Първи стъпки в приема на анаболни стероиди

Първи стъпки в приема на анаболни стероидиАнаболи - в най - широк смисъл, това са всички препарати, които спомагат за растежа.

 

 

Яйцата или изварата в това отношение също представляват анаболи, тъй като оказват положително въздействие върху азотния баланс в организма, т.е. насърчават анаболизма.

 

В тесния смисъл на понятието, анаболните стероиди представляват забранени лекарства, водещи до анаболизъм (повишени мускулен растеж и сила).

 

 

Най-често срещаното вярване е, че тези лекарства са само стероиди.

 

Това не е така. Истината е, че анаболните стероиди са най-силният клас допинг, но далеч не са единствените.

 

Лично аз ще подчертая пет основни групи допинг препарати. Съществуват,  между другото, и още групи, но те не са толкова важни, колкото тази "златна петорка":
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Пептидни хормони (BCAA) инсулин, хормон на растежа

 

 • Производни аминокиселини (деривати) адреналин, тирозин

 

 • Стероидни хормони, тестостерон, естрогени, кортиол, прогестини

 

 

 

1. Aнаболни стероиди

 

2. Хормон на растежа.

 

3. Инсулин

 

4. Такива, които блокират страничните ефекти (Провирон, ЧХГ Тамоксифен, Трибулис)

 

5.Препарати за изчистване (Тироиднихормони, кленбутерол, Денитрофенол, диуретици, и т.н.)

 

 

Анаболни стероиди – това са синтетични (изкуствени) аналози на мъжкия полов хормон тестостерон. Какво се крие зад страшното определение "анаболни стероиди"?

 

Като цяло,  мъжки полови хормони. Вещества, които са много естествени за мъжкото тяло. Те са причина за развитието на вторични полови белези при мъжете, които отговарят за сексуалността, освен това стимулират растежа на мускулите чрез увеличаване на синтеза на протеин в тях.

 

Последният процес се нарича анаболизъм и затова лекарствата, които водят до такова увеличение, често се наричат анаболи.

 

 

Една от групите анаболи се явяват именно анаболните стероиди. AC са синтезирани след войната, въпреки че успешни опити за трансплантация на полови жлези са били провеждани още в началото на миналия век.

 

Това е водело до подмладяване и подобряване на самочувствието на тези, които са участвали в подобни интервенции.

 

 

Молекулата на половия хормон е леко видоизменена в лабораторията с цел повишаване на анаболните свойства (т.е., причиняване на ускорен синтез на протеини) и намаляване на аднрогенните свойства (тези, от които се развиват вторични полови белези) и в резултат на това от аднрогенните стероиди се появяват анаболните. Въпреки че, като цяло, всеки анаболен стероид носи в себе си освен анаболен индекс и андрогенен.

 

 

Тестостерон изпълнява множество важни функции в организма, като една от най-важните е формирането на мъжки характеристики, включително нарастване на мускулната маса! Хормонът се придвижва чрез  кръвта в цялото тяло и може да повлияе на неговата активност (в този случай, може да ускори синтеза на нови протеини в мускулните клетки). Тестостеронът се синтезира от холестерол (холестерол - андростендион, тестостерон) в тестисите при мъжете и яйчниците при жените.

 

 

 • При мъжете = 6-7 милиграма дневно
 • При жените = 1 милиграм на ден

 

 

Като цяло, в тялото ни съществуват много и различни хормони:

 

 

Но ние сега ще разглеждаме само стероидните хормони. Или по-скоро изкуствените аналози на тестостерон, които се наричат ​​анаболни стероиди.

Съществуват много от тях, тъй като учените са направили различни модификации на оригиналната молекула на хормона.

 

 

Някои модификации могат да бъдат ароматизирани (превърнати в женски хормони), докато други не могат. Някои образуват по-стабилни връзки с рецепторите, докато други – по-малко стабилни. В общи линии, различните стероиди имат някои отличителни особености. Но като цяло всички те повишават белтъчния синтез в клетките, тъй като наподобяват естествения тестостерон.

 

 

Видове анаболни стероиди

 

 

Необходимо е да се разделят всички АС на няколко основни групи според определени характеристики. На първо място: орални препарати и такива, които се инжектират. Първите се поглъщат, а вторите се приемат чрез “убождане”. Веднага трябва да уточним  къде трябва да се направи убождането.

 

 

Инжектират се интрамускулно в областта на задните части, делтата, или бедрата. Причината е, че на тези места има голям мускул с малко количество на кръвоносните съдове.

 

 

Продължаваме напред !

 

 

Стероидите често се разделятна две групи: анаболи и андрогени. Това разделение е доста условно, защото всеки стероид има и двете характеристики (на запад хората ги наричат​​AAC, а не АС, както ние правим). Просто някои мъдри биохимици са намалили андрогенния компонент и са направили лекарството с по-силно изразен анаболен ефект.

 

 

Андрогените имат повече странични ефекти от анаболите, но и ефектът от тях е по-голям. А най-важното е  че чистите анаболи соло (без андрогени) работят много по-слабо. Е, аз бих разделил всички ААС на такива, които могат да бъдат ароматизирани (превърнати в женски полови хормони), и такива, които не могат да бъдат ароматизирани (тренболон и станозолол).

 

 

Орални стероиди (17-алфа алкилирани)

 

 

Оралните стероиди действат много по-бързо и живеят по-кратков сравнение с тези, които се инжектират. Като цяло, важно е да се разбере, че естественият тестостерон има много кратък период на "живот". (само за няколко минути настъпва полуразпад, а час по-късно няма и следа от тестостерон в кръвта).

 

Именно за да се удължи живота на хормона биохимиците са измислили 17-алфа алкилирането – това е когато интелигентните момчета в бели престилки добавят въглероден атом към молекула на лекарството на 17-та позиция и по този начин забавят метаболизма на веществото.

 

 

В резултат периодът на полуразпадна стероида значително се увеличава (хормонът живее часове вместо  минути), а способността за свързване  с рецептора на андрогена, се намалява. 17 алфа-алкилирането се използва при оралните стероиди, защото в такава ситуация черният дроб няма време да неутрализира веществото и голяма част от хормона постъпва в кръвта. Недостатъкът е допълнителното токсично натоварване върху черния дроб.

 

 

 

Инжекционни стероиди Инжекционни стероиди - естерификация

 

 

Естерификацията е процесът на удължаване на живота на стероидите. Само в този случай става дума не за оралните, а за  инжекционните варианти. За целта на 17-та позиция хората в бели престилки свързват мастната киселина, за да се забави метаболизма на стероида.

 

 

Инжекционни стероиди - естерификация

Тъй като последният е мастно разтворим, освобождаването от мястото на инжектиране и въвеждането в кръвта настъпва много бавно (в рамките на дни или седмици), и по този начин се създава постоянно ниво на активност на желания стероид. По време на освобождаването може да се свързват различни мастни киселини.

 

 

Може да се включат пропионат, енантат, лаурат, деканоат, и т.н. Важно е да се разбере, че действащото вещество и неговата ефективност не се променят от това обвързване.

 

 

Променя се само времето и скоростта на отделяне на хормона. Тестостерон пропионат = тестостерон енантат. Само първият ще започне да работи и умира много по-рано и по-бързо от втория. Променя се само времето.

 

 

Когато говорим за времето на ефективност на  инжекционните стероиди, трябва да разберем, че тук има два важни периода. Първият е, когато стероидът се освобождава от депото (мястото на инжектиране).

 

 

Това обикновено отнема няколко дни. Ето защо, например, една инжекция нандролон деканоат започва да работи след не по-малко от три дни, а понякога дори и много по-късно.  Вторият период е продължителността на непосредствения полуразпад на стероида, след като вече е попаднал в кръвта.

 

 

Тук сметката е наистина елементарна. Настъпва разпад на половина, а след това за същия период от време настъпва разпад на една четвърт, а след това на една осма, и т.н. (Всеки период - минус половината от предишната вещество).

 

 

Ето защо  нивото на хормона в кръвта, когато се използват инжекционни стероиди обикновено се увеличава след всяка следваща инжекция. Просто към остатъка от предишната инжекция всеки път с новото убождане се добавя още от хормона.

 

 

И ако говорим например за Дека, само след три седмици постоянна употреба ще се наблюдава максимално ниво на концентрация от препарата.

 

 

Добре Вие разбрахте, че инжекционните стероиди благодарение на естерификацията имат много по-голям период на полуразпад в сравнение с пероралните. Например нека да разгледаме препарат с по-ясно изразен анаболен ефект, какъвто е нандролонът.

 

Свободният нандролон губи половината от своята жизненост за около половин – един час. На деканоата са му нужни за същото около на 6 дни, на фенилпропионата –около един ден, на нандролон лаурата – около 10 дни!

 

 • Нандролон 30-40 минути
 • Нандролон Фенилпропиенат - единден
 • Нандролон деканоат - 6 дни
 • Нандролон лаурат - 10 дни

 

 

 

Правилно управление на дългите естериПравилно управление на дългите естери

 

 

Най-често препаратите, които се инжектират имат дълъг експлоатационен живот. Именно това е тяхното предимство. Въпреки това е важно да се разберат някои нюанси в това отношение.

 

Тъй като максималната концентрация се увеличава постепенно (от 2 до 4 седмици за Дека), а разбирасе курсът се ограничава до даден период от време (обикновено около 2 месеца), се получава голяма пролука в началото на нашата терапия и липсата на добра почивка след завършване на курса (част от хормона все още ще е в кръвообращението: не достатъчно за растеж на мускулите, но достатъчно, за да се забави възстановяването).

 

 

Тук има няколко препоръки относно използването на дългите естери (дека, тестостерон енантат, тестостерон ципионат, сустанон, тритренболон и т.н ).

 

 

1. Използване на натоварване в началото на курса. Т.е започва се  с повишена доза, за да може по-бързо да се достигне работната (Ако работната доза е от 400 мг на седмица, в първите две седмици трябва да се приемат дози  от 600-800 мг, например).

 

 

2. Преминаване към края на курса на кратки естери, за да може почивката Ви да започне веднага след курса, вместо да чакате хормонът да спре да действа. (Ако сте решили да използвате  тест енантат по време на курса, то през последните две седмици трябва да преминете на тест пропионат).

 

 

3. Колкото по-често инжектирате дълъг естер, толкова по-добре. Така се избягват пиковете и спадовете. Ако използвате дека, например, е по-добре да се бодете не веднъж на 6-7 дни (както се препоръчва често), а да го правите най-малко два пъти в рамките на 6 дни. Всеки трети ден - инжектиране.

 

 

 

"Анаболи" и "андрогени" "Анаболи" и "андрогени" (тестостерон)

 

Разделянето на анаболи и андрогени е много условно. Например на запад такова разделяне няма изобщо и аз съм напълно съгласен с това. Всяко лекарство има своя основен полов хормон (хормон – майка) и затова има андрогенно действие (определя растежа на косата, тембъра на гласа, наличие на акне, растеж на костите и т.н.).

 

 

Разделянето на анаболи и андрогени

Всъщност, когато андрогенната активност има за цел да увеличи силата и мускулната маса (осъществява се взаимодействие на андрогените с андрогенните рецепторите в мускулите), товасе нарича анаболизъм.

 

 

Но когато същият андроген взаимодейства с фоликуларните или мастните рецептори в кожата, с рецепторите в костите, в простатата или в клетките на нервната система, ние говорим за андрогенни ефекти.

 

 

Важно е да се разбере, че различните АС имат различна активност в различните тъкани.

 

 

Най-често с мускулите са приятели, но например с рецепторите в кожата на главата не са. И, например, друг андроген – дихидротестостеронът взаимодействайки с рецепторите в скалпа и в простатата може да доведе до плешивост и увеличена простата.

 

Всъщност страничните ефекти от използването на тестостеронса свързани именно с факта, че той  частично се превръща в ДГТ. Изглежда, че ДГТ трябва да се избягва? Но това не е така. ДГТ повишава ефекта от тестостерона, има и антиестрогенно действие, а това значително увеличава силовите показатели.

 

Следователно, има редица анаболни стероиди - производни на "майката" дихидротестостерон: станозолол, местеролон, дростенолон, метенолон.

 

 

Аз не целя да Ви объркам тотално. Само запомнете: има лекарства, показващи активност предимно в мускулната тъкан, а има и препарати които имат по-висока  активност в други тъкани. Пряко или чрез превръщане в други активни вещества.

 

 

Честно казано, сега седя и се опитвам да съставя списък с имената на "анаболите" и "андрогените" и разбирам, че тази задача е пълна глупост! Всички продукти са много индивидуални. И повечето от тях могат да бъдат включени в условен списък с "анаболи", ако си затворим очите за "андрогенния" ефект на повишаване на либидото.

 

 

Просто освен върху мускулите препаратите влияят и на други органи. Тренболонът, например, освен върху мускулите може да окаже влияние на простатата, а провиронът може да увеличи либидото.

 

 

 Анаболи: нандролон (прогестагенно действие), треноболон (прогестагенно действие), но ретандролон, оксиметолон (прогестин), флуоксиместерон, оксандролон, станозолол (понижава нивото на голобулина, свързващ половите хормони, има антипрогестантно действие), Метенолон, туринабол (либидо), местеролон (повишава либидото, антиестрогеннно действие).

 

 

 

Андрогени: Всички като тестостерон, метилтестостерон, метандростенолон.

 

 

 • Производни на дихидротестостерон

 

• Дростанолон

• Болденон

• Метенолон

• Станозолол

 

 

 

 • Прогестерони

 

Има редица лекарства, които могат да бъдат превърнати в прогестерон. Тези лекарства заслужено се считат за много силни анаболи и често се използват.

Ето кои са те:

 

 

• Нандролон

• Треноболон

• Оксиметолон

 

Проблемът е, че те причиняват същите промени, както и естрогенът (женски полов хормон) в организма на мъжете. По този начин, тъй като те не се явяват естрогени, използването на анти-естрогени в такава ситуация, е безполезно. Освен това, прогестеронът има способността да увеличава ефекта на естрогените и справянето с този проблем става много трудно.

 

 

Ключови анаболни стероиди в България

 

Добре, нека разгледаме основните стероиди, който сега са популярни в България:

 

ТЕСТОСТЕРОН

ТЕСТОСТЕРОН - най-проучения клас лекарства, защото всичко започва с него. Той се синтезира в средата на миналия век. Всъщност повечето от съвременните стероиди са модифициран модел на тестостерон. Той има силно изразен анаболен и андрогенен ефект. Често се препоръчва по-голямата част от курса да е именно с тестостерон.

 

Най-често се използва вариант за инжектиране (енантат, ципионат, пропионат) или смесици като сустанон или омнадрен. Тестостеронът е в основата! Това вещество се използва от всички професионалисти.

 

 

Ако някой ми беше казал, че мога да използвам само едно лекарство, то със сигурност бих избрал  тестостерон. Той е с много висока способност за стабилизиране на андрогенния рецептор и по този начин силно и дълготрайно стимулира синтеза на протеини. Това е много добре за растежа на мускулите.

 

Недостатъкът на това вещество е, че приприлагано обикновено в големи дози, може да се ароматизира (превръщане в женски полови хормони и от там да причини гинекомастия или отлагането на мазнини от женски тип). За да се блокира този процес обикновено се използва провирон.

 

Но тук трябва да бъдем много внимателни, тъй като за да нарастват мускулите е необходима ароматизация. Проблемът е, че тя е необходима, но не трябва да е прекалена!