банер стероиди

Какво е тестостерон? Тестостеронът създава мъжа!

Качено от в ТРТ Терапия на Dec 14, 2020 . 0 Коментари.

Хромозомата е тази, която отличава мъжете от останалата част от човечеството - от жените.

 

Биологично погледнато, хромозомите от вида "Y" задействат сигнал за образуване на протеин, наречен HY антиген, който подтиква половите жлези да образуват тестиси и именно в тези тестиси се създава по-голямата част от тестостерона.

 

 

Тестостеронът е основният полов хормон при мъжете и е отговорен за развитието на много типично мъжки физически характеристики (вторични полови характеристики).

 

Те включват:

 

● Полово влечение

● Растеж на космите

● Развитие на мускулна маса и сила и т.н.

 

Тестостеронът играе ключова роля за цялостното ви здраве поради неговите анаболни ефекти. Това е подобно на основата на цялостното ви здраве. Мъжките хормони, както всички знаем, са известни като андрогени, което буквално означава „мъжки създател“ на гръцки.

Произвежда се и при жени и отговаря за редица важни функции (повече за това по-долу). Нивата на тестостерон при жените са една десета от тези при мъжете и това ниво силно зависи от възрастта, теглото, височината и метаболизма на тялото на жената.

Ето още един начин за характеризиране на тестостерона:

 

● Вашето ниво на тестостерон е надежден биомаркер за цялостното здраве;

● Тестостеронът може да се сравни с „реактивно гориво“, той прави мъжете активни, енергични, здрави;

● За мъжа нивата на тестостерон са основната движеща сила в цялостното качество на живот;

● Тестостеронът играе жизненоважна роля за подобряване на вашата физическа красота;

● Тестостеронът има разнообразни функции;

● Нивата на тестостерон при мъжете са склонни да отразяват цялостното им здравословно състояние;

● Тестостеронът често се свързва с мъжественост;

● Играе ключова роля в развитието и поддържането на мъжки физически качества;

● Тестостеронът подобрява чувствителността на организма към кислород, помага да се поддържат правилни нива на кръвната захар, регулира холестерола и поддържа цялата имунна система; 

● Тестостеронът подобрява клетъчната биоенергия;

● Тестостеронът ускорява общия метаболизъм и подобрява метаболизма на глюкозата и намалява инсулиновата резистентност;

 

 

● При мъжете естественият тестостерон минимизира рисковите фактори за инфаркт чрез понижаване на нивата на холестерола и триглицеридите, ангина пекторис, атеросклероза и високо кръвно налягане и помага за нормализиране на съсирването на кръвта и затлъстяването;

● Тестостеронът влияе върху мозъка, костите и мускулната маса, разпределението на мазнините, съдовата система, енергийните нива, гениталната тъкан и сексуалното поведение;

● Здравословните нива на тестостерон също предпазват от костни разстройства като остеопороза и HSDD (хипоактивно разстройство на сексуалното желание) или ниско либидо при жените;

 

При жените тестостеронът помага да се поддържа мускулна и костна маса и влияе върху сексуалната активност. Разбира се, има редица други ползи от по-високите нива на тестостерон. Включително по-добър тонус на кожата, по-ниско кръвно налягане и загуба на тегло.

 

Как се произвежда тестостеронът?

Времето и количеството секреция на тестостерон се регулират от хипоталамуса и хипофизната жлеза в мозъка чрез сложен сигнален механизъм. Произвежда се и в женското тяло, но в сравнително по-малки количества. Еквивалентът на тестостерон е естроген - женски полови хормони.

 

 

Хипофизната жлеза, разположена в основата на мозъка, изпраща сигнали до тестисите на мъжа (или женските яйчници) за производство на тестостеронИ при мъжете, и при жените тестостеронът се произвежда в малки количества от надбъбречните жлези.

Тестостеронът и всички хормони идват от холестерола.

Холестеролът също е жизненоважен компонент на всички мембрани. Отрицателният баланс на холестерола може да доведе до импотентност, както и до нарушена сърдечно-съдова функция, понякога до ангина пекторис и други показатели за сърдечно-съдови заболявания. При жените половината от тестостерона се произвежда от яйчниците и надбъбречните жлези. Жените имат много по-малко тестостерон в тялото си, отколкото мъжете. Тестостеронът играе важна роля в пренаталното развитие, както и в развитието на мозъка, простатата и гениталиите. По време на детството тестостеронът играе важна роля в развитието на мозъка, косата и мускулите. В зряла възраст тестостеронът играе важна роля в развитието на сперматозоидите и сексуалното здраве. Преди пубертета нивата на тестостерон при момчетата обикновено са ниски.

 

 

Тестостеронът се увеличава по време на пубертета


При мъжете тестостеронът играе важна роля по време на пубертета, когато момчето порасне и става способно за репродукция.

Нивата на тестостерон са най-високи на около 40-годишна възраст, след което постепенно намаляват при по-възрастните мъже.

Преди раждането:

Тестостеронът и неговият метаболитен продукт, дихидротестостеронът, индуцират мъжки гениталии.

От раждането до 4 месеца:

Нивата на тестостерон са постоянно високи.

4 месеца преди пубертета:

Нивата падат и остават ниски.

Пубертет (започва на 12-годишна възраст):

Тестостеронови гигантски фойерверки. Тестисите започват да растат. Появява се окосмяването по гениталиите, Под мишниците и над устните се появява мъх. Бързият преход от много ниски нива на тестостерон към нормални нива, като тези на възрастните мъже води до промени в поведението.

След 30-годишна възраст:

Постепенно, неумолимо спадане с около 1% годишно до края на живота на мъжа. Момчето обикновено започва пубертета около 10-годишна възраст. Ако това се забави, ниските нива на тестостерон може да са причината. По време на пубертета мъжете обикновено изпитват следното: пенисът и тестисите растат, появяват се космите по лицето, тялото и пубиса, гласът се променя, става по-груб, мъжки. Мускулите и костите стават по-силни. Ръстът се увеличава значително.

След пубертета тестостеронът помага за регулирането на следните функции:

 

● Производство на червени кръвни клетки

● Костна плътност

● Разпределение на мазнините

● Мускулна сила и маса

● Окосмяване по лицето и тялото

● Производство на сперма

● Сексуална активност

 

 

Как се променят нивата на тестостерон с възрастта?

Нивата на този хормон са еднакви при тийнейджърите и момичетата, но когато достигнат пубертета, нивата се повишават при мъжете и намаляват при жените след менопаузата. Ниските нива на тестостерон в тялото на жената обаче й помагат да бъде физически здрава.

 

 

От друга страна, високите нива на тестостерон при жените могат да доведат до сериозни здравословни проблеми. Нивото на този хормон при момчета и момичета преди пубертета е около 30 ng / dL и нараства с възрастта както при мъжете, така и при жените. Въпреки това, той трябва да намалее след менопаузата при жените. Това увеличение при жените трябва да бъде до 50 ng / dL на възраст 15 години и 70 ng / dL до 20 години. След 20 години това ниво се счита за нормално до менопаузата и след това намалява. Нивата на тестостерон при мъжете обикновено достигат своя максимум някъде между 20 и 30 години. След това време той постепенно ще намалява през останалия живот.

Очаква се нивата на тестостерон да започнат да спадат с 1% годишно след 30 - 40 години. Следователно, по-ниските нива на тестостерон са често срещани при възрастните мъже. Това обяснява някои от свързаните с възрастта промени при мъжете, като загуба на мускулна маса. Нивата на тестостерон при жените достигат връх на 20-годишна възраст и след това бавно започват да намаляват. Когато жената започне да изпитва менопауза, нейните нива на тестостерон са половината от тези, които са били в своя пик. Надбъбречните жлези на жената ще създадат по-малко тестостерон по време на менопаузата. Яйчниците ще продължат да произвеждат тестостерон след менопаузата, но те ще спрат да произвеждат естроген и прогестерон. Повечето свързани с възрастта промени при жените са причинени от липса на естроген и прогестерон.

 

 

Какви са формите на тестостерон?

На първо място, има повече от една форма на тестостерон: Единият е свързан със глобулин, свързващ половите хормони (SHBG), който е най-често срещаният тип и съставлява около 65 процента от общия тестостерон. Тестостеронът, прикрепен към SHBG, обикновено не може да бъде отделен от хормона, така че този тестостерон не е бионаличен. Тестостеронът, който е бионаличен, е формата, която се използва (активна) от тялото. Единият е свързан с протеиновия албумин, което представлява около 35% от общия тестостерон. Този тестостерон се счита за потенциално бионаличен. Един от тях е безплатен, което означава, че не е свързан с никакъв протеин. Свободният тестостерон съставлява около 2 процента от общия тестостерон и е форма, която е напълно бионалична за използване от тялото. Свободният тестостерон пътува през кръвта и може да се свърже с рецепторите в мускулите, мозъка и други органи. Общите нива на тестостерон варират през деня. Обикновено е най-високо нивото сутрин и най-ниско вечер.

 

Какво е нормалното ниво на тестостерон?

 

Възраст Мъже (ng / dl) Жени (ng / dl) 0-5 месеца 75-400 20-80 6 месеца - 9 години <7-20 <7-20 10-11 години <7-130 7-44 12-13 години <7-800 <7-75 14 години 7-1200 <7-75 15-16 години 100-1200 <7-75 17-18 години 300-1200 20-75 19 години и повече 240-950 8-60.Причини за намаляване на нивата на тестостерон


Една от основните причини за намалените нива на тестостерон при мъжете е състояние, наречено хипогонадизъм. На свой ред при жените намаляването на нивата на тестостерон е по-често свързано с настъпването на менопаузата.


Причини и последици от високите нива на тестостерон


Има ситуации, при които нивата на тестостерон са по-високи от нормалното, някои видове тумори и други необичайни състояния могат да доведат до това. Високи нива на тестостерон могат да се поддържат с продукта Тестостерон Енантат, който се използва за лечение на ниски нива на тестостерон и е най-близък до собствения. Наличието на твърде много тестостерон може да накара момчетата да започнат пубертет твърде рано.

 

 

Ранният пубертет може да бъде причинен от тумори и състояние, известно като вродена надбъбречна хиперплазия.

 

Потенциалните причини за висок тестостерон при мъжете включват:

 

● Вродена надбъбречна хиперплазия

 Прием на анаболни стероиди

● Тестикуларни или надбъбречни тумори

 


Какви са симптомите и причините за високия тестостерон?

При момчетата ранният пубертет, наричан още преждевременен пубертет, може да причини:

● Увеличаване на окосмяването

● Удебеляване на гласа

● Развитите на мускули и растеж на гениталиите

Ранният пубертет може да бъде причинен от тумори и състояние, известно като вродена надбъбречна хиперплазия. Високи нива на тестостерон при мъжете в организма могат да бъдат причинени от естествената секреция на този хормон или може да се дължи на използването на изкуствени лекарства (стероиди), които повишават нивата на тестостерон.

 

 

 

Докато някои медицински специалисти препоръчват на мъжете да приемат тестостеронови добавки като Омнадрен, който се продава във Българските аптеки поради ниските нива в тялото, някои го приемат, за да подобрят здравината на костите и да увеличат силата и мускулната маса. В крайна сметка обаче употребата на стероиди може да причини нежелани реакции. Естествените добавки трябва да се предпочитат пред изкуствените, които могат да навредят на организма.

Факт е !

Някои мъже имат относително високи нива на тестостерон в сравнение с други, но значително високите нива на тестостерон при мъжете могат да доведат до различни заболявания. Някои от възможните нежелани реакции включват: рак на простатата. Според медицински изследвания мъжете с високи нива на тестостерон са изложени на риск от развитие на рак на простатата. В някои случаи може да причини увеличаване на простатата или чернодробно заболяване. Много мъже, които приемат анаболни стероиди, за да повишат нивата на тестостерон, може да завършат с чернодробно заболяване.

 

Промени в настроението:

 

Mъжете с високи нива на тестостерон могат да проявяват агресивно поведение, чести промени в настроението и дори рисково поведение, тъй като сексуалното им желание се увеличава значително. Импулсивното поведение и промените в настроението при мъжете също са свързани с твърде много тестостерон в организма (въпреки че медицинските изследвания все още не са го доказали в проценти). Много хора казват, че вероятността тестостеронът да е усилвател на агресията е просто убеждение, а не добре установен факт.

 

 

Акне: тестостеронът може да стимулира свръхмастните жлези, което води до свръхпроизводство на мазнини. Това може да доведе до акне.

Плешивост: установено е, че плешивостта се причинява от повишени нива на тестостерон при мъжете.

Сърдечни пристъпи: мъжете с много високи нива на този хормон имат повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

Безплодие: не се изненадвайте, че необичайно високите нива на тестостерон могат да причинят безплодие. По принцип твърде много тестостерон при мъжете може да доведе до увеличаване на броя на червените кръвни клетки и намаляване на броя на сперматозоидите, като по този начин причинява риск от безплодие. Сънна апнея: съобщава се, че много мъже с високи нива на тестостерон често се събуждат през нощта. Симптомите, като агресивно или рисково поведение все още не са медицински доказани и следователно свързването им с повишените нива на тестостерон може да е неправилно. След като проследите нивата на тестостерон, можете да предприемете необходимите стъпки за лечение на проблемите си. Постигането на контролирани нива на тестостерон също ще ви помогне да поддържате здравословен начин на живот в съответствие с нуждите на вашето тяло.Високи нива на тестостерон при жените


Има редица причини за това необичайно високо ниво на тестостерон при женитеНякои може да са естествени, докато други могат да бъдат предизвикани. Основната причина за това състояние е хормоналният дисбаланс. Въпреки че може да се случи на всяка възраст, повечето случаи се случват на около тридесет години.

 

 

Този дисбаланс може също да причини определени нарушения, свързани с надбъбречните жлези и яйчниците. Медицински разстройства, които могат да причинят това състояние, включват синдром на Connesсиндром на Cushing, тумор на яйчниците, проблеми с щитовидната жлеза и др.


Злоупотребата със стероидни цикли също може да доведе до това състояние.

Една от основните причини за това може да са ниските нива на естроген в организма, за които се смята, че увеличават производството на мъжки полови хормони. Тези мъжки полови хормони, произведени при жени, се превръщат в женски репродуктивни хормони, наречени естрогени. Когато обаче нивата на естроген в тялото са ниски, андрогените и тестостеронът циркулират по-свободно в тялото, стимулирайки повече клетки. Друга причина е наличието на синдром на поликистозните яйчници (СПКЯ). Това заболяване се причинява от производството на "свободен" тестостерон в женската система. Може да причини безплодие, нередовни или липсващи менструални периоди, а понякога и излишен растеж на космите. Андрогените също се секретират от надбъбречните жлези. По този начин, ако имате проблеми с жлезите си, тези хормони ще се произвеждат в големи количества. Това може да е свързано и със състояние, известно като късна офанзивна или некласична вродена надбъбречна хиперплазия, при което се произвежда по-малко ензим, който произвежда хормони.


Симптоми - ненормален растеж на космите.

Високите нива на тестостерон при жените причиняват увеличаване на окосмяването по лицето, което се наблюдава в области като горната устна и лицето.

Свръхрастежът се появява и на гърдите, зърната, долната част на корема и други части на тялото. За някои жени състоянието може да стане толкова тежко, че космите по лицето им да потъмнеят, като в крайна сметка изглеждат като брада.

Промяна на гласа. Растежът на косата може да се управлява по някакъв начин. Но ако гласът се задълбочи, тогава това може да бъде много потискащо за жертвата. Развитието на висок гласов тон също може да бъде един от симптомите на това състояние. 

Ненормални промени в тялото. Ако състояние на високи нива на тестостерон остане дълго време нелекувано, може да възникне състояние, известно като вирилизация. Това води до промени като повишена мускулна маса и преразпределение на телесните мазнини.

В някои случаи пациентът може да получи увеличен клитор. Това състояние постепенно превръща жената в мъж. Симптомите могат да включват плешивост при мъжете и дълбок глас. Друг класически симптом е андрогенната алопеция. Тук пациентът може да изпита изтъняване на косата на скалпа. Други симптоми могат да включват кожни заболявания и депресия.

Усложненията на състоянието могат да включват сърдечни заболявания, диабет, рак на гърдата и рак на матката. При жените излишъкът от тестостерон може да причини състояние, известно като хирзутизъм. Това състояние се проявява във факта, че жената започва активно се окосмява по мъжки модел. Овариални или надбъбречни тумори и синдром на поликистозните яйчници са потенциални причини.

Приемът на определени лекарства може да увеличи нивата на тестостерон както при мъжете, така и при жените.

 

Примерите за тези лекарства включват: антиконвулсантни барбитурати кломифен естроген терапия. Високите нива на форма на тестостерон, известна като свободен тестостерон, могат да причинят състояние, което засяга жените, наречено синдром на поликистозните яйчници (СПКЯ). Според Националния ресурсен център за здраве на жените 10% от случаите с високи нива на свободен тестостерон се наблюдават при жени с СПКЯ.

 

PCOS може да причини следните симптоми: 

 

● Акне и излишен растеж на косата

● Нередовни или отсъстващи менструални периоди

● Безплодие

● Нарушения на кръвната захар като преддиабет и диабет тип 2

 

Високите нива на тестостерон при жените, причинени от PCOS или друго състояние, могат да причинят сериозни последици за здравето като инсулинова резистентност, диабет, висок холестерол, високо кръвно налягане и сърдечни заболявания.

Лечението може да се състои от определени промени в начина на живот, алтернативни лекарства и заместителна терапия.

 

Как се лекува дисбалансът на тестостерона?

Лечението на състояние, което причинява високи или ниски нива на тестостерон, може да помогне за възстановяване на нивата. Но не винаги е възможно да се намери причината за дисбаланса в тестостерона. Вашият лекар може да предпише терапия с тестостерон, за да коригира ниските нива.

 

 

 

 

Както мъжете, така и жените могат да приемат терапия с тестостерон. Жената може да приема тестостерон, за да подобри сексуалното си желание и да намали сексуалната дисфункция. Преди лечение обаче жените трябва да имат адекватни нива на естроген. Това е така, защото тестостеронът може да повлияе нивата на естроген при жената.


Тестостеронова заместителна терапия


Тестостероновата заместителна терапия (TRT, TRT) е терапия, насочена към заместване на собствения тестостерон с изкуствен (екзогенен), поради различни причини (здравословни проблеми), свързани с потвърждаване на диагнозата за нисък тестостерон.

Основната точка е, че терапията се провежда, докато тестостеронът се върне към нормалните граници и нивото се контролира, за да не се излиза извън суперфизиологичните нива.
Само мъже, които имат симптоми на нисък тестостерон и кръвните тестове потвърждават, че дефицитът на тестостерон е налице са кандидати за заместителна терапия с тестостерон (TRT).

Мъжете, които са диагностицирани с ниски нива на тестостерон и които изпитват симптоми като ниско либидо, умора, загуба на мускулна тъкан и слабост, и проблеми със съня могат да помислят за TRT, за да подобрят тези симптоми. TRT се предлага в различни форми, включително инжекции, трансдермални пластири, гелове и подкожни гранули, всяка със свой набор от рискове и ползи.

 

 

 

Докато TRT може да помогне за подобряване на симптомите на нисък тестостерон, той може потенциално да причини редица странични ефекти, включително повишен брой на червените кръвни клетки, раздразнителност и акне.

 

Мъжете с нисък тестостерон трябва да говорят с лекаря си и да преценят потенциалните рискове и ползи от терапията, преди да решат дали TRT е подходящ за тях. Тестостероновата заместителна терапия е едно от основните средства за защита в случай на потвърдена клинична картина на ниско ниво, най-често това състояние се нарича хипогонадизъм.

Коментари

Оставете коментар

Оставете отговор

*Име:
*E-mail: (Не е публикувана)
   Сайт: (Адреса на сайта с http://)
*Коментар:
Call