Джони Джаксън - биография, тренировки и стероиди

"The Strongest" ("Най-силният")

 

Джони Джаксън е професионален културист от американски произход. Спортната кариера на Джаксън започва в края на 90-те и продължава и до днес. През това време Джони успява да спечели няколко престижни титли като "Mr. US" или "Mr. America" и да получи награди на множество състезания като Europe Supershow, Tampa Bay Pro и Atlantic City Pro.


Джони Джаксън е наричан най-мощния културист сред живите. Сега няма човек, който да може да се състезава с него при вдигането на тежести. От състезателите и феновете често може да чуете прякора му на състезател - "The Strongest" ("Най-силният"), който напълно съответства на неговата природа.

 

Джони Джаксън: пълна биография

Не може да се каже, че животът или кариерата на Джони Джаксън са прости. Той преодолява много препятствия, за да бъде днес наречен жива легенда на тежкия спорт. Нека поговорим подробно за това. Джони Джаксън (пълно име - Джони Отис Джаксън, на английски - Johnnie Otis Jackson ) е роден на 30 януари 1971 година.

Бъдещият знаменит културист е роден в Хамънтън (Ню Джърси, САЩ). Тренировкитеси Джони Джаксън започва още на 8-годишна възраст. Въпреки това, настоящият успех на бодибилдъра се обяснява не толкова с опита, колкото с генетичното му предразположение към набиране на маса и нарастваща сила.

Джаксън за пръв път изпробва собствените си умения в състезания на 16-годишна възраст, когато е в 9 клас. Става дума за един от местните турнири по вдигане на тежести в училище, в който Джони печели, като за 1 повторение прави рекорд от 138,3 килограма (305 паунда).

 

Джаксън не обича да говори за собственото си детство. Дори в интервютата си с авторитетни издания избягва тази тема. Известно е, че по-големият му брат го е заразил със страстта към тежките спортове. Заедно те провеждат тренировките си и чрез приятелско съперничество постигат максимални резултати.

В допълнение, хоби на младежа е да предпазва момчетата от уличните гамени. 


Джони Джаксън губи по-големия си брат през 1998 година. Това е истинска трагедия за семейството на Джаксън, която завинаги променя живота на нашия герой.

Според собствените думи на спортиста, в този момент той решава, че няма да пощади никакви усилия, време или здраве, но непременно ще преуспее в бодибилдинга, както е било желанието на по-големия му брат.


Вече е възможно да се отбележи, че първоначално Джаксън не е запален по културизма, а по силовите спортове.

 

В същото време човекът успява да намери време да играе в училищния футболен отбор (американски футбол). Дебютът на Джони Джаксън в бодибилдинг състезание се състоисъщо през 1998 година. В първия си конкурс като културист той участва в средната категория, но не печели.

Джони  заема почетно второ място сред повече от 10 участника. Това поражение ни най-малко не го разстройва, а напротив, мотивира го да тренира още по-усилено. За предстоящите състезания, бодибилдърът Джони Джаксън покачва своята мускулна маса  и  се състезава в тежка и полутежка категория.

 

Професионална кариера

Джони Джаксън получава професионален статут едва на 30-тия си рожден ден: спечелвайки през 2001 година в "Националния шампионат на САЩ" за любители. Именно тогава се сдобива с професионалната карта на IFBB. Между другото, първото място на "Nationals" е дебютната му победа в абсолютна категория (до преди това, ако той печели награди, те са само в подкатегориите полутежка или среден ръст).

 

В интервютата си, Джони Джаксън не веднъж е казвал, че се гордее със своята спортна кариера. Той успява да хване втората вълна от звезди на бодибилдинга, така че успява да се състезава с титани като Лий Прист и Рони Колман. Противопоставянето на тези спортисти може да бъде гледано например в “Show of Strength Pro Championships” от 2002 година.


През следващия сезон Джони Джаксън за първи път взима участие в състезанието "Мистър Олимпия". Там той показва добър, но не и изключителен резултат за начинаещ – заема 11-то място. Оттогава той почти ежегодно участва в този турнир (с изключение на сезон 2009).


Като цяло, професионалната кариера на Джаксън може да се сравни с пътуване с американско влакче, където има високи изкачвания и резки падения. Последното изкачване на Джони се случва в настоящия сезон. Той успява да спечели в два професионални турнира, а крайното му падение е от 2015 г., като най-добрият му резултат е 15-о място на „Олимпия“.

Бодибилдърът Джони Джаксън е известен със своята адекватна представа за това, което се случва. Това важи не само за личния му живот, но и за спорта. Джони разбира, че колкото и усилено да тренира, той трудно може да се превърне в пълноправен конкурент на Фил Хийт и други генетични мутанти, така че си поставя реална цел - да влезе в топ 6 на „Олимпия“.


Да се зачеркне от сметките такъв здрав културист би било голяма грешка от страна на неговите съперници! 2017 е пряко потвърждение за това. На фона на легендарните културисти като Лий Хейни, Дориан Йейтс или Арнолд Шварценегер, резултатите на Джони Джаксън не изглеждат забележителни.

Въпреки това, той успява да стане не по-малко популярен. Спортистът е похвален за хардкор тренировките, съчетаващи изключително висока интензивност и работно натоварване. Точките му придават и неофициалното прозвище на най-мощния професионален бодибилдер.


Джони Отис Джаксън

Днес, както и в младостта си, Джони Джаксън не тренира сам, а има компания. Негов постоянен спътник през последните няколко години е известният Брънч Уорън. И двамата провеждат тренировките си в зала в  Тексас  - "MetroFlex", в която самият Рони Колман е тренирал.


Най-трудното в бодибилдинга според Джаксън е храненето. Той многократно посочва, че се справя зле с "шампионската диета", въпреки завидния апетит. Може би затова Джони често говори за важността на баланса в храната.


"Можете да тренирате колкото искате и да правите кардио, но ако не разбирате какво ядете, никога няма да се промените." В интервю за журналисти Джони Джаксън казва, че наистина се радва на висока интензивност на работа с максимална тежест.

Следователно, тренировките му се осъществява основно на принципа на силата. Може да си помислите, че това е знак на почитта на героя към починалия му близък, въпреки че  любовта си към нестандартните упражнения той развива още в ранните години, когато по-големият му брат практикува вдигане на тежести.

 

Завоювани титли

През 2017 г. Джони Джаксън е, ако не в най-добрата си, то близо до нея физическа форма. Това му позволява да спечели няколко победи. Неговите антропометрични данни може да не изглеждат толкова впечатляващи, както силовите му показатели, но се смятат за изключителни дори по стандартите на професионалистите по културизъм: с ръст не повече от 173-175 см. спортистът се гордее с конкурентна маса от около 107-112 кг.


Това, което е наистина впечатляващо за Джони Джаксън е вдигането на много големи тежести, които много от преките му конкуренти не могат: клек с 375 кг , тяга с 377 кг , вдигане от лег на  272 кг, общо - 1023 кг.


Очевидно спортист с подобни пропорции и сила не може да не участва в различни състезания (при това спортната му кариера продължава вече почти 20 години):

Texas State Championships 1998 (NPC) – 2- ро място в средна категория;
Junior Nationals 1999 (NPC) – 1- во място в полутежка категория;
USA Championships 2000 (NPC) – 2- ро място в тежка категория;
Nationals 2001 (NPC) – 1- во място в полутежка категория и абсолютна категория;
USA Championships 2001 (NPC) – 1- во място в полутежка категория;
Toronto Pro Invitational 2004 (IFBB) – общо 2- ро място;
Europa Supershow 2005 (IFBB) – общо 2- ро място;
Toronto Pro Invitational 2005 (IFBB) – общо 2- ро място;
Europa Super Show 2006 (IFBB) – общо 3- то място;
Montreal Pro 2006 (IFBB) – общо 1- во място;
Atlantic City Pro 2006 (IFBB) – общо 2- ро място;
Atlantic City Pro 2007 (IFBB) – общо 1- во място;
Tampa Pro 2010 (IFBB) – общо 3- то място;
FIBO Power Pro Germany 2012 – общо 1- во място;
EVLS Prague Pro 2012 – общо 3- то място;
Texas Pro 2015 (IFBB) – общо 1- во място;
Arnold Classic South Africa 2017 (IFBB) – общо 1- во място;
Toronto Pro 2017 (IFBB) – общо 1-во място.


Въпреки неговата средна възраст (в началото на 2017 г. Джони вече е на 46 години), Джаксън продължава да се представя добре. Пожелаваме му само успех в спорта и в личния  живот.


Джони Джаксън: Тайните на тренировките

Бодибилдърите са силни само на външен вид, а мускулите им са нефункционални. Изглежда, че всеки от нас някога е бил изправен пред такава критика. Бодибилдингът още от самата си поява е обвиняван за непрактичен. Бодибилдърите не използват мускулите си за практикуване, а само когато се съревновават в състезание, на бягащата пътека или с щанги в ръце.


Джони Отис Джаксън е жив контрааргумент на критиците на културизма. Както бе отбелязано по-горе, той държи рекорда в "базовата тройка" сред културистите (1,023 килограма – при клек, мъртва тяга и лег). При издърпване, повдигане и бутане на тежести той може да се конкурира с професионални стронгмени и културисти.


Подробната програма за тренировки, чрез която Джони Джаксън постига своята физическа форма и сила, не е публикувана. Публикувани са само кратки фрагменти от нея. Искаме да споделим с Вас най-интересните факти: Най-трудно за себе си в бодибилдинга, Джаксън нарича диетата.

Да се поддържа правилното хранене 365 дни в годината е изключително трудно дори за професионалистите; Той обича да тренира раменете си, защото нивото на силата зависи пряко от тях; Той вярва, че е по-лесно да напомпва краката си, отколкото да гърба си.

Позволява на себе си веднъж след състезание да посети Макдоналдс, и да яде лоша храна. Типичният работен ден на Джони започва в три часа след полунощ и завършва в десет вечерта; Основното му упражнение се нарича "draft cravings"; Най-мразеното упражнение е "Нещо за напомпване на прасците или преса ... Боже!";

Според него най-добрата част от тялото му са гърдите - "Гърдите ми ще нараснат повече от която и да е друга част на моето тяло, ако им позволя"; Той служи в армията, където се научава на военна дисциплина, която използва по-късно при тренировките си;

До този момент той се занимава вдигане на тежести, но само заради собственото си удоволствие. Освен това в свободното си време все още играе американски футбол; За мотивация, преди и по време на тренировка слуша DMX (американски рап певец).

По отношение на диетата програмата за хранене на Джони Джаксън се състои от 7-8 дневни ястия за професионални бодибилдъри (1 път на всеки 2-3 часа). Той яде постоянно, но в умерени порции, поддържайки бърз метаболизъм. "Аз ям само естествени храни, така че тялото ми получава всички необходими хранителни вещества, което осигурява оптимален растеж и възстановяване на мускулите." "Моят ден започва с 8 яйца и 3 чаши зърнени храни, с 2 филийки препечен хляб и 8-унции пържоли за закуска.

 

По време на следващото хранене ям вече 10-унции пиле и до 3 чаши ориз. След тренировката - пържола от 10 унции с порция сладки картофи. " Джони Отис Джаксън не е типичният съвременен културист. Но в същото време той не може да бъде наречен представител на старата школа, като Флекс Уилър, Лу Фериньо или Декстър Джесън.

Той предпочита хардкор изтощителните тренировки, работи със сила и трудно се справя с висококалоричната диета. Благосклонността на съдиите също не се отнася за него. Но е много популярен сред публиката. Участието му в "Олимпия" е доказателство, че професионалните бодибилдъри са силни не само в представянето си!

 

Джони Джаксън: Спортен допинг

Смята се, че Джони Джаксън предпочита стероидни цикли, които освен бързо покачване на мускулната маса също допринасят за ясно изразеното увеличаване на силата. По-специално такива са: повечето, ако не всички естери на тестостерона, тенболон естери, оксиметолон, метандинон, болденон. Това е разбираемо, предвид подхода му към тренировките.

Освен това нещата при него вероятно не се случват без използването диуретици, растежен хормон и инсулин, който е толкова популярен сред съвременните аматьори и спортисти. Поне такава е според много чуждестранни сайтове и форуми фармакологична диета на спортиста. Но до колко информацията в тях е вярна  едва ли ще разберем през следващите години.


Джони Джаксън лично не отрича, но също така и не потвърждава, че използва стероиди. В интерес на истината, със сигурност не е известно дали изобщо прилага забранени препарати. Така че можем само да гадаем. Да се използва или не спортна фармакология е личен избор на всеки спортист.

Ако обаче решите да прибягвате до "химия", изберете най-висококачествените продукти. Такива, като в онлайн магазина Anabol.bg. На нашия сайт за клиентите е представен богатасортимент от спортни добавки за всякакви нужди от водещи фирми-производители.

Тук е възможно без излишни рискове и на адекватна цена да закупите  качествени пептиди, анаболи, анти-естрогени, фет бърнъри и дори хранителни добавки. Продуктите са на компании от Balkan Pharmaceuticals до San Nutrition.

 

  • Джони Джаксън - биография, тренировки и стероиди