тежести с въже в изправен стоеж - 3-4 серииx 8-12 повторения;
Френска преса - 3-4 серииx 8-12 повторения;
Алтернативно решение е упражнение с гири зад главата - 3-4 серии x 8-12 повторения.
Предмишница:
Упражнението чук- 3-4 серии x 8-12 повторения;
Вдигане на щангас бицепсите с прав захват - 3-4 серии х 8-12 повторения.
Следва и последната тема.

 

Денис Джеймс: допинг и стероиди

Твърди се, че културистът Денис Джеймс е взимал меко казано много препарати. Смята се, че  използва прекомерни дори за професионалистите дози от различни вещества.

В чуждите специализирани ресурси са разпространени следните примерни цикли:  (които както изглежда се явяват ключови за "Заплахата“ при подготовката му за състезание): 500 милиграма тестостерон енантат на седмица, 200 милиграма нандролон деканоат на седмица, 150 милиграма тренболон енантат на седмица, 100 милиграма оксандролон ден и от 4 до 6 единици хормон на растежа на ден.


Защо само се смята така? Защото няма достоверна информация по тази тема (самият спортист не е споделял такова нещо, нито пък негови приближени). Повечето от тези примери са предположения ... или слухове. Някой, който познава културиста чул някъде нещо и решил да разкаже за това. Не препоръчваме да се доверявате на такива теории.

В действителност, не е известно дали Денис Джеймс е използвал анаболни стероиди, прохормони, или други видове допинг.

Да, съдейки по физическата му форма, няма съмнение за това. Но, както се казва – невинен е до доказване на противното. Денис не отрича, но и не потвърждава, че използва "химия". Прилагането или не на спортна фармакология е личен избор за всеки. Въпреки това, ако решите да прибегнете до такива препарати, трябва да купувате само доказани продукти.

Както в нашия онлайн магазин. На сайта Anabol.bg имате възможност да си поръчате вещества за всякакви цели, подходящи и за професионалисти и за любители. Тук можете да анаболни продукти от SC Balkan Pharmaceuticals или стероиди от Malay Tiger. Всеки може да намери продуктите, които желае!

  • Денис Джеймс - биография, тренировки и стероиди